1,2 tsi garancija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
polo2014
#1 1,2 tsi garancija
vlasnim sam pola 1,2 tsi 110 ks 2014.
neki dan katastrofa. cudan zvuk odmah po startu, potom lupa, potom epc zuta i zuta za motor lampica, potom vehicle stop ugasim popnem se na trotoar smrdi ulje. ispod lokva.
garancija mobilnosti slep sluzba bihamk.
dijagnoza: katastrofa lanac spaner bregasta ko zna sta sve ne , ja mislim da je to totalka.
auto preslo 32555 km, u zadnjoj godini 14000 taman pred servis.
sta da ocekujem sada, znam da je u garanciji ali da li ce ispostovati?
moje misljenje je da je potrebno citav motor promjeniti staviti novi naravno gratis.
e sada. ide ono najbolje. ja sam u tuzli auto odvucen u najblizi sevis vw nipex, tamo kazu da je bila akcija gratis od vw zamjene necega da se ovo nebi desilo. niti me je ko zvao ni obavjestio niti preporucio na redovnim servisima, auto kupljen u skoljicu tesnju tamo i redovno odrzavan.
savjet mi treba u ovome:
kako da znam da ce napraviti da valja, kako da znam da je to recimo novi motor, i da li je a vjerovatno jeste moguce nesto sastaviti da drzi vodu godinu dana dok jos traje garancija.
svakako je ovo bruka nevidena od vw, a namjeravam se i njima obratiti. kupis auto za sebe da ga ugodis za duze vremena i pristanes na svako redovno odrzavanje sto bih i nastavio jer necu petljanja, a u stvari si kupio macka u vreci od starta.
inace taj auto mi je super, nekako taman u svemu, lagan za parkiranje po gradu i kratkim relacijama, ne trosi puno a ubrza kad treba. dok je radio imao sam samo pohvale necujan a i na autoputu dobar.
molio bih iskrene savjete bez vulgarnosti.
lijep pozdrav.
neki dan katastrofa. cudan zvuk odmah po startu, potom lupa, potom epc zuta i zuta za motor lampica, potom vehicle stop ugasim popnem se na trotoar smrdi ulje. ispod lokva.
dijagnoza: katastrofa lanac spaner bregasta ko zna sta sve ne , ja mislim da je to totalka.
moje misljenje je da je potrebno citav motor promjeniti staviti novi naravno gratis.
e sada. ide ono najbolje. ja sam u tuzli auto odvucen u najblizi sevis vw nipex, tamo kazu da je bila akcija gratis od vw zamjene necega da se ovo nebi desilo. niti me je ko zvao ni obavjestio niti preporucio na redovnim servisima, auto kupljen u skoljicu tesnju tamo i redovno odrzavan.
savjet mi treba u ovome:
kako da znam da ce napraviti da valja, kako da znam da je to recimo novi motor, i da li je a vjerovatno jeste moguce nesto sastaviti da drzi vodu godinu dana dok jos traje garancija.
svakako je ovo bruka nevidena od vw, a namjeravam se i njima obratiti. kupis auto za sebe da ga ugodis za duze vremena i pristanes na svako redovno odrzavanje sto bih i nastavio jer necu petljanja, a u stvari si kupio macka u vreci od starta.
inace taj auto mi je super, nekako taman u svemu, lagan za parkiranje po gradu i kratkim relacijama, ne trosi puno a ubrza kad treba. dok je radio imao sam samo pohvale necujan a i na autoputu dobar.
lijep pozdrav.
-
NediM17
#2 Re: 1,2 tsi garancija
Ne mora novi motor. Trazi kompletnu novu glavu sa bregastim osovinama, i umjesto lanca da stave zupcasti, ako je izvodivo. Jer znam da je VW presao sa lanca na zupcasti zato jer nisu znali kako napraviti da lanac ne puca.
Sad da li su ti dijelovi plug & play i da li ta "transformacija" ide lako, ne bih znao.
Sad da li su ti dijelovi plug & play i da li ta "transformacija" ide lako, ne bih znao.
-
condy
#3 Re: 1,2 tsi garancija
Srecom imas garanciju.
Imaju tih problema ti motori, i ovi u ovlastenim servisima, imali su tih do sada situacija da lanac zariba koliko hoces kod tih motora. Raspitaj se sta i kako se radi u tom slucaju da ne bi bilo posljedica. Nije do servisa. Oni ce uradit svoj dio posla, i zamjenit sto treba ali ti oni ne mogu ponudit novi motor jer to njima VW nije predvidio u tom slucaju osim ako se drugacije ne moze otklonit kvar. Zamjena motora, mislim da nije moguca.
Svakako da je to sramota za VW.
