1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
made_in_sarajevo

#976 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by made_in_sarajevo »

Kako da rasirim mckinley tene koje su malo deblje kao zimske neke,materijal je kao neko platno,tkanina,a malo mi tijesne na prstima?
Nisrin

#977 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

made_in_sarajevo wrote:Kako da rasirim mckinley tene koje su malo deblje kao zimske neke,materijal je kao neko platno,tkanina,a malo mi tijesne na prstima?

Stavi kesu vode u njih, pa onda sve zajedno u zamrzivac...:D Ozbiljno, pomaze!
Ili hodaj u debelim carapama u tenama po kuci :D
luna09

#978 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by luna09 »

Ne znam ima li ovdje neko da veze .Znate li gdje mogu kupiti ono platno -panama . Trebala bi ga što prije naći , jer sam veliki "dužnik" i veliki prijatelj osobi koja me zamolila.
aribes

#979 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by aribes »

luna09 wrote:Ne znam ima li ovdje neko da veze .Znate li gdje mogu kupiti ono platno -panama . Trebala bi ga što prije naći , jer sam veliki "dužnik" i veliki prijatelj osobi koja me zamolila.
http://www.ninagobleni.com/PANAMA
aribes

#980 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by aribes »

putnik2107 wrote:Imam peć na drva (kamin) koji je po sebi ima nekih mrlja i masnih flekica. Čime očistiti a da ne ode sa njega boja ili da još gore fleke ne ostanu?

sličan ovome

Image
Ja sam te probleme sa gusane peći rješavala bojom za auspuhe (crna) sve prekrije, tako svake godine prije ili poslije sezone grijanja. Peć kao nova!
swirl

#981 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by swirl »

CherryLips wrote:Čime efikasno oprati ladicu iz veš masine gdje se stavlja deterdzent? Nema čime nisam ribala,potapala u vrelu vodu,uvijek jedan dio naslaga ostane. Nista puno ali me bas nervira
Ja je perem starom cetkicom za zube, na koju stavim malo arfa i domestosa. Do sada se uvijek sve skidalo :-)
munevera44

#982 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by munevera44 »

posudu za deterdžent iz veš mašine izvadi i operi u mašini za sudje :izet:
jedna tamo

#983 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by jedna tamo »

maloprije sam stavila neku novu masku za lice ziaja(kozje mlijeko), 0,90 KM u cm-u hajd reko da probam i puno mi je bolja od afroditinih maski koje koštaju 2,80 KM
South Blue Mama

#984 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by South Blue Mama »

jedna tamo wrote:maloprije sam stavila neku novu masku za lice ziaja(kozje mlijeko), 0,90 KM u cm-u hajd reko da probam i puno mi je bolja od afroditinih maski koje koštaju 2,80 KM
Koristim dnevnu i nocnu kremu ziaja (kozje mlijeko) i prezadovoljna sam, cijena takodje fantasticna.
alkalna_baterija

#985 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alkalna_baterija »

imam dva prstena koja uvijek nosim ali u zadnje vrijeme mi ostaju crni tragovi po prstima, a ne bi trebali, jer nije u pitanju bizuterija, bar sam platila kao da nije :D

cime i kako da ih otkuham, ima li neka tecnost da se kupi ili nesto iz kucne radinosti pa da se ovo vise ne pojavljuje? bas ruzno izgleda
CherryLips

#986 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by CherryLips »

alkalna_baterija wrote:imam dva prstena koja uvijek nosim ali u zadnje vrijeme mi ostaju crni tragovi po prstima, a ne bi trebali, jer nije u pitanju bizuterija, bar sam platila kao da nije :D

cime i kako da ih otkuham, ima li neka tecnost da se kupi ili nesto iz kucne radinosti pa da se ovo vise ne pojavljuje? bas ruzno izgleda
Namaži prsten sa unutrašnje strane providnim lakom za nokte. Mislim da ce pomoci
Nisrin

#987 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

Kad operem ves, nikad mi ne mirise na omeksivac...a volim mirise, ili mirise jako kratko i cim se osusi vise ne mirise?! Help?!

