1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- madner
#1051 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Migracija nije problem kada je natalitet visok.
Mada 1400 je vise ljudi zivilo na ovim prostorima nego na britanskim ostrivima.
Mada 1400 je vise ljudi zivilo na ovim prostorima nego na britanskim ostrivima.
-
detroit-mercy
#1052 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Naravno da je svaka zemlja specificna, Amerika moze da zasniva svoju ekonomiju na potrosnji jer ima izuzetno jako/veliko unutrasnje trziste. Jebeno je kad ti 20-30 miliona ljudi iz cuga kupi Iphone (samo jedan primjer). Ti odjednom napravis iskorak u svjetskim razmjerima. Zbog toga i uzimam onaj primjer Svedske sa rezervom, drugi ljudi, druge socio/historijske okolnosti.Bodkin wrote:Cega 10k? Pa to su klikeri._BataZiv_0809 wrote:Kaze gradonacelnik Osla da je grad toliko napredan i pozeljan za zivot da godisnje privuce 10 000 novih stanovnika.detroit-mercy wrote: Pogledaj sta druge zemlje rade da bi privukle ljude, prave dugorocne prognoze migracija na eknomiju.
Kod nas ti se glavna prognoza vrti oko toga ko prije nestaje ili koga ce prvo nestati.
Nema bez ljudi nista, zato i kazem, moze ovo par godina donositi neke pozitivne implikacije, dugorocno je katastrofa.
A sto ti kazes i ono po cemu su meni Americani zakon-potrosnja je motor ekonomije.
Dalje, potrosnja je motor ekonomije po americkom modelu. Godinama kritikuju njemce da ne generiraju dovoljnu domacu potrosnju nego da izvozom uzimaju lovu od drugih. Potrosnja je bitna ali daleko od toga da svaka zemlja treba svoj razvoj zasnivati na njoj
-
prog321
#1053 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nisam shvatio to sa Vrandukom i Blokom 7.
Vranduk je vec poceo sa izgradnjom a Blok Sedam je kapitalna investicija od oko 800 miliona eura koju ni naprednije zemlje od 3 miliona stanovnika ne mogu tako lako isfinancirati.
Vranduk je vec poceo sa izgradnjom a Blok Sedam je kapitalna investicija od oko 800 miliona eura koju ni naprednije zemlje od 3 miliona stanovnika ne mogu tako lako isfinancirati.
-
statixx
#1054 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ali Njemacku ne pozivaju na potrosnju radi njenog razvoja, vec radi drugih clanica, da i one izvezu ponesto... 
-
Bodkin
#1055 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa to. Plus kupovna moc. To hoce li ovdje biti 3 mil ili 2,8mil ljudi ne igra nikakvu bitnu ulogu za firme. Jos kad skontas odakle se sele ljudi vani skontas da je za potrosnju nebitno.detroit-mercy wrote: Naravno da je svaka zemlja specificna, Amerika moze da zasniva svoju ekonomiju na potrosnji jer ima izuzetno jako/veliko unutrasnje trziste. Jebeno je kad ti 20-30 miliona ljudi iz cuga kupi Iphone (samo jedan primjer). Ti odjednom napravis iskorak u svjetskim razmjerima. Zbog toga i uzimam onaj primjer Svedske sa rezervom, drugi ljudi, druge socio/historijske okolnosti.
A sa druge strane drzava od par miliona ljudi sa niskom kupovnom moci be treba gledati ullokalno trziste nego samo regionalno
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1056 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Druze mislim da bi bio red da popustis sa licnim diskvalifikacijama. Dvije godine to radis, postalo je zamorno odavno.stakasa wrote: Pa zato jer ni u cemu nemas svoje misljenje. Detroit nije u pravu ovde, kakva pismenost sto posto, ljudi umirali od gladi, bez rata ih se iselilo dvadeset pet posto, to je kao kada bi sada BiH napustilo milion ljudi svjesni da se nikada nece vratit
Na temu: kada bi milion otisao, ko zna sta bi bilo. Mozemo temu usmjeriti u tom pravcu, pa da se bavimo procjenama.
Koliko je nezaposlenih, zaposlenih, penzionera, studenata i ucenika i kojem omjeru pa da bi takav migracioni cunami imao pozitivne efekte.