Imaju tih problema ti motori, i ovi u ovlastenim servisima, imali su tih do sada situacija da lanac zariba koliko hoces kod tih motora. Raspitaj se sta i kako se radi u tom slucaju da ne bi bilo posljedica. Nije do servisa. Oni ce uradit svoj dio posla, i zamjenit sto treba ali ti oni ne mogu ponudit novi motor jer to njima VW nije predvidio u tom slucaju osim ako se drugacije ne moze otklonit kvar. Zamjena motora, mislim da nije moguca.
Svakako da je to sramota za VW.
-
530i
#4 Re: 1,2 tsi garancija
Neka ti poprave auto da je ispravan, a bez tvog troška. To je najbolja opcija. Nakon popravka odmah u oglase i rješavaj se tog problema.
A oni će promijeniti sve što je pokvareno, nećeš dobiti novi motor komplet. Lanac i sve što ide uz njega, bregasta, ventili i ostalo ako je šta oštećeno. Ali to je i logično.
Kad završe posao vidjet ćeš da auto radi ispravno, nema tu posebne filozofije, a i oni bi na tvoj zahtjev trebali da objasne šta su sve i kako uradili i zamijenili.
A oni će promijeniti sve što je pokvareno, nećeš dobiti novi motor komplet. Lanac i sve što ide uz njega, bregasta, ventili i ostalo ako je šta oštećeno. Ali to je i logično.
Kad završe posao vidjet ćeš da auto radi ispravno, nema tu posebne filozofije, a i oni bi na tvoj zahtjev trebali da objasne šta su sve i kako uradili i zamijenili.
- B6Redhell
#5 Re: 1,2 tsi garancija
ja mislim da je nemoguce staviti zubcasti umijesto lanca, ako je motor dizajniran za lanac ili obrnuto. To je neizvodivo.NediM17 wrote:Ne mora novi motor. Trazi kompletnu novu glavu sa bregastim osovinama, i umjesto lanca da stave zupcasti, ako je izvodivo. Jer znam da je VW presao sa lanca na zupcasti zato jer nisu znali kako napraviti da lanac ne puca.![]()
Nego VW je slab sa hidraulicnim spanerima za lance u svakom motoru ne samo tom od 1.2L a lanac ne moze lahko puci..
-
NediM17
#6 Re: 1,2 tsi garancija
VW je presao sa lanca na zupcasti na ovom motoru, otkuda i moj komentar.
Ja vjerujem da je stvar plug&play, samo su vjerovatno drugacije remenice, natezaci, mozda dodje nekla blinda za kanal ulja od starog natezaca, itd...
Ja vjerujem da je stvar plug&play, samo su vjerovatno drugacije remenice, natezaci, mozda dodje nekla blinda za kanal ulja od starog natezaca, itd...
- commendatore
#7 Re: 1,2 tsi garancija
Prototip balkanodinaroidnog razmisljanja.....530i wrote:Nakon popravka odmah u oglase i rješavaj se tog problema.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8 Re: 1,2 tsi garancija
Al mu ne bi bilo pravo da on tako uzme sa oglasa neku havariju, a neko se samo rijesavao problemacommendatore wrote:
Prototip balkanodinaroidnog razmisljanja.....530i wrote:Nakon popravka odmah u oglase i rješavaj se tog problema.
-
polo2014
#9 Re: 1,2 tsi garancija
znaci otprilike ovako
kad kupujes novi auto dobro se istovaris
gdje god da citas o tome samo hvalospjevi
kad crkne jer ima konstruktivnu gresku servisi krpe da zacepi do kraja garancije
svejedno ja u bosni ja u evropi ja u kini
tacno da imam kesa uzet palicu u ruke i unistit ga ispred salona.
kad kupujes novi auto dobro se istovaris
gdje god da citas o tome samo hvalospjevi
kad crkne jer ima konstruktivnu gresku servisi krpe da zacepi do kraja garancije
- amar1994
#10 Re: 1,2 tsi garancija
Sto bi rekli kocka je bacena , sad je gotovo , natjeraj ih da naprave i trazi nov motor komplet
Cuj ne moze nov , ma je li , a moze se trazit koliko , oko 25-6 hiljada za pola
-
530i
#11 Re: 1,2 tsi garancija
Griješite,Tomahawk11 wrote:Al mu ne bi bilo pravo da on tako uzme sa oglasa neku havariju, a neko se samo rijesavao problemacommendatore wrote:
1.2 TSI je u teoriji odličan motor. U praksi lanac ckrne, turbina pravi probleme, a evo neki kažu i bregasta. Oni stavljaju isti lanac i španer nazad i nakon nekog perioda šansa je da će se opet desiti ista havarija. Otud i moj komentar...svako ko je imalo u toku dešavanja zna za situaciju oko TSI motora i lanaca. Zato su ta auta najjeftinija u oglasima i ko kupuje zna šta može i kako očekivati...jedini balkanski sindrom je neinformisanost a pri tome misliti da si najpametniji na svijetu
- Maraschino
#12 Re: 1,2 tsi garancija
jarane, to ti je tako.polo2014 wrote:znaci otprilike ovako
kad kupujes novi auto dobro se istovaris![]()
gdje god da citas o tome samo hvalospjevi![]()
![]()
kad crkne jer ima konstruktivnu gresku servisi krpe da zacepi do kraja garancije![]()
![]()
![]()
ja sam 2000i neke kupio novog golfa 5 GTI. staha auto ali i brdo para za to auto i tu kategoriju(€30.000) me izaslo.
