10 godina nakon genocida u Srebrenici (za one koji su u SAD)
-
savjest
#1 10 godina nakon genocida u Srebrenici (za one koji su u SAD)
U povodu obilježavanja desete godišnjice od planetarnog zločina i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u New Yorku će se održati komemoracija
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... je=kultura
Podrzite rezoluciju o genocidu u americkom kongresu ! Vazno je !
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... polje=teme
http://www.bosniak.org/news_news.php?id ... 677c8bf8bc
-
Drug_Tito
Bio sam ja u zadnje dvije godine na takvim skupovima. Tuzno je to sve gledati i slusati. Najgore je ako se navali neki hodza drzati govor a nikoga ne slusa, a covjek samo prica a li prica. Necu spominjati imena, ruzno je. Ali mislim da necu ici ove godine, prvo nema nista u mom komsiluku a drugo i da ima nebi isao. Svaka cast na tim skupovima i nacinima da se narodj prisjeca, ali ja bi se radije prisjecao u sklopu par ljudih unutar svoje kuce sa mirom i cejfom.
-
EI Presidente
Samo da obavijestim da ce se i u Washingtonu (DC) odrzati komemoracija, 23eg Juna u 19:00, u US Holocaust Memorial Museum. Vise informacija na http://www.ushmm.org/conscience/calendar/
-
savjest
Konferencije, skupovi i izlozbe se desavaju skoro u svim zemljama.smokljo wrote:Sta je sa ostalim zemljama???
Hocel bit kakve konferencije sem Amerike??
Hocel bit sta u Turskoj?
Znam da je nedavno bila i velika konferencija u Istambulu. Da li ce biti novih to ti ne bi mogao reci.
preporucio bih ti da se informises u Bh. ambasadi u Turskoj ili da s ejavis urednicima gore navedene stranice za neke dodatne informacije.
-
savjest
Mislim da je jako vazno da se odrzavaju ovakvi i slicni skupovi. Prvo radi nas samih a drugi i radi prezentovanja nase tuzne historije i drugim osobama koje su manje informisane o cijelom slucaju. To je jedini nacin da to sve ne padne u zaborav i da se ne ponovi.Drug_Tito wrote:Bio sam ja u zadnje dvije godine na takvim skupovima. Tuzno je to sve gledati i slusati. Najgore je ako se navali neki hodza drzati govor a nikoga ne slusa, a covjek samo prica a li prica. Necu spominjati imena, ruzno je. Ali mislim da necu ici ove godine, prvo nema nista u mom komsiluku a drugo i da ima nebi isao. Svaka cast na tim skupovima i nacinima da se narodj prisjeca, ali ja bi se radije prisjecao u sklopu par ljudih unutar svoje kuce sa mirom i cejfom.
Mislim da svijet ne bi imao toliko suosjecaja prema hebrejima da sa i dan danas ne snimaju filmovi o Ausvicu i holokaustu.
-
Drug_Tito
Ma nemozes porediti Jevreje sa nama. Ipak je to bio Drugi SVJETSKI rat. Svjet, kao narod, ne mislim na politicke glave su bile svjesne sta se desava. A ko zna sta je Bosna i gdje je Bosna. Jedina sreca za Bosnu je sto je bijelac ubio bijelca i sto je u sredini Evrope. Nije fino gledati to u Evropi. Da smo bili u Juznoj Americi locirani svjet bi citao na zadnjim stranama novina u desnom cosku o nama. Svjetu treba lekcija o Bosni, da znaju gdje se ta zemlja nalazi i ko tu zivi. Jer ipak mi smo za svjet samo skupina ljudi koji su se uvijek ubijali stoljecima i neznamo nista bolje da radimo nego toMislim da svijet ne bi imao toliko suosjecaja prema hebrejima da sa i dan danas ne snimaju filmovi o Ausvicu i holokaustu.
