100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Banksy

#326 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

Od prepirke, preko tuge, do viceva, dobra tema ... :mrgreen:
Ommadawn

#327 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Momci, bilo je itekako dobrih bendova izvan tih hajmo reći muzičkih centara ali teško su dolazili do izražaja.
Moram se složiti da SCH je bio dobar bend ali isto tako da je Zabranjeno Pušenje bilo autentičan na polju domaćeg roka po pitanju tema i načina pisanja tekstoova i da su itekako bili fantastični muzičari.
Dinar je bio dio novog vala i to mu se ne smije osporiti.

Banja Luka je samo malo manja od Sarajeva. U principu su oboje provincije.
dale cooper

#328 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote: Dobar bend vrijedan pažnje je Terusi iz Tuzle. Imao sam čast popiti kafu sa njihovim pjevačom Besimom - zanimljiv razgovor o njihovom prvom singlu, snimanju istog....
Image

Dobra knjiga za pročitati koga interesuju svi znani i neznani bendovi iz Tuzle, uključujući naravno i Teruse.
Jedan od pisaca knjige je i Rusmir Tupković inače moj dobar drug i poznanik, koji je i sam imao jako dobar bend
početkom 80-tih koji se zvao Jetra. Nastali su i bili inspirisani baš tim punk/new wave talasom ali su voljeli i
klasični psych pop sa kraja 60-tih, tako da se sve to očitovalo u njihovoj muzici. Dobio sam od njega kolekciju demo snimaka
iz tog vremena, pa ću vidjeti sa njim da jednom prilikom uploadujemo nešto na you tube da mogu i šire mase čuti.
zg1911

#329 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:
dezurni_ucenik wrote:
julisiz es grant wrote:Uvijek su mi bili simpatični ovi "genijalci" iz provincije :D
Svi se kunu da su to bili vanserijski talenti koji bi uzdrmali scenu bivše Juge, al eto, nije im se dalo, jer nisu iz velikih centara :D
Otkad je to Banja Luka provincija?
Da se razumijemo: u čisto MUZIČKOM smislu, velikim centrima su smatrani isključivo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i, tek zadnjih godina (nakon otvaranja najvećeg tonskog studija u Jugi do tada) Skoplje. To je iz razloga što su tu bila sjedišta medija, diskografskih kuća, studija za snimanje. Sve drugo bilo je "unutrašnjost" (od čega je kasnije odskočila Rijeka kao respektabilan centar Novog talasa).

ako će se voditi tržišnim kriterijem onda listi ovih gradova treba pridružiti i split. ako ne, onda sarajevo zamijeniti rijekom. možda i dodati novi sad.
julisiz es grant

#330 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

Split je bio jak centar, ali prije svega zabavne muzike...NS je uvijek bio autonoman po svemu, pa i po muzičkom razvoju.
radostan dan

#331 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

na čelu sa minjom subotom i braćom vranešević...
radostan dan

#332 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

šala. šala... :mrgreen:
julisiz es grant

#333 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

radostan dan wrote:na čelu sa minjom subotom i braćom vranešević...
Pa i nije šala. U pravu si, bar za ovo drugo. Ne znam da je bio iko sličan Vraneševićima na cijeloj Yu sceni. Ne mislim pritom samo na Laboratoriju, već i na cijeli opus, primijenjenu muziku npr.
zg1911

#334 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:Split je bio jak centar, ali prije svega zabavne muzike...NS je uvijek bio autonoman po svemu, pa i po muzičkom razvoju.
pa isto kao i sarajevo. sem indexa i pusenja sve manje vise kuruza. ali prodavalo se, isto kao i splitska kuruza.
mfeed

#335 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

radostan dan wrote:
Ommadawn wrote:
daleko uvježbaniji i profesionalniji...
aj pogodite koja je jedina grupa u bivsoj yu imala radno vrijeme I vjezbala od 8 do 3?
julisiz es grant

#336 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

zg1911 wrote:
julisiz es grant wrote:Split je bio jak centar, ali prije svega zabavne muzike...NS je uvijek bio autonoman po svemu, pa i po muzičkom razvoju.
pa isto kao i sarajevo. sem indexa i pusenja sve manje vise kuruza. ali prodavalo se, isto kao i splitska kuruza.
I prva rock institucija i ujedno prvi (i jedini) nacionalni rock fenomen. Ne kažem ništa, ali prvi milestone u Yu rocku je 1974. godina. I to iz bar 2 razloga.
julisiz es grant

#337 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

mfeed wrote:
radostan dan wrote:
Ommadawn wrote:
daleko uvježbaniji i profesionalniji...
aj pogodite koja je jedina grupa u bivsoj yu imala radno vrijeme I vjezbala od 8 do 3?
Smak.
mfeed

#338 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

julisiz es grant wrote: Smak.
nije smak, nije bajaga, nije dugme, nisu idoli....kg
radostan dan

#339 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

sedmrica mladih...ali nije rok grupa.
ekv.
mfeed

#340 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

korni grupa
mfeed

#341 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

inace kornelije je bio na audiciji svojevremeno u londonu za rici blekmurov reibou al nije proso.
radostan dan

