100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ExNihilo

#251 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by ExNihilo »

Za one što im je mrsko čitati gornje rondanje, da sumiram: svi su karne osim dugmeta i bajage. :D :D
Banksy

#252 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

mfeed wrote:
Konačno glas razuma. :thumbup:
mfeed

#253 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

julisiz es grant wrote:Njegovo najjače oružje, visok, banšijevski glas, za posljedicu je imao čestu nerazumljivost riječi pjesama (što, obzirom na kvalitet mnogih tekstova Mirka Glišića, Tucakovićke i Točka, i nije bio neki gubitak za slušatelja.
RIP...btw, oni su za njega svirali na nekim pjesmama previsoko, nije imao taj raspon u visokim tonovima pa zato nisi mogao nista da razumijes sta pjeva. kad nemas prirodni raspon I zafali ti, onda pocinjes da se derinjas nebil' izvukao a posljedica je da te slabo ko moze da razumije.
julisiz es grant

#254 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

mfeed wrote:
julisiz es grant wrote:Njegovo najjače oružje, visok, banšijevski glas, za posljedicu je imao čestu nerazumljivost riječi pjesama (što, obzirom na kvalitet mnogih tekstova Mirka Glišića, Tucakovićke i Točka, i nije bio neki gubitak za slušatelja.
RIP...btw, oni su za njega svirali na nekim pjesmama previsoko, nije imao taj raspon u visokim tonovima pa zato nisi mogao nista da razumijes sta pjeva. kad nemas prirodni raspon I zafali ti, onda pocinjes da se derinjas nebil' izvukao a posljedica je da te slabo ko moze da razumije.
Zar ima veze sviranje sa visinom pjevanja?
Čak i kad su imali vrhunsku produkciju ("Crna dama", album sniman u Londonu) pjevanje se nije razumjelo (npr. bez pomoći napisanih stihova nikad ne bih znao da Boris ne pjeva ""viski i bunde i ruž i NOVO SVE", ni "ako umrem sada kupite daire, svirajte mi tiho, ali NE NE BACITE").
Apsolutni šampion po nerazumljivosti je pjesma "Perle" sa prvog albuma. Evo kako za mene ide taj tekst: U Riju džambo i sambe, s Baije vidi se sve, inabilo žene se volile, inabilo dok vole se sve...inabilo mami mami, dok blešte perle u tami...eeee ee ee eeeee...Brazil Karneval" :D ...itd
Evo neko je na netu pokušao to da dešifruje, ali bez mnogo više uspjeha od mene :D ..čuj "pesma kafi je Bordolin greh traja se nikud' ne greje Bimbo, ja ne mogu to na poniju mi bude po sto" :D :D
mfeed

#255 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

julisiz es grant wrote: Zar ima veze sviranje sa visinom pjevanja?
zavisi dal' si alternativni umjetnik ili muzicar.
julisiz es grant

#256 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

mfeed wrote:
Ozbiljno te pitam a ti se zajebavaš. Ja sam samo konzument muzike i ne razumijem se u te tehničke stvari, pa ako ti nije mrsko da mi pojasniš.
mfeed

#257 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

julisiz es grant wrote:
mfeed wrote:
Ozbiljno te pitam a ti se zajebavaš. Ja sam samo konzument muzike i ne razumijem se u te tehničke stvari, pa ako ti nije mrsko da mi pojasniš.
pa sta znam, nisam nesto dobar u opisima, uglavnom, komponujes pjesmu I gledas da se tonovi slazu, sta ide sa cim a sta ne ide. tu je puno neke teorije jer neki tonovi idu zajedno a neki ne idu pa treba znati dosta teorije ili ko bb king da jednostavno imas uho za to. tako recimo izaberes da je, npr, sve u a-mol. u tom fazonu imas akorde I a isto tako I melodiju koja predstavlja glas. kod toga moras voditi racuna koji raspon glasa ima pjevac da znas kad pravis melodiju za glas dal' ima raspon tri tona ili tri octave. kad to napravis I vidis da pjevac ima raspon glasa ali si mu dao previsoke note onda sve sto si komponovao spustis dolje za, recimo, pola octave (sto su ovi trebali uraditi) nebil se ovaj osjecao prirodnije I otpjevao to bez naprezanja. ako nema raspon onda moras promjeniti melodiju glasa da je I dalje u tom tonalitetu ali sa manjom razlikom u tonovima. ako si ista od ovog skontao onda respect imas.
dezurni_ucenik

