1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Travnički Noćni Šetač
#76 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Mislim da je tu situacija ispravna... To je vozilo namijenjeno za prevoz tereta i prenosni odnosi u mjenjaču su podešeni više za snagu a manje za brzinu... Vjerovatno taj efekat o kojem govoriš se javi dok je bez tereta... Ako sa teretom vuče normalno onda tu nema problema već je namjena vozila drugačija...
- 1korisnik
#77 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Imam jednu cudnu ideju da momak proba, moze li taj auto krenuti uz skripu guma i to? Mozda je glupa ideja.
Ako moze onda je sve u redu valjda, trebao bi moci.
Last edited by 1korisnik on 22/09/2013 23:22, edited 1 time in total.
-
jefferson
#78 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ok, ali još uvijek ne vidim problem sa ovim o čemu kolega Noćni Šetač govori
Zato sto je on skontao da sam ja ili neko drugi implicirao da taj motor eto kao razvija obrtni momenat tek nakon 1900o/min.Travnički Noćni Šetač wrote:Rekao sam da je maksimalni obrtni moment na 1900 ... znači maksimalni... početni je na štangasu... oko 1500 turbina se počinje približavati maksimalnom obrtnom momentu i vozač to mora osjetiti...
Naravno da to nije slucaj, ali kada izracunas broj okretaja, pritisak turbine, kompresioni omjer te ubrzanje klipa na tom broju obrtaja, dobijes navalu snage pa mnogi ovdje misle da se tada turbina "UPALI."
Last edited by jefferson on 22/09/2013 23:22, edited 1 time in total.
-
ivaper
#79 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
druze ovo je putnicki caddy,kakav teret,mislim isto je to sve kao i teretni caddy samo ovaj sjedala ima nazad. ako budem u prilici snimit cu video
pali asr,slajdra i u trecoj neki dan kad sam isao na put
-
jefferson
#80 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Zar u tom slucaju ne bi trebalo biti obrnuto?Travnički Noćni Šetač wrote:Mislim da je tu situacija ispravna... To je vozilo namijenjeno za prevoz tereta i prenosni odnosi u mjenjaču su podešeni više za snagu a manje za brzinu... Vjerovatno taj efekat o kojem govoriš se javi dok je bez tereta... Ako sa teretom vuče normalno onda tu nema problema već je namjena vozila drugačija...
Kratki prenosni omjeri=vrlo brzo nabijanje obrtaja!
- fidoremilienko
#81 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ključjefferson wrote:Ok, ali još uvijek ne vidim problem sa ovim o čemu kolega Noćni Šetač govoriZato sto je on skontao da sam ja ili neko drugi implicirao da taj motor eto kao razvija obrtni momenat tek nakon 1900o/min.Travnički Noćni Šetač wrote:Rekao sam da je maksimalni obrtni moment na 1900 ... znači maksimalni... početni je na štangasu... oko 1500 turbina se počinje približavati maksimalnom obrtnom momentu i vozač to mora osjetiti...
Naravno da to nije slucaj, ali kada izracunas broj okretaja, pritisak turbine, kompresioni omjer te ubrzanje klipa na tom broju obrtaja, dobijes navalu snage pa mnogi ovdje misle da se tada turbina "UPALI."
Dobro si objasnio
-
jefferson
#82 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Po meni sve je OK s tim motorom. U Octaviji se isto ponasa.ivaper wrote:druze ovo je putnicki caddy,kakav teret,mislim isto je to sve kao i teretni caddy samo ovaj sjedala ima nazad. ako budem u prilici snimit cu video
-
ivaper
#83 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
nerazumijes o cemu pricamo,auto je doslovno lijeno do 2000okr,zasto onda na passatu sa motor od 130ks se to ne desava? ako je to normalno,e jebo ih 1.9 tdi i ko ga takkvog napravivettel wrote:ne kontam sta se vise natezete oko teme,,, ne ide mi u glavu kako neko moze mislit da auto ima istu vucnu silu na 1500rpm i na 2000rpm. ne vrijedi swe dalje raspravljati
- drndalo
#84 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Razliciti mjenjaci i diferencijali ?
