dezurni_ucenik wrote:uglavnomja wrote:dezurni_ucenik wrote:
Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.
ko dodje sa pravo malom djecom, koja slome jezik paralelno na 2 jezika od vrtica ... ta djeca imaju nekih sansi da budu prihvacena u drustvu na osnovu licnih kvaliteta.
ko dodje sa malo vecom djecom - e ta djeca ce se vjerovatno druziti sa ostalim useljenicima ... i domacim propalitetima
(evo me k'o zviz)
jako puno vremena treba da se stekne "status" u drustvu da se postane dio domace grupe koja bi bila ekvivalent drustvu koje ima se ima u bosni. ako se ikada stekne. najcesce nikada. a sad je sve manje sansi.
sto se doktora tice u norveskoj, ucenje jezika godinama, razni ispiti vezani za jezik. specijalizacije se priznaju na papiru, ali dobiti posao u oslu ili u kakvoj jakoj bolnici - malo sutra. moguce po malim mjestima, po starackim domovima, na sjeveru medju bijelim medjedima ... i to poslove "obicnog" doktora. medicinske sestre - mislim da je nemoguce, ne znam tacno. traze im doskolovavanje, ne priznaje se nista, cak ni visa medicinska, staz ni pod razno ... a kukaju kako im treba bas te nizeobrazovane medicinske struke. zato imaju kurseve od par mjeseci za osobe bez ikakve skole i oni mogu dobiti te poslove. ali med. sestra sa x godina staza ne moze bez kursa ni tute nosati.
opet kazem, ima izuzetaka, ali vise je pravilo da se ljudi vracaju kad ne poloze te jezicke ispite, ili kad ne mogu naci posao ni sa licencom, ili kad finansijski ispusu jer je zivot strahovito skup, ili kad mentalno ispusu jer postanu nista u odnosu na nesto sto su bili dole (kako te stvari koje nisu valajle dole brzo izblijede u odnosu na samu srz zivljenja)
Imam nekih primjera iz svoje porodice. Slazem se to za djecu, nije bas da je 100% tacno ali eto. Ovi sto su sa malom djecom otisli vani, ta djeca ili studiraju ili su zavrsili fakultete. Malo starija djeca tj tinejdzeri, e kod njih malo situacija drugacija. Nisu upisali fakultete ali zato ih ima koji su otvorili svoje firme...
A to za doktore u Norveskoj. Ne vidim problem da radis u nekom manjem mjestu ili starackom domu, naravno ako ces biti adekvatno placen. Moras od necega krenuti.
nismo se razumjeli, djeca mogu studirati, biti uspjesna, zavrsiti sve to stoji ... ali pricam o krugu ljudi sa kojim se blisko druze. sa godinnama raste raslojavanje, odnosno priblizavanje slicnih.
inace u norveskoj izvlace bosance kao kontraargument za ove sto su protiv novih azilanata, kao najasimiliraniju grupu u norveskoj, gdje je % zaposlenih bosanaca veci od % zaposlenih norvezana, % studenata itd ...
a sto se doktora tice

prvo ne poznajem ni jednog kojem ego nije do neba
takvog covjeka, koji je potrosio 10+ godina zivota samo na ucenje i specijalizaciju poslati da radi poslove opceg doktora i to u sumu, selo sa 100 kuca, 10 km do prvog granapa, snijeg 8 mjeseci godisnje, 3 mjeseca polarne noci ... medju ljude koji nisu skloni bliskom sprijateljivanju
mislim, nema tih para
a taj sto ima 3 milje dole - nece moci zaradati ekvivalent toj plati u norveskoj.