Ja sam se u jednom trenutku pogresno izrazio koristeci termine, ali procitaj sta su napisali direstraits i jefferson, prilikom proracuna vucne sile i momenta na obodu tocka obrtni momenat motora je konstahta - ne mijenja se, u teoriji na tocku bi se momenti izmedju dizela i benzinca mogli izjednaciti ali je u praksi to ograniceno. Razliciti o. momenti su proizvod drugacijih principa rada dvije vrste motora, znaci u praksi bez obzira na prenosne odnose ne mogu imati iste karakteristike. Sad se vracamo na pocetak, zbog manjeg o. momenta motora koji se prenosima ne moze "neultralisati" benzinacne moze sve sto i turno dizel. Da je sve tako kao sto tvrdis oba tipa motora bi imala izjednacene tj idealne karakteristike.NediM17 wrote:Da sam na tvom mjestu vise ne bih pisao makar na ovoj temi.tempuser wrote:Samo mi nije jasno sto svi auti nemaju iste karakteristike kad prenos "rjesava" sve.NediM17 wrote:
Gorane je li ti sad jasno zasto sam za boldirani i uvecani dio rekao da su kontradiktorni?
1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#376 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
-
direstraits0078
#377 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ali treba obratiti pažnju i na max obrtaje motora, kao i na max snagu. Nije samo obrtni moment ono što pokreće točkove.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#378 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Meni sad nista nije jasno?! Ko je sad u pravu?????? 
-
ado-šampion
#379 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Jeffersone ti si ba previse ozbiljan i previse imas dobar rejting ovdje da se tako prosipas ko riza.jefferson wrote:Koja Alfa 33? 1.3? 1.5? 1.7? 1.7 16V? 1.7 i 1.7 16V ce ostaviti bilo kojeg TDI-ja iz tog vremena, ukljucujuci i Audija 100/A6 sa 2.5 R5 TDI motorom i BMW-a sa 2.5 R6 motorom.Pa kako ce otresti hajde objasni sviju ti? Jel to taj boxer motor nesto vanzemaljsko? Da njegovih 103 KS vrijede ustvari kao drugih 300? Daj ba budimo ozbiljni i realni.
Ako cemo ici u krajnosti,evo ti primjer da Alfa 33 sa boxer motorom,nije nikada imala sanse protiv jednog obicnog TDIja sa 110 KS...Da ne navodim dalje primjere
Kako ce? zato sto nisu svi "konji" jednaki. Druga stvar, prenosni odnosi u Alfi 33 ili 145/146 su daleko krace proracunati nego kod slicnih auta. I dok TDI sa recimo 130 pa i 150 ks moze razviti vecu maksimalnu brzino, do 200 nema sanse.
Ne prave se sva auta isto. Ja sam imao atmosferca sa 115ks, 2.0 masina koji je ko sale derao tdi sa 110ks. To sto Ado prica mozes u vodu baciti tipa: ako saltas isto, ako ima ovoliko kg, ako ima onoliko kg. Ako neces saltat nemoj kupovat takvo auto, kupi automatika i cao. Na kraju porediti Alfu boxer sa bilo kojim dizelom je svetogrdje!
Pusti sad 1.7 i 1.7 16v, rekao si 103 KS, to nije ni 1.7 ni 1.7 16v, nego 1.5 s citavih 126 Nm obrtnog momenta. Necu reci da imam nesto iskustva s tom Alfom ali bih glavu na panj stavio da ce Golf 3 TDI GTI sa 110 KS obilaziti krugove oko nje uz Ivan, a pod Ivan mislim dio od kraja Rastelice do tunela. Mozda ti mislis spustanje od tunela prema Bradini.
Prica oko kracih prenosnih odnosa pije vode ali donekle. Recimo BMW 4-cilindrasi su uvijek imali krace prve tri brzine, i u praksi isli nesto bolje nego usporediva auta slicne snage, ali u krajnjoj liniji 103 KS su 103 KS i daleko od toga da 103 KS moze ici kao 140 KS koliko god mlitavi ti konji bili, a jos dalje 140 KS dizelskih, sto podrazumijeva i 300 Nm obrtnog momenta, i to uzbrdo.