- Travnički Noćni Šetač
#85 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Karoserija je drugačija mjenjač je isti kao u teretnog... baš kao što kažeš... šlajdra i u trećoj... golf sa istim motorom ne može...podešen je za snagu a ne za brzinu... mora se češće šaltati od golfa ili pola zar ne...ivaper wrote:druze ovo je putnicki caddy,kakav teret,mislim isto je to sve kao i teretni caddy samo ovaj sjedala ima nazad. ako budem u prilici snimit cu video
- 1korisnik
#86 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Meni moj nije lijen u prvoj, jest malo trom ali razumljivo za manji motor na tako teskom autu. Ali obicno startam prije svih na semaforu, bez da ga nesto forsiram. Mali gas i ode...
To je sa 131KS.
A vozio sam i golfa V, 105ks, i poprilicno je startan. Ne bas kao ovaj, ali sasvim pristojno.
To je sa 131KS.
A vozio sam i golfa V, 105ks, i poprilicno je startan. Ne bas kao ovaj, ali sasvim pristojno.
Last edited by 1korisnik on 22/09/2013 23:32, edited 1 time in total.
-
ivaper
#87 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
vidis,to je isti motor kao kod golfa,ali onda drugacije podesen,jer ko se je god vozio samnom pitao me je koji je ovo motor,kako ludo ide auto,i ja sam zadovoljan,ne zalim seTravnički Noćni Šetač wrote:Karoserija je drugačija mjenjač je isti kao u teretnog... baš kao što kažeš... šlajdra i u trećoj... golf sa istim motorom ne može...podešen je za snagu a ne za brzinu... mora se češće šaltati od golfa ili pola zar ne...ivaper wrote:druze ovo je putnicki caddy,kakav teret,mislim isto je to sve kao i teretni caddy samo ovaj sjedala ima nazad. ako budem u prilici snimit cu video
- Travnički Noćni Šetač
#88 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Pa to i govorim... prenos snage na mjenjaču je drugačije podešen a motor je isti... ako se tako ponaša ti nemaš problema sve je tu ok...ivaper wrote:vidis,to je isti motor kao kod golfa,ali onda drugacije podesen,jer ko se je god vozio samnom pitao me je koji je ovo motor,kako ludo ide auto,i ja sam zadovoljan,ne zalim seTravnički Noćni Šetač wrote:Karoserija je drugačija mjenjač je isti kao u teretnog... baš kao što kažeš... šlajdra i u trećoj... golf sa istim motorom ne može...podešen je za snagu a ne za brzinu... mora se češće šaltati od golfa ili pola zar ne...ivaper wrote:druze ovo je putnicki caddy,kakav teret,mislim isto je to sve kao i teretni caddy samo ovaj sjedala ima nazad. ako budem u prilici snimit cu video
- Travnički Noćni Šetač
#89 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Na pasatu ti očigledno sve radi ok dok imaš stalno približno isto ubrzavanje na svim obrtajima...ivaper wrote:nerazumijes o cemu pricamo,auto je doslovno lijeno do 2000okr,zasto onda na passatu sa motor od 130ks se to ne desava? ako je to normalno,e jebo ih 1.9 tdi i ko ga takkvog napravivettel wrote:ne kontam sta se vise natezete oko teme,,, ne ide mi u glavu kako neko moze mislit da auto ima istu vucnu silu na 1500rpm i na 2000rpm. ne vrijedi swe dalje raspravljati
- 1korisnik
#90 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
I probaj gorivo tocit na El-Tariku, kad izadjes lijevo sa benzinske imas onu malu uzbrdicu prema tunelu na Ciglanama, kad se podjes penjati sacekaj fino da prodjes one rupcage i kojesta i onda u trecu i daj malo vise gasa. Moj tu hoce da pocupa sve ispod sebe, pa eto i to ti moze biti neki orjentir, bar za gorivo. Probao sam ja oba slucaja, Gazprom mi je blizu pa tu cesto tocim, ma ni blizu ovom sa El-Tarika.
- fidoremilienko
#91 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Transmisija.
- Travnički Noćni Šetač
#92 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Pa to je smisao... Sa malim gasom ( malim brojem obrtaja) ode... tako i treba biti a ne da je lijen na malom gasu ... to je čitava suština problema koji pokretač teme ima...1korisnik wrote:Meni moj nije lijen u prvoj, jest malo trom ali razumljivo za manji motor na tako teskom autu. Ali obicno startam prije svih na semaforu, bez da ga nesto forsiram. Mali gas i ode...
