Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ZAKON O FINANSIRANJU POMOĆI ZA OTKLANJANJE POSLJEDICA PRIRODNE NESREĆE I OBNOVU PODRUČJA ZAHVAĆENIH PRIRODNOM NESREĆOM
Sl. novine FBIH 59/14, od 23.07.2014.
Član 7.
1. Iz plaća zaposlenih u organima vlasti FBIH, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih lica, čiji je osnivač FBIH, kanton i jedinica lokalne samouprave, izdvojit će se u narednih 6 mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika i usmjerit na otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu.
2.Sredstva iz stava (1) ovog člana uplaćivat će se na namjenski račun iz člana 9. ovog zakona u skladu sa nivoom vlasti.
3. Iz plaća ostalih zaposlenih u FBiH izdvojiće se u narednih 6 mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona, po 1% iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika.
4. Sredstva iz stava (3) ovog člana uplaćivat će se na namjenski račun iz člana 9. ovog zakona koji odredi zaposlenik.[/[/size]b]
5. Sredstva iz stava (1) ovog člana izdvajat će se pod uvjetom da zaposlenik nije pisano odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće
Zakon stupa na snagu danas, Vlada hoće da se što prije pobrine za poplavljena područja.
Last edited by alphonse kauders on 24/07/2014 17:52, edited 1 time in total.
colt wrote:Kao prvo, ovo nije OBAVEZNO. Kod poslodavca možeš potpisati izjavu da ne želiš i završena priča. O ovome je i Nikšić govorio
Jes, ali samo za ove iz stava 1. Ne vidim da su ostala pravna lica oslobođena.
Pročitaj do kraja zakon i sve će ti biti jasno.
Inače, ja sam još u mjesecu maju dao saglasnost (u iznosima sličnom sa zakonom) da mi se do kraja godine odbija od plate i šta sad trebam ponovo davati . . .
Treba ovo degresivno racunati ..... ne moze onaj koji ima 400 km platu dati samo 4 km a onaj od 4000 da da cak 40 km. Po meni je ispravno da ovaj prvi izdvaja 10 ili 15% a ovaj drugi 1%.
U RS se obračunava 1,5% na teret uposlenog (primaoca isplate) i 1,5% na teret poslodavca (isplatioca plate/naknade) još od maja ove godine, čak i na usluge (na primjer sudskih vještaka) osoba koje nisu stanovnici RS. Zakon je predvidio da takvo izdvajanje u Fond solidarnosti tarje godinu dana, mada svi misle da će se to produžiti.
Hopkins wrote:Treba ovo degresivno racunati ..... ne moze onaj koji ima 400 km platu dati samo 4 km a onaj od 4000 da da cak 40 km. Po meni je ispravno da ovaj prvi izdvaja 10 ili 15% a ovaj drugi 1%.
To sto je ovom prvom i 1% puno, a ovog drugog ni 10% nece puno ostetiti, to tebe ne zanima jelda.
Eto te ko Dino Konakovic, tako je i on racunao procente koje ce parlamentarci dati za poplavljene. Sto bi mi ba dali 5% od svih primanja, puno je to, dacemo samo od pausala. Ostalo nama u padje.
Hopkins wrote:Treba ovo degresivno racunati ..... ne moze onaj koji ima 400 km platu dati samo 4 km a onaj od 4000 da da cak 40 km. Po meni je ispravno da ovaj prvi izdvaja 10 ili 15% a ovaj drugi 1%.
To sto je ovom prvom i 1% puno, a ovog drugog ni 10% nece puno ostetiti, to tebe ne zanima jelda.
Eto te ko Dino Konakovic, tako je i on racunao procente koje ce parlamentarci dati za poplavljene. Sto bi mi ba dali 5% od svih primanja, puno je to, dacemo samo od pausala. Ostalo nama u padje.
progresivne stope guse preduzetničku inicijativu, jer ako ce se vise raditi a manje naplatiti, to je kraj sistema.
A sta je sa onih 0.5% sto se godinama odbijaju za ove situacije? I opet se vade preko ledja narodu. Ja sam od sebe vec izdvojio i izdvojicu vise nego ce mi ovi odbiti ali ovih 1% nedam.
cpu_fan wrote:A sta je sa onih 0.5% sto se godinama odbijaju za ove situacije? I opet se vade preko ledja narodu. Ja sam od sebe vec izdvojio i izdvojicu vise nego ce mi ovi odbiti ali ovih 1% nedam.
Nitko te ne pita - uzima se 1% jer ti i ja nemamo pravo reći ne - samo ovi iz gornje kaste imaju pravo odbiti solidarnost.
Nama je solidarnost (s ljenguzima na vlasti) nametnuta.
Prpa.ba wrote:Da li je ovo samo dzabojedima omogucen opt-out ili i radnici u privatnom sektoru mogu odbiti punjenje stranackih blagajni za predizbornu kampanju?
Da.
Samo za povlaštenu kastu. Mi moramo plaćati. No ne zadugo, svakako sam se mislio odjaviti. Nek materi svojoj naplaćuju, ja idem off-shore.
alphonse kauders wrote:ZAKON O FINANSIRANJU POMOĆI ZA OTKLANJANJE POSLJEDICA PRIRODNE NESREĆE I OBNOVU PODRUČJA ZAHVAĆENIH PRIRODNOM NESREĆOM
Sl. novine FBIH 59/14, od 23.07.2014.
Član 7.
1. Iz plaća zaposlenih u organima vlasti FBIH, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih lica, čiji je osnivač FBIH, kanton i jedinica lokalne samouprave, izdvojit će se u narednih 6 mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika i usmjerit na otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu.
2.Sredstva iz stava (1) ovog člana uplaćivat će se na namjenski račun iz člana 9. ovog zakona u skladu sa nivoom vlasti.
3. Iz plaća ostalih zaposlenih u FBiH izdvojiće se u narednih 6 mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona, po 1% iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika.
4. Sredstva iz stava (3) ovog člana uplaćivat će se na namjenski račun iz člana 9. ovog zakona koji odredi zaposlenik.[/[/size]b]
5. Sredstva iz stava (1) ovog člana izdvajat će se pod uvjetom da zaposlenik nije pisano odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće
Zakon stupa na snagu danas, Vlada hoće da se što prije pobrine za poplavljena područja.
Član 7.
(1)Iz plaća zaposlenih u organima vlasti Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih lica, čiji je osnivač Federacija, kanton i jedinica lokalne samouprave, izdvojit će se u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na
snagu ovog zakona po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika i usmjeriti na otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu.
(2) Sredstva iz stava (1) ovog člana uplaćivat će se na namjenski račun iz člana 9.
ovog zakona, u skladu sa nivoom vlasti.
(3)Iz plaća zaposlenih u drugim privrednim društvima registrovanih u Federaciji izdvojit će se u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona, po 1% iz neto mjesečne plaće svakog zaposlenika.
(4)Sredstva iz stava (3) ovog člana uplaćivat će se na namjenski račun iz člana 9.ovog zakona, koji odredi zaposlenik.
(5)Sredstva iz stava (1)i stava (3)ovog člana, izdvajat će se pod uslovom da zaposlenik nije pismeno odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće.
Znači da ima pravo da odbije odbijanje od primanja i radnik privatnom sektoru pismenim putem.