1.80KM - 1L Mlijeka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

VjecitiStudent

#101 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by VjecitiStudent »

paral0c0 wrote:Ja vazda Milkosovo!

Domace je Domace :bih:

Immer je od Dukata, Dukat je od neke firme iz Francucske.
Meggle je od nijemaca.
Tuzlansko Mlijeko je od Slovenaca.

Milkos je od Sarajlije, plus covjek gradi najlijepsi objekat u Sarajevu: Importane Centar:
http://www.sa-c.info/project/importane-centar/4
Milkos je od Sarajlije koji je bio osudjen kao ratni profiter.
drsrle

#102 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by drsrle »

samo da Vas obavijestim posto pratim sva ta desavanja
mljekari su pred novu godinu trazili od Brankovica da ima dadne poticaj - poticaj za poljoprivredu odnosno da subvencionira 0,30 km po litri mlijeka i da usvoji Zakon o mlijeku

Međutim Brankovic to odbio i to je razlog povecanja mlijeka.

zar ste zaboravili da je pred novu godinu mlijeko MILKOS crveno bilo 1.29 i dodajte 0.30 poticaj dobijete cifru od 1.60
strong69

#103 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

Better Man wrote:
karanana wrote:fino bogami, u makedoniji litar milkosovog mlijeka 1,30 KM a u Sarajevu isti taj litar 1,50 KM. e sad ga necu kupiti pa da mi ga babo muze a ne ona celava lopina koja je prvo unistila milkos pa ga onda za marku kupila.
Evo ti primjer drugi. U Merkatoru kupiš zadnji cd od Jinxa "Na Zapadu" i platiš ga 10 KM. izdavač istog je Slovensko-Hrvatska kompanija Dallas. Isti taj cd češ u Hrvatskoj platiti 30 KM. Ima još dosta primjera gdje su Hrvatski proizvodi jeftiniji kod nas nego u Hrvatskoj.
I Dukatovo, Vindijino, Alpsko i druga mlijeka i sir narocito su jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj...
karanana

#104 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

strong69 wrote:
Better Man wrote:
karanana wrote:fino bogami, u makedoniji litar milkosovog mlijeka 1,30 KM a u Sarajevu isti taj litar 1,50 KM. e sad ga necu kupiti pa da mi ga babo muze a ne ona celava lopina koja je prvo unistila milkos pa ga onda za marku kupila.
Evo ti primjer drugi. U Merkatoru kupiš zadnji cd od Jinxa "Na Zapadu" i platiš ga 10 KM. izdavač istog je Slovensko-Hrvatska kompanija Dallas. Isti taj cd češ u Hrvatskoj platiti 30 KM. Ima još dosta primjera gdje su Hrvatski proizvodi jeftiniji kod nas nego u Hrvatskoj.
I Dukatovo, Vindijino, Alpsko i druga mlijeka i sir narocito su jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj...

to je cisto radi konkurentnosti na bh trzistu. koliko je litar mlijeka u hrvatskoj?
BarbaDue

#105 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

strong69 wrote:
Better Man wrote:
tacno, pogledaj recimo koliko je kutija hrvatskih cigareta u hrvatskoj a koliko je u BiH...
i sta sad ja treba da kupim njihov proizvod(...i onako su nas poklopili), necu pa makar i vise platio.
karanana

#106 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

BarbaDue wrote:
tacno, pogledaj recimo koliko je kutija hrvatskih cigareta u hrvatskoj a koliko je u BiH...
i sta sad ja treba da kupim njihov proizvod(...i onako su nas poklopili), necu pa makar i vise platio.
kod cigareta su u pitanju akcize. u hrvatskoj bi ti kutija drine bila vjerovatno 4 marke. a i marze na cigarete su ogromne tako da mogu jeftinije prodavati.

na kraju ti se sve svodi na politiku i na uvozno-izvozne lobije. ali mi opet nije jasno kako milkos na domacem trzistu moze biti skuplji od trzista makedonije koje je po demografiji (kupovnoj moci) slicno nasem trzistu.
crni321

#107 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by crni321 »

Zasigurno znam da su Slovenci imali dvije linije za proizvodnju mlijeka, druga je bila iskljucivo za bosansko trziste, a o kvaliteti istoga dovoljno je reci da se ciste stare zalihe mlijeka u prahu, zatim vrsili su otkup mlijeka i dan danas sa prostora ugrozenim Cernobila, slovenacko mlieko u Bosni je RADIOAKTIVNO!!!!
Kakvo alpsko kakvi bakraci, gdje su to Slovenacki kapaciteti, farme i ostalo, da podmire svoje trziste i da izvoze ??
Kljuc poroblema je trgovacki lobi, sve dok se oni ne rijese mislim da nasa ekonomija nema nikave perspektive kao ni sama drzava.
kone