Ja inace volim baratati s argumentima, previse sam odlijepio od tih knjiga vjerovatno

-
NediM17
#380 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Prvo smiri te nervozne i izofirane rucice i pocni vezati smislene recenice.tempuser wrote: Ja sam se u jednom trenutku pogresno izrazio koristeci termine, ali procitaj sta su napisali direstraits i jefferson, prilikom proracuna vucne sile i momenta na obodu tocka obrtni momenat motora je konstahta - ne mijenja se, u teoriji na tocku bi se momenti izmedju dizela i benzinca mogli izjednaciti ali je u praksi to ograniceno. Razliciti o. momenti su proizvod drugacijih principa rada dvije vrste motora, znaci u praksi bez obzira na prenosne odnose ne mogu imati iste karakteristike. Sad se vracamo na pocetak, zbog manjeg o. momenta motora koji se prenosima ne moze "neultralisati" benzinacne moze sve sto i turno dizel. Da je sve tako kao sto tvrdis oba tipa motora bi imala izjednacene tj idealne karakteristike.
U praksi dva slicna auta benzin vs. dizel, slicne snage, ako izvlacis maksimum (sto ti kazes da ako saltas i deres ga), ce ici veoma slicno.
Over& out, poceo si smarati. Ako ne mozes shvatiti ove neke stvari, promijeni podforum, recimo filozofija.
-
jefferson
#381 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Prvo, Boxer sa 103ks nije 1.5 nego 1.6 8V motor sa 135nm.ado-šampion wrote:Jeffersone ti si ba previse ozbiljan i previse imas dobar rejting ovdje da se tako prosipas ko riza.jefferson wrote:Koja Alfa 33? 1.3? 1.5? 1.7? 1.7 16V? 1.7 i 1.7 16V ce ostaviti bilo kojeg TDI-ja iz tog vremena, ukljucujuci i Audija 100/A6 sa 2.5 R5 TDI motorom i BMW-a sa 2.5 R6 motorom.Pa kako ce otresti hajde objasni sviju ti? Jel to taj boxer motor nesto vanzemaljsko? Da njegovih 103 KS vrijede ustvari kao drugih 300? Daj ba budimo ozbiljni i realni.
Ako cemo ici u krajnosti,evo ti primjer da Alfa 33 sa boxer motorom,nije nikada imala sanse protiv jednog obicnog TDIja sa 110 KS...Da ne navodim dalje primjere
Kako ce? zato sto nisu svi "konji" jednaki. Druga stvar, prenosni odnosi u Alfi 33 ili 145/146 su daleko krace proracunati nego kod slicnih auta. I dok TDI sa recimo 130 pa i 150 ks moze razviti vecu maksimalnu brzino, do 200 nema sanse.
Ne prave se sva auta isto. Ja sam imao atmosferca sa 115ks, 2.0 masina koji je ko sale derao tdi sa 110ks. To sto Ado prica mozes u vodu baciti tipa: ako saltas isto, ako ima ovoliko kg, ako ima onoliko kg. Ako neces saltat nemoj kupovat takvo auto, kupi automatika i cao. Na kraju porediti Alfu boxer sa bilo kojim dizelom je svetogrdje!Nisu svi ovdje bili u jaslicama kad je Alfa imala boxer motore (mada jeste bilo davno
) da padaju na mitske price. Ja nisam htio reagovati na to jer me se nije ticalo, mada mi jest bilo smijesno, ali ti bas insistiras i jos prozivas ljude okolo.
![]()
Pusti sad 1.7 i 1.7 16v, rekao si 103 KS, to nije ni 1.7 ni 1.7 16v, nego 1.5 s citavih 126 Nm obrtnog momenta. Necu reci da imam nesto iskustva s tom Alfom ali bih glavu na panj stavio da ce Golf 3 TDI GTI sa 110 KS obilaziti krugove oko nje uz Ivan, a pod Ivan mislim dio od kraja Rastelice do tunela. Mozda ti mislis spustanje od tunela prema Bradini.I covjek je ovdje skroz u pravu.
Prica oko kracih prenosnih odnosa pije vode ali donekle. Recimo BMW 4-cilindrasi su uvijek imali krace prve tri brzine, i u praksi isli nesto bolje nego usporediva auta slicne snage, ali u krajnjoj liniji 103 KS su 103 KS i daleko od toga da 103 KS moze ici kao 140 KS koliko god mlitavi ti konji bili, a jos dalje 140 KS dizelskih, sto podrazumijeva i 300 Nm obrtnog momenta, i to uzbrdo.
