1.80KM - 1L Mlijeka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

The Nightwatchman

#26 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by The Nightwatchman »

otkupna cijena mlijeka je 17 pf po masnoj jedinici, sto znaci da za mlijeko sa 3,5% masnoce farmer dobije oko 60 feninga.
jedna krava daje prosjecno 25 litara mlijeka dnevno u punoj laktaciji koja traje 305 dana.

305 x 25 x 0,6 = 4575 KM

ako uzmemo u obzir da farmeri u prosjeku imaju najmanje 5 krava, ispada da od tih krava upazare godišnje 22875 KM

od drzavnih poticaja ubiru 0,25 KM/l sto donosi godisnji prihod od poticaja u iznosu 9531 KM godišnje

dakle ispada da je ukupni godišnji prihod od 5 krava 32406 KM

sa cijelom kalkulacijom troskova (pegla mi je da sad to da pisem sve), uglavnom farmer moze imati platu od 1100 KM mjesecno samo od 5 krava (pod uslovom da sam proizvodi hranu za krave, sto je tako u 90% slucajeva).

moze, samo kad drzava ne bi petljala svoje prste u sve to....

da nije drzava ovakva, sad bih sve ostavio i kupio 5 krava - šarulju, divku, žutulju, pirgu i tufnjaru :D :D i zivio kao farmer.

ali, ne moze brate - mala bara puna krokodila.
lerdi

#27 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by lerdi »

Hvala Bogu. I dat će Bog pa će nam hljeb biti 20 maraka, pa nećemo imati šta da jedemo. Samo da što brže dođe taj dan.
spreca

#28 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by spreca »

The Nightwatchman wrote:otkupna cijena mlijeka je 17 pf po masnoj jedinici, sto znaci da za mlijeko sa 3,5% masnoce farmer dobije oko 60 feninga.
jedna krava daje prosjecno 25 litara mlijeka dnevno u punoj laktaciji koja traje 305 dana.

305 x 25 x 0,6 = 4575 KM

ako uzmemo u obzir da farmeri u prosjeku imaju najmanje 5 krava, ispada da od tih krava upazare godišnje 22875 KM

od drzavnih poticaja ubiru 0,25 KM/l sto donosi godisnji prihod od poticaja u iznosu 9531 KM godišnje

dakle ispada da je ukupni godišnji prihod od 5 krava 32406 KM

sa cijelom kalkulacijom troskova (pegla mi je da sad to da pisem sve), uglavnom farmer moze imati platu od 1100 KM mjesecno samo od 5 krava (pod uslovom da sam proizvodi hranu za krave, sto je tako u 90% slucajeva).

moze, samo kad drzava ne bi petljala svoje prste u sve to....

da nije drzava ovakva, sad bih sve ostavio i kupio 5 krava - šarulju, divku, žutulju, pirgu i tufnjaru :D :D i zivio kao farmer.

ali, ne moze brate - mala bara puna krokodila.

Slabo ti ovo izracuna isuvise dobro izgleda jer da je tako mi bi mlijeko prodavali citavom svijetu jadna je para sa ovog mlijeka.
Moj sestric ima 7 krava i znam kako "dobro"zivi.
Hare_ze

#29 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

Better Man wrote:
Hare_ze wrote:ZIM-ovo mlijeko zakon, 1,20 KM litar a sto puta bolje od vindijinog i dukatovog smeca. Ali naravno u Sa je nemoguce naci ZIM-ovo mlijeko, ali za slovensko i hrvatsko nema problema...
Što se tiće slatkog mlijeka Vindija Varaždin - Zbregov je po meni najbolje. Dukatovo slatko jeste totalno bezveze, ali imaju najbolji jogurt. Nekad davno sam kupovao Zenički jogurt i to sve dok mi se nije počelo dešavati da kupim svjež jogurt, a ono pokvaren. I to ne da mi se dešavalo u nekad već konstantno. Svake sedmice barem 1 do 2 litra koja kupim su pokvarena, a datum svjež. I zbog toga sam prešao na Dukatov jogurt i drugi ne uzimam.
Interesantno, ja ga kupujem zadnjih 15 godina i nikada do sada mi nije bio pokvaren, gdje ga nabavljas u Sa? . Slatko ZIM-ovo mlijeko po meni daleko sije sva uvozna, ali dobro svako ima svoj ukus pa i kad je mlijeko u pitanju.
Better Man

