1

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ForzaZeljo

#1 1

Post by ForzaZeljo »

1
Last edited by ForzaZeljo on 17/10/2014 17:37, edited 1 time in total.
ForzaZeljo

#2 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by ForzaZeljo »

Ništa?
zgiba

#3 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by zgiba »

Rata kredita ti ne moze biti veca od 1/3 plate sto u tvom slucaju iznosi cca 160 KM. Stambeni krediti imaju rok vracanja maksimalno 30 godina (npr. Unicredit banka).

U tvom slucaju sa kamatnom stopom od 8% na 30 godina i ratom od 160 KM mogao bi dobiti maksimalno 22.000,00 KM. Mislim da to nije dovoljno za kupovinu stana, da ne pricam da ti je i za rezije potrebno cca 150-200 KM za jednosoban stan.
ranger

#4 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by ranger »

1. da bi dobio bilo kakav zajam (kredit, kreditnu karticu, shopping karticu) treba ti ugovor na neodređeno.
2. ovo sto ti je zgiba rekao, ne mozes cijelu platu zalozit, tako da ti i sama cifra za kredit u startu postaje manja.
3. za jednu banku, ti sa tom platom, tim godinama, takvom (privatnom) firmom nikako nisi siguran klijent, tako da bi ti banka u slucaju kreditiranja dugorocnog trazila visestruko obezbjedjenje (zirante, ucesce, vlasnistvo....)
4. u slucaju da ostanes bez posla, u toku vracanja kredita, banka ce posegnuti za instrumentima obezbjedjenja i to linijom manjeg otpora, znaci zirant, prodaja stana i td.. a ti ostajes na ulici.
5. drzu se kuce i slusaj babu :thumbup:
staradis

#5 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by staradis »

Sa 500 nista ne mozes. Zao mi je
ForzaZeljo

#6 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by ForzaZeljo »

ranger wrote:1. da bi dobio bilo kakav zajam (kredit, kreditnu karticu, shopping karticu) treba ti ugovor na neodređeno.
2. ovo sto ti je zgiba rekao, ne mozes cijelu platu zalozit, tako da ti i sama cifra za kredit u startu postaje manja.
3. za jednu banku, ti sa tom platom, tim godinama, takvom (privatnom) firmom nikako nisi siguran klijent, tako da bi ti banka u slucaju kreditiranja dugorocnog trazila visestruko obezbjedjenje (zirante, ucesce, vlasnistvo....)
4. u slucaju da ostanes bez posla, u toku vracanja kredita, banka ce posegnuti za instrumentima obezbjedjenja i to linijom manjeg otpora, znaci zirant, prodaja stana i td.. a ti ostajes na ulici.
5. drzu se kuce i slusaj babu :thumbup:
Da da, razumijem sve.

Hvala ti puno na odgovoru.
Ne znam šta da kažem stvarno, šta čovjek da radi sutra kad se zaposli, kako izgurati s minimalcem.

Teška situacija u državi..
staradis

#7 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by staradis »

Grozno zaista
ForzaZeljo

#8 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by ForzaZeljo »

staradis wrote:Grozno zaista
Kako nije brate, ovaj kredit mi je bio ko neka zadnja nada, al sad stvarno ne znam šta ću sa sobom :D
x_lecter

#9 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by x_lecter »

kamatari :D :run:
drndalo

#10 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by drndalo »

ForzaZeljo wrote:
Kako nije brate, ovaj kredit mi je bio ko neka zadnja nada, al sad stvarno ne znam šta ću sa sobom :D
Suti i pushi... Sa 500 KM bi jedva platio rezije, min. ratu i kruha na stolu imao... Ako imadnes vise, onda o tome razmisljaj, i ako sta mognes od tih para koje zaradis stediti, pa vidjeti kako ide... Nisi ni poceo a vec bi kredit... :run:
jahh

#11 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by jahh »

ForzaZeljo wrote:
Kontam opcija u postanare u neku garsonjeru, pa da sastavljas kraj sa krajem, ili da nadjes nekog i sa njim odes u postanare.
ranger

#12 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by ranger »

ma sjedi kuci pasa...
Sve drugo ti je pisanje uz vjetar. Sad imas problem - starog, kad odes u podstanare nece ti stari bit problem, al sve drugo hoce.
I sto je najgore od sveg, sta ces dugorocno? vjecno bit podstanar... ovako strpi se, potjeraj vodu na babin mlin, a slazi lovu, pa onda kontaj kako sta. Mada ne mozes skupljat 40kKM al eto... doci ce vremenom bolji posao, veca plata, zena i njena plata i jebi ga onda se bori...
ForzaZeljo

#13 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje

Post by ForzaZeljo »

ranger wrote:ma sjedi kuci pasa...
Sve drugo ti je pisanje uz vjetar. Sad imas problem - starog, kad odes u podstanare nece ti stari bit problem, al sve drugo hoce.
I sto je najgore od sveg, sta ces dugorocno? vjecno bit podstanar... ovako strpi se, potjeraj vodu na babin mlin, a slazi lovu, pa onda kontaj kako sta. Mada ne mozes skupljat 40kKM al eto... doci ce vremenom bolji posao, veca plata, zena i njena plata i jebi ga onda se bori...
To je to.
Post Reply