Ja inace volim baratati s argumentima, previse sam odlijepio od tih knjiga vjerovatno, ali ovo je toliko besmisleno da nemam volje ni da sidjem u podrum i potrazim neke stare magazine da pokazemo te strasne brojke.
Ja mislim da bi ovi ljudi ovdje mogli pomoci:
Drugo, Alfa nema samo tri kratke brzine nego je svih pet brzina krace u odnosu na npr. VW. I ovdje dolazimo do toga da u zadnjih 10-15 godina ljudi su probali VW, Skodu i eventalno Renault.
Golf III TDI i Alfa? U bilo koje doba, i pare cu staviti na Alfu. Hajde sto TDI kod nas postade nacionalni ponos, nema veze, ali sto postade auto entuzijasta jbt.
Jest TDI je ugodniji za voziti uzbrdo, imao sam ih tri u kuci, imao sam i Lanci 2.4jtd, ali i dosta benzinaca i ta prica kako ce TDI biti brzi pali ako se trkamo u petoj brzini uzbrdo.
Ili ALfa 155 2.0 TS motor sa 155ks? Bilo koji dizel sa 150ks nema sanse. Probao, imao 2.4jtd sa 150ks, dzaba jaro momenat, vjetar u ledja, kako god hoces. Kada imas benzinca nastelovanog da razvija snagu na visokim obrtajima, dobro proracunat mjenac, brz mjenac, nekog ko zna da drzi obrtaje gdje treba, nema sanse jaro.
A Mythbusteri probaju nesto, a ti nisi to probao kako stvari stoje.
-
tempuser
#382 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Izvini Senadine Halilovicu, nisam te prepozn'o...NediM17 wrote: Prvo smiri te nervozne i izofirane rucice i pocni vezati smislene recenice.![]()
U praksi dva slicna auta benzin vs. dizel, slicne snage, ako izvlacis maksimum (sto ti kazes da ako saltas i deres ga), ce ici veoma slicno.
Over& out, poceo si smarati. Ako ne mozes shvatiti ove neke stvari, promijeni podforum, recimo filozofija.
Nece burazere, bas kao sto teorija i praksa pokazuue, na koje stvari mislis, da je otvaranje novog motora ok?
-
NediM17
#383 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Toliko si svjestan svoje nemoci, neznanja i frustriran da si poceo povlaciti i stvari koje nemaju veze sa ovim i spustati raspravu na neki licni nivo. Ja sam ti ukazao i dokazao neke stvari, i nemam vise nijedan razlog da pricam sa tobom trenutno.
Posto pametniji popusta, a ti si na ovoj temi dokazao da to definitivno nisi, over & out.
Budi mi zdrav i nizbrdo brz, Gorane 8v pumpa dizna.
Posto pametniji popusta, a ti si na ovoj temi dokazao da to definitivno nisi, over & out.
-
tempuser
#384 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ja ti ne mogu pomoci ako ne zelis/ne mozes da shvatis osnovnu velicinu na koju transmisija nema utjecaja, a ako si ubjedjen u suprotno pazi kad budes prelazo preko mosta!NediM17 wrote:Toliko si svjestan svoje nemoci, neznanja i frustriran da si poceo povlaciti i stvari koje nemaju veze sa ovim i spustati raspravu na neki licni nivo. Ja sam ti ukazao i dokazao neke stvari, i nemam vise nijedan razlog da pricam sa tobom trenutno.
-
NediM17
#385 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Opet cu ti morati odgovoriti tek da neko od raje ne pomisli da sam zaista izjavio to da momenat na radilici zavisi od transmisije.tempuser wrote:Ja ti ne mogu pomoci ako ne zelis/ne mozes da shvatis osnovnu velicinu na koju transmisija nema utjecaja, a ako si ubjedjen u suprotno pazi kad budes prelazo preko mosta!NediM17 wrote:Toliko si svjestan svoje nemoci, neznanja i frustriran da si poceo povlaciti i stvari koje nemaju veze sa ovim i spustati raspravu na neki licni nivo. Ja sam ti ukazao i dokazao neke stvari, i nemam vise nijedan razlog da pricam sa tobom trenutno.
I zamolio bih te da vise ne iznosis lazi, pogotovo da iste ne stavljas u moja usta. Hvala.
