Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ti si realan kad kazes da je oluja kraj a ja kad bih rekla da je srebrenica kraj onda bih bila automatski oznacena kao cetnicki agresor i zlocinac.....
p.s. prethodna recenica je samo primer.hipoteticki govorim.to nije moj stav.
lanna_sm wrote:ti si realan kad kazes da je oluja kraj a ja kad bih rekla da je srebrenica kraj onda bih bila automatski oznacena kao cetnicki agresor i zlocinac.....
Ma naravno da je primer. Gde bi ti tako mislila bre.
"Salu" na stranu, uporedjivati legitimnu i legalnu vojno-redarstvenu operaciju medjunarodno priznate demokratske RH protiv srpskocetnicke separatisticke organizacije znane kao RSK, gdje su Srbi sami pobjegli jednom kada je doslo vrijeme da se suoce sa posljedicama svoga orgijanja, i fasisticko divljanje srpskocetnickog agresorskog olosa nad neduznim i nenaoruzanim ljudima u Zasticenoj zoni Srebrenice je neosnovano i bolesno, ali to je tipicna "kavlovac-vivovitica-kavlobag" prica. Nista novo.
Kao neko ko je svih 78 dana NATO bombardovanja bio u Novom Sadu, gde sam rodjen, a i proveo sam ceo zivot, zeleo bih da dam autenticno svedocenje o tim dogadjajima.
Na ovo pisanje me je narocito naveo taj dokument o navodnom bombardovanju od strane Miloseviceve avijacije aerodroma u Tuzli, gde su bili NATO avioni, i ostala oprema. Ja u Tuzli nisam nikad bio, ali ne verujem da se to bombardovanje tuzlanskog aerodroma ikada desilo, jer po meni avijacija kojom je komandovao beogradski kasapin, za tako nesto nije bila tehnicki sposobna.
Hteo bih da svima ispricam kako su izgledala tipicna NATO bombardovanja Novog Sada, a i vecine drugih mesta u Srbiji i kako je to Miloseviceva avijacija "hrabro" branila Srbiju.
Bombardovanje bi obicno imalo nekoliko faza:
1. Prvo bi se iznad Novog Sada (danju ili joj cesce nocu) zacula rika avionskih motora. Naravno to su bili NATO avioni.
2. Zatim bi se cula jedna ili vise strahovitih eksplozija na tlu.
3. Potom bi se cula ponovo rika motora aviona NATO-a dok bi odletali.
4. Zatim bi se cula sirena za uzbunu. Da, tek kada bi NATO avioni odleteli, cula bi se ta sirena. Nakon sto su NATO-vci rasturili prenosne sisteme Elektroprivrede Srbije, ta sirena je radila na rucni pogon. Ja sam svojim ocima video jednog cikicu na ulici kako rukom okrece rucicu na toj sireni i oglasava pocetak uzbune ili njen kraj. Naravno ta sirena je bila mnogo slabija od elektricne.
5. Potom bi se cule tihe detonacije od protivavionskih topova u okolini Novog Sada. Tih par granata bi srpska PVO ispalila zbog vlastitog naroda, da bi ispalo da se oni kao nesto brane i to tek kada bi avioni NATO-a vec odleteli. A i kada su ti avioni bili tu, ne bi bilo smisla da se na njih puca, jer ih nisu mogli domasiti ni radarom, a kamoli topovima PVO ili nekakvim PVO raketama. Posto licno poznajem neke od ljudi koji su tih dana bili u rezervi raketnih jedinica PVO, na osnovu nihovih svedocenja, mogu da kazem da su radare smeli da ukljuce na ukupno dve sekunde, jer bi im natovci inace detektovali poziciju i sprzili ih.
