Vratit ce se pod drugim nickom, ne briniuglavnomja wrote:Micaha wrote:Trajno baniran?prog321 wrote:Tek Pročitah.
RIP Zviz. We'll miss u :-(
jes
1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-
Micaha
#51 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#52 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Svaka cast na postu, ti si jedna od najrealnijih sto nam se javljaju preko graneuglavnomja wrote:
trajni![]()
na stranu zvizovstina, zna covjek svasta, puca istinu drito u glavu. vecini se ne svidja, ali istina je na njegovoj strani.
sorry za off![]()
a sto se tice odlaska, nove zemlje ... sve je individualno. svakim danom je sve teze i teze. ko je dosao 92. kad nije bilo masovnih migracija, kao kluturan i pismen narod, mogao se snaci, pogotovo uz pomoc drzave.
danas, po mom misljenju, otici treba samo onaj ko nema nista, ko nikada nista nije imao, ko nema skole, ni uspjeha ... pa mu nista nece biti malo ni tesko ni "ispod casti".
ili neko jako mlad, ako moze kombinacija faksa i nekog poslica.
ili ljudi sa malom djecom koji ce se svjesno zrtvovati, mijenjati pristojan zivot u bosni za nizerazredan vani. sve te hiljade maraka i eura (koje su usput BRUTO plata) o kojima se prica, nestanu. zivot je skup. a plata nekoga kome se ne priznaje obrazovanje, staz, ko ne zna perfektno jezik, ko nema poslovnu mrezu ... nece biti dovoljna da moze zivjeti bolje nego u bosni sa prosjecnom platom.
ljudi sa fakultetima, osim par izuzetaka, ce uvijek biti donji u odnosu na domace. mislim i ovi fakulteti sto se pikaju - ni oni ne znace nesto specijalno, ali jednog doktora ne moze zamijeniti domaca medicnska sestra. ali da postane sef u nekoj bolnici, tu su vec sanse u sferi naucne fantastike
i na sve to dodati samocu, drugaciji milje, nema kafa ni kafana, ni odoh vani, srescu nekoga ... ni 100 ljudi koje mozes nazvati kad god ti padne na pamet.
i status stranca. diskriminacija postoji oduvijek, svaki dan sve veca i veca.
itd
-
prog321
#53 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ja sam imao dojam da je Zvizko usamljen.
Malo je prolupao od toga ali većinu stvari sto je rekao bilo je istina.
Malo je prolupao od toga ali većinu stvari sto je rekao bilo je istina.
- Ajatolah_
#54 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ismijavaš što ljudima fali socijalizacije vani, i kad ja kažem da je normalno da im fali, ti napominješ kako drugima fali svašta drugo... Kakve sad to veze ima s pričom o kafani s društvom?dezurni_ucenik wrote:Ima zato drugih ljudi kojima mnogo toga fali u ovoj drzavi. Nemoj se ti samo po sebi ravnati.Ajatolah_ wrote:Pa i jesam u Bosni, ne dojim crijevo al' idem po birtijama, a imaju i kućne varijante, ne fali mi ništa.dezurni_ucenik wrote: Pa ti onda bujrum nazad u Bosnu. Na svakom cosku birtije i kafane, mozes i ono crijevo dojiti ako ti je volja.
- Tito_i_Partija
#55 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
E jos kad ljudi pocnu pisat da Zviz "zna svasta" i da je "istina na njegovoj strani", onda znas da tema ode u kurac. 
- hrle1976
#56 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
ban nad njim je autogol godine. fakat al ga je svako cito ko alan forda
Inace posumlja da dobojlija81 je zvizov rodjo jer je piso Je Suis Zviz
Ali nije, bar tako dobojlija81 napisa u pm. Nego od Zviza rodjo ima svoj profil
Sto se tice 1001 razloga. Mislim da socijala i rahatluk su davnih dana umrli. Ko se nado da ce jednog dana tako otvorena Svedska stegnuti kajs? Bila je ona tema SvedCka puca po savovima al' je neko obrisa
Inace posumlja da dobojlija81 je zvizov rodjo jer je piso Je Suis Zviz
Ali nije, bar tako dobojlija81 napisa u pm. Nego od Zviza rodjo ima svoj profil
Sto se tice 1001 razloga. Mislim da socijala i rahatluk su davnih dana umrli. Ko se nado da ce jednog dana tako otvorena Svedska stegnuti kajs? Bila je ona tema SvedCka puca po savovima al' je neko obrisa
Last edited by hrle1976 on 30/11/2015 16:56, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#57 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju. 
