Jedan dio Svicarske ne slavi uopce 1. maj, drugi dio slavi, tako da je to zavisno u kojem si kantonustar(i)mo wrote:Hebi ga, onda Svicarci nisu dio toga "svijeta". Al' 'ta ce Svicarci... i gdje cemo se mi ugledat' na njih.doktor78 wrote:Prvi maj je svugdje u svijetu neradni, ako pada u nedjelju prenosi se na ponedjeljak. Mozemo eventualno govoriti o nelogicnosti da se slavi 2 dana, pa bi mogao taj utorak, 3.maj biti problematican.
1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
- Cholina_Lokica
#101 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
- star(i)mo
#102 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
A tamo gdje se slavi, da li se prenosi na ponedeljak i utorak?Cholina_Lokica wrote:Jedan dio Svicarske ne slavi uopce 1. maj, drugi dio slavi, tako da je to zavisno u kojem si kantonustar(i)mo wrote:Hebi ga, onda Svicarci nisu dio toga "svijeta". Al' 'ta ce Svicarci... i gdje cemo se mi ugledat' na njih.doktor78 wrote:Prvi maj je svugdje u svijetu neradni, ako pada u nedjelju prenosi se na ponedjeljak. Mozemo eventualno govoriti o nelogicnosti da se slavi 2 dana, pa bi mogao taj utorak, 3.maj biti problematican.
I ne samo 1. Maj vec i dan drzavnosti...
- Cholina_Lokica
#103 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
E ne znam prenosi li se sad, nisam tamo bila kad je ovakva situacija 
- star(i)mo
-
felichi
#105 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
100% TAČNO
oni koji su se privili na drzavne jasle tako sto su
1-platili za posao
2-politickim vezama dobili posao
apsolutno ne brinu za to hoce li tebe ili nece privatni gonic robova pustiti dan za prvi maj.
Socijalna bescutnost.
Uz to srednju klasu mahom cine porodice i pojedinci koji vise sa 'drzavne sise'
i koji nece progovoriti sve dotle dok im se to ne oduzme a ucinit ce sve, ili unistiti sve,
da se to ne desi. Tako da je ovo zacarani krug iz koga nema izlaza.
Niti postoji kriticna masa gradjanstva koja ce maknuti populiste s vlasti,
niti ima dovoljno gradjanske svijesti da bi se takva vlast uopce mogla formirala.
Tako da su jedine realne opcije za posten zivot radnika negdje ispod 26.paralele ili preko okeana.
1-platili za posao
apsolutno ne brinu za to hoce li tebe ili nece privatni gonic robova pustiti dan za prvi maj.
Socijalna bescutnost.
i koji nece progovoriti sve dotle dok im se to ne oduzme a ucinit ce sve, ili unistiti sve,
niti ima dovoljno gradjanske svijesti da bi se takva vlast uopce mogla formirala.
Tako da su jedine realne opcije za posten zivot radnika negdje ispod 26.paralele ili preko okeana.
- spreca
#106 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
U Slo. se nista ne prenosi ako se ne varam.
- cat lover
#107 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
slično je i u Latviji.. pozzspreca wrote:U Slo. se nista ne prenosi ako se ne varam.
- Cholina_Lokica
#108 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Pa sto ne natjerate privatne gonice robova da postuju zakonfelichi wrote:100% TAČNO
1-platili za posao
Socijalna bescutnost.
- Alhemicarkaa
#109 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Nešto mi se čini da prošle godine nije bilo prenosa (znam 100% da u mojoj firmi nije bilo, ali ona se ne računa). 1. maj je padao u subotu, ako su dva dana neradna znači da je 2. maj padao u nedjelju i po toj logici se trebao prenjeti, a čini mi se da su budžetski korisnici radili 
- Cholina_Lokica
#110 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Pa zato sto u zakonu pise da su 1. i 2. neradni, ako 1. pada nedelja, prenosi se jedan dan. Tako da prosle godine se nije imalo sta prenositiAlhemicarkaa wrote:Nešto mi se čini da prošle godine nije bilo prenosa (znam 100% da u mojoj firmi nije bilo, ali ona se ne računa). 1. maj je padao u subotu, ako su dva dana neradna znači da je 2. maj padao u nedjelju i po toj logici se trebao prenjeti, a čini mi se da su budžetski korisnici radili
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#111 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Zato sto ima ovdje i tih gonicha osobno, zao im da im propadne koja markicaCholina_Lokica wrote: Pa sto ne natjerate privatne gonice robova da postuju zakonPa onda i vi moRete rostiljat par dana
- spreca
#112 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
pozzcat lover wrote:slično je i u Latviji.. pozzspreca wrote:U Slo. se nista ne prenosi ako se ne varam.
