1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Danguba

#1051 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Danguba »

Daryl Dixon wrote:Može li mi neko reci kako se najbolje skida hrđa? Ili pak da mi preporuči neki sprej i slično protiv hrđe? Unaprijed hvala. :) :thumbup:
Ako mozes najbolje je prvo celicnom cetkom sto bolje ocistiti ili brusilicom sa cetkom.

Image

FERROSAN se koristi u obrtu, industriji kao i u kućanstvima za obradu i odstranjivanje hrđe sa željeznih površina prije nanošenja antikorozivnog zaštitnog premaza. Ferrosan reagira sa željeznim oksidima na površini i pretvara hrđu u zaštitni sloj. Tako nastali sloj je kompaktan, a površina je na taj način izuzetno dobro pasivizirana prije nanošenja temeljnog antikorozivnog zaštitnog premaza.

Uporaba:

Sa zahrđalih željeznih površina, koje želimo očistiti pomoću Ferrosana, moramo najprije mehaničkim putem odstraniti hrđu, koja čvrsto ne prianja na površinu. Na površini može ostati samo kompaktna i čvrsto prianjajuća hrđa. Površina ne smije biti masna. Za odmašćivanje površine može se koristiti benzin.
Pripremljenu površinu obradimo pomoću Ferrosan premaza i to tako da površinu premažemo, poprskamo ili potopimo. Ferosan ne nanosimo preko starih slojeva premaza. Pričekamo cca. 2 sata da se površina potpuno osuši (na površini mora nastati bijeli sloj). Ispiranje nije potrebno a u slučaju manje zahrđalosti preporučujemo ispiranje Ferrosana vodom (kada Ferrosan na površini zbog male količine hrđe ili prevelikog nanosa ostane nereagiran). Osušena površina je nakon toga pripremljena za daljnju obradu – premazivanje bojama, lakovima, odnosno za nanošenje cinka, za niklovanje, kromiranje itd.
http://www.boje.ba/index.php/boje-i-lak ... -hrde.html

potrudi se malo. :wink:
Daryl Dixon

#1052 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 25/02/2016 01:23, edited 1 time in total.
Evelinda

#1053 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Evelinda »

Pratim
JanuaryJones

#1054 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

Bjelanjak i žumanjak upotrebljavaju se u različite svrhe, ali jedan dio jaja se baca bez razmišljanja - ljuska. Ipak, njezine mogućnosti primjene u kućanstvu su brojne:
Ispolirajte vazu u koju se nataložila prljavština

Smjesu od zdrobljene ljuske jaja i limunova soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno miješanje. Limunska kiselina izgrist će masnoću, a abrazivni učinak zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši, piše Daily Mail.

Neka vaše bijelo rublje zablista
Ljuske od jaja su porozne te s lakoćom upijaju mrlje. Za izbjeljivanje rublja stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u perilicu. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti perilice. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i spriječiti da rublje ostane sivo.

Zaštitite biljke od puževa
Kako vam puževi ne bi uništavali cvijeće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korijenja prepriječite im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

Ublažite ubode insekata
Potopite ljuske u jabučni ocat na nekoliko dana i "lijek" protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smjesu primjenjujte direktno na osipano mjesto i svrab bi se trebao umiriti. Pripravak smijete držati sljedećih mjesec dana u hladnjaku.

Uzgojite zdrave rajčice
Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu netom prije sadnje. One će u zemlju pustiti kalcij, koji hrani korijen rajčice tako da izraste zdrava i rumena. Isti učinak postići ćete i s paprikama, bučom, krastavcima i dinjama.

Kao čašica za uzgoj sjemenjača
Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovice napunite kompostom, dodajte malo vode i unutra posijte sjeme. Niknut će brže.

Kava ima bolji okus
Čajnu žličicu usitnjenih ljusaka dodajte u mljevenu kavu prije zakuhavanja. Kalcijev karbonat iz ljuske neutralizirat će kiselost i kava će biti ukusnija.

