1.9 TDI ne vuce
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dalibor97
#1 1.9 TDI ne vuce
Pozdrav, ako neko ima problem da mu auto ne vuce na malim obrtajima ili da nece preko 3000 obrtaja evo rjesenja..
Imao sam problem sa VW BORA 1.9TDI 96kW, isto kao golf 4
Auto nije vuklo do 2000 obrtaja preko ide ko raketa, nekad se znalo desiti da dodje do 3200 i kao da izbaci turbinu.
Poluga od vakum ventila jedva se pomijerala.
Isao sam kod najmanje 10 mehanicara i niko nije znao reci sta je problem, odem jednom on kaze da nema pritiska u turbini i da baca ulje, navodno treba je mijenjati. Ali niko ne kaze zasto nema pritiska, sve dok nisam otisao kod pravog majstora,
Problem je bio zaprljana turbina, te su se krilca u turbini zaglavila tj, varijabilna geometrija turbine.
Rastavili smo turbinu, natopili je u benzinu i dobro israli sa celicnom cetkom i benzinom.
Zatim smo usisnu granu odnijeli na praonu gdje je covjek sa nekim hemikalijama isprao svu masnocu u cadje.
EGR ventil je mijenjan prije pa ga i nije bilo potrebe cistiti.
Sve sastavili i auto ide ko raketa.
Auto nije vuklo do 2000 obrtaja preko ide ko raketa, nekad se znalo desiti da dodje do 3200 i kao da izbaci turbinu.
Isao sam kod najmanje 10 mehanicara i niko nije znao reci sta je problem, odem jednom on kaze da nema pritiska u turbini i da baca ulje, navodno treba je mijenjati. Ali niko ne kaze zasto nema pritiska, sve dok nisam otisao kod pravog majstora,
Problem je bio zaprljana turbina, te su se krilca u turbini zaglavila tj, varijabilna geometrija turbine.
Rastavili smo turbinu, natopili je u benzinu i dobro israli sa celicnom cetkom i benzinom.
Zatim smo usisnu granu odnijeli na praonu gdje je covjek sa nekim hemikalijama isprao svu masnocu u cadje.
Last edited by dalibor97 on 31/03/2016 08:45, edited 1 time in total.
- sema911s
#4 Re: 1.9 TDI ne vuce
Nije to greska koja mislis da je.. Ti si samo ocistio usisnu granu i turbo.. To sa ubrzanjem i snagom nema veze..
-
dalibor97
#5 Re: 1.9 TDI ne vuce
Vjeeruj da jest greska, geometrija u turbini zaglavljena, a ako znas koja je funkcija geometrije onda znas sve.
sva crijeva su prije pregledana, vakum izmjeren sve ok, doo turbine, i kada sam je ocistio auto ide kao zvijer, prije ga zatusim u 3 brzini i stisnem gas nema snage uopste, a sad povlaci ko iz topa
sva crijeva su prije pregledana, vakum izmjeren sve ok, doo turbine, i kada sam je ocistio auto ide kao zvijer, prije ga zatusim u 3 brzini i stisnem gas nema snage uopste, a sad povlaci ko iz topa
- sema911s
#6 Re: 1.9 TDI ne vuce
Ma cini ti se da povlaci,, svrha turba nije da da te ispali vec da smanji potrosnju,,, ti pogresno koristis taj uredjaj... Geometrija nema veze sa radom turba on se vrti konstantno na svim obrtajima,,,,
-
dalibor97
#7 Re: 1.9 TDI ne vuce
Turbo se vrti konstantno, ali geometrija sluzi da rastereti turbo kada ima previse pritiska, vakum ventil zakrece krilca u odgovarajuci smijer, tako da ispusni plinovi izlaze iz turbine direktno na auspuh...a ako treba da bude veci pritisak vakum ventil zakrece krilca tako da usmjeravaju vazduh na lopatice... 
- sema911s
#8 Re: 1.9 TDI ne vuce
Ma dzaba mu sve sto zakrece kada je to uredjaj za tetkice,, kojeg pokvari kap ulja u gorivu...
Fabricki turbo je sranje...
Da ti prodam moj stari turbo sa legacy-a...
A kako da dizel te ispal ko top... Na dizel se ore... Taj turbo je samo balast koji nema svrhu u pokretanju motora
Fabricki turbo je sranje...
Da ti prodam moj stari turbo sa legacy-a...
A kako da dizel te ispal ko top... Na dizel se ore... Taj turbo je samo balast koji nema svrhu u pokretanju motora
-
dalibor97
#9 Re: 1.9 TDI ne vuce
Ee hvala ti puno, odoh ja sad do mehanicara da skinem turbo.. dobro ti kazes ne treba
- sema911s
#10 Re: 1.9 TDI ne vuce
Naravno da ne treba to je djavolja igracka.. Koju samo beze nosis natakarenu na motor.. Cak ti smanjuje protok plinova... Zbog njega trosis vise goriva.. Motor trosi snagu da ga pokrene a ne dobijes nista..cak sto vise skupa stavka u nabavi...
Samo guzis motor.. Auto ti nije vuklo zbog turba ...
Samo guzis motor.. Auto ti nije vuklo zbog turba ...
- amar1994
#11 Re: 1.9 TDI ne vuce
a ne treba balansirati turbo kad se rastavi, je li

- pink floydd
#12 Re: 1.9 TDI ne vuce
siguran sam da ce ova metoda mnogima da pomogne, samo naprijed dalibore
i ubuduce ako ga utusis u trecoj i nece da povuce probaj prebaciti u drugu, onda povuce... meni prico jedan jaran on gledo
i ubuduce ako ga utusis u trecoj i nece da povuce probaj prebaciti u drugu, onda povuce... meni prico jedan jaran on gledo
-
bbianconero
#13 Re: 1.9 TDI ne vuce
A ko ti je čistio turbinu i koliko si platio?dalibor97 wrote:Pozdrav, ako neko ima problem da mu auto ne vuce na malim obrtajima ili da nece preko 3000 obrtaja evo rjesenja..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#14 Re: 1.9 TDI ne vuce
Ja ne vidim ništa lose u tome sto je cojek ocistio turbinu i usis, a dobio to stó je dobio?!