#30 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Better Man »

Hare_ze wrote:
Better Man wrote:
Hare_ze wrote:ZIM-ovo mlijeko zakon, 1,20 KM litar a sto puta bolje od vindijinog i dukatovog smeca. Ali naravno u Sa je nemoguce naci ZIM-ovo mlijeko, ali za slovensko i hrvatsko nema problema...
Što se tiće slatkog mlijeka Vindija Varaždin - Zbregov je po meni najbolje. Dukatovo slatko jeste totalno bezveze, ali imaju najbolji jogurt. Nekad davno sam kupovao Zenički jogurt i to sve dok mi se nije počelo dešavati da kupim svjež jogurt, a ono pokvaren. I to ne da mi se dešavalo u nekad već konstantno. Svake sedmice barem 1 do 2 litra koja kupim su pokvarena, a datum svjež. I zbog toga sam prešao na Dukatov jogurt i drugi ne uzimam.
Interesantno, ja ga kupujem zadnjih 15 godina i nikada do sada mi nije bio pokvaren, gdje ga nabavljas u Sa? . Slatko ZIM-ovo mlijeko po meni daleko sije sva uvozna, ali dobro svako ima svoj ukus pa i kad je mlijeko u pitanju.
Nisam iz Sa, ali radim u Sa. A vjerovatno ima i do načina skladištenja, jer ako se dobro ne uskladišti pokvari se.
Mahalac

#31 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

strong69 wrote:
BarbaDue wrote:
Samo druze u buduce obrati paznju na rijecnik!! Hvala
Izvinjenje tebi i ostalim normalnim ucesnicima foruma. Pretjerao sam.
Molim samo ove kojima je ovo skupo da obavezno provjere koliko je 1 litar vode, koliko je 1 litar soka a da ne spominjem druge artikle... Pa pokusajte uporediti na koji nacin se dolazi do sirovina za mlijeko i sta to podrazumijeva a na koji nacin do sirovina za sok.

Mnogo sam farmera upoznao, na jednoj farmi cak i proveo neko vrijeme i osjetljiv sam na njih. Ovo su njihovi i nasi problemi. Odlukom o kupovini mlijeka odlucujete hoce li on zivjeti ili cete ga ugasiti. Da, direktno vi vasom kupovinom odlucujete o sudbini tih vrijednih ljudi.

Ja se odjavljujem iz ove diskusije.

Barba, drago mi je zbog mljekare u GZ. Nadam se da ce to sada ipak potrajati malo duze i obezbijediti ljudima bolji zivot tamo.
Ako tebi strong69 nije skupo ti ga kupuj i za 3KM dok cijela Europa sa svojim standardom placa kvalitetnije mlijeko za manje od 0,70centi. Podrzavaj ti pogotovo "domace pljackase". Samo odakle tebi pravo da se pitas kako mi eto zaradjujemo nas novac i koliko udobno zivimo pa konstatiras da nas eto sad neko treba kazniti s cijenom mlijeka.
Kakvu si samo gomilu gluposti napisao a povrh svega promasio temu.
Poenta teme koju sam pokrenuo je da je ocigledno da seljaci i radnici koji rade u proizvodnji mlijeka i mi potrosaci najgore prolazimo pa se pitam ko je kriv za ovoliku cijenu mlijeka i ko uzima kajmak. :shock:
Koje crno domace mlijekarstvo da ja podrzavam kad on nije u stanju da posteno isplati jadne radnike i seljake u milion primjera da bi gospoda mogla voziti Porsche Ceyen...a ja da kupujem domace...sta je ovde vise domace.
Dokle vise preko nasih ledja. Koilika je lista "nasih" firmi koje trebamo podrzavati i od kojih trebamo placati robe i usluge po abnormalnim cijenama, po dokazanom ne-kvalietetu, ignorantnosti uposlenih, pljackaskom politikom i drskim nepotizmom. Ako si nezaposlen pitam te je li te ikada ijedna od ovih "nasih" firmi pozvala na razgovor a kamoli uposlila!
Moto za kraj.......Zimujmo u Aspenu
Op3r4t0r

