1.80KM - 1L Mlijeka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Mahalac

#1 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

Mozda ste primjetili u prodavnicama mlijeko je opet poskupilo. Tiho, mirno skoro neprimjetno ali zestoko.
Pokusavam sabrati neke informacije ali mi nije jasno kako se ustvari moze tako nesto dogoditi. Kako se formira cijena mlijeka. Svi se zale, seljaci nisu placeni mnogi ga i prosipaju, radnici i proizvodjaci opet izjavljuju da posluju s gubicima ...pa ko onda uzima pare, kako se doslo do 1.80KM.
Zar nije apsurdno da je litar Zbregov mlijeka jeftinije nego nase mlijeko. Jos se samo MIG Gradacac moze pronaci po staroj cijeni ali su skoro pa sve kol. razgrabljene.
Jel moguce da je Litar nafte jeftiniji od litra mlijeka!!!!! :shock:
Ima li neko ko je upucen u ovu problematiku pa da nas prosvijetli.

Jos prosle godine se mogao kupiti litar za o.99KM a sada?
karanana

#2 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

primjetio sam prije par dana da je milkosovo 1,50, sto je skok za nekih 20-25 feninga.
tada nisam vidio da je dukatovo i vindijino skocilo. znaci jeste?
nije mi jasno kako. mjesto da pojeftini ono skace za jos 15-20 posto.
VjecitiStudent

#3 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:primjetio sam prije par dana da je milkosovo 1,50, sto je skok za nekih 20-25 feninga.
tada nisam vidio da je dukatovo i vindijino skocilo. znaci jeste?
nije mi jasno kako. mjesto da pojeftini ono skace za jos 15-20 posto.
Za poskupljenje je dovoljno da se proizvodjaci u odredjenoj oblasti dogovore, kao sto se desilo sa kruhom.
Alfons Kauders

#4 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Alfons Kauders »

ja pijem iskljucivo ono lagano jutro... 1.95km...

i nek je, kad stoka glasa za stoku, treba da bude mlijeko skuplje od green labela...
Mahalac

#5 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

Moze l ko oko ovoga kakav prudski sastanak ugovoriti :sad:
Topla voda

#6 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Topla voda »

mozda je pticije?
Hare_ze

#7 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

Jeftino, trebalo bi biti 5KM po litru. Sta 5, 100.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by PipiDugaDevetka »

Džabe da mi ga daju, ne pijem otrov!

http://www.notmilk.com
Better Man

#9 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Better Man »

Mahalac wrote:Mozda ste primjetili u prodavnicama mlijeko je opet poskupilo. Tiho, mirno skoro neprimjetno ali zestoko.
Pokusavam sabrati neke informacije ali mi nije jasno kako se ustvari moze tako nesto dogoditi. Kako se formira cijena mlijeka. Svi se zale, seljaci nisu placeni mnogi ga i prosipaju, radnici i proizvodjaci opet izjavljuju da posluju s gubicima ...pa ko onda uzima pare, kako se doslo do 1.80KM.
Zar nije apsurdno da je litar Zbregov mlijeka jeftinije nego nase mlijeko. Jos se samo MIG Gradacac moze pronaci po staroj cijeni ali su skoro pa sve kol. razgrabljene.
Jel moguce da je Litar nafte jeftiniji od litra mlijeka!!!!! :shock:
Ima li neko ko je upucen u ovu problematiku pa da nas prosvijetli.

Jos prosle godine se mogao kupiti litar za o.99KM a sada?
Ne samo da je Zbregov-Vindija Varaždin jeftinije, nego i kvalitetnije. Inaće kupujem namirnice u Merkatoru, a ne u granapu, jer plaćam puno jeftinije. Zašto bih u granapu plaćao i do pola marke skuplje određeni artikal, kad mogu u Merkatoru da ga platim jeftinije.
Hare_ze

#10 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

ZIM-ovo mlijeko zakon, 1,20 KM litar a sto puta bolje od vindijinog i dukatovog smeca. Ali naravno u Sa je nemoguce naci ZIM-ovo mlijeko, ali za slovensko i hrvatsko nema problema...
atom62

#11 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by atom62 »

vratio se iz deutschlanda.
mlijeko trajno za 50 centi, maslac 70 centi!
mafija!
hakazvaka

#12 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by hakazvaka »

ja se neki dan sokiro kad sam izlazio iz prodavnice, al znam da uvijek izadje jeftinije ako kupis karton mlijeka i onda polako uzimas..
VjecitiStudent

#13 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by VjecitiStudent »