-
Bodkin
#1057 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nope nego bas to, domaca potrosnja. Pa su onda njemci smanjivali kamatne stope, dizali cijenu minimalnu cijenu rada itdstatixx wrote:Ali Njemacku ne pozivaju na potrosnju radi njenog razvoja, vec radi drugih clanica, da i one izvezu ponesto...
-
detroit-mercy
#1058 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
https://ourworldindata.org/literacy/stakasa wrote:Pa zato jer ni u cemu nemas svoje misljenje. Detroit nije u pravu ovde, kakva pismenost sto posto, ljudi umirali od gladi, bez rata ih se iselilo dvadeset pet posto, to je kao kada bi sada BiH napustilo milion ljudi svjesni da se nikada nece vratit_BataZiv_0809 wrote:Ma dobro smijesno je taj svedski primjer navoditi kao referencu ali mrsko mi se bilo natezati sa stakasom![]()
Hvala detroit, you have done dirrty work for me. The empire is grateful![]()
Dobro, 100% je bio vise literalni prikaz ali ti graph ovdje moze pokazati gdje je bila Swedska tada. Ako nije 100% bilo je 90%, u ta doba to je bilo kao da je danas 100% stanovnika BiH sa minimum srednjom skolom
-
detroit-mercy
#1059 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Od kuda sad to, jer obicno tvrdis da smo mi nisko zaduzena zemlja kojoj nije problem da se zaduzi par milijardi za kapitalne investicije.prog321 wrote:Nisam shvatio to sa Vrandukom i Blokom 7.
A ako je gradnja onaj bager i Bake i Fahra sto su se slikali na "gradilistu" pred izbore, onda je do tvoje percepcije gradnje
-
Bodkin
#1060 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ne znam kako bi odlazak milion ljudi moglo imati pozitivan efekat. Mozda da se smanji broj pacijenata po doktoru ili ucenika po ucionici_BataZiv_0809 wrote:Druze mislim da bi bio red da popustis sa licnim diskvalifikacijama. Dvije godine to radis, postalo je zamorno odavno.stakasa wrote: Pa zato jer ni u cemu nemas svoje misljenje. Detroit nije u pravu ovde, kakva pismenost sto posto, ljudi umirali od gladi, bez rata ih se iselilo dvadeset pet posto, to je kao kada bi sada BiH napustilo milion ljudi svjesni da se nikada nece vratit
Na temu: kada bi milion otisao, ko zna sta bi bilo. Mozemo temu usmjeriti u tom pravcu, pa da se bavimo procjenama.
Koliko je nezaposlenih, zaposlenih, penzionera, studenata i ucenika i kojem omjeru pa da bi takav migracioni cunami imao pozitivne efekte.
-
prog321
#1061 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Normalno da nije problem kad bi htjeli da se zaduzujemo kao Sr i Hr preko komerc banki.
BiH nema pravnu dozvolu za to.
Ne poznajes situaciju.
Ne poznajes situaciju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1062 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ni ja. Ali navodi se kao primjer, pa hajmo. Ili da cekamo na hrletov novi izljev genija.Bodkin wrote:
Ne znam kako bi odlazak milion ljudi moglo imati pozitivan efekat. Mozda da se smanji broj pacijenata po doktoru ili ucenika po ucionici
-
Bodkin
#1063 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa nema hajno. Nema argumenata_BataZiv_0809 wrote:Ni ja. Ali navodi se kao primjer, pa hajmo. Ili da cekamo na hrletov novi izljev genija.Bodkin wrote:
Ne znam kako bi odlazak milion ljudi moglo imati pozitivan efekat. Mozda da se smanji broj pacijenata po doktoru ili ucenika po ucionici
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1064 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Haj ti to regulisi sa ovim sto je to naveo kao primjer, je moze sefeBodkin wrote:
Pa nema hajno. Nema argumenatajedino logikom da ce ovi sto ostanu nezaposlenosti zauzeti ta mjesta. Samo kad ode milion ljudi, 30% radnih mjesta nestane jer nisu potrebna.