#32 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Op3r4t0r »

Nagli porast cijena i bez najave se ne desava samo u bosni, desava se i u drugim zemljama, vidim da pisete kako je u evropi mlijeko jeftinije od 70 centi, to nije tacno, bar ne kad je u pitanju austrija, a vjerujem da je isto i u drugim zemljama, prosjecna cijena mlijeka u austriji je 90 centi.

Samo kad se sjetim cijena prije 1-2 godine i sad, i ovdje je doslo do velike razlike, par primjera:

cappy sok od narandze 1L prije je kostao 0,69 centi, sad je 1,19

sparov sok od jabuke 1,5L je bio takodje 0,69 centi, sad je 0,99 centi

500 g kikiriki u dozi kostao je 1,49, sad je 1,89 ili 1,99 zavisno od prodavnice

ovo su stvari koje sam cesto kupovao pa mi ostale u sjecanju :), vecina stvari je poskupila za 30-40% a plate su ostale iste.
kone

#33 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

Druze mahalac,ako iko ovdje pise gluposti,to si ti.Covjek je sve fino objasnio i ti kao "intelektualac" bi trebao znati da je bolje kupiti domace mlijeko,nego dukat itd....,a kvalitet tog mlijeka nije nista slabije od uvoznog.Ali u svemu ovome ima jako puno karafeka i ne bih da ulazim u neke nacionalne rasprave,a koje se ticu svega ovoga,da ne bih isao na hladjenje ;-)
Mahalac

#34 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

Druze kone mozda sam ja napisao gluposti izrevoltiran novom cijenom mlijeka i nacinom na koji to narod podnosi. Mozda ja i ne znam kako se dolazi do te cijene, nesto takvo sam priznao u pocetku znam samo da sam dosada kupovao uvijek domace mlijeko ali da od sada kupujem bilo koje drugo strano: dukat, zbregov....ako je jeftinije od "domaceg".

ps.nisam ja intelektulac ja sam Halilcic :wink:
kone

#35 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

Mahalac wrote:Druze kone mozda sam ja napisao gluposti izrevoltiran novom cijenom mlijeka i nacinom na koji to narod podnosi. Mozda ja i ne znam kako se dolazi do te cijene, nesto takvo sam priznao u pocetku znam samo da sam dosada kupovao uvijek domace mlijeko ali da od sada kupujem bilo koje drugo strano: dukat, zbregov....ako je jeftinije od "domaceg".

ps.nisam ja intelektulac ja sam Halilcic :wink:
Nazvao sam te intelektualcem(izvini ako si se nasao uvrijedjenim :D )jer sam ti vidio onaj potpis ispod avatara :)
A ne valja ti to nikako.To sto kupujes uvozno mlijeko pored naseg domaceg.Cisto sumnjam da je domace skuplje,a i ako je skuplje,moze biti samo nekih 0,10KM.Eh ja sad tebe pitam,da li tebi nesto znaci tih 0,10KM,koje te zakinu na pijaci dok si se okrenuo,tacnije cim si zakoracio na trznicu i onda kupujes uvozno mlijeko i njima dajes pare,umjesto da te pare ostavis u svojoj zemlji i svome seljaku.Jer sa kupovinom uvoznog mlijeka ti si puno vise izgubio od onih 0,10KM sto je bila razlika u cijeni i naravno ne samo ti,nego nasi ljudi,nasa drzava.A kazem ne bih da ulazim u neke dublje rasprave i neka recimo nacionalna prepucavanja i cak regijska,odnosno gradska prepucavanja,u sta bi vrlo lako mogli uci kad bih ja ispricao sta sam vidio svojim ocima i cuo svojim usima u mercatoru u Sarajevu :shock:
ZAto treba uzimati sve domace.N esamo mlijeko,nego sve sto dolazi iz BiH,ali ipak puno vise ono sto dolazi iz FBIH-a ;-)
JThomas