Da nije "sudbonosnih" prudova (ima li ijednog dogadjaja od 1991. da nije bio "sudbonosan"), mozda bi neko i izasao na ulice zbog ovoga.
A ovako, prud po prud, i odose i kruh i mlijeko na tri marke ... :(
JThomas

#14 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by JThomas »

sad će doći neki advokat vladajuće mafije da nas prosvijetli kako je neki repromaterijal poskupio za 2.5%, kako je sve to ustvari opravdano, samo mi koji nismo menadžeri i gazde mljekara to ne razumijemo...

djeci im za lijekova i operacija zatrebalo...banujte me slobodno, možda je i bolje da se ne nerviram ovoliko...
BarbaDue

#15 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

Hare_ze wrote:ZIM-ovo mlijeko zakon, 1,20 KM litar a sto puta bolje od vindijinog i dukatovog smeca. Ali naravno u Sa je nemoguce naci ZIM-ovo mlijeko, ali za slovensko i hrvatsko nema problema...
ovo je gore sto si rekao porazavajuce,
dok je u goraždu radila mljekara, (hvala bogu evo sad ce ponovo proraditi) teško sam mogao naci goraždansko mlijeko koje je kako kažu bilo jedno od najkvalitetnijih na našem tržištu,
pogotovo kiselo mlijeko. nisi ga moga onaci zbog poplave stranih proizvoda, i direktori su to njihovo mlijeko uspjevali prodavati vojsci i velikim kuhinjama.
dakle, problem je sto su uvozni artikli jeftiniji od domacih i naravno narodu je bitan svaki fening a nije mu bitno da li pije sarajevsko, goraždansko, bihacko ili slovensko ili austrijsko
mlijeko. bitno je da ce mu ostati par feninga. ja imam patriotsko nastojanje, trazim nas prozvod ali ga vecinom nema. recimo cokolada, imamo samo vispak visoko jedini koji trenutno pravi slatkiše.
ali zato imamo "sarabon" na koljenima, a njegove radnike na ulici. jadno je to da se masine sarabona prodaju a da takoreci nemamo prehrambenu kanditorsku industriju, sem vispaka, klasa i ne znam
da li sam nekog zaboravio.
kijameta

#16 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kijameta »

Slovenija-prosle sedmice -mlijeko od 49 -85 centi.Plata tehnicara mlijeka 1200-1400 eura.Uporedite ovo sa recimo Milkosom
Distortion

#17 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Distortion »

Hare_ze wrote:ZIM-ovo mlijeko zakon, 1,20 KM litar a sto puta bolje od vindijinog i dukatovog smeca. Ali naravno u Sa je nemoguce naci ZIM-ovo mlijeko, ali za slovensko i hrvatsko nema problema...
Ja iskljucivo pijem ZIMovo mlijeko, ne zato sto sam iz Zenice vec zato sto su kvalitetni ali isto tako i pavlaka i jogurt. Probao sam i sarajevski i tuzlanski, ali po meni bolji jogurt i pavlaka iz ZIM-a. U Sarajevu nisam mogao naci ove proizvode dok hrvatskih i slovenskih mlijecnih proizvoda ima nabacanje a jos veca zalost je sto vidim ljude koji kupuju to mlijeko i slovenske pavlake pored nasih kvalitetnih a domacih.

1.80 litar mlijeka = preskupo!
strong69

#18 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

1. U BiH je prosle godine uvezeno 200 miliona KM mlijecnih proizvoda i mlijeka...
2. Farmeri nisu dobili ostvarene premije i podsticaje za pola prosle godine
3. ZIM, Sarajmilk, MilkoS, Smajic kupuju mlijeko SAMO od domacih farmera i skuplje im je nego da ga uvoze iz inostranstva pa eto razloga zasto su skupi
4. Farmeri propadaju zajedno sa domacim mljekarama jer drzava nema strategiju razvoja poljoprivrede.

Bujrum, vi kupujte strane proizvode za koje tvrdite da su bolji. Vindija i Dukat u BiH izvoze mlijeko koje ne ispunjava njihove kriterije kvaliteta. Ne znam sta se koji kurac zalite na zivot u BiH kad nijednim gestom niste spremni podrzati domaci proizvodnju i proizvodace.