- amar1994
-
jefferson
#387 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Kakve to veze ima u praksi? Snaga na tockovima je ono sto se pika.tempuser wrote:Ja ti ne mogu pomoci ako ne zelis/ne mozes da shvatis osnovnu velicinu na koju transmisija nema utjecaja, a ako si ubjedjen u suprotno pazi kad budes prelazo preko mosta!NediM17 wrote:Toliko si svjestan svoje nemoci, neznanja i frustriran da si poceo povlaciti i stvari koje nemaju veze sa ovim i spustati raspravu na neki licni nivo. Ja sam ti ukazao i dokazao neke stvari, i nemam vise nijedan razlog da pricam sa tobom trenutno.
-
tempuser
#388 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Kako se dolazi do snage na tockovima? Da nema veze u praksi Fico i Veyron bi imali istu snagu na tockovima, sto ne postignes na radilici nastiklas na prenosu.jefferson wrote: Kakve to veze ima u praksi? Snaga na tockovima je ono sto se pika.
U formuli za izracun obrnog momenta na tocku obrtni momenat motora je jedan od faktora, a vucna sila je proizvod obrtnog momenta na tocku i precnika tocka. Momenat koji motor prenese na transmisiju postaje konstanta u toj formuli. U teoriji isti momenat na tocku se uvijek moze postici, smanjenjem obrtnom momenta motora povecavas prenosne odnose i eto ga Fico i Veyrion isti, ali su prenosni odnosi u praksi ograniceni i zato nisu. Kad vec nema veze u praksi, zasto na benzincu ne postoji prenos koji vuce iz niskih kao dizel, a na visokim kao benz?
Napravicu glupo poredjenje, dobijes projektni zadatak da projektujes spavacu sobu od 30m3 da bude velicine komsijine, ali imas prostor sirok svega 1,5 m . Ti povecanjem duzine sobe ukupnu povrsinu mozes nagurati na 30m2, ali u nju neces moci ugurati krevet siri od 1,5m, a kod komsije king size od 2,5m jer mu je soba 5x6m.
-
jefferson
#389 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Nije bolan u pitanju samo obrtni moment na radilici i na tocku. U pitanju je kako je komplet prenos izveden. Zato se snaga mjeri na valjcima a ne na testnom stolu (kada su recimo trke u pitanju i slicno). Naravno da je vazno koliki je obrtni moment na radilici, ali je isto tako vazno kakvi su prenosni omjeri i kako je na kraju sam prenos uradjen.tempuser wrote:Da nema veze u praksi Fico i Veyron bi imali istu snagu na tockovima, sto ne postignes na radilici nastiklas na prenosu.jefferson wrote: Kakve to veze ima u praksi? Snaga na tockovima je ono sto se pika.
U formuli za izracun obrnog momenta na tocku obrtni momenat motora je jedan od faktora, a vucna sila je proizvod obrtnog momenta na tocku i precnika tocka. Momenat koji motor prenese na transmisiju postaje konstanta u toj formuli. U teoriji isti momenat na tocku se uvijek moze postici, smanjenjem obrtnom momenta motora povecavas prenosne odnose i eto ga Fico i Veyrion isti, ali su prenosni odnosi u praksi ograniceni i zato nisu. Kad vec nema veze u praksi, zasto na benzincu ne postoji prenos koji vuce iz niskih kao dizel, a na visokim kao benz?
Napravicu glupo poredjenje, dobijes projektni zadatak da projektujes spavacu sobu od 30m3 da bude velicine komsijine, ali imas prostor sirok svega 1,5 m . Ti povecanjem duzine sobe ukupnu povrsinu mozes nagurati na 30m2, ali ce ona i dalje ostati 1,5m siroka i u nju neces moci ugurati krevet siri od 1,5m, a kod komsije king size od 2,5m jer mu je soba 5x6m.
Npr. uvijek mi je smijesno kada u novinama kazu: BMW kao i uvijek sluzbeno tvrdi da ima ovoliko KS, ali mi svi znamo da ima 20KS vise. Ne nego BMW ima male gubitke kroz prenos.