#108 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

BarbaDue wrote:
strong69 wrote:
i sta sad ja treba da kupim njihov proizvod(...i onako su nas poklopili), necu pa makar i vise platio.[/quote]
Upravo tako.Ja sam bas neki dan kupio kelly chips,umjesto onog Dodikovog Marbo chipsa.Dosta je skuplji,ali makar znam kome sam ostavio pare.Zene u Vozucoj ce dobiti platu,a ovi drugi....
Better Man

#109 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Better Man »

crni321 wrote:Zasigurno znam da su Slovenci imali dvije linije za proizvodnju mlijeka, druga je bila iskljucivo za bosansko trziste, a o kvaliteti istoga dovoljno je reci da se ciste stare zalihe mlijeka u prahu, zatim vrsili su otkup mlijeka i dan danas sa prostora ugrozenim Cernobila, slovenacko mlieko u Bosni je RADIOAKTIVNO!!!!
Kakvo alpsko kakvi bakraci, gdje su to Slovenacki kapaciteti, farme i ostalo, da podmire svoje trziste i da izvoze ??
Kljuc poroblema je trgovacki lobi, sve dok se oni ne rijese mislim da nasa ekonomija nema nikave perspektive kao ni sama drzava.

Nepijem Alpsko mlijeko, ali bih volio da nam izneseš dokaze da je isto radioaktivno, jer bez konkretnih dokaza se sve svodi na rekla - kazala.
Mahalac

#110 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

:roll:
Ma zar je potrebno traziti dokaze za takvo sto, UOPSTE me ne interesuje slovenacko mlijeko niti ga kupujem ali izvaliti takvo sto o radioaktivnosti moze samo neko ko radi na rastu importane centra u Sarajevu. ;-)

Ja cu opet ponoviti uopste me vise ne interesuju svi ti lobiji niti skupi patriotizmi, zasada kupujem MIG Gradacacko kao najjeftinije i samo zbog toga.
crni321

#111 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by crni321 »

Better Man wrote:
crni321 wrote:Zasigurno znam da su Slovenci imali dvije linije za proizvodnju mlijeka, druga je bila iskljucivo za bosansko trziste, a o kvaliteti istoga dovoljno je reci da se ciste stare zalihe mlijeka u prahu, zatim vrsili su otkup mlijeka i dan danas sa prostora ugrozenim Cernobila, slovenacko mlieko u Bosni je RADIOAKTIVNO!!!!

Nepijem Alpsko mlijeko, ali bih volio da nam izneseš dokaze da je isto radioaktivno, jer bez konkretnih dokaza se sve svodi na rekla - kazala.
Ne radi se ovdje rekla kazala, 97 sam pokrenuo slucaj ljubljnske mljekare i argete puna svinjskog mesa. Uz to sam prikupio dokaze, prezentirao svojim " bivsim prijateljima", dali smo u stampu kontrolom ispekcije sve je potvrdeno, dobili smo poziv za sastanak sa slovenackim abmbasadorom, jedan dio ljudio je vecerao sa njim, na tom se sve zavrsilo, ljudi koji su bili na veceri vrlo brzo su pokupovali lijepa auta, otvorili radnje..
Dosao sam u ljubljanu krajem 96, kucu sam iznajmio podstanarima, ujutro zena od jednoga podstanara dotrcala je usplahirena i zamlila me da joj covjeka prebacim do klinickog centra, kada je covjek usao u auto ja sam se sokirao, covjek se jednostavno sav se izoblicio, ne moze da govori sva mu glava natekla strahota..prebacen je urgentni..
Dok sam sjedio u holu supruga mu kaze da je juce dosao sa odmora, nije bio upoznat da je linija bosansko trziste zamjenjena, tako da nije obukao zastitno odijelo, inace covjek je dugogodisnji radnik mljekare, poslije je imao ogromnoh problema od paralize dijolova tijela, upoznao sam tada ljude iz Ljiljana sa slucajem i jedan dio je objavljen..
karanana

#112 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

jarane, ako je ovaj covjek tako obolio od jednog dana rada na liniji proizvodnje mlijeka za bosnu, a nije ga ni dotako, kako onda objasnjavas da nekome ko popije litru alpskog mlijeka na dan ne naraste drugi nos i trece uho poslije tri litre popijenog takvog mlijeka?
crni321

