1.4 TDI Problemi, misljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
HAL9000

#1 1.4 TDI Problemi, misljenja

Post by HAL9000 »

Potreban mi je automobil i u prilici sam kupiti od prijatelja 1.4TDI Polo 2003. godiste, vrlo povoljno. Redovno je odrzavan i generalno je u super stanju. E sad, nacuo sam da ti 1.4tdi motori imaju problema sa radilicom ili nekim lancom koji pukne u motoru ili nesto slicno, nisam siguran i da znaju stradati u potpunosti, bez da je to moguce predvidjeti. Konkretno sam nasao nesto vrlo malo i na internetu o tom problemu, mada me dosta ljudi uvjerava da to bas i nije tako. Zato bih molio ako neko zna nesto vise o ovim motorima i njihovim eventualno kvarovima da nesto i napise i eventualno mi pomogne pri izboru.
Hvala.
Optimist

#2 Re: 1.4 TDI Problemi, misljenja

Post by Optimist »

Ako ti ga prodaje prijatelj valjda ti ne bi uvalio.

Taj motor ima specifican zvuk zbog nedostatka jednog cilindra, ide solidno, trosi u prosjeku klase. To je u biti stari 1.9 TDI sa jednim cilindrom manje.
Da li bih ga ja kupio sebi? Ne, radije bih isao na SDI varijantu ako bi imao izbor 1.4 TDI vs 1.9 SDI.
HAL9000

#3 Re: 1.4 TDI Problemi, misljenja

Post by HAL9000 »

OK, ma ne bi uvalio 100 posto. Njemu nije nikad pravio probleme, to znam pouzdano. Ono sto mene brine je taj famozni 1.4 tdi i to crkavanje koje se ne moze predvidjeti navodno, tako da ako je to u pitanju ni prijatelj mi to ne moze znati, a ja nisam bas spreman da mijenjam kompletan motor kad to crkne. Zanimalo bi me misljenje ljudi koji imaju vise iskustva sa ovim motorima ili eventualno mehanicari da li je to bas cesta pojava, moze li se preduprijeti kako itd.
Gledao sam i ja sdi varijante, ali mi je ova vise legla, jednostavno je zivlji za voziti i zanimljiviji. Zvuk mi i nije toliko vazan, imam player :D
Tuzla111

#4 Re: 1.4 TDI Problemi, misljenja

Post by Tuzla111 »

svaki motor ima svojih prednosti i mana, nema ni jedan da je 100% siguran i da ti iko moze reci da nece klip riknuti i unistiti sve.
Post Reply