-
preludezalude
#390 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Upravo tako. Snaga, momenat, qrci, palci... na radilici ne znace apsolutno nista ako imas crknut mjenjac tj transmisiju koja ne moze da to isporuci na tockove.jefferson wrote:Kakve to veze ima u praksi? Snaga na tockovima je ono sto se pika.tempuser wrote:Ja ti ne mogu pomoci ako ne zelis/ne mozes da shvatis osnovnu velicinu na koju transmisija nema utjecaja, a ako si ubjedjen u suprotno pazi kad budes prelazo preko mosta!NediM17 wrote:Toliko si svjestan svoje nemoci, neznanja i frustriran da si poceo povlaciti i stvari koje nemaju veze sa ovim i spustati raspravu na neki licni nivo. Ja sam ti ukazao i dokazao neke stvari, i nemam vise nijedan razlog da pricam sa tobom trenutno.
Evo jedno jako jednostavno pitanje ciji odgovor ce da razjasni stvar.
Ako motor razvija na radilici max obrtni momenat od npr 200Nm, a omjer u mjenjacu (Transmission Gear Ratio) u 1. brzini je 3,7 a u 2. brzini je 2,1... koiki je maksimalni obrtni momenat na tockovima u 1. brzini, a koliki je maksimalni obrtni momenat na tockovima u 2. brzini?
Jednostavno pitanje...jednostavan odgovor.
-
tempuser
#391 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Cemu svrha prenosa i prenosnh odnosa ako nisu bitni momenat na tocku i vucna sila?jefferson wrote: Nije bolan u pitanju samo obrtni moment na radilici i na tocku. U pitanju je kako je komplet prenos izveden. Zato se snaga mjeri na valjcima a ne na testnom stolu (kada su recimo trke u pitanju i slicno). Naravno da je vazno koliki je obrtni moment na radilici, ali je isto tako vazno kakvi su prenosni omjeri i kako je na kraju sam prenos uradjen.
Npr. uvijek mi je smijesno kada u novinama kazu: BMW kao i uvijek sluzbeno tvrdi da ima ovoliko KS, ali mi svi znamo da ima 20KS vise. Ne nego BMW ima male gubitke kroz prenos.
Obrtni momenat je kljucan jer su prenosni odnosi u praksi ograniceni. Ako nemas dovoljno momenta na radilici mozda neces moci dobiti zeljeni momenat.
Naravno da je stepen gubitaka u prenosu bitan, on je 3 faktor formule, ali to je vise pitanje dizajna nego fizike.
-
tempuser
#392 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Prati malo sta je tema... Nije tema kako prenijeti o. momenat sa radilice na tockove i sta ako se prenos pokvari, nego moze li se prenosom nadoknaditi manji o. momenat benz. motora.preludezalude wrote:Upravo tako. Snaga, momenat, qrci, palci... na radilici ne znace apsolutno nista ako imas crknut mjenjac tj transmisiju koja ne moze da to isporuci na tockove.jefferson wrote: Kakve to veze ima u praksi? Snaga na tockovima je ono sto se pika.
Ako motor razvija na radilici max obrtni momenat od npr 200Nm, a omjer u mjenjacu (Transmission Gear Ratio) u 1. brzini je 3,7 a u 2. brzini je 2,1... koiki je maksimalni obrtni momenat na tockovima u 1. brzini, a koliki je maksimalni obrtni momenat na tockovima u 2. brzini?
Formula za izracun momenta na tocku je M = Me ⋅it ⋅ηm
Me - o. monenat motora
it - prenosni odnos
ηm - stepen gubitka u prneosu
pa racunaj do mile volje samo ne zaboravi da promjenom prenosnog odnosa ne mijenja samo momenat na tocku nego brzina i ubrzanje...
-
preludezalude
#393 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Upravo sam ovo jednostavno pitanje postavio jer si na ranijim stranicama tvrdio nebuloze.tempuser wrote:Prati malo sta je tema... Nije tema kako prenijeti o. momenat sa radilice na tockove i sta ako se prenos pokvari, nego moze li se prenosom nadoknaditi manji o. momenat benz. motora.preludezalude wrote:Upravo tako. Snaga, momenat, qrci, palci... na radilici ne znace apsolutno nista ako imas crknut mjenjac tj transmisiju koja ne moze da to isporuci na tockove.jefferson wrote: Kakve to veze ima u praksi? Snaga na tockovima je ono sto se pika.
Formula za izracun momenta na tocku je M = Me ⋅it ⋅ηm
Me - o. monenat motora
it - prenosni odnos
ηm - stepen gubitka u prneosu
pa racunaj do mile volje samo ne zaboravi da promjenom prenosnog odnosa ne mijenja samo momenat na tocku nego brzina i ubrzanje...