-
savjest
Nikako se ne slazem sa onim sto si izjavio. Svijet itekako dobro zna sta se desilo u RBIH. Ovdje prvobitno mislim na one koji imaju uticaja i koji vode politku jedne drzave. Istina da dosta obicnog svijeta nije upucena ali na nama je da ih upoznamo sa tim. Vazan je i nacin nakoji ce se to uraditi.Drug_Tito wrote:Ma nemozes porediti Jevreje sa nama. Ipak je to bio Drugi SVJETSKI rat. Svjet, kao narod, ne mislim na politicke glave su bile svjesne sta se desava. A ko zna sta je Bosna i gdje je Bosna. Jedina sreca za Bosnu je sto je bijelac ubio bijelca i sto je u sredini Evrope. Nije fino gledati to u Evropi. Da smo bili u Juznoj Americi locirani svjet bi citao na zadnjim stranama novina u desnom cosku o nama. Svjetu treba lekcija o Bosni, da znaju gdje se ta zemlja nalazi i ko tu zivi. Jer ipak mi smo za svjet samo skupina ljudi koji su se uvijek ubijali stoljecima i neznamo nista bolje da radimo nego toMislim da svijet ne bi imao toliko suosjecaja prema hebrejima da sa i dan danas ne snimaju filmovi o Ausvicu i holokaustu..
Ovo je jedan idealan primjer toga.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15708
Medutim za nas i nije toliko bitno hoce li bas svaka osoba u SAD ili bilo gdje drugo znati sta se to desilo u RBIH. Vazno je da oni koji su na odlucujucim mjestima "rade za nas", da se tako izrazim. vidis ova rezolucija je jedan veliki adut u nasim rukama. danas sutra kada SAD budu trebale jos aktivnije ucestvovati u regionu oni ce da se informisu o tome "ko je ko". I tako ce da "nalete" na ovu rezoluciju koju su usvojili oni prije njih i tako ce da znaju ko su "losi momci"...
Mi se moramo boriti za istinu. To nece uraditi niko umjesto nas.
-
Drug_Tito
Zavisi kakav je hodza. Ovo zavisi i za popa i za rabaja. Takvi ljudi ili znaju fino pricati i njih je milina slusati, mogao bi 24hr provesti pokraj takvih ljudi (hodza, pop, rabaj) i slusati sta imaju reci. Samo ako znaju pricati i iznjeti svoje misljenje. Ali vecinom vremena dobijes neke budale koji samo laprdaju haj alija neka je vise vojske. Takvi me ljudi otjeraju od vjere i od boga.i da hoce i hodza je dio nas valjda
-
rajvosa
Savjest,
licno ne zivim u USA , ovo je fino od tebe i ostalih.Nazalost od toga nrema velike fajde Bosni i Hercegovini, bar tako mislim , mozda sam u krivu , ako jesam molim za oprost.
Sjecati se treba, naravno netreba zaboraviti Srebrenicu...Kao klinac sam pohodio Vraca, odlazio na Makljen Sutjesku Jablanicu Kozaru, Jasenovac ...slusao o ....itd itd i dans u glavnom nikoga nije briga za te stvari....Koga je briga za bogumile koje su genocidirali turci ili ilire koje su palili rimljani...koga jo to briga za njih...............
Bosni treba buducnost....buducnost...Ne zelim biti pogresno shvacen , zelim samo da kazem da treba da radimo za bolju i sretniju buducnost bosne , da treba da radimo na tome da se vise " srebrenica" ne ponovi , na tome treba da radimo.......................
Pozdrav i molim za oprost ako sam nekoga povrijedio
licno ne zivim u USA , ovo je fino od tebe i ostalih.Nazalost od toga nrema velike fajde Bosni i Hercegovini, bar tako mislim , mozda sam u krivu , ako jesam molim za oprost.
Sjecati se treba, naravno netreba zaboraviti Srebrenicu...Kao klinac sam pohodio Vraca, odlazio na Makljen Sutjesku Jablanicu Kozaru, Jasenovac ...slusao o ....itd itd i dans u glavnom nikoga nije briga za te stvari....Koga je briga za bogumile koje su genocidirali turci ili ilire koje su palili rimljani...koga jo to briga za njih...............
Bosni treba buducnost....buducnost...Ne zelim biti pogresno shvacen , zelim samo da kazem da treba da radimo za bolju i sretniju buducnost bosne , da treba da radimo na tome da se vise " srebrenica" ne ponovi , na tome treba da radimo.......................
Pozdrav i molim za oprost ako sam nekoga povrijedio
-
savjest
To je sasvim tacno da je njima "vazniji" Bin Laden" nego Karadzic... Mislim treba poci od nas samih.... i mi(vecina) nemamo pojma sta se to desava u Africi.. ko koga kolje i ko koga progoni... pa tako i ameri. Tek kad se osjeti na svojoj kozi onda si malo senzibilniji.Drug_Tito wrote:Haj neka bude tako kako ti kazes. Samo svakom Ameru je vaznije vidjeti Osamu iza resetaka nego Radovana. Prema tome politicari kada pokusavaju da uvale svoju guzicu u stolicu nece spominjati radovana.
