Mi možda i nismo svjesni historijske vrijednosti ovog doba u kojem se nalazimo, historija ce to zapisati. Naša država spletom okolnosti je kroz svoju historiju bila dug period pod nečijom čizmom, rimskom, bizantijskom, osmalnijskom, austrougarskom, kasnije u sastavu kraljevine SHS, Jugoslavije.
Onda dolazi historijski dan 1. mart 1992. godine kada nakon stoliko stoljeća, dolazimo do nezavisnosti. Taj datum se mora značajnije obilježiti! A ne samo da to bude jedan u nizu neradnih dana.
Zato mislim da 2022. godina treba biti prekretnica u obilježavanju ovog datuma. Da se postavi jedan temelj, da buduće generacije znaju šta je taj datum i kako ga treba veličati!
Ne dozvoliti nikakvoj stranci da taj dan iskoristi za svoje neke ciljeve i samopromociju.
- pozvati sve predsjednike i premijere evrope, amerike, kanade, kine, japana itd ko god može
- ambasadore i ostale zvaničnike
- poslati poruku mira i zajednistva - bez vojne parade, osim počasne garde
- okupiti fratre, popove, hodže, imame, sestre, bule, rabine itd.
- pokazati svijetu da nismo divljaci
Sta mislite ima li ikakve sanse da se ovo dogodi? Da se ovaj dan obilježi kako mu i doliči!
Moramo shvatiti da je država jedan živi organizam na kojem se mora raditi. A mi to ne radimo. Uljuljkali smo se. I kontamo sve ce to samo od sebe. Neće! A dok mi spavamo, ostali rade.
Una Drinu doziva
preko vjecnih planina
tu su nasa ognjista
sto put krvlju placena
Bosno i Hercegovino
nasa domovino
Digni se iz pepela
kao sto put do sada
sad s' mirisom ljiljana
ljubavi moja
Ispod Save do mora
puno boli, puno sna