Povećajte unos kalcija
Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobivenu masu možete dodavati svakodnevno u juhe ili napitke i tako si povećati razinu kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti.
ljuspica

#1055 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljuspica »

Žene/domaćice sa čim je najbolje čistiti parket ili brodski pod? Ne zanima me tekucina vec me zanima pribor. Dal da kupim dzoger onaj kako ja to kazem starinski ili ovaj "moderni" cekaj da vam postavim sliku na koji dzoger mislim :
ovo je moderni:
http://www.telegraf.mk/wp-content/uploa ... -od-se.jpg
ovo starinski:
http://mirgos.co.rs/image/cache/data/sl ... 00x500.jpg

koji bolje cisti? moram ocistiti jednu kucu koja se dugo nije cistila,pa moram i zidove cistiti kao i pod a misla sam sve to dzogerom....sta preporucujete?
zijancer

#1056 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zijancer »

najbolje ciscenje parketa ikad :-D
potrebni sastojci:
saka deterdzenta za ves
kanta jako tople vode (ubaciti deterdzent u vodu)
stari frotir ili frotirska krpa

nakon seanse sa deterdzentom, sve povrsine pod parketom preci jos jednom, cistom vodom
JanuaryJones

#1057 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

Treba mi preporuka za sredstvo za čišćenje kuhinjskih elemenata, konkretno čišćenje naslaga masnoće + prašine, onaj tanki ljepljivi sloj što se uhvati vremenom. Hvala.
CherryLips

#1058 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by CherryLips »

JanuaryJones wrote:Treba mi preporuka za sredstvo za čišćenje kuhinjskih elemenata, konkretno čišćenje naslaga masnoće + prašine, onaj tanki ljepljivi sloj što se uhvati vremenom. Hvala.
Opet ja i Frosch,u spreju,piše Soda na njemu,providna flaša i plava tekućina,meni super nas za kuhinju. Naspricam,obrišem vlažnom krpom i Cao.
I sto mi je veliki plus nema onaj agresivni miris
https://www.frosch.de/images/Produkt-Pi ... 55x533.png

P.s. Piše aktiv-soda na flasi
JanuaryJones

#1059 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:
JanuaryJones wrote:Treba mi preporuka za sredstvo za čišćenje kuhinjskih elemenata, konkretno čišćenje naslaga masnoće + prašine, onaj tanki ljepljivi sloj što se uhvati vremenom. Hvala.
Opet ja i Frosch,u spreju,piše Soda na njemu,providna flaša i plava tekućina,meni super nas za kuhinju. Naspricam,obrišem vlažnom krpom i Cao.
I sto mi je veliki plus nema onaj agresivni miris
https://www.frosch.de/images/Produkt-Pi ... 55x533.png

P.s. Piše aktiv-soda na flasi
Super, baš ću probat. Ima li u DMu? Mrzim ove naslage u kuhinji a nikad da se temeljito skinu.
CherryLips

#1060 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by CherryLips »

Mislim da sam ga zadnji put kupila u Cm-u ali pretpostavljam da ima i u dm-u
JanuaryJones

#1061 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Mislim da sam ga zadnji put kupila u Cm-u ali pretpostavljam da ima i u dm-u
Hvala još jednom!!! :thumbup:
CherryLips

#1062 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by CherryLips »

Tu smo da se pomazemo :kiss:
JanuaryJones

#1063 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Mislim da sam ga zadnji put kupila u Cm-u ali pretpostavljam da ima i u dm-u
Ja ću opet tebe ufatit da pitam...postoji li ikakav način da se uklone mrlje sa čaša iz perilice suđa? Vremenom se nafata bijeli sloj, k'o prljavo a nije prljavo. Koristim najbolje tablete i sjaj i stavljam so :sad: :-?
Sephora

#1064 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Sephora »

JanuaryJones wrote:
Ja ću opet tebe ufatit da pitam...postoji li ikakav način da se uklone mrlje sa čaša iz perilice suđa? Vremenom se nafata bijeli sloj, k'o prljavo a nije prljavo. Koristim najbolje tablete i sjaj i stavljam so :sad: :-?
Pokusaj sa jabukovim sircetom ih ocistit..ili ubaci u odjel jabukovo dirce ( odjel u perilici, umjesto tecnosti za sjaj) i super case budu, sjajne i bez mrlja! :thumbup:
JanuaryJones