To je sa 131KS.
- Golub82
#93 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
upravo tako!!Travnički Noćni Šetač wrote:Pa to je smisao... Sa malim gasom ( malim brojem obrtaja) ode... tako i treba biti a ne da je lijen na malom gasu ... to je čitava suština problema koji pokretač teme ima...1korisnik wrote:Meni moj nije lijen u prvoj, jest malo trom ali razumljivo za manji motor na tako teskom autu. Ali obicno startam prije svih na semaforu, bez da ga nesto forsiram. Mali gas i ode...
To je sa 131KS.
- Travnički Noćni Šetač
#94 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Proizvođač pravi auta po klasama ... npr. Ford Focus, Golf, Opel Astra se prave kao gradski automobili... Octavia, Superb, Passat, Mondeo kao viša klasa... U jednima se najviše pažnje posvećuje potrošnji, u jednima udobnosti, i tako dalje... No suština je da proizvođač ne pravi vozila koja "ispaljuju" na određenim brojevima obrtaja jer to povećava potrošnju goriva i haba dijelove na koje ide garancija proizvošača prije nego što bi to proizvođač želio... Naravno da je koliko gasa toliko i vožnje... ali ravnomjerna ubrzanja za klasu auta o kojima pričamo su standard prozvođača... Zato se proizvode varijante sport,touring,GTI i slično ko želi efekat "ispaljivanja" ali naravno i veću potrošnju, ojačani ovjes i slično...vettel wrote:pa jarane u tome i jest poenta sva,, kazem glupa prica. nije lud proizvodac da stavi da te ispali na malom gaso,, kako bi onda odrzavao brzinu. ako te ispali kad slozis gascinu -sve K. kolko gasa - tolko muzike
...
A za održavanje brzine autu treba manja snaga motora nego za postizanje te iste brzine...zato ne možeš krenuti sa autom u trećoj i četvrtoj brzini iz mjesta...
- fidoremilienko
#95 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Zbog prenosnih odnosa u mjenjaču.Travnički Noćni Šetač wrote: A za održavanje brzine autu treba manja snaga motora nego za postizanje te iste brzine...zato ne možeš krenuti sa autom u trećoj i četvrtoj brzini iz mjesta...
-
jefferson
#96 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Eh kad bi se nekako u to jos i zakoni fizike mogli uklopiti, sve bi bilo savrseno!Travnički Noćni Šetač wrote:Proizvođač pravi auta po klasama ... npr. Ford Focus, Golf, Opel Astra se prave kao gradski automobili... Octavia, Superb, Passat, Mondeo kao viša klasa... U jednima se najviše pažnje posvećuje potrošnji, u jednima udobnosti, i tako dalje... No suština je da proizvođač ne pravi vozila koja "ispaljuju" na određenim brojevima obrtaja jer to povećava potrošnju goriva i haba dijelove na koje ide garancija proizvošača prije nego što bi to proizvođač želio... Naravno da je koliko gasa toliko i vožnje... ali ravnomjerna ubrzanja za klasu auta o kojima pričamo su standard prozvođača... Zato se proizvode varijante sport,touring,GTI i slično ko želi efekat "ispaljivanja" ali naravno i veću potrošnju, ojačani ovjes i slično...vettel wrote:pa jarane u tome i jest poenta sva,, kazem glupa prica. nije lud proizvodac da stavi da te ispali na malom gaso,, kako bi onda odrzavao brzinu. ako te ispali kad slozis gascinu -sve K. kolko gasa - tolko muzike
...
A za održavanje brzine autu treba manja snaga motora nego za postizanje te iste brzine...zato ne možeš krenuti sa autom u trećoj i četvrtoj brzini iz mjesta...