#36 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by JThomas »

e jest, mislim, baš će tih dodatnih 30-40f završiti u rukama farmera koji muzu krave :roll: hoće, al da ne kažem u čemu...

kajmak će pokupiti oni drugi farmeri, oni koji muzu ljude...
kone

#37 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

JThomas wrote:e jest, mislim, baš će tih dodatnih 30-40f završiti u rukama farmera koji muzu krave :roll: hoće, al da ne kažem u čemu...

kajmak će pokupiti oni drugi farmeri, oni koji muzu ljude...
Gdje ti nabra na 30-40 f???
Ali recimo i da je toliko.Je li isto da tih 30-40f zavrsi u dzepu tih "tvojih" farmera,uz koje ce feninzi ici i nasim seljacima ili je bolje da ti feninzi idu seljacima iz hrvatske,slovenije i naravno ostatak u "tvoje" farmere iz hr,slo,francuske itd???
Sta je bolje????
Dok razmisljamo na taj nacin,nikad nista necemo imati,pa ni drzavu,a mozda cak ni goli zivot......
thatsonlyme

#38 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by thatsonlyme »

cijena mlijeka zavisi i od kvaliteta, a uvozno nije uvijek kvalitetnije mlijeko od krava napumpanih kojekakvim hormonima je naravno jeftinije, zato sto daju vise mlijeka. ne znam za evropu, ali u americi je takvo mlijeko cini mi se dolar do dva po galonu (malo manje od 4 litra)! zato ako hocete kvalitetnije mlijeko, organsko, pa jos i ako je nehomogenizirano i samo vat pasterizirano to moze izaci 4-5 dolara po litru! znaci preko deset puta skuplje.
Sarayman

#39 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Sarayman »

Buduci da godinama (i redovno) kupujem mlijeko, nisam primjetio apsolutno nikakav rast cijena. Milkos je iznenada spustio cijene mlijeka na nekih 1.25 KM prije otprilike 6 mjeseci, da bi ih prije 10-ak dana vratio na prethodno stanje od 1.5 KM. Svi ostali proizvodjaci nisu mijenjali nista. Ja upravo iz Mercatora tako da je info iz prve ruke!
Hare_ze

#40 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

Better Man wrote:
Nisam iz Sa, ali radim u Sa. A vjerovatno ima i do načina skladištenja, jer ako se dobro ne uskladišti pokvari se.
Moguce, ja ga kupujem u Ze i stvarno nikada nisam imao problema, ponesem ga u Sa, stoji po 7 dana u frizideru i sve je super (govorim o jogurtu), mlijeko u tetrapaku je svejedno trajno.
Kralj Tvrtko XXVIII

#41 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Koje je to uvozno mlijeko jeftinije od domaceg?
2407

#42 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by 2407 »

Sarayman wrote:Buduci da godinama (i redovno) kupujem mlijeko, nisam primjetio apsolutno nikakav rast cijena. Milkos je iznenada spustio cijene mlijeka na nekih 1.25 KM prije otprilike 6 mjeseci, da bi ih prije 10-ak dana vratio na prethodno stanje od 1.5 KM. Svi ostali proizvodjaci nisu mijenjali nista. Ja upravo iz Mercatora tako da je info iz prve ruke!
Ma ovdje ne treba nikome vjerovat.