Sto se mene tice, kupujem i kupovacu sve nase domace proizvode. Za mene je mjerodavna veterinarska inspekcija koja mlijeko pusta u promet i konzumiram ga bez straha.
JThomas wrote:sad će doći neki advokat vladajuće mafije da nas prosvijetli kako je neki repromaterijal poskupio za 2.5%, kako je sve to ustvari opravdano, samo mi koji nismo menadžeri i gazde mljekara to ne razumijemo...

djeci im za lijekova i operacija zatrebalo...banujte me slobodno, možda je i bolje da se ne nerviram ovoliko...
Ali ti zato ne smeta da platis kafu 2 KM? Ne smeta ti da sok platis 3 KM? Znas li ti koliko truda treba da se proizvede mlijeko??? Znas li ti sta farmer prode dok dobije mlijeko? Mora napraviti stalu, obezbijediti im skupu hranu, odrzavati redovno higijenu, pomusti kravu, ohladiti mlijeko i sacuvati ga. I zamisli da ga pozovu i kazu od danas nam ne treba tvoje mlijeko??? A od toga zivi, zaraduje i nije socijalni slucaj. Cijena JEDNOG LITRA mlijeka na FARMI, tek pomuzenog je objektivno oko 1 KM! Zato mi nije jasno sto kukate sto je litar tog mlijeka u polici 1.5 KM? To je najjeftiniji prehrambeni artikal. Sta hocete, da vam farmer za 1 KM donese na vrata mlijeko? Domace farmere ne dirajte! A ocito da nemate pojma sta pricate... Boli vas kurac, pisete iz udobnih stolica, drkate kurac po kafanama, surfate dok farmere izbjegavaju na ulici, u busu, u drustvu jer "smrde" na krave, na balegu i na mokracu i imate obraza reci da je mlijeko skupo. Haj neka neko od vas kojima je skupo dode da radi na farmu 7 dana i ako mu nakon toga bude skupo onda svaka cast.
BarbaDue

#19 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

strong69, u pravu za te stvari...imamo svi pravo da se bunimo.

Samo druze u buduce obrati paznju na rijecnik!! Hvala
strong69

#20 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by strong69 »

BarbaDue wrote:
Samo druze u buduce obrati paznju na rijecnik!! Hvala
Izvinjenje tebi i ostalim normalnim ucesnicima foruma. Pretjerao sam.
Molim samo ove kojima je ovo skupo da obavezno provjere koliko je 1 litar vode, koliko je 1 litar soka a da ne spominjem druge artikle... Pa pokusajte uporediti na koji nacin se dolazi do sirovina za mlijeko i sta to podrazumijeva a na koji nacin do sirovina za sok.

Mnogo sam farmera upoznao, na jednoj farmi cak i proveo neko vrijeme i osjetljiv sam na njih. Ovo su njihovi i nasi problemi. Odlukom o kupovini mlijeka odlucujete hoce li on zivjeti ili cete ga ugasiti. Da, direktno vi vasom kupovinom odlucujete o sudbini tih vrijednih ljudi.

Ja se odjavljujem iz ove diskusije.

Barba, drago mi je zbog mljekare u GZ. Nadam se da ce to sada ipak potrajati malo duze i obezbijediti ljudima bolji zivot tamo.
Last edited by strong69 on 27/01/2009 16:11, edited 1 time in total.
Hare_ze

#21 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Hare_ze »

Distortion wrote:
Ja iskljucivo pijem ZIMovo mlijeko, ne zato sto sam iz Zenice vec zato sto su kvalitetni ali isto tako i pavlaka i jogurt. Probao sam i sarajevski i tuzlanski, ali po meni bolji jogurt i pavlaka iz ZIM-a. U Sarajevu nisam mogao naci ove proizvode dok hrvatskih i slovenskih mlijecnih proizvoda ima nabacanje a jos veca zalost je sto vidim ljude koji kupuju to mlijeko i slovenske pavlake pored nasih kvalitetnih a domacih.

1.80 litar mlijeka = preskupo!
Ja garantujem da je ZIM-ovo mlijeko dosta bolje od dukatovog sranja i smeca. Za zenicki jogurt se usudjujem reci da je najbolji na planeti...ko ne vjeruje nek' proba. Imam prijatelje koji rade u mljekari i veci im je problem distribuirati ovo mlijeko u Sarajevo nego u npr. Njemacku...zato sto ih trgovci *ebu. I ne pijem to mlijeko zato sto sam iz Zenice, vec zato sto je stvarno izvrsno.
Last edited by Hare_ze on 27/01/2009 16:16, edited 1 time in total.
karanana

