1001 Koristan Savjet
Moderator: anex
-
realna do boli
#1351 Re: 1001 Koristan Savjet
Kostur je od nekakvog metala.
- Maraschino
#1352 Re: 1001 Koristan Savjet
neka neko proba sa metal detektorom odrediti pozicije profila, obiljezi i mozda se moze izmedju isjeci ako ne sve onda 2,3 ili 4 manja prozora odnosno nadsvjetla.

ovako nesto mozete ocekivati.

ovako nesto mozete ocekivati.
-
realna do boli
#1353 Re: 1001 Koristan Savjet
Ja znam da je kostur takav, jer radila sam to prije par godina, samo me zanima moze li se taj metal rezati..i cime. To smo mislili muz i ja..onako..iz zaleta
. Zid nije nesto veik, mozda 1,5m sirine. Majstor koji je to radio..nije tu.
- Maraschino
#1354 Re: 1001 Koristan Savjet
Naravno da moze. Iscrtajte dokle vam pase, brusilicu sa sajbom za metal u ruke i to ce ici kao kroz tortu.
- dajdza-ze
#1355 Re: 1001 Koristan Savjet
Moze brusilicom ali nema potrebe da citav stan uprase jer posao mogu odraditi obicnim makazama za lim. Rigips isjeci do limenog profila rucnom testericom a onda makazama za lim i eto ga. 
- Nastasia
#1356 Re: 1001 Koristan Savjet
Mi smo to upravo uradili u kući. Srušili pregradni zid između spavaće i dnevne sobe, isto je zid samo podvučen pod gredu.Maraschino wrote:nookey wrote:Dobri i napaćeni narode
Ima li neko kakvih savjeta za rušenje pregradnog zida u kući. Na šta obratiti pažnju, kako krenuti itd?
Moj neki plan je, obzirom da je dole laminat i neću krvnički macolom štemati:
skinuti lajsne, zaštiti cijeli prostor najlonom, pa kartonima, pa dekama.
štemanje Hiltijevkom krenuti od gornjeg reda i pokušati vaditi blok po blok (blokovi su pregradni 12-ka betonska), obzirom da gore nije ploča, samo je 'podvučen' blok pod drvenu gredu i ići prema dole.
ako ko ima kakvih još korisnih savjeta bio bih zahvalan.
Pozdrav,
budi oprezan. betonski blokovi lako pucaju gdje ne planiras a svaki veci komad kada padne, probija sve. tezak je i svaki komad je ostar.
ako si na tom zidu zavrsavao laminat i ide paralelno sa zidom, povadi 1-1,5m tog laminata a ako udara po duzini u taj zid, probaj naci neke ploce pa ga zastiti. tamo gdje se prodaje laminat imaju ploce iste kao laminat koje se koriste u pakovanju laminata na palete.
nije ti skupo ni rigips ploce poloziti ako je laminat skup.
Mi smo jednostavno izbacili namještaj, digli laminat, onda krvnički štemali Hiltijevkom zid (jednu smo i pokvarili
Ako ništa, laminat je lahko i dići i vratiti, plus što smo svakako morali dokupiti laminata da bi popunili prostor gdje je bio zid, i nismo imali nikakvu drugu ideju šta ćemo po podu osim laminata.
A novi pregradni zid čini mi se da je neko pitao, rigips ploče. Najjednostavnije, najmanje prostora zauzima, cjenovno prihvatljivo, i jako lijepo estetski izgleda. Još ako između dvije ploče se ubaci staklena vuna ona iz rolni, fina i izolacija
- Phosphorus
#1357 Re: 1001 Koristan Savjet
Pozdrav,
nemam iskustva sa toplanama i radijatorima, pa me zanima zašto zidovi pocrne oko radijatora.
Kako to najbolje očistiti prije krečenja, a i spriječiti ubuduće?
Hvala
nemam iskustva sa toplanama i radijatorima, pa me zanima zašto zidovi pocrne oko radijatora.
Hvala
- mali Ninja
#1358 Re: 1001 Koristan Savjet
to je prasina ne brini, ne mozes sprijeciti...Phosphorus wrote:Pozdrav,
Hvala
- Phosphorus
#1359 Re: 1001 Koristan Savjet
Ahamali Ninja wrote: to je prasina ne brini, ne mozes sprijeciti...
Iskreno ne znam ni kada se zadnji put taj stan krečio
A kući imam centralno i radijatore a tih crnih mrlja nema nikako, pa mi je to izgledalo 'sumnjivo'
- mali Ninja
#1360 Re: 1001 Koristan Savjet
treba dosta vremena da se to stvori, ako se ne odrzava tj ne kreci i ne cisti, ali nista opasno po zivot mozda svakako okreciti prije nego uselis dijete ako imas..Phosphorus wrote:Ahamali Ninja wrote: to je prasina ne brini, ne mozes sprijeciti...hvala
Iskreno ne znam ni kada se zadnji put taj stan krečio
A kući imam centralno i radijatore a tih crnih mrlja nema nikako, pa mi je to izgledalo 'sumnjivo'
- Qler
#1361 Re: 1001 Koristan Savjet
Ljudi, kako oprati stari bosanski ćilim?
-
moonca
#1362 Re: 1001 Koristan Savjet
Vjerovatno je tkani i vec izgazen dovoljno. Ja bih ipak to prepustila -hemiskoj cistioni.
Naravno moze vodom,blagim deterdjentom i dodala bih sirceta da boje ne bi posandrcale.
Jednom sam vunenu stazu u velikoj masini strpala da operem i sva se raspala.
