1 osoba direktor u 2 firme???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kako to

#1 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by kako to »

Dakle moze li jedno lice biti istovremeno direktor u 2 ili vise firmi? Ako moze, molim za zakon i clan zakona koji to odobrava?
Čudna sorta

#2 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by Čudna sorta »

Može biti, s tim da radno vrijeme ne prelazi 8 sati dnevno odnosno 40 sati sedmično, znači ako su dvije firme u pitanju prijava ide obično na po 4 sata.

Koliko ja znam mislim da ne postoji nijedan član zakona koji to posebno naglašava - odobrava ili zabranjuje, ali 100% da može.
kako to

#3 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by kako to »

tako sam i mislio, hvala :)
JThomas

#4 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by JThomas »

može, samo ne može na puno radno vrijeme, mora podijeliti.

i to je totalno anahrono, nigdje više u evropi ne mora direktor biti zaposlen, ma ne samo u evropi nego i u srbiji... :D :D
Pasiflora

#5 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by Pasiflora »

Ko mu placa PIO i zdravstveno? Ko mu vodi godisnji? Kako pravda sluzbena putovanja za jednu firmu u drugoj (ne moze imati toliko dana)?
Ne znam kako je i da li je to zakonski regulisano, ali mislim da je potpuno nelogicno.
filozofija

#6 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by filozofija »

Kako nelogično? Pa u EU zemljama možeš biti direktor koliko god firmi želiš. U svakoj firmi imaš zakonski broj dana godišnjeg odmora, samo što ti je u jednoj radni dan 2 sata, u jednoj četiri, itd. Ti imaš slobodan dan, dakle ta dva sati ili četiri ako u određenoj firmi uzmeš odmor. Penzioni ti svako uplaćuje na osnovu tvoje plate, a na kraju godine svedeš porez sa državom (ili ti vrate nešto od poreza ili traže još). Samo kod nas uvjek sve nešto nelogično :D
Čudna sorta

#7 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by Čudna sorta »

Pa obje firme su obveznici uplate doprinosa za njega, jer je uposlenik i prijavljen u obje, s tim da se na obrascima (koji se recimo predaju u Poreznu) obavezno navodi satnica (recimo ako je po 4 sata). A godišnji mu vodi isto svaka firma za sebe... mislim da to nije ništa konkretno za takve slučajeve striktno zakonski regulisano, ali znaju se neki okviri kojih se moraju pridržavati.
putokaz1

#8 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by putokaz1 »

To bi ja volio znat
Direktor odnosno ovlaštena osoba u dvije firme
npr istovremeno direktor Grassa i direktor Šipada(imena firmi proizvoljna)
U jednoj firmi je osoba je ovlašteno lice,radi 8 sati,plaća poreze,doprinose za sebe i radnike,sve u skladu s Zakonom.
ali istovremeno je direktor u drugoj firmi po sili zakona,koja ne radi,gdje ga je ovlašteni organ razvlastio pozicije direktora(ali to možda nije upisano u registar)
Pojam po ''sili zakona''=tako Tumače državni organi tu poziciju drugog direktora.
Da li svaki put kad nadležni organ razvlasti direktora firme mora biti upisano u Registar PD da bi bilo validno?
Ako ista firma(jer je usput i zatvorena) nema novog direktora ko je nadležan za Bilo šta vezano za Firmu(stari dugovi,obični i poreski,kamate,postupci,primanje pošte ,slanje,postupak pred likvidaciju/stečaj ,pred zatvaranje,i sve ostalo)
S obzirom da zadnji legalni direktor radi na drugom mjestu.
Nelogično je da možeš biti na dvije fotelje
A izgleda je pravno dozvoljeno?
Praksa u BH je pokazala da Država priznaje status direktora sve dok se taj status ne izbriše iz Registra bez obzira što je isti postao direktor na drugome mjestu,a ponekad Država i izbrisanog direktora priznaje kao takvog jer ne uvažava stanje iz registra
Ako je neko bio direktor firme,i treba da postane direktor druge da li mora proći određene provjere/procedure,tipa da nije platio porez,nije učinio prekršaj na predhodnoj funkciji,da li je već direktor negdje i sl...?Da li uopće može postat direktor druge firme ako je u staroj upiasan u registru kao takav.....?
Zamislite zatvara se škola i da ista osoba bude i direktor stare škole pri zatvaranju i nove u nekom drugom mjestu
Tj da ga nisu brisali iz Registra kao direktora stare a da je u međuvremenu postao direktor nove/druge škole.
Te situacije se dešavaju u praksi u BH tj na balkanu,nelogične su ali da li su Zakonske?
Kako BH pravo reguliše tu materiju?
Kako EU reguliše istu materiju?
PRO165

#9 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by PRO165 »