#22 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

ne ulazim ja u to koliko kosta pomuzena litra mlijeka. trziste diktira cijenu i ona sutra moze biti na polici i 3 marke i moze se dobro prodavati. buni me sto je u bogatoj evropi litar skoro duplo jeftiniji, ja mislim da su se nasi farmeri i proizvodjaci mlijeka ala milkos oteli kontroli pa su osim krava poceli muzti i nas potrosace. i sta su se sada nasli buniti i kenjati, pa mlijeko i stocarstvo je vazda bio smrdljiv i tezak posao i nikad se nije uzimalo i kapom i sakom.
i puno je teze napraviti litru soka neko litru mlijeka a cijena je tu negdje, prema tome ovo je cista pljacka nas potrosaca u vrijeme recesije i vremena kada bi proizvodi trebali da budu jeftiniji oni dizu cijenu za 20%. smradovi jedni :lol:
BarbaDue

#23 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

karanana, cim je mljekara u goraždu legla odmah je sarajevska mljekara skupila goraždanske male i srednje farmere i od njih pocela otkupljivati mlijelo.
međutim sta se desilo, premije za otkup mlijeka samo su isplaceivane u prvih nekoliko mjeseci, nakon toga nikad nista i sada mljekari sa ovog kraja u prilici su da
mlijeko moraju prosuti. mislim da je to zalosno...a bunimo se izgubismo seljaka?
logicno je da vise niko nece da bude seljak uz to jos i budala!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#24 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by anjusha »

strong69 wrote:1. U BiH je prosle godine uvezeno 200 miliona KM mlijecnih proizvoda i mlijeka...
2. Farmeri nisu dobili ostvarene premije i podsticaje za pola prosle godine
3. ZIM, Sarajmilk, MilkoS, Smajic kupuju mlijeko SAMO od domacih farmera i skuplje im je nego da ga uvoze iz inostranstva pa eto razloga zasto su skupi
4. Farmeri propadaju zajedno sa domacim mljekarama jer drzava nema strategiju razvoja poljoprivrede.

Sto se mene tice, kupujem i kupovacu sve nase domace proizvode. Cijena JEDNOG LITRA mlijeka na FARMI, tek pomuzenog je objektivno oko 1 KM! Zato mi nije jasno sto kukate sto je litar tog mlijeka u polici 1.5 KM? T.

1. i tuzlanska mljekara kupuje proizvode iskljucivo domaćih farmera! znam 100% a koga interesuju udruzenja poljoprivrednika vise informacija dajem na pp.

i cijena mlijeka po litri koje se daje farmerima na ruke je MANJE od 1 km po litri mlijeka i zapravo ima veze sa masnoćom mlijeka, ali mislim da je oko 0.60- 0.70 pf. A ostatak? ostatak je- prijevoz mlijeka, prerada, pakovanje, kartoni, plasticni zatvaraci, zarada prodavnice, pdv, haman i neki drugi porezi, plate radnicima u mljekari (fabrici) i sl... I fakat zapravo- gdje ode ta razlika? ako je reci cemo farmeru plati litra 0.70 pf. litra- kako se dodje do one marke i kusur- skoro dvije?

ne znam koliko pratite desavanja i vijesti u tom polju, ali mljekari jako puno pregovaraju sa ministarstvima FBIH da povecaju cijenu mlijeka, da daju vecu premiju na mlijeko i sl, međutim- mrka kapa. Nasa izdvajanja i poticaj za poljoprivredu je sramotan. A do farmera se trazi sad (po zakonu koji se vec sprovodi u BiH- na osnovu standarda EU) da ima posebne rostfrei kante u koje nosi mlijeko, da ga muze i sprema na određen način, da ima ograničen broj bakterija, da ovo, da ono. I ako svi ti zahtjevi nisu ispunjeni mljekar (ovo pricam o tuzlanskoj mljekari jer za nju znam situaciju 100%) nece da primi to mlijeko i onda se baca... na desetine i stotine litara. Neki ljudi su citav svoj zivot ulozili u to. Imaju po 10 krava sad i rade ko ludi. Krvav je to posao. I onda im zarada nekako "nestane" jer razlika između cijene u prodavnici i cijene koju oni dobiju je ogromna.....
Better Man

#25 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Better Man »

Što se tiće slatkog mlijeka Vindija Varaždin - Zbregov je po meni najbolje. Dukatovo slatko jeste totalno bezveze, ali imaju najbolji jogurt. Nekad davno sam kupovao Zenički jogurt i to sve dok mi se nije počelo dešavati da kupim svjež jogurt, a ono pokvaren. I to ne da mi se dešavalo u nekad već konstantno. Svake sedmice barem 1 do 2 litra koja kupim su pokvarena, a datum svjež. I zbog toga sam prešao na Dukatov jogurt i drugi ne uzimam.
Post Reply