U Novom Sadu su srusena sva tri mosta preko Dunava, zgrada srpske Gebelsovizije tj. RTS-a u Novom Sadu, proizvodni pogoni NIS-a tj. rafinerija, zgrada za obuku specijalnih policijskih jedinica (Milosevicevih koljaca), kasarna u kojoj su se nalazila neka postrojenja PVO, pogodjena je kancelarija u zgradi pokrajinske skupstine u kojoj su se nalazili vojni kompjuteri, sravnjena je sa zemljom civilna zgrada, u kojoj nije bilo civila, ali je na njenom krovu bio nekakav radar PVO, pogodjeni su i unisteni prenosni sistemi elektroprivrede Srbije na Rimskim sancevima (to je kod kod Novog Sada), pogodjen je i zarusen tunel iz kojeg se iz pravca Novog Sada izlazilo sa mosta "Slobode" prema Sremskoj Kamenici, jer su u njemu cetnici drzali opremu i municiju, itd.
Ukratko NATO-vci su pogodili sve sta god su hteli, dok je Novi Sad i Srbiju "hrabro" branila srpska avijacija i PVO.
Sve u svemu, srpska avijacija (tj. ono sto su Srbi prigrabili od bivse tzv. JNA) je tih 78 dana "branila" Srbiju tako sto se zabila u misje rupe, iz kojih ni nos nije smela da promoli.
U mom secanju ce zauvek ostati jezivi zvuci paranja neba tih istih cetnickih aviona u niskom letu dok su 8 godina ranije preletali Novi Sad i istovarivali tovare smrti nad Vukovarom i drugim gradovima u Hrvatskoj, pretvarajuci ih u prasinu. Naravno tu su cetnicki piloti pokazali svu svoju vojnicku "hrabrost" i "umece" nad nekim ko nema ni avijaciju ni PVO, posto ih Hrvatska tada nije imala. Kada su dobili dostojnog protivnika - NATO, nigde ih nije bilo, osim u pomenutim misjim rupama.
Lako je bilo ubijati goloruke i slabo naruzane protivnike. Cetnici nista drugo i ne znaju.
Inace ja sam dete iz mesanog braka.
Milosevica, Seselja, Mladica, Karadzica, Arkana, Kadijevija, Hadzica i njima slicne mrzim iz dna duse.
Na svim izborima koji su bili u Srbiji od 1990. godine glasao sam protiv Milosevica i njemu slicnih.
Takodje sam ucestvovao i na svim demonstracijama u Novom Sadu koje cu odrzavane protiv njegovog rezima.
Kada su me tokom 1991. iz Miloseviceve JNA vise puta kao rezervistu zvali da idem na Vukovar, sa ponosom isticem da sam svaki put to izbegao, tj. da ni na koji nacin nisam ucestvovao u tom zlocinackom pohodu.
lanna_sm wrote:ti si realan kad kazes da je oluja kraj a ja kad bih rekla da je srebrenica kraj onda bih bila automatski oznacena kao cetnicki agresor i zlocinac.....
"Salu" na stranu, uporedjivati legitimnu i legalnu vojno-redarstvenu operaciju medjunarodno priznate demokratske RH protiv srpskocetnicke separatisticke organizacije znane kao RSK, gdje su Srbi sami pobjegli jednom kada je doslo vrijeme da se suoce sa posljedicama svoga orgijanja, i fasisticko divljanje srpskocetnickog agresorskog olosa nad neduznim i nenaoruzanim ljudima u Zasticenoj zoni Srebrenice je neosnovano i bolesno, ali to je tipicna "kavlovac-vivovitica-kavlobag" prica. Nista novo.
To sto je tebi Oluja (za mene najvece etnicko ciscenje na ovim prostorima gde je proterano 250 000 a ubijeno oko 2500 Srba) legalna vojna operacija ne mora da znaci da je meni to isto Srebrenica.Ja vojsku Republike Srpske kao i samu Republiku Srpsku priznajem i volim ali mislim da je Srebrenica njena najveca greska.Ali eto zaboga zasto i mene ne biste odmah etiketirali s obzirom da sam Srpkinja.Samo napred od takvih koji misle da su Oluja i bombardovanje 1999. okey ni ne ocekujem nista bolje.