#1065 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

Sephora wrote:
JanuaryJones wrote:
Pokusaj sa jabukovim sircetom ih ocistit..ili ubaci u odjel jabukovo dirce ( odjel u perilici, umjesto tecnosti za sjaj) i super case budu, sjajne i bez mrlja! :thumbup:
Pokušam definitivno. Fala đe čula, đe ne čula :thumbup:
Partizzanka

#1066 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

iskreno sumnjam za te mrlje iz masine :(
al probaj u masinu ubaciti sodu bikarbonu (i obavezno onu so u masini da imas) mislim da je to moguce od kamenca mrlje
kod mene ih nema (ovdje nema kamenca u vodi)

za mrlje na kuhinjskim elementima
soda bikarbona i sok od limuna (nacijedi pofino ili kupi onaj u bocici)
ili arf
Altsa

#1067 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Altsa »

Sephora wrote:
JanuaryJones wrote:
koja je to tecnost za sjaj casa ?
Partizzanka

#1068 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

imas to kupiti tamo gdje kupujes i prasak/tablete
bude odmah pored na polici

http://www.finish.co.uk/media/1408766/1 ... ?width=150&
ovo recimo
Matzan

#1069 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Matzan »

Kako skinuti ljepilo od deklaracija/naljepnica sa plastičnog i staklenog posuđa?
Poseban problem predstavlja prozirna plastika, jer bi upotrebom nekog abrazivnog sredstva oštetili samu plastiku.
One fabričke naljepnice skidaju se prilično lako, ali one koje su lijepljene kod uvoznika ili u trgovinama vrlo teško se skidaju.
Pranjem se sve samo još više razmazuje.
quarterback

#1070 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by quarterback »

Matzan wrote:Kako skinuti ljepilo od deklaracija/naljepnica sa plastičnog i staklenog posuđa?
Poseban problem predstavlja prozirna plastika, jer bi upotrebom nekog abrazivnog sredstva oštetili samu plastiku.
One fabričke naljepnice skidaju se prilično lako, ali one koje su lijepljene kod uvoznika ili u trgovinama vrlo teško se skidaju.
sa stakla acetonom ili benzinom, sa plastike mozda bi najlakse bilo zagrijati fenom pa lagano...
Matzan

#1071 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Matzan »

quarterback wrote:
Matzan wrote:Kako skinuti ljepilo od deklaracija/naljepnica sa plastičnog i staklenog posuđa?
sa stakla acetonom ili benzinom, sa plastike mozda bi najlakse bilo zagrijati fenom pa lagano...

Za staklo cu svakako probati.
Ostaje problem plastike, vec sam skinuo naljepnice, oprao nekoliko puta u masini za sudje, pa se to razmazalo i zauzima jos vecu povrsinu. Trljao sam i krpom natopljenom deterdzentom za sudje, ali ni makac.
Bas su nasli neko gadno ljepilo.
quarterback

#1072 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by quarterback »

Matzan wrote:
quarterback wrote:

Ostaje problem plastike, vec sam skinuo naljepnice, oprao nekoliko puta u masini za sudje, pa se to razmazalo i zauzima jos vecu povrsinu. Trljao sam i krpom natopljenom deterdzentom za sudje, ali ni makac.
i meni se to jednom desilo, bukvalno su mi upropastili to sto sam kupio
:sad:
graue_maus

#1073 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by graue_maus »

quarterback wrote:
Matzan wrote:
quarterback wrote:Kako skinuti ljepilo od deklaracija/naljepnica sa plastičnog i staklenog posuđa?

i meni se to jednom desilo, bukvalno su mi upropastili to sto sam kupio
:sad:
par kapi ulja utrljati u etiketu i polko skinuti ........
BJB

#1074 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by BJB »

Kako oprati emajliranu serpu ako je na sredini malo zagorio dzem? Zao mi je baciti, a pokusala sam da je otkuham, da gulim taj zagorijeli dio na sredini svim i svacim ali nece da spadne.. Imate li neki trik? Necu odustati do ponoci, nakon toga, ode serpa u kontejner.
Image
TDK-90

#1075 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by TDK-90 »

-Otkuhat u rastvoru sode bikarbone malo jaci rastvor

-Onaj sprej za ciscenje rerne takodjer super :izet:
Post Reply