#342 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

i sedmorica mladih, eto već kad se pominje i vice vukov i kompanija, čisto da se zna...imali su čak i pravilnik/cjenovnik/kaznenik, ne znam kako to da nazovem, po kojem su se plaćali penali ako neko zakasni na vježbu/probu.

i ekv je bjesomučno vježbala, sigurno najviše od svih bg bendova.
Ommadawn

#343 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

julisiz es grant wrote: I prva rock institucija i ujedno prvi (i jedini) nacionalni rock fenomen. Ne kažem ništa, ali prvi milestone u Yu rocku je 1974. godina. I to iz bar 2 razloga.
Slatko li je curu ljubit tajno...
I moja nena koja je tad živjela na selu voljela je Bijelo Dugme. Pusti joj nešto drugo i odmah je "a čupavih šejtana, tobe jarabi". Zato i jeste pastirski rock. Ali da ih nije bilo...
mfeed

#344 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

radostan dan wrote:i sedmorica mladih, eto već kad se pominje i vice vukov i kompanija, čisto da se zna...imali su čak i pravilnik/cjenovnik/kaznenik, ne znam kako to da nazovem, po kojem su se plaćali penali ako neko zakasni na vježbu/probu.

i ekv je bjesomučno vježbala, sigurno najviše od svih bg bendova.
firci ih je napustio bas zbog tih proba, dodju odvaljeni I nemozes nista uvjezbat....mojne mislit da te imam na piku, jednostavno naletis :)
julisiz es grant

#345 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

mfeed wrote:korni grupa
To i liči na njih, jer su oni bili rock grupa samo po vanjštini. Čak je i Kornelije tvrdio da oni nisu bili rock grupa (nego nešto "više"). Cijela njegova biografija je tipično ne-rockerska. Ali da su uradili neke pionirske korake, to im priznajem. Jedan od prvih albuma, prva grupa na Evroviziji...i Dado Topić. To su uglavnom, po meni, stvari na kojima se crpi njihov značaj.
julisiz es grant

#346 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Ommadawn wrote:
julisiz es grant wrote: I prva rock institucija i ujedno prvi (i jedini) nacionalni rock fenomen. Ne kažem ništa, ali prvi milestone u Yu rocku je 1974. godina. I to iz bar 2 razloga.
Slatko li je curu ljubit tajno...
I moja nena koja je tad živjela na selu voljela je Bijelo Dugme. Pusti joj nešto drugo i odmah je "a čupavih šejtana, tobe jarabi". Zato i jeste pastirski rock. Ali da ih nije bilo...
Upravo to, da ih nije bilo...
Uvijek kažem, i najbolje i najgore stvari u našoj muzici, počele su od Dugmeta (ni za jedne ni za druge nisu u potpunosti krivi).
dale cooper

#347 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Pa imati određeno radno vrijeme za pisanje pjesama i probe nije ništa neviđeno u muzičkom biznisu.
Svi songwriteri iz famoznih Tin Pan Alleya, Brill Buildinga ili Motown Recordsa su radili na određeno radno vrijeme.
Nick Cave i danas piše pjesme u uredu. Pretpostavljam da je riječ o fokusiranju i disciplini.
zg1911

#348 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

julisiz es grant wrote:
zg1911 wrote:
I prva rock institucija i ujedno prvi (i jedini) nacionalni rock fenomen. Ne kažem ništa, ali prvi milestone u Yu rocku je 1974. godina. I to iz bar 2 razloga.

jebiga, ja ne mogu svarit tu "hajmo u planine jer tamo nema zime" cobaniju.

a i ne vidim njihovu bitnost. na koje to dobre bendove su utjecali? sve je to kuruza..
julisiz es grant

#349 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Uticali su na to da rokenrol postane "stvar"...prije njih, rock je bio marginalna pojava.
Možda je i teško to sagledat iz današnje perspektive...treba čitat stručnu štampu, "Džuboks" npr. iz tamo neke 1976/1977 i kasnije, da se vidi ta euforija, te analize, mišljenja kritike...jednostavno, nikog nisu ostavljali ravnodušnim.
mfeed

#350 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

zg1911 wrote:

jebiga, ja ne mogu svarit tu "hajmo u planine jer tamo nema zime" cobaniju.

a i ne vidim njihovu bitnost. na koje to dobre bendove su utjecali? sve je to kuruza..
ne mozes izdvojiti jedan detalj I na tome donositi cjelokupni sud. jest, imali su seljackih folova, svak' voli pare ali I rock albuma tipa bitanga I princeza ili kako se vec zvao. definitivno grupa mimo I iznad svega sto je bilo kod nas. sad, ako neko slusa industrial blues normalno da mu ne leze ali je glupo zbog toga umanjivat' nihov znacaj I velicinu za nase prilike. eto, uticali su na smak koji su na svom albumu imali domaci zadatak, pjesmu posvecenu dugmetu I argument u raspravi ko bolje svira...najbolje od svega je sto su idoli molili bregovica da im producira prvi sing :) al' to nikad neces cuti od ovih alternativaca.
Post Reply