-
detroit-mercy
#1065 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Mozda ne poznajem situaciju ali poznajem tvoje pisanje sa teme o autoputu gdje stalno guslas kako smo nisko zaduzena zemlja koja bi trebala uzeti par milijardi dolara i spucati autoput u cugu. Koja je razlika onda u bloku 7, samo je 800 milja Eura i jos proizvodi struju za koju dobijas cash odmahprog321 wrote:Normalno da nije problem kad bi htjeli da se zaduzujemo kao Sr i Hr preko komerc banki.![]()
Ne poznajes situaciju.
-
statixx
#1066 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ali Nijemci imaju vanjskotrgovinski suficit i normalno je da ih ostale clanice prozivaju za restriktivnu fiskalnu politiku i mjere stednje, jer tako samo otezavaju njihove pokusaje da smanje svoje vanjskotrgovinske deficite, odnosno povecaju izvoz.Bodkin wrote:Nope nego bas to, domaca potrosnja. Pa su onda njemci smanjivali kamatne stope, dizali cijenu minimalnu cijenu rada itdstatixx wrote:Ali Njemacku ne pozivaju na potrosnju radi njenog razvoja, vec radi drugih clanica, da i one izvezu ponesto...
-
detroit-mercy
#1067 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Problem je sto smo mi vec izgubili milion ljudi od popisa 91e, jel treba da izgubimo jos million da bi se neko pocesao po guzici_BataZiv_0809 wrote:Ni ja. Ali navodi se kao primjer, pa hajmo. Ili da cekamo na hrletov novi izljev genija.Bodkin wrote:
- BayrakTB
#1068 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Kakav narod takva i država, ni Njemci, ni Austrijanci, ni Ameri niti bilo ko drugi nije dobio ovo što danas imaju dok nije zasukao rukave i uzeo stvari u svoje ruke. Jedino što je naš mentalitet posran i to je ono što nas koči i što će nas još dugo vremena kočiti u svemu, zapažanje ovog hrleta je skoro i na mjestu. Ali opet ne mogu sebe da zamislim stotine kilometara daleko od svojih najmilijih. Možda u ovim relativno mlađim godinama jesam sentimentalna budaletina ali nisam siguran koliko bi eto tih nekih par hiljada eura plate i pun stomak (kontam isključivo master studij završiti vani i vratiti se) zamijenilo ovaj, kakav-takav, rahatluk gdje mogu obići one koji mi nešto znače, popiti kafu sa dragim ljudima, uživati u ćevapima i drugim blagodatima čaršije i svoje mahale, pogotovo uz ramazan, i gledati jad i čemer od ovog našeg fudbala. Kako su moji školovanjem i radom obezbjedili sebi solidan život u ovim našim uslovima razmišljam i ja da bih isto prvo pokušao ovdje, ipak sam svoj na svom i neću biti građanin drugog reda kao vani. Sa završenim deficitarnim zanimanjima se i ovdje može sasvim pristojno živjeti i raditi koliko sam upućen. A i u cijeloj evropi jača ova radikalna desnica i ko zna na šta će to sve izaći kroz par godina, sve je relativno i sve može pasti kao kula od karata.
Mada opet apsolutno podržavam onu da pametan živi gdje mu je bolje a budala gdje se rodio ali sam razmišljanja da ne bi svi trebali olahko dizati ruke od ove naše države, kakva god da je, makar zbog ovih koji nemaju priliku ići dalje. Samo je naš izbor da li ćemo graditi Njemačku ili Bosnu, a duboko u sebi sam uvjeren da ovdje ne bi trebala biti borba sa vjetrenjačama, a možda se i to grdno varam, ko zna...
Mada opet apsolutno podržavam onu da pametan živi gdje mu je bolje a budala gdje se rodio ali sam razmišljanja da ne bi svi trebali olahko dizati ruke od ove naše države, kakva god da je, makar zbog ovih koji nemaju priliku ići dalje. Samo je naš izbor da li ćemo graditi Njemačku ili Bosnu, a duboko u sebi sam uvjeren da ovdje ne bi trebala biti borba sa vjetrenjačama, a možda se i to grdno varam, ko zna...
-
prog321
#1069 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
@Detroit,
Ukratko:
BiH ne moze bez zakonskih smicalica da se zaduzi kod komerc banki. Da mozemo, vec bi plivali u dugu kao i komsije.