#113 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by crni321 »

karanana wrote:jarane, ako je ovaj covjek tako obolio od jednog dana rada na liniji proizvodnje mlijeka za bosnu, a nije ga ni dotako, kako onda objasnjavas da nekome ko popije litru alpskog mlijeka na dan ne naraste drugi nos i trece uho poslije tri litre popijenog takvog mlijeka?
Ne mislis valjda da je litra isto sto i cisterna od 10 hiljada??
Da ti mozda ne zivis od alpskoga mlijeka?
karanana

#114 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

crni321 wrote:
karanana wrote:jarane, ako je ovaj covjek tako obolio od jednog dana rada na liniji proizvodnje mlijeka za bosnu, a nije ga ni dotako, kako onda objasnjavas da nekome ko popije litru alpskog mlijeka na dan ne naraste drugi nos i trece uho poslije tri litre popijenog takvog mlijeka?
pa mislim da je gore popiti litru nego biti pored 10.000 litara. onda bi one prodavacice u merkuru koje slazu mlijecne proizvode ukljucujuci i hiljade litara alpskog mlijeka trebale sve biti celave.
ne branim alpsko mlijeko niti ga pijem ali ga i ti lafe malo pretjerujes.

pa ni u krshkom se to tome frajeru za jedan dan da radi bez zastite ne bi desilo (dobro, mozda bi u krskom).
crni321

#115 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by crni321 »

karanana wrote:
crni321 wrote:
pa mislim da je gore popiti litru nego biti pored 10.000 litara. onda bi one prodavacice u merkuru koje slazu mlijecne proizvode ukljucujuci i hiljade litara alpskog mlijeka trebale sve biti celave.
ne branim alpsko mlijeko niti ga pijem ali ga i ti lafe malo pretjerujes.

pa ni u krshkom se to tome frajeru za jedan dan da radi bez zastite ne bi desilo (dobro, mozda bi u krskom).
Ko ovdje pise o Krskom??
De malo razmisli, da ti pojednostavim, popiti solju caja od kamilice i napariti se na kamilicu potpuno razlicito uticu na organizam, kao desetine tona prerade mlijeka i preradenog mlijeka koje je upakovano.
Ne znam cije mlijeko prije par godina moralo da se povuce iz prodaje u Austriji i Hrvatskoj, kod nas je se normalno prodavalo!!
chuchumbamayumbe

#116 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by chuchumbamayumbe »

Mi pijemo Megle, u Interexu ga kupujemo, nije poskupilo
Topla voda

#117 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Topla voda »

oni proizvodi koji su kod nas jeftiniji nego u sloveniji i hrvatskoj,se subvencioniraju iz hrvatskog i slovenskog budjeta.
dakle, cijena cigareta u hrvatskoj,cigareta fabrike duhana rovinj,je realna.
isto kao i vindija il neki slovenacki prozvod.

kad oni izvoze u bosnu svoje proizvode ,drzava im daje novac,i tom dobiti od drzave koja podupire izvoz,oni obaraju cijene u bih.

obzirom da nasa drzava,koliko ja znam, ne subvencionira milkos za tih 30,40 feninga po izvezenoj litri,onda ova cijena kod nas nije regularna i to je to.
VjecitiStudent

#118 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by VjecitiStudent »

Proizvodjaci dobivaju SRAMOTNIH 0,18 do 0,20 km po litri mlijeka i jos se nasa kapitalisticka stoka zali da im je i to preskupo.
Visoka cijena sirovina razlog poslovnog minusa
Opterećenje su i troškovi drugih sirovina, ambalaže i repromaterijala koje uvozimo, kaže Fakić...
02.02.2009. 13:15

Sarajevska mljekara Milkos prošlu godinu završila je s prometom od 25 miliona maraka, ali ukupan bilans bio je negativan. U ovoj mljekari kažu da je glavni razlog negativnih rezultata visoka cijena sirovina.