- sadmire
#113 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
nisam pratio temu od pocetka pa se unaprijed izvinjavam ako je nesto od ovoga vec receno ali moram reci da je to van svake pameti da se ne radi i 3. maj.Alfons Kauders wrote:Elem, to nekakvo ministarstvo rada FBiH (sam naziv je montipajtonski, al' nejse) je odlucilo da cemo za 1. Maj praznovati tri dana, plus subotu... Prvi je nedjelja, ali nece se raditi ni drugi, ni treci, dakle do srijede ravno do mora...
Naravno to se ne odnosi na nas koji fakat nesto konkretno radimo, tj. na nas koji nismo na budzetu ili u javnim preduzecima - svi cemo raditi i ponedjeljak i utorak, ali oni koji zive od nasih para nece. Oni imaju povoda za slavlje. Moze im se.
Koliko nas to zapravo kosta? Uvode se mjere stednje, zaduzujemo se kod MMF-a za dvije i po milijarde, svi cmizdre kako nema love u budzetu, a bezze dajemo ljudima dva slobodna dana, 'nako, reda radi... Oko 40% zaposlenih u FBiH radi u javnom sektoru. Imaju vece prosjecne plate od nas u privredi, imaju sigurnost, vise slobodnih dana, imaju sindikate, kolektivne ugovore, regres, osiguranje itd... I sad, u situaciji kad imamo samo jos na stapu gace, mi javnom sektoru bezveze dajemo dva slobodna dana, iz svog dzepa, tj. iz dzepa MMF-a. Doduse, i nemam nesto protiv - taman i da se ne vrate na posao, sumnjam da bi to primjetio...
I gdje ode ona prica o prvih 100 dana nove vlade? Pa evo dva su odmah bacili u vodu, da okrenu janje, poserem im se na plecku.
2. i nekako, to nam je ostalo iz socijalizma da se praznik prenosi ako pada u nedelju, mada ni to po logici nema opravdanje jer nije svima nedelja neradni dan, tako da dolazi do neravnopravnog tretmana pojedinaca, al eto, recimo da se to sa malo blagonaklonosti moze prihvatiti.
Sa druge strane, sto se tice kostanja i troskova, mislim da ovakva odluka ima vise koristi nego stete. Pojedinci u drzavnim organima uprava dolaze na posao samo da im vrijeme prodje, nemaju nikakvog ucinka i dobijaju placu a da je ne zarade.
Pri tome trose gorivo, telefon, struju, racunare na racun drzave, tj. svih nas poreznih obveznika, dobiju jos i topli obrok, koji je duplo veci nego u privredi, tako da je za drzavu jeftinija varijanta da ti ljudi ostanu kuci!
Iaonako ne bismo ni primijetili da ih nema, sto je Alfons dobro rekao!?
Al ipak ostaje gorak okus da oni, bez obzira na sve parole i najavljane promjene, prvenstveno misle na sebi i svoju dobrobit, pa tek onda na sve ostale!
- cat lover
#114 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
ili slikovitije: 'ko te mrči, dok avion (s delegacijom upućenom ka moru) zvrči'sadmire wrote: nisam pratio temu od pocetka pa se unaprijed izvinjavam ako je nesto od ovoga vec receno ali moram reci da je to van svake pameti da se ne radi i 3. maj.
2. i nekako, to nam je ostalo iz socijalizma da se praznik prenosi ako pada u nedelju, mada ni to po logici nema opravdanje jer nije svima nedelja neradni dan, tako da dolazi do neravnopravnog tretmana pojedinaca, al eto, recimo da se to sa malo blagonaklonosti moze prihvatiti.
Sa druge strane, sto se tice kostanja i troskova, mislim da ovakva odluka ima vise koristi nego stete. Pojedinci u drzavnim organima uprava dolaze na posao samo da im vrijeme prodje, nemaju nikakvog ucinka i dobijaju placu a da je ne zarade.
Pri tome trose gorivo, telefon, struju, racunare na racun drzave, tj. svih nas poreznih obveznika, dobiju jos i topli obrok, koji je duplo veci nego u privredi, tako da je za drzavu jeftinija varijanta da ti ljudi ostanu kuci!
Iaonako ne bismo ni primijetili da ih nema, sto je Alfons dobro rekao!?
Al ipak ostaje gorak okus da oni, bez obzira na sve parole i najavljane promjene, prvenstveno misle na sebi i svoju dobrobit, pa tek onda na sve ostale!