Sema, je l' turbo u autu, samo zbog potrosnje?
@ bbianconero
Svaki servis za turbo, radi i ciscenje. Ja sam slao upit, cisto informativno u servis Gabeljic, u hotonju, i cijena je 60 KM. Ne treba se narucivati, a sam proces traje oko 90 minuta.
@ bbianconero
Svaki servis za turbo, radi i ciscenje. Ja sam slao upit, cisto informativno u servis Gabeljic, u hotonju, i cijena je 60 KM. Ne treba se narucivati, a sam proces traje oko 90 minuta.
-
bbianconero
#15 Re: 1.9 TDI ne vuce
ma ja, al Gabeljic ne radi demontazu i montazu, moras mu odnijeti skinuti turbinu. Ma moja je za reparacije zavija ko hitna i u aprilu je nosim kod Gabeljica, nadam se dobro obavljenom poslukonektovan wrote:Ja ne vidim ništa lose u tome sto je cojek ocistio turbinu i usis, a dobio to stó je dobio?!
@ bbianconero
- sema911s
#16 Re: 1.9 TDI ne vuce
konektovan wrote:Ja ne vidim ništa lose u tome sto je cojek ocistio turbinu i usis, a dobio to stó je dobio?!
@ bbianconero
Turbo sluzi da poveca potrosnju i smanji brzinu protoka gasova
-
esso_sa
#17 Re: 1.9 TDI ne vuce
Ne mora ako je skidao samo turbinsko kuciste i cistio krilca varijabilne.amar1994 wrote:a ne treba balansirati turbo kad se rastavi, je li![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Balans moras raditi ako skidas impeler, odnosno kompresor
sema911s wrote:
Turbo sluzi da poveca potrosnju i smanji brzinu protoka gasova
A riŠlag ventil ?
- sema911s
#18 Re: 1.9 TDI ne vuce
Esooo
Ventil ko ventil on to jos vise zabritvi.. Odu mu gumice pa pusca... Jedino da je kugel-ventil taj je dobar samo mu ruckica pukne i crvena pa sljastii
Ventil ko ventil on to jos vise zabritvi.. Odu mu gumice pa pusca... Jedino da je kugel-ventil taj je dobar samo mu ruckica pukne i crvena pa sljastii
-
esso_sa
#19 Re: 1.9 TDI ne vuce
sema911s wrote:Esooo
Ko zna, zna !
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#20 Re: 1.9 TDI ne vuce
bbianconero wrote:ma ja, al Gabeljic ne radi demontazu i montazu, moras mu odnijeti skinuti turbinu. Ma moja je za reparacije zavija ko hitna i u aprilu je nosim kod Gabeljica, nadam se dobro obavljenom poslukonektovan wrote:Ja ne vidim ništa lose u tome sto je cojek ocistio turbinu i usis, a dobio to stó je dobio?!
@ bbianconero
E to ne znam zaista, da li oni rade demontazu i montazu, al' opet zasto to ne bi radili?!
-
ado-šampion
#21 Re: 1.9 TDI ne vuce
Majke mi raznih stvari sam mogao procitati za ovo vrijeme na forumu i uvijek kontam ma hajde svako ima pravo na misljenje, ali sad se fakat pitam sta Sema uzima kad valja ovakve gluposti. 
- klaki
#22 Re: 1.9 TDI ne vuce
A šta dr. sema misli o supercharger-ima 
Pojeo ga neki turbak duplo manje litraze pa sad ljut

Pojeo ga neki turbak duplo manje litraze pa sad ljut
- corsa
#23 Re: 1.9 TDI ne vuce
Oni ne rade demontazu i montazu jer nemaju servis tog tipa. Turbine repariraju odlicno i daju garanciju na svoj rad.konektovan wrote:bbianconero wrote:ma ja, al Gabeljic ne radi demontazu i montazu, moras mu odnijeti skinuti turbinu. Ma moja je za reparacije zavija ko hitna i u aprilu je nosim kod Gabeljica, nadam se dobro obavljenom poslukonektovan wrote:Ja ne vidim ništa lose u tome sto je cojek ocistio turbinu i usis, a dobio to stó je dobio?!
@ bbianconero
E to ne znam zaista, da li oni rade demontazu i montazu, al' opet zasto to ne bi radili?!
- sema911s
#24 Re: 1.9 TDI ne vuce
Nekada dok sam bio mladji vozio tdi i posto je bio bjesna masina top, sa 249konjova imah problema sa vakumom, negdje curioo.. I natakarim na nj vakum pumpu... Joj ljeljak ti otresem.. Nema turborupe,ceste, guma to dere ko ludu... Al crknu mi vakum pumpa pa se vrooti snaga na 100konjova
Tako prijedlog svima vakum pumpu natakarite na kablove bilo djee samo nek sisaaa
Tako prijedlog svima vakum pumpu natakarite na kablove bilo djee samo nek sisaaa
- sema911s
#25 Re: 1.9 TDI ne vuce
Supercharger nemoze na dizela,, ako pomijesas dizel i super ne moze se smjesa potrefit... A charger je za struju to nemere na autaa...
A uzimam samo sok od narandze.. 100% prirodni swis line takovo...
A uzimam samo sok od narandze.. 100% prirodni swis line takovo...