- hrle1976
#58 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa lola ima iq nad 130, jer 130 minimalac da budes primjen u klub menzuExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.
- jao_situacije
#59 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
hrle1976 wrote:Pa lola ima iq nad 130, jer 130 minimalac da budes primjen u klub menzuExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.eno i priznanicu je objavio na nekoj tamo x temi.
-
Fudo387
#61 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ocekujem nesta u fazonu, Mengele52.Micaha wrote:Vratit ce se pod drugim nickom, ne brini
- hrle1976
#62 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Hosic IzmetFudo387 wrote:Ocekujem nesta u fazonu, Mengele52.Micaha wrote:Vratit ce se pod drugim nickom, ne brini![]()
-
detroit-mercy
#63 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
U svakoj normalnoj zemlji se odlazak najproduktivnijeg stanovnistva smatra tragedijom. U zemljama sa visokim natalitetom se to nekako i nadomjesta novorodjenim. U zemljama kao BiH, sa jako niskom stopom nataliteta, takvi trendovi su katastrofa. Gubis najvazniji kapital, ljude i onda tvrdis da to nije ni loseRizvan wrote:Ja ne znam zašto se odlazak mladih ljudi kod nas doživljava kao tragedijaDa,tragedija je što nas napuštaju deficatarni kadrovi i mladi talentovani ljudi, međutim takvi su ipak manjina među onima koji odlaze. Većina onih koji odlaze su obični Bosanci, a za ovu zemlju bi bio blagoslov kada bi nas napustilo jedno 100 000 mladih politologa, gimnazijalaca, prodavača i nekvalifikovanih radnika, jer mi nemamo ni industriju niti infrastrukturu da u dogledno vrijeme te ljuda uposlimo.
-
dezurni_ucenik
#64 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ajatolah_ wrote:Ismijavaš što ljudima fali socijalizacije vani, i kad ja kažem da je normalno da im fali, ti napominješ kako drugima fali svašta drugo... Kakve sad to veze ima s pričom o kafani s društvom?dezurni_ucenik wrote:Ima zato drugih ljudi kojima mnogo toga fali u ovoj drzavi. Nemoj se ti samo po sebi ravnati.Ajatolah_ wrote: Pa i jesam u Bosni, ne dojim crijevo al' idem po birtijama, a imaju i kućne varijante, ne fali mi ništa.
Pa vidim da je tebi lijepo u zivotu pa se cudis sto neko ima zelju da pobjegne odavde. Nemoj biti egoista, stavi sebe u pozicije drugih ljudi. Neke stvari se ne mogu namazati na hljeb.
-
saja_dj
#65 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Fali vjerovatno najvise socijalizacije sa nasim ljudima. Vani (pogotovu zapadna evropa) se socijalizuje kao kod nas, cudo nevidjeno. Barem gdje sam ja, ispijaju se kafe, baste pune ljeti, kafici i barovi puni zimi.Ajatolah_ wrote: Ismijavaš što ljudima fali socijalizacije vani, i kad ja kažem da je normalno da im fali, ti napominješ kako drugima fali svašta drugo... Kakve sad to veze ima s pričom o kafani s društvom?
-
dezurni_ucenik
#66 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Mozda su i zvizovi klonovi. Ne bi zacudilo da ima i vise profila da moze sebi napraviti fan klub na ovom forumu.ExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.