EBRD. IFC. MMF i ostala galanterija jeftinog kesha ne financira zagadjivace tipa termoelektrane na ugalj.
Ostaje nam samo raw-bau model . Financiraj-izgradi pa naplati.
Evropljani bjeze od zagadivaca, znaci moramo se okenuti istocnoazijskim zemljama koje boli kurac za to. Vazan je samo profit.
Bio je zagrizao Japanac ali na kraju je Kinez ostao najpovoljniji.
I to je to.
Ukratko:
BiH ne moze bez zakonskih smicalica da se zaduzi kod komerc banki. Da mozemo, vec bi plivali u dugu kao i komsije.
EBRD. IFC. MMF i ostala galanterija jeftinog kesha ne financira zagadjivace tipa termoelektrane na ugalj.
Evropljani bjeze od zagadivaca, znaci moramo se okenuti istocnoazijskim zemljama koje boli kurac za to. Vazan je samo profit.
I to je to.
-
Bodkin
#1070 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ali ne radi se o tome. Kritikovai su ih da vode restriktivnu politiku sa previse stednje.statixx wrote:Ali Nijemci imaju vanjskotrgovinski suficit i normalno je da ih ostale clanice prozivaju za restriktivnu fiskalnu politiku i mjere stednje, jer tako samo otezavaju njihove pokusaje da smanje svoje vanjskotrgovinske deficite, odnosno povecaju izvoz.Bodkin wrote:Nope nego bas to, domaca potrosnja. Pa su onda njemci smanjivali kamatne stope, dizali cijenu minimalnu cijenu rada itdstatixx wrote:Ali Njemacku ne pozivaju na potrosnju radi njenog razvoja, vec radi drugih clanica, da i one izvezu ponesto...
Dakle pisem samo na racun te neke potrosnje koja se spomenula
-
Bodkin
#1071 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nece se niko nikad pocesati. Ovi sto im ne valja odose preko grane. Ove sto ostaju boli cuna za napretkom drzave. Ostaje lagano odumiranje (jesam optimista veceras)detroit-mercy wrote:Problem je sto smo mi vec izgubili milion ljudi od popisa 91e, jel treba da izgubimo jos million da bi se neko pocesao po guzici_BataZiv_0809 wrote:Ni ja. Ali navodi se kao primjer, pa hajmo. Ili da cekamo na hrletov novi izljev genija.Bodkin wrote:
Ne znam kako bi odlazak milion ljudi moglo imati pozitivan efekat. Mozda da se smanji broj pacijenata po doktoru ili ucenika po ucionici.
-
statixx
#1072 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa da, samo objasnjavam zasto je tako....Bodkin wrote: Ali ne radi se o tome. Kritikovai su ih da vode restriktivnu politiku sa previse stednje.
-
detroit-mercy
#1073 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
OK, znaci mogli bi dobiti lovu za clean energy project nesto poput onih vjertoparkova sto najavljuju vec 15 godina da ce graditi u Podvelezju ali se i to nesto nikako ne da.prog321 wrote:@Detroit,
Ukratko:
I to je to.
Ukratko, doci ce Kinezi da grade elektanu, dovesti ce svoje inzinjere, radnike, hranu, klozete. Napraviti elektranu i nama je ostaviti nakon 30 godina, toliki joj je i vijek trajanja i onako
A nasi inzinjeri ce da se vjezbaju na projektima u Oberhausen-u ili Beblingen-u
-
statixx
#1074 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Kinezi traze sebi posla, to je bar apsolvirano
, a EP spasava propale rudnike koji godisnje imaju gubitke po 100 miliona KM, isto socijalne ustanove...
Pogusicemo se u Bosni vadeci ugalj, dok ce braca Hercegovci uzivati u vjetroelektanama...
Pogusicemo se u Bosni vadeci ugalj, dok ce braca Hercegovci uzivati u vjetroelektanama...
-
prog321
#1075 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
A radnici u EPu imaju najvece prosjecne plate u BiH . Oko 1600 KM.
Jebo socijalu u Njemackoj, kad se mozes uvalit na EP.
Jebo socijalu u Njemackoj, kad se mozes uvalit na EP.