Govorimo o dinamičkom trenju. Naravno, kad krećeš iz prve otpori u mjenjaču su najveći. sa porastom brzine oni opadaju. pored ovih otpora, tu su i otpori puta, a da ne govorimo o tome sa koliko snagom raspolažeš na točku. nije ista kao i ona na motoru.Travnički Noćni Šetač wrote:Ma zakone fizike ti ne želiš da vidiš... Ako auto kreće iz mjesta treba mu više snage da dodje do 50 km/h nego auto koje se kreće 80 km/h da dostigne brzinu od 130 km/h... Da si nekad nešto gurao znao bi da kada pomakneš to što guraš iz mjesta poslije ti treba manje snage u rukama da ga nastaviš i gurati i ubrzavati... Upravo na zakonima fizike i nekih drugih nauka i leži princip rada i motora i mjenjača i svih sklopova na vozilu...jefferson wrote:Eh kad bi se nekako u to jos i zakoni fizike mogli uklopiti, sve bi bilo savrseno!
Vidim šta te buni... kad kažem ravnomjerna ubrzanja ne mislim na spora ubrzanja nego mislim na ovo:
od 0 - 30 km/h ... prva brzina ... puno snage
od 30 - 60 km/h - druga brzina... manje snage
od 60 - 90 km/h ... treća brzina ... još manje snage
od 90 - 140 km/h ... četvrta brzina ... još manje snage
od 140 - 200 km/h ... peta brzina ... još manje snage...
Zato kad dodjes na brdo šaltaš u manju ... da dobiješ snage... ali u istom tom brdu lakše ideš sa 1900 obrtaja u trećoj nego sa 3500 hiljade u drugoj... ili ako je jače brdo lakše ide sa 19000 obrtaja u drugoj nego sa 3500 hiljade u prvoj...
...
..Mjenjač prenosi snagu... različiti zupčanici različito prenose obrtaje a samim tim i snagu... opet fizika koju ne vidiš...Ako ne shvataš ni dalje stvarno mi je žao.
Ne dobijaš snagu, ali obrtni moment da.