-
jefferson
#394 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ja tebi rece da je bitan moment na radilici ali i prenos i kako je isti izveden.tempuser wrote:Cemu svrha prenosa i prenosnh odnosa ako nisu bitni momenat na tocku i vucna sila?jefferson wrote: Nije bolan u pitanju samo obrtni moment na radilici i na tocku. U pitanju je kako je komplet prenos izveden. Zato se snaga mjeri na valjcima a ne na testnom stolu (kada su recimo trke u pitanju i slicno). Naravno da je vazno koliki je obrtni moment na radilici, ali je isto tako vazno kakvi su prenosni omjeri i kako je na kraju sam prenos uradjen.
Obrtni momenat je kljucan jer su prenosni odnosi u praksi ograniceni. Ako nemas dovoljno momenta na radilici mozda neces moci dobiti zeljeni momenat.
Naravno da je stepen gubitaka u prenosu bitan, on je 3 faktor formule, ali to je vise pitanje dizajna nego fizike.
Ti imas brdo auta koji na papiru (radilici) imaju vrlo dobru snagu, ali ubrzanje, elasticnosti itd. nisu uporedivini sa drugim autom/autima. Opel je bio poznat po dugim prenosnim odnosima u Vectri A, B i C koji su jednostavno gusili ono sto je pisalo na papiru, i koji su uvijek kaskali za konkurencijom u ubrzanju i elasticnosti zarad potrosnje.
S druge strane imas Alfu 155 (primjera) koja ce sa 155ks pojesti Opeal sa 180ks ili bilo kojeg dizela slicnih KS iako imaju veci moment, iako ima isti ili cak manji moment na visim obrtajima (od uporedivih benzinaca).
Zato kazem, qurtzi palci, ono sto guma treba da prenese se pika.
Last edited by jefferson on 28/05/2016 04:36, edited 1 time in total.
-
tempuser
#395 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
I sta si utvrdio? Prije nego sto odgovoris povedi racuna da prenosne odnose u mjenjacu ne mozes nabijati koliko si namislis i da su ti svi omjeri uzalud ako nemas dovoljno momenta na radilici jer ga u prenosu neces povecati!preludezalude wrote: Upravo sam ovo jednostavno pitanje postavio jer si na ranijim stranicama tvrdio nebuloze.
-
jefferson
#396 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ja ne znam da je iko ovdje sporio da moment na radilici nije vazan. Ali prenosni odnosi mogu taj moment maksimalno iskoristiti ili ne iskoristiti. Volvo S70 2.5TDI je dobar primjer naspram Audija 100/A6 u to vrijeme sa istim 2.5 TDI motorom. Iako imaju slicnu tezinu, nemaju isti mjenjac, i performanse su odmah drugacije.tempuser wrote:I sta si utvrdio? Prije nego sto odgovoris povedi racuna da prenosne odnose u mjenjacu ne mozes nabijati koliko si namislis i da su ti svi omjeri uzalud ako nemas dovoljno momenta na radilici jer ga u prenosu neces povecati!preludezalude wrote: Upravo sam ovo jednostavno pitanje postavio jer si na ranijim stranicama tvrdio nebuloze.
Imas mnoge motore koji imaju vrhunsku snagu, sve preduslove, ali mjenjac ih sputava da to auto naprave posebnim (da li ej razlog potrosnja, nemogucnost da se kupi bolji mjenjac itd, itd).
-
tempuser
#397 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ti uporno pises o jednoj, a ja o drugoj stvari. Sve to sto pises stoji, ali su sve to inzenjerske odluke i proracuni, hoces ekonomiju gubis ubrzanje i obratno, ali da bi dosao do tockova kreces od snage motora i obrtnog momenta. Ako hipoteticki predpostavimo da se prvo konstruise motor pa mjenjac, obrtni momenat je za inzenjere konstanta, mogu se igrati s prenosima do mile volje, ali bez dovoljno momenta nemaju nista.jefferson wrote: Ja tebi rece da je bitan moment na radilici ali i prenos i kako je isti izveden.
Ti imas brdo auta koji na papiru (radilici) imaju vrlo dobru snagu, ali ubrzanje, elasticnosti itd. nisu uporedivini sa drugim autom/autima. Opel je bio poznat po dugim prenosnim odnosima u Vecti A, B i C koji su jednostavno gusili ono sto je pisalo na papiru, i koji su uvijek kaskali za konkurencijom u ubrzanju i elasticnosti zarad potrosnje.