To sto je tebi Oluja (za mene najvece etnicko ciscenje na ovim prostorima gde je proterano 250 000 a ubijeno oko 2500 Srba) legalna vojna operacija ne mora da znaci da je meni to isto Srebrenica.Ja vojsku Republike Srpske kao i samu Republiku Srpsku priznajem i volim ali mislim da je Srebrenica njena najveca greska.Ali eto zaboga zasto i mene ne biste odmah etiketirali s obzirom da sam Srpkinja.Samo napred od takvih koji misle da su Oluja i bombardovanje 1999. okey ni ne ocekujem nista bolje.
Jasta, umjesto Oluje, Hrvatska je samo trebala da uputi molbu cetnicima da koriguju onu "kavlovac-vivovitica-kavlobag" granicu i sve bi bilo OK.
Jasta, umjesto Oluje, Hrvatska je samo trebala da uputi molbu cetnicima da koriguju onu "kavlovac-vivovitica-kavlobag" granicu i sve bi bilo OK.
ma u pravu si etnicko ciscenje je mnogo bolja ideja..
nije etnick ciscenje nikad dobra ideja - o tome su srbi u hrvatskoj trebali razmisljati onda kad su 91 istjerali sve hrvate s 40 posto teritorije, i srusili vukovar i dubrovnik...nakon cega su pozeljeli da zive sa svim srbima u jednoj drzavi - i zelja im se ispunila
Nato napadi bili su mjera za zaustavljanje moguceg genocida nad albanskim narodom. I jedna od najboljih stvari koje je Nato uradio u svom visedecenijskom postojanju. Jednostavno miloseviceva masinerija morala se slomiti silom, a njegovo biracko tijelo uvjeriti da su sve odluke koje je njihovo rukovodstvo donosilo cisti fashizam, zasnovane na mitovima velike srbije, svih srba u jednoj drzavi i ostalih budalastina. Srbija je porazena i posramljena pred svijetom, izgubila je medjunarodni legitimitet i dovedena pred bankrot.
Rezultat nato bombardovanja bilo je stvaranje nezavisne drzave Kosovo kao posljednje drzave koja je nastala na teritoriji bivse Jugoslavije.
Otkud ti pravo da me optuzis da ja velicam ubistvo nekog naroda?
Ako si uopste procitala moje pismo, mogla si zakljuciti da ja u njemu napadam iskljucivo cetnike, a ne srpski narod u celini. Cetnici tj. velikosrpski fasisti su bili i ostali najgore zveri koje hodaju Zemljinom kuglom i njihovo postojanje je sramota za ceo ljudski rod. To znam jako dobro, posto zivim u Srbiji. Ne izjednacujem i nikada nisam izjednacavao cetnike i ceo srspki narod. Medju Srbima ima veoma dobrih ljudi. Da ih nema, ja ne bih ni mogao da zivim u Vojvodini, koja je deo Srbije.
Ja sam u svom pismu opisao kako je izgledalo bombardovanje grada u kome sam i ja bio i sve vreme patio, moleci pri tom boga da NATO bombe ne padnu na mene, moju zgradu i moje bliznje i da ne poginemo ni krivi ni duzni zbog Milosevicevih zlocina.
Kukavicka i kukavna odbrana srpske avijacije je puka cinjenica, a ne moje velicanje nekakvog njihovog ubistva. Na kraju krajeva, vrlo malo je tih pilota i poginulo, posto se uglavnom nisu ni usudjivali da izadju na megdan natovcima. Vec sam rekao da su bili sakriveni u misije rupe iz kojih nisu ni izlazili, a vecina aviona im je unistena na zemlji.