#258 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

ExNihilo wrote:Za one što im je mrsko čitati gornje rondanje, da sumiram: svi su karne osim dugmeta i bajage. :D :D
Meni je ovdje najjace sto je neko pisao da je, pazi ovo - Stefanovski bolji od Claptona zato sto ovaj ne zna da svira makedonske tradicionalne pjesme. :lol:

Ri-rock scena, Pankrti, prvaci ey yu electro i hip hop scene Master Scratch Band, Borghesia, SCH. Ovo ostalo :lol: , cak mi i EKV postaju smijesni zbog pravljenja kulta licnosti. I Satana Panonskog nisam nikad razumio niti sam zelio da ga shvatim.
mfeed

#259 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

dezurni_ucenik wrote:
ExNihilo wrote:Za one što im je mrsko čitati gornje rondanje, da sumiram: svi su karne osim dugmeta i bajage. :D :D
Meni je ovdje najjace sto je neko pisao da je, pazi ovo - Stefanovski bolji od Claptona zato sto ovaj ne zna da svira makedonske tradicionalne pjesme. :lol:

Ri-rock scena, Pankrti, prvaci ey yu electro i hip hop scene Master Scratch Band, Borghesia, SCH. Ovo ostalo :lol: , cak mi i EKV postaju smijesni zbog pravljenja kulta licnosti. I Satana Panonskog nisam nikad razumio niti sam zelio da ga shvatim.
master scratch band je bio vrlo zanimljiv projekat - the break wars started :)
dezurni_ucenik

#260 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

mfeed wrote:
dezurni_ucenik wrote:

master scratch band je bio vrlo zanimljiv projekat - the break wars started :)
Bitno je drkati na Corbu, Bregu, Milana, Stulica, Caneta, Gileta, Johnyja. Ko jebe inovatore
julisiz es grant

#261 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Dobro sad, da ne pretjerujemo. Svi ti nabrojani su stvarali onu scenu kakva je bila i svi su donosili nove stvari ZA SVOJE VRIJEME, bilo u muzičkom, tekstualnom, idejnom ili organizacionom smislu, i treba ih kao takve poštovati.
dezurni_ucenik

#262 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

julisiz es grant wrote:Dobro sad, da ne pretjerujemo. Svi ti nabrojani su stvarali onu scenu kakva je bila i svi su donosili nove stvari ZA SVOJE VRIJEME, bilo u muzičkom, tekstualnom, idejnom ili organizacionom smislu, i treba ih kao takve poštovati.
Postovati - da, praviti od njih nekakve kultove je djetinjasto.
mfeed

#263 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

dezurni_ucenik wrote:
master scratch band
je'l skretchujes? zajebano pravo za naucit.
dezurni_ucenik

#264 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

mfeed wrote:
dezurni_ucenik wrote:
master scratch band
Ne, a imao sam zelju da se bavim time.

Naravno da jes' zajebano, ljudi kontaju pocnes okretat plocu u suprotnom smjeru i da je to skrecanje. :-)
mfeed

#265 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

dezurni_ucenik wrote:
mfeed wrote:
dezurni_ucenik wrote:
master scratch band

Naravno da jes' zajebano, ljudi kontaju pocnes okretat plocu u suprotnom smjeru i da je to skrecanje. :-)
pa dobro, ja nisam mislio da je samo da okreces plocu ali isto tako nisam imao predstavu da je bas ovoliko zajebano, za neki osnovni scratch gdje je fader ukljucen treba bar par mjeseci vjezbe. vrlo, vrlo zajebano za naucit.
dezurni_ucenik

#266 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

mfeed wrote:
dezurni_ucenik wrote:
mfeed wrote: je'l skretchujes? zajebano pravo za naucit.

pa dobro, ja nisam mislio da je samo da okreces plocu ali isto tako nisam imao predstavu da je bas ovoliko zajebano, za neki osnovni scratch gdje je fader ukljucen treba bar par mjeseci vjezbe. vrlo, vrlo zajebano za naucit.