Naravno moze vodom,blagim deterdjentom i dodala bih sirceta da boje ne bi posandrcale.
Jednom sam vunenu stazu u velikoj masini strpala da operem i sva se raspala.
- Qler
#1363 Re: 1001 Koristan Savjet
Ma imam dva stara bosanska ćilima, jedan tkala jedna Nena drugi druga, i moram ih oprati ali ne strah da ih ne uništimo.
- mali Ninja
#1364 Re: 1001 Koristan Savjet
druze odneses u praonicu i naglasis o cemu se radi, sto je do tebe ti si uradio, nemoj se vezati za stvari jer nisu vjecne, tvoje nene su pravili veci majstori od njih pa opet nece vjecno, a nisu stvari i puno su vrjednije od cilima...Qler wrote:Ma imam dva stara bosanska ćilima, jedan tkala jedna Nena drugi druga, i moram ih oprati ali ne strah da ih ne uništimo.
skontao si poentu, uglavnom i oni u praonici preuzimaju rizik i vjerovatno znaju da ce odgovarati novcano ako se sta desi istim..
sretno, imao sam slican slucaj sa starom rucnoradjenom stazom i sve je proslo zadovoljavajuce
- Qler
#1365 Re: 1001 Koristan Savjet
Oprao ga ja
eno vec i suh kuci na svom mjestu 
- mali Ninja
#1366 Re: 1001 Koristan Savjet
bravo majstore, ma sta ce mu bit nema potrebe da te hemijska cistiona uzima lopatomQler wrote:Oprao ga jaeno vec i suh kuci na svom mjestu
- ho oponopono
#1367 Re: 1001 Koristan Savjet
...kurve ga iskvarile, nije više to to...pih...ho oponopono wrote:...za ove čistunice...diplo-limun...skida Boga oca...gdje god da spricneš....
- BadSanta
#1368 Re: 1001 Koristan Savjet
Kako izvući žućkaste mrlje ( od kreme za sunčanje valjda) na bijelom kupaćem kostimu?
Kupila sam čak i Vanish pa ga oprala s njim u mašini na 90, al ništa!
Da probam krvnički s Arijelom ili šta?
-
moonca
#1369 Re: 1001 Koristan Savjet
Pokusaj mjesavinu -sode bikarbone i hidrogena 3%/ ili limun (ja nisam sa limunom)- napraviti smjesu i utljati- kada se prosusi smjesa dodavati hidrogena da bude vlazno- trebati ce ti par sati da dodjes do rezultataBadSanta wrote:Kako izvući žućkaste mrlje ( od kreme za sunčanje valjda) na bijelom kupaćem kostimu?
Meni uspjeva na bijelim majcama ispod pazuha---- zute fleke od desodoranta.
- BadSanta
#1370 Re: 1001 Koristan Savjet
tnx, opet sam se vratila na trljanje Vanishom pa probam i ovo čim završim, valjda se kupaći neće raspastimoonca wrote:Pokusaj mjesavinu -sode bikarbone i hidrogena 3%/ ili limun (ja nisam sa limunom)- napraviti smjesu i utljati- kada se prosusi smjesa dodavati hidrogena da bude vlazno- trebati ce ti par sati da dodjes do rezultataBadSanta wrote:Kako izvući žućkaste mrlje ( od kreme za sunčanje valjda) na bijelom kupaćem kostimu?
Meni uspjeva na bijelim majcama ispod pazuha---- zute fleke od desodoranta.
- Nisrin
#1371 Re: 1001 Koristan Savjet
BadSanta wrote:Kako izvući žućkaste mrlje ( od kreme za sunčanje valjda) na bijelom kupaćem kostimu?
Joj, meni kosulja sva zuta bila
Mozda da probas onaj DMov sapun za skidanje fleka, sto se mame kunu da skida sve? ako ne, probaj otkuhati, valjda se ne raspadne ili DAJ/ODNESI MAMI. one uvijek znaju sta ce
- aribes
#1372 Re: 1001 Koristan Savjet
Hladna voda i stari dobri kabas sapun, ravna podloga istrljati sapunom samo i ispirati... ne trljati cekom jer crvena boja ce obojiti sve ostalo, ostaviti da se susi na ravnom, kad se osusi onda rese oprati...Qler wrote:Ljudi, kako oprati stari bosanski ćilim?
-
moonca
#1373 Re: 1001 Koristan Savjet
Ako joj se se raspadne kupaci kostim- morati ce na nudisticku plazu sljedece ljeto.Nisrin wrote:BadSanta wrote:Kako izvući žućkaste mrlje ( od kreme za sunčanje valjda) na bijelom kupaćem kostimu?
Joj, meni kosulja sva zuta bilai fino je natopim VANISHOM tecnim...a onda je stavim na otkuhavanje jer je bijela na 90 stepeni i eno je k'o nova
Mozda da probas onaj DMov sapun za skidanje fleka, sto se mame kunu da skida sve? ako ne, probaj otkuhati, valjda se ne raspadne ili DAJ/ODNESI MAMI. one uvijek znaju sta ce
- Nisrin
#1374 Re: 1001 Koristan Savjet
moonca wrote:
Ako joj se se raspadne kupaci kostim- morati ce na nudisticku plazu sljedece ljeto.![]()
Ma tamam da kupi novi, jos bolji
-
moonca
#1375 Re: 1001 Koristan Savjet
Nesto nudi 'specificno'?Nisrin wrote:moonca wrote:
Ako joj se se raspadne kupaci kostim- morati ce na nudisticku plazu sljedece ljeto.![]()
Ma tamam da kupi novi, jos boljiA ima dobra nudisticka na Bolu heh