- Travnički Noćni Šetač
#97 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Da... iako je snaga motora uvijek ista... iz tog razloga kad ubrzavaš sa 80 km/h do 130 km/h sa isporukom manje snage na točkove auto dovoljno dobro ubrzava jer je već u pokretu i zato četvrta i peta brzina imaju manje snage od prve i druge ali isti efekat na ubrzanje vozila... što ponovo govori da su ravnomjerna ubrzanja pravilna a "ispaljivanje" znak greške na sistemu... Ako pričamo o GTI motorima ili slično, oni pak imaju ispaljivanje u svakoj brzini ( prvoj ili petoj) jer su tako predviđeni...fidoremilienko wrote:Zbog prenosnih odnosa u mjenjaču.Travnički Noćni Šetač wrote: A za održavanje brzine autu treba manja snaga motora nego za postizanje te iste brzine...zato ne možeš krenuti sa autom u trećoj i četvrtoj brzini iz mjesta...
-
jefferson
#98 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Jao izvini, ali kako to 4 i 5 imaju manje snage? Od kada mjenjac proizvodi snagu?Travnički Noćni Šetač wrote:Da... iako je snaga motora uvijek ista... iz tog razloga kad ubrzavaš sa 80 km/h do 130 km/h sa isporukom manje snage na točkove auto dovoljno dobro ubrzava jer je već u pokretu i zato četvrta i peta brzina imaju manje snage od prve i druge ali isti efekat na ubrzanje vozila... što ponovo govori da su ravnomjerna ubrzanja pravilna a "ispaljivanje" znak greške na sistemu... Ako pričamo o GTI motorima ili slično, oni pak imaju ispaljivanje u svakoj brzini ( prvoj ili petoj) jer su tako predviđeni...fidoremilienko wrote:Zbog prenosnih odnosa u mjenjaču.Travnički Noćni Šetač wrote: A za održavanje brzine autu treba manja snaga motora nego za postizanje te iste brzine...zato ne možeš krenuti sa autom u trećoj i četvrtoj brzini iz mjesta...
Kako je to predvidjeno da se ispali a neki da se ne ispale?
De malo rijecnik promjeni jer je fakat konfuzno ovo sto pises.
- fidoremilienko
#99 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ma sve je to jasno. Fizika, otpori vozila, otpori puta, otpori u mjenjaču. Jasno kao sunceTravnički Noćni Šetač wrote: Da... iako je snaga motora uvijek ista... iz tog razloga kad ubrzavaš sa 80 km/h do 130 km/h sa isporukom manje snage na točkove auto dovoljno dobro ubrzava jer je već u pokretu i zato četvrta i peta brzina imaju manje snage od prve i druge ali isti efekat na ubrzanje vozila... što ponovo govori da su ravnomjerna ubrzanja pravilna a "ispaljivanje" znak greške na sistemu... Ako pričamo o GTI motorima ili slično, oni pak imaju ispaljivanje u svakoj brzini ( prvoj ili petoj) jer su tako predviđeni...
- Travnički Noćni Šetač
#100 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ma zakone fizike ti ne želiš da vidiš... Ako auto kreće iz mjesta treba mu više snage da dodje do 50 km/h nego auto koje se kreće 80 km/h da dostigne brzinu od 130 km/h... Da si nekad nešto gurao znao bi da kada pomakneš to što guraš iz mjesta poslije ti treba manje snage u rukama da ga nastaviš i gurati i ubrzavati... Upravo na zakonima fizike i nekih drugih nauka i leži princip rada i motora i mjenjača i svih sklopova na vozilu...jefferson wrote:Eh kad bi se nekako u to jos i zakoni fizike mogli uklopiti, sve bi bilo savrseno!
Vidim šta te buni... kad kažem ravnomjerna ubrzanja ne mislim na spora ubrzanja nego mislim na ovo:
od 0 - 30 km/h ... prva brzina ... puno snage
od 30 - 60 km/h - druga brzina... manje snage
od 60 - 90 km/h ... treća brzina ... još manje snage
od 90 - 140 km/h ... četvrta brzina ... još manje snage
od 140 - 200 km/h ... peta brzina ... još manje snage...
Zato kad dodjes na brdo šaltaš u manju ... da dobiješ snage... ali u istom tom brdu lakše ideš sa 1900 obrtaja u trećoj nego sa 3500 hiljade u drugoj... ili ako je jače brdo lakše ide sa 1900 obrtaja u drugoj nego sa 3500 hiljade u prvoj...
...
..Mjenjač prenosi snagu... različiti zupčanici različito prenose obrtaje a samim tim i snagu... opet fizika koju ne vidiš...Ako ne shvataš ni dalje stvarno mi je žao.