Naravno da ce oni radi "svojih biraca" vise trabunjati o Bin Ladenu nego o nekom drugom no Amerika je zemlja koja ima svoje eksperte za sve regije i drzave. Pa tako kad se desi neko "sranje" u jednoj od njih , predsjednik pozove te eskperte da mu malo objasne koga treb "ukoriti"...
Eh nama je vazno da ti eksperti to jeste ti odlucni ljudi bdu upoznati sa onim sto se desilo.
U vezi hodza. U vezi samih govornika na tim komemoracijama. Pa sigurno je da to nisu vazda bas neki kompetentni ljudi ali treba biti i malo razuman. vecinu ovih stvari organizuju nasi ljudi koji su prognani i koji se nisu nikad bavili tim u zivotu i oni rade onako kako misle da je najbolje... Treba vremena da se stvore jos kvalitetnije organizacije i da "isplivaju kompetentni ljudi"....
-
savjest
rajvosa
Pa vidis mislim da tu mnogo grijesite jer kako cudno zvucalo, za BIH se donose vaznije odluke u Washingtonu nego u Sarajevu a samim time je jako bitno kakve se sve odluke donose u istom. Ovi politicari u Sarajevu samo donose odluke koje su im nametnute iz Brisela i Washingtona. Pazi da Washington sutra odluci da se BIH podijeli to ce se i desiti. Ipravno ili ne ali tako je.
Vidis mi prije nismo uopste imali nasih ljudi vani koji su mogli da uticu na odluke stranih drzavnika. Istina bilo je nesto onih radnika (baustelaca) ali oni su bili daleko od toga da imju uticaja. Jedino sto su poni mogli je slati novac u Domovinu.
Ne znam koliko si upoznat ali najvecu i najvazniju ulogu za osamostavljivanje Hrvatske su igrali njihovi emigranti. Gojko Susak ti je sigurno najpoznatiji od njih. Hrvatska emigracija je bila mnogobrojna i uticajna. Ona je i postavila Tudmana na celo Hrvatske. Tada nije postojala HDZ i ona je stvorena da bi se ustvarili neutralisale to jeste ujedinile dvije najuticajnije stranke kod hrvatske emigracije HSS(hrvatska seljacka stranka) i HSP(hrvatska stranka prava). Najveci broj skupova se desavao u Kanadi,Argentini/Cileu i Australiji. Mada ih ima dosta i ovdje u Belgiji.
To je sa jedne strane a sa druge strane si imao srpski lobi. Nije nikakva slucajnost sto je nama nametnut embargo na oruzje i samim time vezane ruke. Naime vec tokom bivse SFRJ a i ranije vecina ambasadora su bili Srbi koji su lobirali za veliku Srbiju. Tako kad je poceo rat to jeste agresije Srbi su pricali da je to ustvari njihova borba za sacuvanje Jugoslavije. I ta prica je odlicno prolazila na zapadu, pogtovo imajuci u vidu ko je tada bio na vaznijim polozajima(Mitterand i slicni), dakle prosrpski nastrojeni ljudi. Jednostavno mi nismo imali nikoga na zapdu da kaze sta se to desava u Bosni. naravno istina dode kad tad na vidjelo ali samo koliko je ljudi ubijeno do tada ?
To je bila proslost a i u sadasnjosti se nije nista promjenilo. Iskreno ti preporucujem da se informises o emigrantima sa ovih podrucja i jnihovim dijelima u zadnjih 100 godina... Vrlo interesantno vjeruj mi !
mali isjecak
http://www.moja-domovina.de/emigranti_hr.htm
Upravo trenutno se odvija velika kampanja kojem se pokusavaju osporiti agresija i genocid i u toj prljvaoj igri ucestvuje srpski cocus i njegovi sataliti.
http://www.srpskapolitika.com
Potpuno ja shvatam tu zelju za buducnosti samo sto nje nece bviti ako se ne rascisti proslost. Ako se budu stvari gurale pod tepih onda ce opet biti "jovo na novo".
Vidis ovdje svake godine u skoli dode jedan berej koji prica kako je on bio u Ausvicu. Svake godine jedan te isti covjek... 60 godina poslije svega toga... hebreji znaju sta rade...