U Vojvodini je broj civilnih zrtava NATO bombardovanja bio skoro ravan nuli. Pretpostavljam da je to zbog njenog visenacionalnog sastava stanovnistva. Mislim da je zbog toga NATO obracao posebnu paznju da u Vojvodini ne bude civilnih zrtava, jer bi bilo totalno suludo kaznjavati brojne nacinalne manjine koje zive u Vojvodini, zbog zverstava pomahnitalog beogradskog kasapina i njegovih koljaca, posto one sa tim nikada nisu nista imale.
Ponavljam: cetnike mrzim iz dna duse. To je najgori sljam na ovoj planeti. Nihov jedini smisao postojanja je nanosenje beskrajne patnje svima koji su od njih drugaciji: nacionalno, verski, pismom, obicajima, itd.
Zelim da Srbija jednog dana bude normalna, civilizovana, demokratska i kulturna drzava, clanica Evropske unije.
Naravno da ne zelim da bude varvarska, primitivna, srednjevekovna, prostacka, pijana, izolovana, nakaza i strasilo za sve okolne zemlje ... kakvu bi je hteli cetnici.
I NATO cetnike uopste nije ubio. Srbija, dobrim delom Crna Gora, a i genocidna kvazidrzavna tvorevina tzv. Republika Srpska su i dalje puni cetnickog sljama. Na zalost!!
mozda sam upotrebila pretesku rec..ali u svakom slucaju smatras da je bombardovanje pozitivna stvar i jedino je eto vazno da se uniste cetnici i taj jbn milosevic koji nam ni mrtav ne da mira a to sto su u tom bombardovanju ginuli ljudi,neduzni ljudi,nema veze.kolateralna steta.
Kukavicka i kukavna odbrana srpske avijacije je puka cinjenica, a ne moje velicanje nekakvog njihovog ubistva. Na kraju krajeva, vrlo malo je tih pilota i poginulo, posto se uglavnom nisu ni usudjivali da izadju na megdan natovcima. Vec sam rekao da su bili sakriveni u misije rupe iz kojih nisu ni izlazili, a vecina aviona im je unistena na zemlji.
to sto se o tome nije pricalo ne znaci da vojska i policija nije ginula.
U Vojvodini je broj civilnih zrtava NATO bombardovanja bio skoro ravan nuli. Pretpostavljam da je to zbog njenog visenacionalnog sastava stanovnistva. Mislim da je zbog toga NATO obracao posebnu paznju da u Vojvodini ne bude civilnih zrtava, jer bi bilo totalno suludo kaznjavati brojne nacinalne manjine koje zive u Vojvodini, zbog zverstava pomahnitalog beogradskog kasapina i njegovih koljaca, posto one sa tim nikada nisu nista imale.
a civile u ostalim delovima srbije.ma njih ko j***.
hajde molim te navedi mi osobe koje smatras cetnicima?ime i prezime.na pr. pera peric...bas me zanima.
sta ja? nisam u toku diskusije.
karanana wrote:mozda si u pravu i mozda je tvoje razmisljanje ljudsko i normalno, ali ja govorim iz svoje perspektive iz koje sam vidio bombardovanje 99., ne kao pravdu za albance jer su se oni umnogome koristili nesrecom bosanaca, nego sam na bombardovanje srbije gledao kao na neku vrstu osvete i stizanja pravde za ono sto je milosevic a i srbi koji su ga drzali na vlasti i glasali za njega direktno na ratistu i indirektno na glasackim mjestima i nacionalistickim mitinzima radili u bosni u prvoj polovini 90ih.
mozda sam upotrebila pretesku rec..ali u svakom slucaju smatras da je bombardovanje pozitivna stvar i jedino je eto vazno da se uniste cetnici i taj jbn milosevic koji nam ni mrtav ne da mira a to sto su u tom bombardovanju ginuli ljudi,neduzni ljudi,nema veze.kolateralna steta.
to sto se o tome nije pricalo ne znaci da vojska i policija nije ginula.
a civile u ostalim delovima srbije.ma njih ko j***.
hajde molim te navedi mi osobe koje smatras cetnicima?ime i prezime.na pr. pera peric...bas me zanima.