Inace, omeksivac stavim kad i deterdzent i masina ga sama povuce, masina je profesionalna- Miele, dosta je jaka pa se bojim da mi previse ne ispere i taj omeksivac...:D Ponesto od odjece mirise i nakon susenja na Lenor, a peskiri NIKAD i cak budu tvrdi, nikad nisu mekani, cak i kad operem nov peskir postane krut hhh
Inace, koristim Persil tecni za obojeni ves, Tide za bijeli, a od omeksivaca trenutno Lenor plavi, Ornel sensitive bijeli i APtu plavu...
jedna tamo

#988 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by jedna tamo »

Nisrin tvrda voda
alkalna_baterija

#989 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alkalna_baterija »

Nisrin wrote:Kad operem ves, nikad mi ne mirise na omeksivac...a volim mirise, ili mirise jako kratko i cim se osusi vise ne mirise?! Help?!

Inace, omeksivac stavim kad i deterdzent i masina ga sama povuce, masina je profesionalna- Miele, dosta je jaka pa se bojim da mi previse ne ispere i taj omeksivac...:D Ponesto od odjece mirise i nakon susenja na Lenor, a peskiri NIKAD i cak budu tvrdi, nikad nisu mekani, cak i kad operem nov peskir postane krut hhh
Inace, koristim Persil tecni za obojeni ves, Tide za bijeli, a od omeksivaca trenutno Lenor plavi, Ornel sensitive bijeli i APtu plavu...
Ja volim ves koji hocu da mi bude mekan i mirise, nakon pranja staviti na program na kojem inace perem zavjese :D
Jest da se teze susi ali barem mirise :)
JanuaryJones

#990 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

Nisrin wrote:Kad operem ves, nikad mi ne mirise na omeksivac...a volim mirise, ili mirise jako kratko i cim se osusi vise ne mirise?! Help?!

A kako sušiš, štrik ili sušilica?
dajdza-ze

#991 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by dajdza-ze »

Super tema i hvala na savjetima.
Nisrin

#992 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

JanuaryJones wrote:

A kako sušiš, štrik ili sušilica?

Nemam susilicu, imam onu mrezu sad zimi, ljeti strik vani :D
Nisrin

#993 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

Sve moram urpopastiti :( Kupila sam pernatu jaknu koja je kostala cijelo bogatstvo i operem je u masini na 30 stepeni i smrdi---operem je opet i opet smrdi nakon sto se osusila, na to se perje zgutilo...susilicu nemam, ne znam sta da radim...bila mi je najtoplijai najljepsa jakna, sad se jednostavno ne moze nositi tako smrdljiva!
pips

#994 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pips »

putnik2107 wrote:Imam peć na drva (kamin) koji je po sebi ima nekih mrlja i masnih flekica. Čime očistiti a da ne ode sa njega boja ili da još gore fleke ne ostanu?

sličan ovome

Image
Pepelom, znaci na vlaznu krpu stavi pepela i trljaj. Ovo vazi za staklo
quarterback

#995 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by quarterback »

.
JanuaryJones

#996 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

Nisrin wrote:Sve moram urpopastiti :( Kupila sam pernatu jaknu koja je kostala cijelo bogatstvo i operem je u masini na 30 stepeni i smrdi---operem je opet i opet smrdi nakon sto se osusila, na to se perje zgutilo...susilicu nemam, ne znam sta da radim...bila mi je najtoplijai najljepsa jakna, sad se jednostavno ne moze nositi tako smrdljiva!
Odnesi je u hemijsku čistioonicu, npr Fleka u Ložioničkoj, neka je operu i osuše. A to što ti veš ne miriše, to je subjektivno, jer ti se nos navikao na tvoj deterdžent i omekšivač. Kod moje mame veš uvijek miriše a kod mene nikad, a iste preparate kupujemo. Tako da vjerovatno veš miriše ali ti to ne osjetiš.
aribes