S druge strane imas Alfu 155 (primjera) koja ce sa 155ks pojesti Opeal sa 180ks ili bilo kojeg dizela iako ima isti ili cak manji moment na visim obrtajima.
Zato akzem, qurtzi palci, ono sto guma treba d aprenese se pika.
-
tempuser
#398 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Ti uporno pises o projektantskim odlukama koje nisu bozije davanje, ali ce ti tesko pomoci ako imas manjak ulaznog momenta i snage. Stavi dijete od 7 god na bicikl sa najbolje projektovanim mjenjacem na svijetu, ici ce ono puno bolje nego na kineskom skartu iz Robota, ali to nece biti ni blizu kako ide kad ga vozi dijete od 15 godina.jefferson wrote: Ja ne znam da je iko ovdje sporio da moment na radilici nije vazan. Ali prenosni odnosi mogu taj moment maksimalno iskoristiti ili ne iskoristiti. Volvo S70 2.5TDI je dobar primjer naspram Audija 100/A6 u to vrijeme sa istim 2.5 TDI motorom. Iako imaju slicnu tezinu, nemaju isti mjenjac, i performanse su odmah drugacije.
Imas mnoge motore koji imaju vrhunsku snagu, sve preduslove, ali mjenjac ih sputava da to auto naprave posebnim (da li ej razlog potrosnja, nemogucnost da se kupi bolji mjenjac itd, itd).
-
jefferson
#399 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Da opet ponovim: ko je ovdje tvrdio da moment na radilici nije vazan? Medjutim, ono sto je bitno za ubrzanje je moment na tockovima. Znaci auto sa motorom sa 400nm na radilici uz losu transmisiju moze biti sporiji od auta sa dobrom transmisijom i 300nm momenta na radilici.tempuser wrote:Ti uporno pises o jednoj, a ja o drugoj stvari. Sve to sto pises stoji, ali su sve to inzenjerske odluke i proracuni, hoces ekonomiju gubis ubrzanje i obratno, ali da bi dosao do tockova kreces od snage motora i obrtnog momenta. Ako hipoteticki predpostavimo da se prvo konstruise motor pa mjenjac, obrtni momenat je za inzenjere konstanta, mogu se igrati s prenosima do mile volje, ali bez dovoljno momenta nemaju nista.jefferson wrote: Ja tebi rece da je bitan moment na radilici ali i prenos i kako je isti izveden.
Ti imas brdo auta koji na papiru (radilici) imaju vrlo dobru snagu, ali ubrzanje, elasticnosti itd. nisu uporedivini sa drugim autom/autima. Opel je bio poznat po dugim prenosnim odnosima u Vecti A, B i C koji su jednostavno gusili ono sto je pisalo na papiru, i koji su uvijek kaskali za konkurencijom u ubrzanju i elasticnosti zarad potrosnje.
S druge strane imas Alfu 155 (primjera) koja ce sa 155ks pojesti Opeal sa 180ks ili bilo kojeg dizela iako ima isti ili cak manji moment na visim obrtajima.
Zato akzem, qurtzi palci, ono sto guma treba d aprenese se pika.
U sustini, ti cekas sve nas ovdje da kazemo na sav glas: Gorane bio si upravu, momenat na radilici je najvaznija stvaka. How yes no. Da je to tako i lada bi bila auto.
-
Seawolf
#400 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?
Da bi se dao jednostavan odgovor, moraš još malo zakomplikovati pitanje.preludezalude wrote:Upravo tako. Snaga, momenat, qrci, palci... na radilici ne znace apsolutno nista ako imas crknut mjenjac tj transmisiju koja ne moze da to isporuci na tockove.
Naime, u transmisiji vozila postoje najmanje dva sklopa u kojima se vrši transformacija obrtnog momenta koji "putuje" kroz transmisiju. Pored mjenjača, za koji si dao podatke o prenosnim odnosima za dva stepena prenosa, transformacija obrtnog momenta (i broja obrtaja) se dešava i prilikom prolaska kroz zupčanički par glavnog prenosnika, koji se nalazi na kučištu diferencijala pogonske osovine.
Da bi se mogla izračunati vrijednost obrtnog momenta na pogonskim točkovima, mora se imati i informacija o prenosnom odnosu (ili brojevima zuba zupčanika) glavnog prenosnika.