- Plaćamo mlijeko od 0,18 do 0,20 maraka, ne uključujući troškove transporta, sakupljanja i analiza mlijeka. Milkos svojim farmerima plaća garantovanu minimalnu otkupnu cijenu mlijeka, što nije slučaj s drugim mljekarama. Također, visoki su troškovi i drugih sirovina, ambalaže i repromaterijala koje uvozimo - kaže za "Dnevni avaz" direktor Milkosa Adin Fakić.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/bizn ... nog-minusa
strong69

#119 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

VjecitiStudent wrote:Proizvodjaci dobivaju SRAMOTNIH 0,18 do 0,20 km po litri mlijeka i jos se nasa kapitalisticka stoka zali da im je i to preskupo.
Visoka cijena sirovina razlog poslovnog minusa
Opterećenje su i troškovi drugih sirovina, ambalaže i repromaterijala koje uvozimo, kaže Fakić...
02.02.2009. 13:15

Sarajevska mljekara Milkos prošlu godinu završila je s prometom od 25 miliona maraka, ali ukupan bilans bio je negativan. U ovoj mljekari kažu da je glavni razlog negativnih rezultata visoka cijena sirovina.

- Plaćamo mlijeko od 0,18 do 0,20 maraka, ne uključujući troškove transporta, sakupljanja i analiza mlijeka. Milkos svojim farmerima plaća garantovanu minimalnu otkupnu cijenu mlijeka, što nije slučaj s drugim mljekarama. Također, visoki su troškovi i drugih sirovina, ambalaže i repromaterijala koje uvozimo - kaže za "Dnevni avaz" direktor Milkosa Adin Fakić.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/bizn ... nog-minusa
Ma ovo mora da je 0.180 KM po MASNOJ JEDINICI jer se tako obracunava cijena mlijeka... Po litru je to mnogo vise 0.70-0.80 KM po litru mlijeka... Ako je 0.20 KM po litru onda to nije normalno i drzava treba da ispita to. Ali cisto sumnjam, jer covjek kaze da placaju garantovanu cijenu mlijeka koja je 0.1570 KM po masnoj jedinici... Evo kontaktiracu ja prijatelja koji ima farmu da ga pitam. Oni su kooperanti Milkosa.
Mahalac

#120 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

Ja pretpostavljam koji ce biti odgovor al eto hajd ti budi posten pa nam javi!

...valja biti gazda i uspjesan biznismen...
strong69

#121 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

Mahalac wrote:Ja pretpostavljam koji ce biti odgovor al eto hajd ti budi posten pa nam javi!

...valja biti gazda i uspjesan biznismen...
Nije mi bilo mrsko ovo provjeriti jer sam se fakat unervozio zbog ovoga. Podrzavam domace ali ne podrzavam da se nesto radi na ovaj nacin.
Odgovor koji sam dobio od covjeka je da dobija "na ruke" direktno od mljekare 0,17 KM ali PO MASNOJ jedinici + podsticaji i premije... Ma sve se moze saznati :D

P.S. Usput, ne javi se niko na moj prijedlog iz predasnjih postova da idemo par dana na farmu raditi. Nema zainteresovanih da vide koji je hljeb najtvrdi poslije rudarskog?
Mahalac

#122 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

Znaci za mlijeko koje ja kupujem ono 2,5% proizvodjac na ruke dobije 40ak feninga i nek je poticaja malo eto sve ukupno nije vise od 60-70 feninga. Pa ko onda I za sto uzima onu cijelu 1KM sto formira cijenu od 1.6KM :shock:...il nisam shvatio ove masne jedinice tj na koji nacin se to mijesa.
karanana

#123 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

dodjosmo li mi do zakljucka zasto je mlijeko u zadnjih 10 dana poskupilo 15%?

da li je to zbog toga sto su domaci stochari digli prodajnu cijenu mlijeka? da li je to jer je milkos poskupio?

ako je jedno od ovo dvoje, zasto su i uvozna mlijeka poskupila? jeli da se zastiti domaci proizvod? e pa ako ce se domaci proizvod stititi preko mojih i ledja ostale sirotinje, da ja finansiram domace bogatune, kenjam se ja na domaci proizvod.
garantujem da je prvo domace mlijeko poskupilo pa je to povuklo i strana mlijeka jer su trgovci jedva docekali da im i marze narastu.

btw. ja uzimam mlijeko od 0,9% a placam isto kao i mlijeko od 3,2%. znaci prodajna cijena je ista ili haman ista bez obzira na % m.m.
dadoka84

#124 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by dadoka84 »

Sirovina + troskovi obrade mlijeka + ambalaza + transport + marza = :D Nakupi se tu. Ja obicno uzimam Meggle ili Mig.
Bosanac sa dna kace

#125 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Bosanac sa dna kace »

BarbaDue wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:.....zakonom nam fino uređuju da na selu nećemo moć imat ni kravu ni kozu ni ovcu kako i kad hoćemo..... :run:
kakav je to zakon?
pederalni, kazu bice drzavni :-?
Post Reply