sta ja? nisam u toku diskusije.
karanana wrote:mozda si u pravu i mozda je tvoje razmisljanje ljudsko i normalno, ali ja govorim iz svoje perspektive iz koje sam vidio bombardovanje 99., ne kao pravdu za albance jer su se oni umnogome koristili nesrecom bosanaca, nego sam na bombardovanje srbije gledao kao na neku vrstu osvete i stizanja pravde za ono sto je milosevic a i srbi koji su ga drzali na vlasti i glasali za njega direktno na ratistu i indirektno na glasackim mjestima i nacionalistickim mitinzima radili u bosni u prvoj polovini 90ih.
mislila sam na ovo.
a bogati sta mislis o protjerivanju hrvata iz krajine i vukovara? ili recimo opsadi sarajeva, konc logorima i srebrenici? sve se to desilo puno puno prije bombardovanja beograda - koje je da se razumijemo bilo sega u usporedbi s onim sto se desilo npr. u sarajevu? postoji li uzrocno posljedicna veza izmedju toga?
Bombardovanje je neka vrsta kolektivne kazne i samim tim je duboko nepravedno. Vec sam dva puta napisao da sam i ja bio 78 dana u bombardovanom gradu i da sam i ja mogao poginuti, a i moja porodica ni krivi ni duzni. Niko se u Vojvodini, a ni u Srbiji nije radovao bombardovanju, pa ni ja. Kad bi se moglo izvesti bombardovanje, pa da u njemu ginu samo cetnici, ja bih bio za to, ali to na zalost nije tehnicki moguce. Dok je bombardovanje trajalo nisam mogao docekati da se zavrsi, tj. nisam mogao docekati kada ce Milosevic potpisati kapitaluciju i prekinuti mrcvarenje gradjana Srbije.
NATO je gadjao po meni velik broj vojnicki nevaznih ciljeva. Da sam ja bio na njihovom mestu vijao bih bombama licno Milosevica, njegove vile (koje je ustvari pokrao od naroda), bunkere u kojima se krio, utvrdjenja itd., a ne civile.
Pa vec sam nabrojao osobe koje smatram cetnicima tj. fasistima po imenu. Posto ocigledno nisi pazljivo citala ponovicu, mada mi se i njihova imena gade: Slobodan Milosevic - srpski Hitler, Mirjana Markovic - Milosevic, Vojislav Seselj, Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Zeljko Raznjatovic - Arkan, Goran Hadzic, Milan Martic, Veljko Kadijevic, Blagoje Adzic, Milan Babic, Momcilo Krajisnik, Biljana Plavsic, Momcilo Perisic, Nebojsa Pavkovic, Zeljko Simatovic - Frenki, Radovan Stojicic - Badza, .... Ukratko svi koji su 90-ih godina vladali Srbijom i tzv. krajinama politicki i vojno. Necu valjda sada sve da ih nabrajam.
Da li je smrt civila tragedija i zlocin? Pa po mom misljenju smrt neduznog civila je u svakom slucaju tragedija.
Medjutim ja postavljam pitanje: ko su to ustvari neduzni civili? Da li su stvarno neduzni oni koji u trenutku pogibije nisu imali oruzje u rukama i neku uniformu na sebi, a pre toga su vise puta na izborima SVESNO glasali za fasiste i koljace, izrazavali im podrsku na raznim mitinzima na Gazimestanu, Uscu itd., radovali se masovnim pogibijama i klanicama drugog naroda koje su priredili cetnici od 1991. do 1995.? Ja mislim da uopste nisu nevini, a takvih u Srbiji ima podosta. Uostalom vlast se dobija na izborima, a ti civili su vecinom glasova vise puta tokom 90-tih izabrali ZLU VLAST.