-
zippoo87
#67 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
nemam pojma ko je zviz ali alo frajer ima visok IQ i razmislja drugacije...to ne znaci da je on glup...nego da ga drugi ne kontaju...a to je i logicno...jer inteligentne osobe razmisljaju progresivno i pisu malo konfuznije,pa vecina to ne tumaci kako treba
a sto se tice teme,tema je vise psiholoska,nego ekonomska
raja koja sada odlazi ili planira otici a koju ja znam ili sam cuo su vecinom mladja populacija,ovi sto su zavrsili medicnske skole i skoro u pravilu raja koja ima nekoga vani od rodbine
isto odlaze oni koji imaju nekoga a nemaju odredjenu skolu...nego ta rodbina ce pogurati,ubaciti negdje,srediti nesto i tako
tako da vecina raje radi isto ono sto je radila u BiH a to je linija manjeg otpora...ovdje ljudi stvarno nece da se puno trude a ocekuju da imaju sve...a toga nema nigdje...posebno na zapadu...jer i tamo se mora doskolovavati i obucavati stalno
u BiH stvarno ima mjesta gdje je ziva pustara i gdje nema nikakvih uslova za zivot,nema infrastrukture,nema drustvenog zivota,nema prilike za samozaposljavanje i tako i onda ti ljudi nemaju sta izgubiti,jer su na nuli a sve preko nule je pozitiva i te podrzavam
ovi sto imaju nesto ovdje ,mislim da se nikako ne isplati,jer ne mozes ti tamo zaraditi tolike pare da barem imas nekretnine koje ovdje imas...vazda si podstanar,vazda si stranac,globalizacija je isto zeznuta stvar...sada je sve izmiksao i jedan problem u kini,povlaci probleme i u americi ili njemackoj
treba poceti raditi od malena i nadogradjivati znanje,skolovati se i prakticno napredovati...i naravno poceti razmisljati dugorocnije...da li mi zelimo da nam drzavu vode potroseni starkelji i da gomilaju svoje bogatstvo ili zelimo da krojimo drzavu po svojim ukusima i standardima
ovakva BiH je bukvalno ukradena od njenih gradjana,pravih gradjana a ne cobanije koja daje guzice za 20 KM i svi smo taoci ovih drugih...i za sada jedan od nacina da se odupre ovom ludilu je upravo i najjednostavniji nacin a to je da se glasa za drugacije i da izadje i ona druga polovica,ni sto nikada ne glasaju,da glasaju za nekoga ko je barem mrvicu drugaciji...to je jedini nacin da se umanji ucinak nacionalistickih stranki i da ih se izbaci iz vlasti
i neko je napisao,kao glasao prvo za SDP,pa zajebali,glasao za DF ,pa zajebali...pa sada opet glasaj za trece...glasanje je postupak koji se ponavlja svake 3/4 godine i nije da jednom glasas i to je to,dovoljno je...ti si cak i na dobrom putu,jer ako vidis da neko ne radi ono sto treba,ti mu uskratis podrsku a to je upravo princip glasanja i demokratije...da svi tako rade,pa mi sada ne bi bili ovdje gdje jesmo
i nas najveci problem je sto mi (stanovnici BiH) ne zelimo dobro ni sebi ni BiH...zato i ne napredujemo i sto smo lijeni i needukovani i zaostali i sto ne radimo nista da se ovo promijeni
edukacija nije samo formalno obrazovanje,dobiti diplomu i eto edukovan si...kako da ne
i najbolji post na temi,da citiram
a sto se tice teme,tema je vise psiholoska,nego ekonomska
raja koja sada odlazi ili planira otici a koju ja znam ili sam cuo su vecinom mladja populacija,ovi sto su zavrsili medicnske skole i skoro u pravilu raja koja ima nekoga vani od rodbine
isto odlaze oni koji imaju nekoga a nemaju odredjenu skolu...nego ta rodbina ce pogurati,ubaciti negdje,srediti nesto i tako
tako da vecina raje radi isto ono sto je radila u BiH a to je linija manjeg otpora...ovdje ljudi stvarno nece da se puno trude a ocekuju da imaju sve...a toga nema nigdje...posebno na zapadu...jer i tamo se mora doskolovavati i obucavati stalno