Prije jedno mjesec dana neko postavlja temu da u apotekama nema bosnalijekovog paracetamola, sedmicu poslije meni zatreba paracetamol i gle cuda nadjem bosnalijekov u dvije razlicite apoteke. Sad ovi s mlijekom :-)
holowey

#43 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

Mahalac wrote:Zar nije apsurdno da je litar Zbregov mlijeka jeftinije nego nase mlijeko.
Nimalo apsurdno, cakstavise, veoma logicno...
Primjer: slovenacki farmer koji proizvodi krmnu hranu od svoje drzave dobije subvenciju kako bi njegov proizvod bio jeftiniji njegovom kupcu... Onda farmer koji proizvodi mlijeko ima jeftinije sirovine, plus sto od svoje drzave dobije subvencije za proizvedeno mlijeko... istina, ovo direktno subvencioniranje proizvodnje mlijeka ne ide bas tako direktno, ali i dalje slovenac farmer kravar ipak dobije neku subvenciju...
Tako ljubljanske mlekarne pojeftino kupe sirovinu za svoju proizvodnju... onda ljubljanske mlekarne od svoje drzave dobiju subvenciju za svaki litar mlijeka koji prodaju bosancima...

Sa druge strane imas bosanskog farmera koji proizvodi krmnu hranu...on nema subvencija...onda imas bosanskog farmera kravara koji poskupo kupuje krmnu hranu...svake prestupne dobije bilo kakvu subvenciju/donaciju/whatever ako je ikako i dobije... on je primoran da insistira na visoj otkupnoj cijeni mlijeka kako bi bar uspio da pokrije svoje troskove... onda na imas bosansku mljekaru koja vrsi otkup mlijeka po vecoj cijeni nego njihove slovenacke kolege, nemaju nikakve subvencije, svoje proizvode plasiraju preko Mercatora koji se ugradi malo vise u cijenu, i onda na polici imas skuplje nase mlijeko nego uvozno...
holowey

#44 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

atom62 wrote:vratio se iz deutschlanda.
mlijeko trajno za 50 centi, maslac 70 centi!
mafija!
subvencije, subvencije, subvencije... mogu svabe, svaka im cast, imaju odakle...
holowey

#45 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

BarbaDue wrote:karanana, cim je mljekara u goraždu legla odmah je sarajevska mljekara skupila goraždanske male i srednje farmere i od njih pocela otkupljivati mlijelo.
međutim sta se desilo, premije za otkup mlijeka samo su isplaceivane u prvih nekoliko mjeseci, nakon toga nikad nista i sada mljekari sa ovog kraja u prilici su da
mlijeko moraju prosuti. mislim da je to zalosno...a bunimo se izgubismo seljaka?
logicno je da vise niko nece da bude seljak uz to jos i budala!
jbg, zalosno je u kakvoj situaciji su se nasli... ali PROSIPATI mlijeko? pa cak i u znak protesta? a gorazde puno sirotinje koja nema uvijek na svom stolu to isto mlijeko...
holowey

#46 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

Better Man wrote:Nekad davno sam kupovao Zenički jogurt i to sve dok mi se nije počelo dešavati da kupim svjež jogurt, a ono pokvaren. I to ne da mi se dešavalo u nekad već konstantno. Svake sedmice barem 1 do 2 litra koja kupim su pokvarena, a datum svjež.
Prije bih posumnjao na nepravilno skladistenje kod trgovca nego na problem u proizvodnji...
JThomas

#47 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by JThomas »

kone wrote: Gdje ti nabra na 30-40 f???
Ali recimo i da je toliko.Je li isto da tih 30-40f zavrsi u dzepu tih "tvojih" farmera,uz koje ce feninzi ici i nasim seljacima ili je bolje da ti feninzi idu seljacima iz hrvatske,slovenije i naravno ostatak u "tvoje" farmere iz hr,slo,francuske itd???
Sta je bolje????
Dok razmisljamo na taj nacin,nikad nista necemo imati,pa ni drzavu,a mozda cak ni goli zivot......
pa na državu ja i mislim pod pljačkašima, više nego na proizvođače...