Od zadnje izmjene zakona o radu direktor ne mora uopšte biti prijavljen. AKo je prijavljen onda kao i svi drugi radnici može biti prijavljen maksimalno 8 sati u raznim kombinacijama, npr. u jednoj firmi 1h u drugoj 7h. Međutim postoji druga glupost, koja se manje više ne poštuje a to je uredba o minimalnom broju prijavljenih radnika( http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... 15_98-.pdf). Po toj uredbi firma ne može bez prijavljenih radnika. Iz prakse u Sarajevu možeš odjaviti sviju ne pitaju ništa, u Zenici ne daju pozivaju se na ovu uredbu.
walk_M-A-N

#10 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by walk_M-A-N »

Danas slušam kako neki ljudi na funkcijama obrazlažu pogrešna rješenja time da je to bio „zvaničan zahtjev MMF-a“.
E takvi su nas uvalili, kojima je logika slušanja gazde u stranci ista kao logika šta su rekli stranci.
Tako au i ovaj zakon, i to da direktor i ne mora biti zaposlen.
zenicablues

#11 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by zenicablues »

Članom 27. Zakona o radu je to definisano.... ko ima vremena neka pogleda...
putokaz1

#12 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by putokaz1 »

Ono što ja tražim je odakle Poreskoj pravo da smatra istu osobu Direktor i
Grassa
i
Šipada
(imena firmi proizvoljna)
Ako jedna osoba je ovlašteno lice na jednom mjestu,8 sati,Zakonski ,kako može biti Ovlaštena i na drugom mjestu.
Poreska tvrdi da može.
Ako jedna osoba kao direktor firme proizvede dug(poreski),zatvara firmu a ne plati kako može postati Direktor na drugom mjestu-PRAKSA U BH.
Da bi jedna osoba postala direktor da li mora platiti porez od ranije.
da li se gubi status direktora momentom razrješenja ili momenton brisanja u registru PD.Osoba koja nije brisana iz Registra PD može li biti direktor nove firme.
sarajevo999999

#13 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by sarajevo999999 »

Imas srece, ja bas trazim posao direktora. Za uslove se javi u pp.
Edin H.

#14 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by Edin H. »

sarajevo999999 wrote:Imas srece, ja bas trazim posao direktora. Za uslove se javi u pp.
t

Je'l preko studentskog? :D
PRO165

#15 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by PRO165 »

Hm! Uvijek prisutni mentalitet ograničenja. Rigidno! Anahrono! Komunistički (ako bi ovo komunistički uopšte mogao biti pežorativ)!"Kako on može na 2-3 mjesta. Treba mu zabraniti...Zakon 8 sati... a porez".
Sagledajte cijelu sliku. Slučaj iz moje prakse. Čovjek otvara putničku agenciju. Radiće sa strancima (nisu u pitanju Arapi). Od polaganja depozita do operativnog žiro računa prošla puna 3 mjeseca. Ukratko troškovi otvaranja sa fisklanom kasom, sudom , notarom, porezom na istaknutu firmu, kirijama izašli oko 3000KM. Znate li šta ga spašava bankrota? Mogućnost da ova tri mjeseca ne mora isplatiti plate i doprinose jer se može prijaviti na menadžerski ugovor.
Druga stvar, je li vi stvarno mislite da poduzetnici rade 8 sati 5 dana u sedmici. Sve koje znam prebacuju normu barem 30%. Druga stvar su njihovi radnici. Kod normalnih rade 40 sati sedmično ili u najgorem slučaju 42-45 sati ( a to viđam čak i u restoranima), a nepošteni su skroz druga priča.
Treća stvar, kad kažete direktor, odmah imate predpostavku da je to firma sa barem 20 zaposlenih. Zašto neko ne bi mogao imati firmu , primjera radi - računovođa, biti direktor, 8 sati raditi u drugoj firmi a izvan standardnog radnog vremena ( a i to je pitanje šta je standardno radno vrijeme) voditi par drugih firmi. Ili biti web dizajner, programer, DTP-ovac, telemarketing prodavač, prevoditelj i sl. a imati "regularno" zaposlenje na drugom mjestu pa čak i potpuno drugi posao/zanimanje (čime se ne bi kosio ni sa zabranom tržišnog natjecanja).

Drugi problem je neefikasnost države da izađe sa svim mogućim zloupotrebama tako fleksibilnog zakona. Da ne govorim da je većina ovih sada zakona nevješt copy/paste hrvatskih zakona. Nema dovoljno inspektora da kontrolišu. Sudovi nemaju kapaciteta da procesiraju utaje i druge prevare i zloupotrebe. Posebna priča je korupcija, neefikasnost, nekompentetnost i sl.
pinkman

#16 Re: 1 osoba direktor u 2 firme???

Post by pinkman »

Posto ste vec spomenuli mogucnost potpisivanja menadzerskog ugovora, odnosno mogucnost da bude direktor bez zasnivanja radnog odnosa, evo kako se to rjesava u smislu poreza jer je PU izdala privremeni stav:
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... ektori.pdf

Uglavnom, ko osniva firmu, uvijek mu je bolje biti direktor bez radnog odnosa jer ce tako imati manje troskove u pocetku.
Post Reply