u BiH stvarno ima mjesta gdje je ziva pustara i gdje nema nikakvih uslova za zivot,nema infrastrukture,nema drustvenog zivota,nema prilike za samozaposljavanje i tako i onda ti ljudi nemaju sta izgubiti,jer su na nuli a sve preko nule je pozitiva i te podrzavam
ovi sto imaju nesto ovdje ,mislim da se nikako ne isplati,jer ne mozes ti tamo zaraditi tolike pare da barem imas nekretnine koje ovdje imas...vazda si podstanar,vazda si stranac,globalizacija je isto zeznuta stvar...sada je sve izmiksao i jedan problem u kini,povlaci probleme i u americi ili njemackoj
treba poceti raditi od malena i nadogradjivati znanje,skolovati se i prakticno napredovati...i naravno poceti razmisljati dugorocnije...da li mi zelimo da nam drzavu vode potroseni starkelji i da gomilaju svoje bogatstvo ili zelimo da krojimo drzavu po svojim ukusima i standardima
ovakva BiH je bukvalno ukradena od njenih gradjana,pravih gradjana a ne cobanije koja daje guzice za 20 KM i svi smo taoci ovih drugih...i za sada jedan od nacina da se odupre ovom ludilu je upravo i najjednostavniji nacin a to je da se glasa za drugacije i da izadje i ona druga polovica,ni sto nikada ne glasaju,da glasaju za nekoga ko je barem mrvicu drugaciji...to je jedini nacin da se umanji ucinak nacionalistickih stranki i da ih se izbaci iz vlasti
i neko je napisao,kao glasao prvo za SDP,pa zajebali,glasao za DF ,pa zajebali...pa sada opet glasaj za trece...glasanje je postupak koji se ponavlja svake 3/4 godine i nije da jednom glasas i to je to,dovoljno je...ti si cak i na dobrom putu,jer ako vidis da neko ne radi ono sto treba,ti mu uskratis podrsku a to je upravo princip glasanja i demokratije...da svi tako rade,pa mi sada ne bi bili ovdje gdje jesmo
i nas najveci problem je sto mi (stanovnici BiH) ne zelimo dobro ni sebi ni BiH...zato i ne napredujemo i sto smo lijeni i needukovani i zaostali i sto ne radimo nista da se ovo promijeni
edukacija nije samo formalno obrazovanje,dobiti diplomu i eto edukovan si...kako da ne
i najbolji post na temi,da citiram
Postoji jedan i to glavni - a to je linija manjeg otpora.
Dakle, ovdasnji mladi ne kontaju da npr. u Irskoj, Finskoj, Svedskoj nije uvijek bilo bajno. Te da su i tamo bila vremena kad je narod radio za crkavicu, kad nije bilo posla itd.
Ali ti tamo ljudi su radili na tome da unaprijede svoje drustvo, ekonomiju i da naprave nesto od svoje zemlje. Zasto? Pa zato sto je to njihova zemlja, jebemu, vole je. I oni nisu patriote kao mi, tipa ono kaci postove na fejsbuk, ljiljane, zastave na svakom koraku - NE. Oni su patriote tako sto izadju glasaju, mijenjaju vlast, prate SVAKI EURO koji politicari potrose, prate, gledaju prijavljuju korupciju (a ne ucestvuju u istoj)...tako ispoljavaju svoj patriotizam.
Sta mi radimo? Evo sta je konkretno svako od nas uradio da unaprijedi stanje u ovoj drzavi. Pa 50% ljudi ne izadje na izbore.Dakle, moras samo ustati i otici 200-300m u prostoriju sarnuti 3-4 puta i to je to. 50% ljudi to nece, pa kako onda ocekivati od takvih ljudi da nesto teze urade kada im je ovo mrsko i ne vide svrhu.
Tako da ne znam...mi smo prepustili djuturimima dojucerasnjim komunjarama da nam vode drustvo...ljudima koji su vec jednu drzavu usrali i nisu znali voditi, dobili su drugu. A mladi odose...
- hrle1976
#68 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Malo prosetas googletom i naletis najao_situacije wrote:hrle1976 wrote:Pa lola ima iq nad 130, jer 130 minimalac da budes primjen u klub menzuExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.eno i priznanicu je objavio na nekoj tamo x temi.