#997 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by aribes »

Nisrin wrote:Sve moram urpopastiti :( Kupila sam pernatu jaknu koja je kostala cijelo bogatstvo i operem je u masini na 30 stepeni i smrdi---operem je opet i opet smrdi nakon sto se osusila, na to se perje zgutilo...susilicu nemam, ne znam sta da radim...bila mi je najtoplijai najljepsa jakna, sad se jednostavno ne moze nositi tako smrdljiva!
Guscije perje se usmrdi strasno, jakne pernate se hemijski ciste. Tako sam i ja jednom oprala pernate jastuke, pobacala sve. samo hemijsko ciscenje. Odnesi i pitaj ih jel se moze ista uraditi, ali nazalost sumnjam. Samo pomaze susilica ali odmah nakon prvog pranja da se perje 'razabere' i dobro osusi, inace se zguti i nema nista od toga...
melody

#998 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by melody »

aribes wrote:
Guscije perje se usmrdi strasno, jakne pernate se hemijski ciste. Tako sam i ja jednom oprala pernate jastuke, pobacala sve. samo hemijsko ciscenje. Odnesi i pitaj ih jel se moze ista uraditi, ali nazalost sumnjam. Samo pomaze susilica ali odmah nakon prvog pranja da se perje 'razabere' i dobro osusi, inace se zguti i nema nista od toga...
Ja sam negdje na internetu čitala da se pernate jakne peru sa teniskim lopticama upravo zato da se perje ne slijepi. Probaj pa javi. Imam i ja u planu svoju prati :D
quarterback

#999 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by quarterback »

prao svoje sa teniskim lopticama i ok je, samo ja sam musko, i nisam pegla :D
Nisrin

#1000 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

Oprala sam pernatu jaknu po drugi put, bez te loptice- nemam je i hajd' fino je istresem i malo perje razaberem jer se nekako zgutilo na vise mjesta i stavim da se susi, tako da je ne vjesam nego je prostrem haha i opet smrdi, iako punooo manje, zapravo smrdi samo hdje je perje...

I odem fino poslije posla kod Torlakovica na carsiji i covjek mi kaze da je sigurno pravo guscje perje, pa se tako guti i smrdi, i da sto duze bude stajala vise ce da smrdi, da je donesem cim prije i da sam trebala odmah!!! I odnesem je u roku 20 min, i kaze da je izuzetno kvalitetna i da mi NE OBECAVA da ce je srediti, jer se prilicno zgutilo to perje...jer je puno vlage, i pokaze mi na deklaraciji oznaku : slovo P u krugu i jos podvuceno- znaci, iskljucivo je za hemijskog ciscenja, i masina je prekrizena i pise da se se moze na ruke prati, ali kaze to je ono malo ako se zaprlja na nekom mjestu, a ne kompletna :D
Vidjet cemo ovih dana na sta ce liciti, cijena ciscenja je 20 KM, halalila sam jos 5KM samo da je spasi, jer bila je prrilicno skupa i to mi je definitivno najtoplija jakna bila, pritom nije napuhana, strukirana je i odlicna uz sve :D
Tako da, ne perite te kvalitetnije stvari sami- imam jos "pernate" jakne iz kojih nikad perje nije izlazilo, kao iz te i to mi se nikad nije desilo, prala sam ih x puta i uvijek su iste...a bile su i jeftinije...

Sto se tice deterdzenta i mirisa, moze biti da je subjektivno misljenje kako mi nista ne mirise, jer cesto mi hvale svi te mirise odjece kad obucem ili kad dodju kuci- ali ja eto ne osjetim, a kod drugih da...jos se kod mene ne pusi pa je to valjda intenzivnije- ne znam...

Inace, pronasla sam jako dobar koncentrat, tecni deterdzent ni manje ni vise nego u Skafi i nije skup- 3KM 750ml, predivno mirise, divno pere i ne izbljedjuje odjecu, sto mi je bitno jer poslije svakog nosenja bacam stvari u masinu XD
Post Reply