1
Moderator: anex
- ForzaZeljo
- zgiba
#3 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Rata kredita ti ne moze biti veca od 1/3 plate sto u tvom slucaju iznosi cca 160 KM. Stambeni krediti imaju rok vracanja maksimalno 30 godina (npr. Unicredit banka).
U tvom slucaju sa kamatnom stopom od 8% na 30 godina i ratom od 160 KM mogao bi dobiti maksimalno 22.000,00 KM. Mislim da to nije dovoljno za kupovinu stana, da ne pricam da ti je i za rezije potrebno cca 150-200 KM za jednosoban stan.
U tvom slucaju sa kamatnom stopom od 8% na 30 godina i ratom od 160 KM mogao bi dobiti maksimalno 22.000,00 KM. Mislim da to nije dovoljno za kupovinu stana, da ne pricam da ti je i za rezije potrebno cca 150-200 KM za jednosoban stan.
- ranger
#4 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
1. da bi dobio bilo kakav zajam (kredit, kreditnu karticu, shopping karticu) treba ti ugovor na neodređeno.
2. ovo sto ti je zgiba rekao, ne mozes cijelu platu zalozit, tako da ti i sama cifra za kredit u startu postaje manja.
3. za jednu banku, ti sa tom platom, tim godinama, takvom (privatnom) firmom nikako nisi siguran klijent, tako da bi ti banka u slucaju kreditiranja dugorocnog trazila visestruko obezbjedjenje (zirante, ucesce, vlasnistvo....)
4. u slucaju da ostanes bez posla, u toku vracanja kredita, banka ce posegnuti za instrumentima obezbjedjenja i to linijom manjeg otpora, znaci zirant, prodaja stana i td.. a ti ostajes na ulici.
5. drzu se kuce i slusaj babu
2. ovo sto ti je zgiba rekao, ne mozes cijelu platu zalozit, tako da ti i sama cifra za kredit u startu postaje manja.
3. za jednu banku, ti sa tom platom, tim godinama, takvom (privatnom) firmom nikako nisi siguran klijent, tako da bi ti banka u slucaju kreditiranja dugorocnog trazila visestruko obezbjedjenje (zirante, ucesce, vlasnistvo....)
4. u slucaju da ostanes bez posla, u toku vracanja kredita, banka ce posegnuti za instrumentima obezbjedjenja i to linijom manjeg otpora, znaci zirant, prodaja stana i td.. a ti ostajes na ulici.
-
staradis
#5 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Sa 500 nista ne mozes. Zao mi je
- ForzaZeljo
#6 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Da da, razumijem sve.ranger wrote:1. da bi dobio bilo kakav zajam (kredit, kreditnu karticu, shopping karticu) treba ti ugovor na neodređeno.
Hvala ti puno na odgovoru.
Ne znam šta da kažem stvarno, šta čovjek da radi sutra kad se zaposli, kako izgurati s minimalcem.
Teška situacija u državi..
-
staradis
#7 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Grozno zaista
- ForzaZeljo
#8 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Kako nije brate, ovaj kredit mi je bio ko neka zadnja nada, al sad stvarno ne znam šta ću sa sobomstaradis wrote:Grozno zaista
- drndalo
#10 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Suti i pushi... Sa 500 KM bi jedva platio rezije, min. ratu i kruha na stolu imao... Ako imadnes vise, onda o tome razmisljaj, i ako sta mognes od tih para koje zaradis stediti, pa vidjeti kako ide... Nisi ni poceo a vec bi kredit...ForzaZeljo wrote:Kako nije brate, ovaj kredit mi je bio ko neka zadnja nada, al sad stvarno ne znam šta ću sa sobomstaradis wrote:Grozno zaista
-
jahh
#11 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
Kontam opcija u postanare u neku garsonjeru, pa da sastavljas kraj sa krajem, ili da nadjes nekog i sa njim odes u postanare.ForzaZeljo wrote:Kako nije brate, ovaj kredit mi je bio ko neka zadnja nada, al sad stvarno ne znam šta ću sa sobomstaradis wrote:Grozno zaista
- ranger
#12 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
ma sjedi kuci pasa...
Sve drugo ti je pisanje uz vjetar. Sad imas problem - starog, kad odes u podstanare nece ti stari bit problem, al sve drugo hoce.
I sto je najgore od sveg, sta ces dugorocno? vjecno bit podstanar... ovako strpi se, potjeraj vodu na babin mlin, a slazi lovu, pa onda kontaj kako sta. Mada ne mozes skupljat 40kKM al eto... doci ce vremenom bolji posao, veca plata, zena i njena plata i jebi ga onda se bori...
Sve drugo ti je pisanje uz vjetar. Sad imas problem - starog, kad odes u podstanare nece ti stari bit problem, al sve drugo hoce.
I sto je najgore od sveg, sta ces dugorocno? vjecno bit podstanar... ovako strpi se, potjeraj vodu na babin mlin, a slazi lovu, pa onda kontaj kako sta. Mada ne mozes skupljat 40kKM al eto... doci ce vremenom bolji posao, veca plata, zena i njena plata i jebi ga onda se bori...
- ForzaZeljo
#13 Re: Dizanje kredita Diskusija/Pitanje
To je to.ranger wrote:ma sjedi kuci pasa...