- jao_situacije
#69 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
hrle1976 wrote: Malo prosetas googletom i naletis na
![]()
-
Rizvan
#70 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Stvar je u tome što mi već 20 godina nismo u stanju da iskoristimo taj kapital, niti postoje naznake da ćemo u dogledno vrijeme ga iskoristiti. Dakle umjesto propadanja kapitala, to jest propadanja generacija, ovoj zemlji je potrebno da izveze jedno 100 000 ljudi, da bi naše tržište rada prodisalo, stabilizovalo se, i krenulo naprijed.detroit-mercy wrote:U svakoj normalnoj zemlji se odlazak najproduktivnijeg stanovnistva smatra tragedijom. U zemljama sa visokim natalitetom se to nekako i nadomjesta novorodjenim. U zemljama kao BiH, sa jako niskom stopom nataliteta, takvi trendovi su katastrofa. Gubis najvazniji kapital, ljude i onda tvrdis da to nije ni loseRizvan wrote:Ja ne znam zašto se odlazak mladih ljudi kod nas doživljava kao tragedijaDa,tragedija je što nas napuštaju deficatarni kadrovi i mladi talentovani ljudi, međutim takvi su ipak manjina među onima koji odlaze. Većina onih koji odlaze su obični Bosanci, a za ovu zemlju bi bio blagoslov kada bi nas napustilo jedno 100 000 mladih politologa, gimnazijalaca, prodavača i nekvalifikovanih radnika, jer mi nemamo ni industriju niti infrastrukturu da u dogledno vrijeme te ljuda uposlimo.
. Kad za 20-30 godina budes zivio u zemlji staraca onda ces skontati da je bila tragedija, iako vec sad mnoga mjesta su mjesta staraca.
U sadašnjoj situaciji, za koju dugoročno nema nikakvih naznaka da će se u bliskoj budućnosti promjeniti što se tiče tržišta rada, za ovu buduću zemlju staraca (sam si napisao da imamo nizak natalitet), mladi kapital korisniji je vani, kada može poslati koji euro tim starcima, nego da egzistira ovdje na grbači tih staraca.
- Tito_i_Partija
#71 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Zviz, neshvaceni genije. A svi ostali k'o stado ovaca jer to ne "tumacimo" kako treba.zippoo87 wrote:nemam pojma ko je zviz ali alo frajer ima visok IQ i razmislja drugacije...to ne znaci da je on glup...nego da ga drugi ne kontaju...a to je i logicno...jer inteligentne osobe razmisljaju progresivno i pisu malo konfuznije,pa vecina to ne tumaci kako treba
Jarane, ako vec nemas pojma o kome se prica, nemoj majke ti vise komentarisat'.
- uglavnomja
#72 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
ExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.
dovoljno da si toliko intiligentan da izvadis zvizovstinu iz cinjenica. a da bi znao cinjenice moras znati kako je vani. i to kako je doci na zapad danas, i kakav je odnos domacih prema pridoslicama, a ne uspavani asimilirani bivsi bosanci sa tudjim drzavljanstvom vec 20 godina i dobrim stalnim poslom. mada kad vidim statuse po fb ... i stvarno stanje i tu bude
sve je rekao tacno , samo sto rece jedan kolega, konfuzno ... a ni maniri pri komunikaciji mu nisu najbolji.
mislim, imao je nekoliko kretenskih ispada, to stoji, ali globalno, najvise se sirove i brutalne istine o zapadu od njega culo.
- hrle1976
#73 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Da mi je samo znati ko obrisa temu SveCka puca po savovima.
-
prog321
#74 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Zvizko kad zavrne ove iz Skandinavije ja puknem od smijeha.
Bio je jedan što je zivio sa bratom i njegovom ženom i djecom u dvosobnom stanu i hvalio se o blagostanju Švedske
Bio je jedan što je zivio sa bratom i njegovom ženom i djecom u dvosobnom stanu i hvalio se o blagostanju Švedske
-
dezurni_ucenik
#75 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Znaci gasne komore su u pripremi, arape i muslimane ce sada ili protjerati ili poslati na tusiranje.uglavnomja wrote:ExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.
dovoljno da si toliko intiligentan da izvadis zvizovstinu iz cinjenica. a da bi znao cinjenice moras znati kako je vani. i to kako je doci na zapad danas, i kakav je odnos domacih prema pridoslicama, a ne uspavani asimilirani bivsi bosanci sa tudjim drzavljanstvom vec 20 godina i dobrim stalnim poslom. mada kad vidim statuse po fb ... i stvarno stanje i tu bude![]()
sve je rekao tacno , samo sto rece jedan kolega, konfuzno ... a ni maniri pri komunikaciji mu nisu najbolji.![]()
mislim, imao je nekoliko kretenskih ispada, to stoji, ali globalno, najvise se sirove i brutalne istine o zapadu od njega culo.
Nevjerovatno da taj nacista ima svoje istomisljenike na ovom forumu.