-
doktor78
#115 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
OK. evo konsultov'o sam Wikipedijustar(i)mo wrote:Hebi ga, onda Svicarci nisu dio toga "svijeta". Al' 'ta ce Svicarci... i gdje cemo se mi ugledat' na njih.doktor78 wrote:Prvi maj je svugdje u svijetu neradni, ako pada u nedjelju prenosi se na ponedjeljak. Mozemo eventualno govoriti o nelogicnosti da se slavi 2 dana, pa bi mogao taj utorak, 3.maj biti problematican.
- Alfons Kauders
#116 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Stid me...nosara wrote:Alfons ce se pozderat...Lunizz wrote:Mene boli hepek a zivim u njemackoj i imam heftu citavu slobodnu. Aj opleti sada
![]()
Pukni, prdonjo...!
- plain vanilla
#117 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Alfons, jesil ti sam sebi shef?Alfons Kauders wrote:
Stid me...![]()
![]()
- Tranquilizer
#118 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Cholina_Lokica wrote:Neka masala da se odmorim k'o co'ek
- Alfons Kauders
#119 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Pa valjda bi te gonice robova na postivanje zakona trebala natjerati drzava?Cholina_Lokica wrote:Pa sto ne natjerate privatne gonice robova da postuju zakonfelichi wrote:100% TAČNO
1-platili za posao
Socijalna bescutnost.
Tako da su jedine realne opcije za posten zivot radnika negdje ispod 26.paralele ili preko okeana.Pa onda i vi moRete rostiljat par dana
Meni nije mrsko raditi, ja sam odabrao svoj posao, imamo obaveze prema klijentima i mora se. Sta se moze, zato nadoknadimo na nekoj drugoj strani, imamo malo vise slobodnih dana, fleksibilno radno vrijeme i sl.
Sramota je da se za vrijeme ovakve krize tako olako prebacuje slobodni dan. Dugujemo boga oca, nismo imali vlast pola godine, sve kasni, sve je na cekanju, i mi prebacujemo slobodni dan da bi imali vikend od cetiri dana. Ne govorim ovdje ni o rudarima, oni zasluzuju svaki odmor jer je ovo prije svega njihov praznik. Ne govorim ni o skolstvu, kod njih bi bio sevap uvesti makar jednu slobodnu sedmicu svakog tromjesecja, cisto da djeca ne pobudale.
Nervira me sto od praznika rada haman najvise hajruju najveci neradnici. Dok raja satima ceka na najbanalnije stvari tipa pasosa, mi neradnike koji su stvorili taj problem nagdradjujemo slobodnim danom. Dok vlada kuka kako nema tradicionalnih 100 dana radi kasnjenja, ta ista vlada sama sebi bezveze daje dva slobodna dana. Smijurija.
- Alfons Kauders
#120 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
djelimicno...plain vanilla wrote:Alfons, jesil ti sam sebi shef?Alfons Kauders wrote:
Stid me...![]()
![]()
- insomnia78
#121 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Evo sad se idem ubiti zato sto se neradni dan prenosi u sljedecu sedmicu i sto ce budzetski korisnici odmarati dva dana. CCC
-
*mima*
#122 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Pa sta je sad......jel slavimo ili radimo......haj recite da znam
- nosara
#123 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
hehehe... Uvalila se guza... Prvi maj kad hoce, visekratno u toku godine...Alfons Kauders wrote:djelimicno...plain vanilla wrote:Alfons, jesil ti sam sebi shef?Alfons Kauders wrote:
Stid me...![]()
![]()
ima iznad gazda, imaju ispod kolege, ali sam sebi dajem slobodne dane i sl...
- Cholina_Lokica
#124 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
Sve se evo crvenim zbog togaTranquilizer wrote:Cholina_Lokica wrote:Neka masala da se odmorim k'o co'ek![]()
![]()
![]()
ma sramota
- plain vanilla
#125 Re: 1. Maj, i jos dva neradna dana za raju na budzetskim sisama
pa eto onda, nisu budzetlije krive sto im drzava odredjuje kad im je Prvi majnosara wrote:hehehe... Uvalila se guza... Prvi maj kad hoce, visekratno u toku godine...Alfons Kauders wrote:djelimicno...plain vanilla wrote:
Alfons, jesil ti sam sebi shef?ima iznad gazda, imaju ispod kolege, ali sam sebi dajem slobodne dane i sl...
btw, ja radim subotu, ponedjeljak i utorak..neJma kod mene tog praznika, nedjelja mi ionako neradna