Fino je znati da ima na forumu pravih alternativaca koje zanimaju i neke druge stvari. :thumbup:
mfeed

#267 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

dezurni_ucenik wrote:

Fino je znati da ima na forumu pravih alternativaca koje zanimaju i neke druge stvari. :thumbup:
naravno, bajaga je zakon a o dugmetu da ne pricamo :) mozda nisam dovoljno puta napomenuo ali zajebano za nauciti.
dale cooper

#268 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Vjerovatno sam ovo rekao i prije, ali nije zgoreg ponoviti. Prva dva albuma sa ove liste odnosno "Odbrana"
i "Paket Aranžman" mogu rame uz rame stati sa bilo kojim stranim new wave/post punk bendom
iz tog vremena. Ovo govorim sa stajališta dugogodišnjeg slušaoca i poznavatelja tih scena.
Znači, take your pick: Costello, XTC, Talking Heads, Gang Of Four, Wire. Idoli i Šarlo mogu
stajati uzdignute glave uz njih. Taj period je možda i jedini kada su muzičke talasne frekvencije bile
usklađene sa kolegama sa zapada.
julisiz es grant

#269 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

dale cooper wrote:Taj period je možda i jedini kada su muzičke talasne frekvencije bile
Tačno...jedino je tada, u tom kratkom periodu (1980-1982), bio uhvaćen korak sa zapadom.
mfeed

#270 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by mfeed »

julisiz es grant wrote:
dale cooper wrote:Taj period je možda i jedini kada su muzičke talasne frekvencije bile
Tačno...jedino je tada, u tom kratkom periodu (1980-1982), bio uhvaćen korak sa zapadom.
najbolji momenat tog perioda je zapravo to sto je u sarajevu, u bukvalno svakoj trecoj zgradi u podrumu prasio neki lokalni bend sastavljen od likova sto su tu zivjeli. mislim da je to bilo neponovljivo I sto daje draz tom vremenu jer se tako nesto ni prije ni nakon nije desavalo a to o nama I zapadu je supljak zesci, moje misljenje I ne bi o tome raspravljao, svak to vidi na svoj nacin pa I ja.
julisiz es grant

#271 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Mislim, mada ne mogu tvrditi iz ličnog iskustva, da je slična situacija u Sarajevu sa masom mladih bendova, od kojih se skoro nijedan nije afirmisao, bila i polovinom 70-ih, kada su nakon ogromnog uspjeha Bijelog Dugmeta svi mislili da mogu ponoviti to isto (sjetimo se samo brzo propalih pokušaja poput Teške industrije, Cod-a, Rezonanse...a oni su još bili i najuspješniji od svih Dugmetovih epigona).
dezurni_ucenik

#272 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

mfeed wrote:
julisiz es grant wrote:
najbolji momenat tog perioda je zapravo to sto je u sarajevu, u bukvalno svakoj trecoj zgradi u podrumu prasio neki lokalni bend sastavljen od likova sto su tu zivjeli. mislim da je to bilo neponovljivo I sto daje draz tom vremenu jer se tako nesto ni prije ni nakon nije desavalo a to o nama I zapadu je supljak zesci, moje misljenje I ne bi o tome raspravljao, svak to vidi na svoj nacin pa I ja.

Jedini period kad smo mi bili uskladjeni sa zapadom je bio ratni period. Dovoljno je poslusati Rock Under Siege.
dale cooper

#273 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

mfeed wrote:
julisiz es grant wrote:
To je i bilo najveće postignuće punka. Ta sloboda i mogućnost da se svako pokuša kreativno izraziti.
Takozvani DIY (do it yourself), koji je naposljetku u Engleskoj i Americi iznjedrio independent scenu,
a i kod nas je imao pozitivne efekte.
Better Man

#274 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Better Man »

dezurni_ucenik wrote:

Pa uvijek se govorilo da bi Vlatko Stefanovski mogao tame uz rame da svira sa Claptonom bez da se postidi,a li da ovaj ne bi mogao svirati s njim Makedonsku tradicionalnu muziku i to je tačno. Vlatko je ne najbolji gitarist ex Yu prostora, već sigurno i u svijetu. Ono što najviše cijenim kod njega je skromnost i što na sve epitete koje mu novinari i kritičari daju, on i dalje je čvrsto na zemlji i nije u oblacima.
dezurni_ucenik

#275 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

Better Man wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Pa uvijek se govorilo da bi Vlatko Stefanovski mogao tame uz rame da svira sa Claptonom bez da se postidi,a li da ovaj ne bi mogao svirati s njim Makedonsku tradicionalnu muziku i to je tačno. Vlatko je ne najbolji gitarist ex Yu prostora, već sigurno i u svijetu. Ono što najviše cijenim kod njega je skromnost i što na sve epitete koje mu novinari i kritičari daju, on i dalje je čvrsto na zemlji i nije u oblacima.

Bez pretjerivanja.
Post Reply