1. U BiH je prosle godine uvezeno 200 miliona KM mlijecnih proizvoda i mlijeka...
2. Farmeri nisu dobili ostvarene premije i podsticaje za pola prosle godine
3. ZIM, Sarajmilk, MilkoS, Smajic kupuju mlijeko SAMO od domacih farmera i skuplje im je nego da ga uvoze iz inostranstva pa eto razloga zasto su skupi
4. Farmeri propadaju zajedno sa domacim mljekarama jer drzava nema strategiju razvoja poljoprivrede.
Bujrum, vi kupujte strane proizvode za koje tvrdite da su bolji. Vindija i Dukat u BiH izvoze mlijeko koje ne ispunjava njihove kriterije kvaliteta. Ne znam sta se koji kurac zalite na zivot u BiH kad nijednim gestom niste spremni podrzati domaci proizvodnju i proizvodace.
Sto se mene tice, kupujem i kupovacu sve nase domace proizvode. Za mene je mjerodavna veterinarska inspekcija koja mlijeko pusta u promet i konzumiram ga bez straha.
JThomas wrote:sad će doći neki advokat vladajuće mafije da nas prosvijetli kako je neki repromaterijal poskupio za 2.5%, kako je sve to ustvari opravdano, samo mi koji nismo menadžeri i gazde mljekara to ne razumijemo...
djeci im za lijekova i operacija zatrebalo...banujte me slobodno, možda je i bolje da se ne nerviram ovoliko...
Ali ti zato ne smeta da platis kafu 2 KM? Ne smeta ti da sok platis 3 KM? Znas li ti koliko truda treba da se proizvede mlijeko??? Znas li ti sta farmer prode dok dobije mlijeko? Mora napraviti stalu, obezbijediti im skupu hranu, odrzavati redovno higijenu, pomusti kravu, ohladiti mlijeko i sacuvati ga. I zamisli da ga pozovu i kazu od danas nam ne treba tvoje mlijeko??? A od toga zivi, zaraduje i nije socijalni slucaj. Cijena JEDNOG LITRA mlijeka na FARMI, tek pomuzenog je objektivno oko 1 KM! Zato mi nije jasno sto kukate sto je litar tog mlijeka u polici 1.5 KM? To je najjeftiniji prehrambeni artikal. Sta hocete, da vam farmer za 1 KM donese na vrata mlijeko? Domace farmere ne dirajte! A ocito da nemate pojma sta pricate... Boli vas kurac, pisete iz udobnih stolica, drkate kurac po kafanama, surfate dok farmere izbjegavaju na ulici, u busu, u drustvu jer "smrde" na krave, na balegu i na mokracu i imate obraza reci da je mlijeko skupo. Haj neka neko od vas kojima je skupo dode da radi na farmu 7 dana i ako mu nakon toga bude skupo onda svaka cast.