1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nisrin

#701 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

Hitno mi treba vas savjet! :D

Kupila sam divne crne pantole- vise su pamucne, nego sto su dzins i sve je super dok ih nisam oprala nakon nekoliko nosenja- koristim tecni deterdzent + onu tecnost za cuvanje boje i sve bi dobro bilo da one nisu poprimile "cudan miris" zapravo to je za mene smrad...:S oprala sam ih 3-4x cak obicnim deterdzentom ali jednostavno se "cuju na tekstilnu boju ili sta vec" posto su nove :S
Ne znam da li se nekom desavalo, ovo nije prvi put, uvijek mi se to desi sa crnim pantolama, zato ih izbjegavam ali sam prinudjena nositi ih...i taj miris je za mene toliko jak da me glava zaboli, cak mi se i ruke osjete nakon pranja upravo "na to" pretpostavljam da je u pitanju boja :S
Nisrin

#702 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

babyline wrote:
Nisrin wrote:Hitno mi treba vas savjet! :D

Kupila sam divne crne pantole- vise su pamucne, nego sto su dzins i sve je super dok ih nisam oprala nakon nekoliko nosenja- koristim tecni deterdzent + onu tecnost za cuvanje boje i sve bi dobro bilo da one nisu poprimile "cudan miris" zapravo to je za mene smrad...:S oprala sam ih 3-4x cak obicnim deterdzentom ali jednostavno se "cuju na tekstilnu boju ili sta vec" posto su nove :S
Ne znam da li se nekom desavalo, ovo nije prvi put, uvijek mi se to desi sa crnim pantolama, zato ih izbjegavam ali sam prinudjena nositi ih...i taj miris je za mene toliko jak da me glava zaboli, cak mi se i ruke osjete nakon pranja upravo "na to" pretpostavljam da je u pitanju boja :S
gdje si ih kupila?

Na pijaci, uzela crne i smedje, sa smedjim nema problema, samo su crne "cudnog mirisa" nakon pranja i susenja...
Partizzanka

#703 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

joj ja imam jedne tako kao farmerke ali nisu farmerke kao teksas ali nije teksas bla bla hlacice
koje se meni KONSTANTNO uzasno cuju na nesto neodredjeno meni to smrdi na vlagu ali nije vlaga
i prala sam par puta normala sa svim ostalim vesom medjutim one i dalje smrde i smrde
i bas to nisrin sto kazes - mene glava boli tj meni bude muka pa me glava zaboli od tog smrada
otherside

#704 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by otherside »

a da probate staviti malo omeksivaca?
MajcinaDusica

#705 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by MajcinaDusica »

Probaj odnijeti na hemijsko čišćenje u neku malo bolju čistionicu, i naglasi da ima neki miris.

Mada, ako je ušla neka vlaga ili buđ u njih (a s pijačnim to nije čudno), neće se to nikad riješiti. Možeš ih 10 godina prati u omekšivaču, ono će i dalje smrditi.
The BEN10

#706 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by The BEN10 »

.
Nisrin

#707 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

MajcinaDusica wrote:Probaj odnijeti na hemijsko čišćenje u neku malo bolju čistionicu, i naglasi da ima neki miris.

Mada, ako je ušla neka vlaga ili buđ u njih (a s pijačnim to nije čudno), neće se to nikad riješiti. Možeš ih 10 godina prati u omekšivaču, ono će i dalje smrditi.

To im je neka nova "kolekcija", kad sam ih tek kupila bile su OK, cim sam oprala pojavio se miris i previse je crna voda bila. jedva sam isprala tako da sam zakljucila da je od boje :S:S:S
A naravno da sam stavljala i omeksivac, pomijesaju se mirisi :D

Oprala samopet u tecnom deterdzentu+ woolite i to rucno, pa je sad ko malo bolje...
MajcinaDusica

#708 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by MajcinaDusica »

Dok ti to 100 puta opereš u raznim deterdžentima i omekšivačima i odneseš na hemijsko, doći će te skuplje nego što su koštale. Dobro razmisli isplati li se trošiti vodu, struju i deterdžent na njih ili je bolje kupiti druge koje ne smrde. Plus to što smrdi (možda je buđ, možda je boja, a možda neki naftalin ili neko sredstvo koje se u kontejnerima u Kini trpa u robu da ne istrune) može biti i otrovno, pa da dobiješ neki ospi ili alergiju ili nešto još gore.