Pa vidis mislim da tu mnogo grijesite jer kako cudno zvucalo, za BIH se donose vaznije odluke u Washingtonu nego u Sarajevu a samim time je jako bitno kakve se sve odluke donose u istom. Ovi politicari u Sarajevu samo donose odluke koje su im nametnute iz Brisela i Washingtona. Pazi da Washington sutra odluci da se BIH podijeli to ce se i desiti. Ipravno ili ne ali tako je.
Vidis mi prije nismo uopste imali nasih ljudi vani koji su mogli da uticu na odluke stranih drzavnika. Istina bilo je nesto onih radnika (baustelaca) ali oni su bili daleko od toga da imju uticaja. Jedino sto su poni mogli je slati novac u Domovinu.
Ne znam koliko si upoznat ali najvecu i najvazniju ulogu za osamostavljivanje Hrvatske su igrali njihovi emigranti. Gojko Susak ti je sigurno najpoznatiji od njih. Hrvatska emigracija je bila mnogobrojna i uticajna. Ona je i postavila Tudmana na celo Hrvatske. Tada nije postojala HDZ i ona je stvorena da bi se ustvarili neutralisale to jeste ujedinile dvije najuticajnije stranke kod hrvatske emigracije HSS(hrvatska seljacka stranka) i HSP(hrvatska stranka prava). Najveci broj skupova se desavao u Kanadi,Argentini/Cileu i Australiji. Mada ih ima dosta i ovdje u Belgiji.
To je sa jedne strane a sa druge strane si imao srpski lobi. Nije nikakva slucajnost sto je nama nametnut embargo na oruzje i samim time vezane ruke. Naime vec tokom bivse SFRJ a i ranije vecina ambasadora su bili Srbi koji su lobirali za veliku Srbiju. Tako kad je poceo rat to jeste agresije Srbi su pricali da je to ustvari njihova borba za sacuvanje Jugoslavije. I ta prica je odlicno prolazila na zapadu, pogtovo imajuci u vidu ko je tada bio na vaznijim polozajima(Mitterand i slicni), dakle prosrpski nastrojeni ljudi. Jednostavno mi nismo imali nikoga na zapdu da kaze sta se to desava u Bosni. naravno istina dode kad tad na vidjelo ali samo koliko je ljudi ubijeno do tada ?
To je bila proslost a i u sadasnjosti se nije nista promjenilo. Iskreno ti preporucujem da se informises o emigrantima sa ovih podrucja i jnihovim dijelima u zadnjih 100 godina... Vrlo interesantno vjeruj mi !
mali isjecak
http://www.moja-domovina.de/emigranti_hr.htm
Upravo trenutno se odvija velika kampanja kojem se pokusavaju osporiti agresija i genocid i u toj prljvaoj igri ucestvuje srpski cocus i njegovi sataliti.
http://www.srpskapolitika.com
Potpuno ja shvatam tu zelju za buducnosti samo sto nje nece bviti ako se ne rascisti proslost. Ako se budu stvari gurale pod tepih onda ce opet biti "jovo na novo".
Vidis ovdje svake godine u skoli dode jedan berej koji prica kako je on bio u Ausvicu. Svake godine jedan te isti covjek... 60 godina poslije svega toga... hebreji znaju sta rade...
-
bosniaque
bilo kako bilo, tako jedan skup najmanje veze ima sa hodzom mislim ne radi se tu o hodzi nego o zrtvama jedne agresije i genocidu koji je cijeli svijet osudio, a sada smo mi sami odgovorni da se to nikada ne zaboravi i naravno nikad ne ponovi, jer ako zaboravimo opet ce se isto desiti negdje drugo u bosni!rajvosa wrote:Ti napisa " i hodza je dio nas" pazi hodza hoce da si ti dio njega a, ne on dio tebe....NA ZALOSTbosniaque wrote:ali ipak treba ovakove skupove podrzati, pa nece valjda samo hodza vaziti cijelo vrijeme, i da hoce i hodza je dio nas valjda!
a sigurno i vjerske organizacije treba da ucestvuju u takvim skupovima, ovde mislim na druge vjerske organizacije ne samo islamske!
- rukfaš
- ahuseino
#20 Re: 10 godina nakon genocida u Srebrenici (za one koji su u SAD)
savjest wrote:U povodu obilježavanja desete godišnjice od planetarnog zločina i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u New Yorku će se održati komemoracija
Ne rade ti ovi linkovi...