nadležna ministarstva ne znaš jesu li nesposobnija ili korumpiranija...uvozni lobiji vedre i oblače, njima je i u interesu da domaća proizvodnja propada...a ako je ovo stvarno istina za poskupljenja, to će im samo dalje ići na ruku i smanjiti broj kupaca domaćeg.
holowey

#48 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

The Nightwatchman wrote: ako uzmemo u obzir da farmeri u prosjeku imaju najmanje 5 krava
otkud ti ovaj podatak? poljoprivredni popis nije provodjen poslije rata, ali procjene strucnjaka, ljudi koji se bave stocarstvom, kazu da prosjecan farmer ima najvise tri krave...
BarbaDue

#49 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

holowey wrote:
BarbaDue wrote:karanana, cim je mljekara u goraždu legla odmah je sarajevska mljekara skupila goraždanske male i srednje farmere i od njih pocela otkupljivati mlijelo.
međutim sta se desilo, premije za otkup mlijeka samo su isplaceivane u prvih nekoliko mjeseci, nakon toga nikad nista i sada mljekari sa ovog kraja u prilici su da
mlijeko moraju prosuti. mislim da je to zalosno...a bunimo se izgubismo seljaka?
logicno je da vise niko nece da bude seljak uz to jos i budala!
jbg, zalosno je u kakvoj situaciji su se nasli... ali PROSIPATI mlijeko? pa cak i u znak protesta? a gorazde puno sirotinje koja nema uvijek na svom stolu to isto mlijeko...
nisam mislio da bukvalno prosipaju mlijeko, ali su dosli u takvu situaciju da priozvode koliko proizvode a mlijeko nemaju kome plasirati.
bolje im je mlijeko prodati i za 20 kf ili ga pokloniti nekome, nego davati džaba mljekari.
paral0c0

#50 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by paral0c0 »

Milkos definitivno najbolja BH mlijekara!

Milkos u Kalesiju ulaže 23 miliona KM

Image
Kalesija: Nedim Čaušević, vlasnik firmi Teleoptik i Milkos, obavijestio je kalesijskog načelnika Rasima Omerovića o razvojnim planovima Poljoprivrednog preduzeća Spreča.

- U obnovu postojećih i izgradnju novih objekata, u mehanizaciju i za nabavku grla uložit ćemo 23 miliona maraka, što je najveća poslijeratna investicija u oblasti agrara u BiH - kazao je Čaušević.

Rekonstrukcija objekata već je počela, a do Nove godine na farmu će stići prvih 200 od 1.200 muznih krava koliko Milkos planira nabaviti.

- To će nam omogućiti da na našoj farmi dnevno proizvodimo 35.000 litara mlijeka, a očekujemo da isto toliko proizvedu i naši kooperanti, kojima ćemo pomoći da dođu do povoljnih kredita - kazao je Čaušević.

Milkos je kooperantima već isporučio 300 grla koja će otplatiti za četiri godine kroz prodaju mlijeka. Cilj kompanije je da ima 80 jakih farmera.

Da se posrnula Spreča konačno oporavlja, dokazuje i podatak da je zaposlila 17, a raspisan je konkurs za još 12 radnika. U toku je i otkup silaže kako bi se obezbijedilo 200 vagona za prva grla koja će doći.

Načelnik Omerović nije krio zadovoljstvo razvojem situacije u Spreči.

- Ovo je velika stvar za nas, jer će farma zaposliti stotinjak radnika, a i naši seljaci će imati osiguran plasman mlijeka i silažnog kukuruza. Kalesija će ponovo postati najjači poljoprivredni centar u BiH - kazao je načelnik Omerović.

Milkos je farmu Spreča, koja je bila u stečaju, proljetos kupio za 1,15 miliona maraka.

Stipendijama do kadrova

Vlasnik Milkosa najavio je da će kompanija zbog modernizacije proizvodnje na farmi raspisati konkurs za dodjelu stipendija srednjoškolcima i studentima poljoprivredne struke.

http://www.seebiz.net/poslovanje/kom...-23-miliona-km
Post Reply