I kad smo već kod savjeta, nemojte NIKAD oblačiti tek kupljenu robu koja ide direktno na tijelo bez da je prvo dobro operete, a pogotovo sa pijace. Sve se to proizvodi na drugom kraju svijeta, i u transportu se zatrpava raznim fungicidima, insekticidima i drugim cidima da bi se dopremilo u jednom komadu, a sve to može biti veoma toksično.
Nisrin

#709 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

MajcinaDusica wrote:Dok ti to 100 puta opereš u raznim deterdžentima i omekšivačima i odneseš na hemijsko, doći će te skuplje nego što su koštale. Dobro razmisli isplati li se trošiti vodu, struju i deterdžent na njih ili je bolje kupiti druge koje ne smrde. Plus to što smrdi (možda je buđ, možda je boja, a možda neki naftalin ili neko sredstvo koje se u kontejnerima u Kini trpa u robu da ne istrune) može biti i otrovno, pa da dobiješ neki ospi ili alergiju ili nešto još gore.

I kad smo već kod savjeta, nemojte NIKAD oblačiti tek kupljenu robu koja ide direktno na tijelo bez da je prvo dobro operete, a pogotovo sa pijace. Sve se to proizvodi na drugom kraju svijeta, i u transportu se zatrpava raznim fungicidima, insekticidima i drugim cidima da bi se dopremilo u jednom komadu, a sve to može biti veoma toksično.

Nije prvi put da mi se desilo sa crnim pantolama nazalost...a vidis, moze biti da je naftalin ili nesto u cemu umoce pantole da !duze traju" to sam jednom negdje citala...:S
Ma zurila sam taj dan i kupila sam prve koje sam nasla, a mogla sam dodati 20-.30 KM pa kupiti u radnji, nego mi je bas tesko naci da mi stoje..

A ja nikad ne oblacim nista tek kupljeno, prvo operem ali eto te pantole sam obukla jer su mi trebale isti dan i nosila sam grilonke ispod, i poslije toga sam ih oprala i belaj :D
MajcinaDusica

#710 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by MajcinaDusica »

A nije ni radnja neka garancija... ali eto kao veća je vjerovatnoća da se kao vodilo nekog računa. Nikad ne znaš. Ako ih se nisi spremna odreći, hemijsko je najbolja solucija.
Nisrin

#711 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

MajcinaDusica wrote:A nije ni radnja neka garancija... ali eto kao veća je vjerovatnoća da se kao vodilo nekog računa. Nikad ne znaš. Ako ih se nisi spremna odreći, hemijsko je najbolja solucija.
Hvala na savjetu, izgleda sad sU OK, ako ne budu nosim ih, nema druge...
*mima*

#712 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by *mima* »

Ocito je bojena i taj "miris" ne mozes iskorijenit.......imam ja jednu crnu haljinu i nisam znala da je bojena......ubi me njen miris...... :-)
partybrakerica

#713 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by partybrakerica »

Kad smo kod tog mirisa,ja sam takodjer primjetila u 2,3 stvari sa elastinom-tregerice stare crne i neka dukserica neki cudan miris,koliko god prala,jednostavno sam to prestala i nosat samo zbog smrada.
jutarnja zvijezda

#714 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by jutarnja zvijezda »

postovani forumasi.imam neke stare slike,donesene iz njemacke nakon 2.svj.rata.znam da su kupljene u galeriji u berlinu.zanima me da li neko zna ,kako bih ih mogla procijeniti ,najradije ovako preko interneta.gdje da postavim fotografije i da li bi mozda pomogle neke strane stranice(samo ja nemam pojma koje)?ako neko nesto o tome zna ,pa mi odgovori ,bicu zahvalna. :)
Nisrin

#715 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

Jessie B wrote:
Nisrin wrote:Hitno mi treba vas savjet! :D

Tu nema pomoći. Meni se to dešavalo i sa majicama i raznim odjevnim predmetima uglavnom crne boje. Pošto jako vodim računa o higijeni, tuširam se svako jutro prije izlaska iz stana i nikad istu majicu ne nosim dva puta bez pranja bilo mi je jako neugodno kad se taj smrad počeo širiti. Ja i mama smo probale svim deterdžentima i omekšivačima ublažiti taj smrad ali to je nemoguće. Samo za baciti.
Oprala sam ih 4x u tecnom deterdzentu pa je sada OK, vidjet cemo dokad ccc Nista vise crno necu kupovati na pijaci!
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#716 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

Ima li neka finta za rezanje gramofonskih ploca osim laserskog rezanja, probao sam skalpelom ali tesko ide i ne ispadne bas super ili gdje/kome odnijeti da to uradi kako treba
pepe le frr

#717 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pepe le frr »

Pozdrav ;-) Znate li gdje u Sarajevu ima prodavnica krojačkog materijala,ono kao ukrasnih traka,čipke koje bih mogla da našijem na npr.maicu,suknju?Hvala unaprijed
beautyfool

#718 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by beautyfool »

Imaš u papagajci radnju s tim dzidzama.
dove11

#719 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by dove11 »