Pa vec sam nabrojao osobe koje smatram cetnicima tj. fasistima po imenu. Posto ocigledno nisi pazljivo citala ponovicu, mada mi se i njihova imena gade: Slobodan Milosevic - srpski Hitler, Mirjana Markovic - Milosevic, Vojislav Seselj, Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Zeljko Raznjatovic - Arkan, Goran Hadzic, Milan Martic, Veljko Kadijevic, Blagoje Adzic, Milan Babic, Momcilo Krajisnik, Biljana Plavsic, Momcilo Perisic, Nebojsa Pavkovic, Zeljko Simatovic - Frenki, Radovan Stojicic - Badza, .... Ukratko svi koji su 90-ih godina vladali Srbijom i tzv. krajinama politicki i vojno. Necu valjda sada sve da ih nabrajam.
niko od njih nije cetnik..vecina su politicari (za mene najgora sorta ljudi) i ratni profiteri.milosevic nekada komunista sada cetnik.draza se u grobu okrece.
Da li je smrt civila tragedija i zlocin? Pa po mom misljenju smrt neduznog civila je u svakom slucaju tragedija.
Medjutim ja postavljam pitanje: ko su to ustvari neduzni civili? Da li su stvarno neduzni oni koji u trenutku pogibije nisu imali oruzje u rukama i neku uniformu na sebi, a pre toga su vise puta na izborima SVESNO glasali za fasiste i koljace, izrazavali im podrsku na raznim mitinzima na Gazimestanu, Uscu itd., radovali se masovnim pogibijama i klanicama drugog naroda koje su priredili cetnici od 1991. do 1995.? Ja mislim da uopste nisu nevini, a takvih u Srbiji ima podosta. Uostalom vlast se dobija na izborima, a ti civili su vecinom glasova vise puta tokom 90-tih izabrali ZLU VLAST.
Milica Rakic-trogodisnja devojcica poginula u bombardovanju. mislim da nije stigla da se rodi da ode na gazimestan.
a cisto sumnjam da su tamo bili i albanci iz one izbeglicke kolone.
a i oni koji jesu nisu zasluzili da im presudi "milosrdni andjeo".
niko ti ne spori da je bilo nepravdi ili da su i nevini ubijani u nato akciji, cak stavise ...samo se ljudi pitaju gdje su svi nevini u srbiji bili da se dignu protiv ubijanja onih u hrvatskoj, a o bosni da ne govorim, plus albanci? fazon je sto su mnogi stojali sa strane a znali su sta se desava, dok su opet mnogi aktivno podrzavali (glasanjem ili na drugi nacin, recimo direktnim ucescem) ono sto se u hrvatskoj, bosni ili kosovu radilo...zasto se onda niko nije digao, mi smo svi patili 9 godina prije nego je nato napad na srbiju dosao, i niko nije nasao za shodno da kaze pa i pola ruzne rijeci protiv onoga sto se radi (mislim u srbiji)...sta je tada bilo sa savjescu i nevinoscu?
jos jedan stvar - bosna je razrusena 100%, nakon sto se rat zavrsio nije ostao ni kamena na kamenu da stoji kako treba, niti i jedna porodica koja nije bila pogodjena ratom (za razliku od srbije na cijoj se teritoriji rat nije vodio, a izvinut ces ali vazdusni napadi se ne racunaju, mi smo takve napade u BiH imali kao vjezbu za dobro jutro tri godine i nikom nista, plus sto su vazdusni napadi na srbiju pogodili mozda 5 posto teritorije)...sto se tad niko nije bunio u srbiji protiv toga? zasto bi sad mi trebali retroaktivno da suosjecamo, kad niko ni s nama nije suosjecao?
lanna_sm je uvrtila sebi u glavu da je Srbija nepotrebno i nepravedno bombardovana od strane NATO-a, a to sto su cetnici ubijali, klali, silovali i pljackali svoje komsije prije toga, pa pobogu, to nema nikakve veze sa srpskim narodom jer, eto, niko ne zna da izlista vise od sto imena cetnika. Jadno da jadnije ne moze.