Kakvih ba argumenata, pa sta je ovo gore nego suhi argumenti?citroen xm wrote:To što BMW i VW nemaju nešto u ponudi ili ne razvijaju ne znači da se tu svijet završava. Dosta proizvođača i u EU još nudi atmosferce, to što se tebi ne sviđaju to je druga priča. Sa druge strane, okreneš pogled malo na istok i vidiš Mazdu koja ne samo da ima atmosferske benzince već konstantno radi na njihovom razvoju.ado-šampion wrote:
Evo ja hocu da te poslusam i da kupim novo auto s atmosferskim benzincem i da mu stavim plin. Postoje dva uslova: Da bude 4 cilindra i da je evropsko auto. Koje bi mi ti preporucio? Ironicno, ne bi ni jedno jer takvog auta NEMA. Svi evropski proizvodjaci su sahranili atmosferske benzince od 4 cilindra.
Sad ces ti reci: zato sto trose. Hm, i ne bas. Aspolutno gledano to nije tacno. Gledano relativno u kontekstu slabih upotrebljivih perormansi atmo benzinca - tacno je. Slijede dokazi za ove dvije teze...
Autobild broj 30, 2009. godina, prilicno svjez, jer svjeziji gotovo ne moze biti s obzirom da su ubrzo potom evropski proizvodjaci sahranili atmo benzince s 4 cilindra. Akteri: VW Golf 1.4 TSI, 1.4, Turbo, 122 KS, i BMW 116i, 2.0, atmo, isto 122 KS. Tezina Golfa 1340 kg, tezina BMWa 1398 kg.
Potrosnja na testu: Golf 7.0 l/100 km, BMW 7.2 l/100 km. Dakle razlika u potrosnji je zanemariva, tj. moze se reci da je nema! Prva teza dokazana. Apsolutno gledajuci razlike u potrosnji nema, sto s pika obara tezu da su atmo benzinci sahranjeni samo zato jer trose.
Medjutim, kad se pogledaju rezultati mjerenja elasticnosti/medjuubrzanja, 4. brzina 60-100, Golf 8,4 sekunde, BMW 10,3 sekundi; 6. brzina 80-120: Golf 15,9 sekundi, BMW 19,9 sekundi. Na kraju ubrzanje s mjesta, BMW 10,1 sekundu, Golf 9,7 sekundi. Dakle ocigledno upotrebljive performanse turbo-benzinca u poredjenju s atmo benzincem su bolje za 25-30%, sto makar donekle opravdava potrosnju. Druga teza dokazana.
Usput budi receno, potrosnja usporedivih dizela na drugom testu iste godine, Golf 2.0 TDI 110 KS i BMW 116d 115 KS je 2 litra manja (5.0 litara). Treba biti posten i reci da su turbo-benzinci od tad malo napredovali s potrosnjom, ali da stoji da su oni nesto aman-zaman stedljivi u odnosu na atmo benzince slicne snage i da trose priblizno kao dizeli slicne snage apsolutno ne stoji!
Jedino sto stoji da su njihove upotrebljive performanse usporedive s onim kod turbo-dizela, sto se za atmo benzince ne moze reci. I onda s tim performansama u kalkulaciji s vecom cijenom dizelasa (ako ona postoji), postoji dugorocna sansa da se ispegla tih 2 litre razlike u potrosnji. Medjutim osnovni problem tu je sto su turbo-benzinci relativno skupi. Recimo BMW X1 2.0i i BMW x1 2.0d, iste snage, kostaju isto u Njemackoj.
To da se ugradnjom plina u atmo benzinca 1.6 16v dobije upotrebljiv motor koji ima male troskove potrosnje je tjesenje u najbolju ruku. To se dobije s atmo benzincem 2.0 150-160 KS, ali je nabavna cijena takvog benzinca dosta veca nego 1.6 16v 110 KS, to se ne smije zanemariti. Jer inace se proizvodjaci vozila ne bi zamarali s turbo tehnikom nego bi mahom ugradili plinske instalacije - ubiju i potrosnju i ekologiju jednim udarcem, i jos neusporedivo manje novca uloze. Eh, samo da je tako jednostavno.
Na kraju koliko god da košta atmo benzinac jeftiniji je dosta od ekvivalentnog turbo dizela.
Nemaš u ovoj temi adekvatnih argumenata. Ljudi ti daju primjer, crno na bijelo, objasne ti neke stvari i ti opet ideš glavom kroz zid. To ti je loša osobina. Reci jednom da si pogriješio ako stvarno jesi.
Koji VW i BMW, koji to imaju, daj mi pokazi? U ovoj klasi, Renault nema ni jedan, Pezo u 308 ima jedan (najslabiji benzinac), Opel u novoj Astri ima jedan (isto najslabiji benzinac), Ford u Focusu nema ni jedan, Audi u A3 nema ni jedan, Mercedes u A klasi nema ni jedan, cak ni Citroen u C4 koji je najstariji model u klasi posle FL nema ni jedan atmo benzinac. Znaci od 9 evropskih proizvodjaca dva u ponudi kompaktnih automobila imaju po jedan atmosferski benzinac, od u prosjeku recimo 4 benzinca koje svi nude, to je 2 od nekih 35 motora u ponudi. I nisu sahranjeni?
Jedino istocnjaci furaju atmo benzince, a najvise je razlog slabo ulaganje u tehniku i moguce posljedice na pouzdanost koje bi nova tehnika donijela.
To sto ti navodis da Mazda konstantno radi na razvoju i da je to nesto aman-zaman ne moze se pokriti argumentima, to je samo rekla-kazala. Ako moze, de pokrij pa me demantuj. Ja sam u jednoj od prethodnih tema postavio usporedni te Mazde 3 s tim aman-zaman skyacitve, skydrive, qrac palac, gdje se pokazuje da je po upotrebljivim performansama taj motor kita od ovce za jedan TSI, uz istu potrosnju. Ako treba postavicu opet. Nema argumenata i/ili brojki koji mogu pokazati da je taj atmo benzinac skyactive ista vise nego marginalan napredak u odnosu na recimo ovaj gore 116i. Ako tvrdis da ima, daj pokazi ih.
Pustite se price za vrtice u deranju uz Ivan i slicno. U doba interneta sve se vrlo lako moze provjeriti, isto kao sto se moze vidjeti ko dila s arumentima a ko prica suplju pricu. Pustite se price o satro tehnici, prosjecnog kupca boli qrac za tehniku, dajte pokazite crno na bijelo, na papiru izmjerene vrijednosti da vidimo gdje je sta.
Jedino sto je na ovoj temi dokazano argumentima crno na bijelo, sto je jedan forumas postavio, je da je benzinac s plinom ekomomicniji od dizela slicne snage. Ja to ne pobijam nit bih pokusao pobiti jer je to sve jasno. Medjutim, da tu prica zavrsava i da je 1.6 16v isto sto i 1.6d ili 1.6 turbo-benzin, a s plinom samo rijesis potrosnju, daleko od toga.