Pzdrav :) dobila sam belu lakovanu torbu sa nekim roza flekama, probala sam skinuti sa acetonom ali nisam uspela. Kako bih to mogla skinuti?
Nisrin

#720 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

pepe le frr wrote:Pozdrav ;-) Znate li gdje u Sarajevu ima prodavnica krojačkog materijala,ono kao ukrasnih traka,čipke koje bih mogla da našijem na npr.maicu,suknju?Hvala unaprijed

Imas Sanny Genny u Papagajci i na Bascarsiji, kod Badem butika- ONI SU NAJJEFTINIJI, obisla sam sve te metraze po gradu!
A prije toga za te trakice itd. otidji na Sirano kod onog cike skroz sa strane, on je jeftiniji i od njih, ali materijala NEMA. tj cipke...Ako si u mogucnosti, otidji na Arizonu kod Brckog, upola je jeftinije nego kod nas sve :)
S obzirom da ti treba sigurno manje materijala onda SANNY GENNY :D
Nisrin

#721 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

dove11 wrote:Pzdrav :) dobila sam belu lakovanu torbu sa nekim roza flekama, probala sam skinuti sa acetonom ali nisam uspela. Kako bih to mogla skinuti?

Bojim se nista, sto je ne ofarbas kod postolara? :D I ne znam jesi li probala lagano da je izarfas...Pokusaj i sa VANISHom, ali drzi kratko, da ne izblijedi ...A imas i onaj sapun za fleke u DM-u, jeftin je, nije vise od 2-3 KM :D
terremoto

#722 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by terremoto »

Nisrin wrote:
dove11 wrote:Pzdrav :) dobila sam belu lakovanu torbu sa nekim roza flekama, probala sam skinuti sa acetonom ali nisam uspela. Kako bih to mogla skinuti?

Bojim se nista, sto je ne ofarbas kod postolara? :D I ne znam jesi li probala lagano da je izarfas...Pokusaj i sa VANISHom, ali drzi kratko, da ne izblijedi ...A imas i onaj sapun za fleke u DM-u, jeftin je, nije vise od 2-3 KM :D

Ako je ispod uslo,znaci ispod laka,nema sanse ocistiti,ja imam bez cipele Geox lakovane imaju crnu mrlju ispod laka nema sansse nicim ocistiti.
terremoto

#723 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by terremoto »

graue_maus wrote:
obala wrote:Drage domacice, neopisivo bih cijenila savjet, sta da radim sa viskom hljeba (bijelog ) kojeg imam? ZNam da ga ne mozemo odjednom pojesti, a isto tako, ako obajati, nece ga niko...please! :roll:
iskender kebab napraviti ..
hljeb na kockice izrezat ,ne presitno ne prekrupno, ca 1 cm , staviti u tespsiju , zapeci u rerni da porumeni odozgo ..
skuhati pasirani paradajz i vrhnje za kuhanje u omjeru o5 l paradajza i 0,25 l vrhnja zaciniti po volji i skinuti sa vatre ...
posto ide na kebab meso od donera ako nemozete kupiti kod nekog , onda preprzi pileca prsa na kockice izrezana zaciniti po volji...
kruh presuti sa mesom , pa zaliti sa sosom i sve jos par min u rerni ostaviti da se upije i fino spoji .... ostalo je sve po volji , mozes sirom posuti itd itd ...
Mozes napraviti kuglice od hljeba,
POTREBNO JE
1/2 kg starog hleba, 1/2 l mleka, manja glavica crnog luka, 3 jaja, malo peršuna, 1/2 kg oštrog brašna, pola kesice praška za pecivo, so, biber, 200 g suve, mesnate slanine
PRIPREMA
Hleb isecite na kockice, prelijte mlekom i ostavite ga da se natopi. Na tiganju propržite sitno iseckanu slaninicu, pa kada pusti masnoću, dodajte usitnjen luk. Pržite dok luk ne dobije zlatnu boju. Hleb ocedite od mleka, dodajte mu luk i slaninu koje ste procedili od viška masnoće, a potom peršun i jaja, pa sve začinite solju i biberom. Brašno pomešajte s praškom za pecivo i postepeno dodajte masi od hleba, koja bi trebalo da bude gusta kako biste od nje mogli da pravite knedle. Vlažnim rukama oblikujte veće knedle, spuštajte ih vlažnom kašikom u ključalu, posoljenu vodu i kuvajte oko pola sata.

Mozes osusiti u rerni kriske pa jesti za dorucak sa marmeladom,mozes osusiti,samljeti pa koristiti kao prezlu....
kakavdanakneiskustvu

#724 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

šta raditi kad se smrzne jestivo ulje,bilo mi na balkonu?
zlo zlo

#725 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zlo zlo »

unesi unutra i lagano nek se odmrzne samo, nemoj u vruce gurat itd.
Post Reply