nisam prosao ni 10k sa njim i izleti mi skuter i da ga izbjegnem udarim desnim tockom o trotoar(bocno) i po nesreci malo zakacim bandjeru. u prvom momentu stradala felga i guma i desni blatobran izgreban. kada su to zamijenili vidim da se tesko salta i vratim auto u garazu. kazu otisao neki saraf dole na mjenjacu(valjda se polomio sta li). mjesecima je trajala prepiska garaza-vw. ovi tvrde da je tu bilo fabrickih propusta a ovi da je to posljedica udara. na kraju zamolim ove da to nekako ukrpe i odmah ga prodam. ne pitaj koliko sam izgubio na njemu.
poslije toga nemam nikakve volje sjesti u novo auto.
- drndalo
#13 Re: 1,2 tsi garancija
Ovlasteni servis to kad uradi, garancija na taj rad, i te dijelove bi trebala biti bar 2 godine nevezano za original garanciju. Servis ce svakako taj rad naplatiti/prebiti s VWom, pa je i njima u interesu da urade sto vise a da im to VW prizna... U razgovoru diskretno spomeni tu cinjenicu. Ne znamo tacno sta je sve rikavela, mozda im se citav motor bude vise isplatio ako je taj stradao vise od ocekivanog...
-
polo2014
#14 Re: 1,2 tsi garancija
jedno je udariti auto a drugo je fabricka greska i aljkavost servisa.
nema garancije 2 godine, daje se dokle traje garancija auta, jedino da ja kupim dijelove onda je 2 godine.
nema garancije 2 godine, daje se dokle traje garancija auta, jedino da ja kupim dijelove onda je 2 godine.
- amar1994
#15 Re: 1,2 tsi garancija
Ma samo nov motor trazit , nikakva krpljenja i opravke
Ako VW nece , fino tuzbu i lagano
- Haris.ba
#16 Re: 1,2 tsi garancija
Ja sam imao u porodici iskustva sa opjevanim 1.4 tsi. Nov motor dobijaš samo ako ne uspiju popraviti originalni. I to iz druge šanse.amar1994 wrote:Ma samo nov motor trazit , nikakva krpljenja i opravke![]()
![]()
Šteta što ne znaju napraviti ga da traje. Jer motor je stvarno za vožnju uživancija.
Nećeš dobiti novi motor. Dobićeš "popravljen" motor. Nov motor (transplatacija) dobićeš samo ako ne budu uspjeli popraviti postojeći. Objasnili su ti već šta će ti otrpilike zamjeniti.polo2014 wrote:savjet mi treba u ovome:
Varali ljudi na eko testovima. Opaučeni milijardama gubitka. Ukucaš tsi motor u gugl i samo izlaze problemi.polo2014 wrote:
Neće se vw nasekirati što je negdje u BiH crkao tsi. Imaju oni toga pofino.
-
polo2014
#17 Re: 1,2 tsi garancija
ali cu se nasekirati ja a za vw me bas briga.
tuzicemo se,vrlo vazno.
tuzicemo se,vrlo vazno.
- commendatore
#18 Re: 1,2 tsi garancija
Nisam se htio cobjeku rugat jer znam na kojim je mukama....Smetljarska firma u fazonu koga mogu zajebat zajebace.... a to su smetljarski motori....
savjetujem postavljacu teme nek napise dopis sa racunina garancijom i sl sve uredno skenirano VAGu odnosno Skodi drito u svabiju bez ovih nasih mufljuza uz napomenu a i stvarnu zelju da ce ih tuzit ukoliko se ne ispostuje ugovor iz garancije.
pa umjesto motora trazi pare nazad i to poduplano
savjetujem postavljacu teme nek napise dopis sa racunina garancijom i sl sve uredno skenirano VAGu odnosno Skodi drito u svabiju bez ovih nasih mufljuza uz napomenu a i stvarnu zelju da ce ih tuzit ukoliko se ne ispostuje ugovor iz garancije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19 Re: 1,2 tsi garancija
Pa ne ruga se niko covjeku, nego ovaj gore opravi pa na pijacu....i onda kaze pametujemo....pa ne pametujemo, al eto da bude fer i posteno, da naleti na takvog Pola, jel....
- problemnatravunu
#20 Re: 1,2 tsi garancija
Ovo u startu zaboravi, ja sam imao žestoku zaebanciju sa 1.2 tsi, i izmedju ostaloga i ovo uradio, nista konkretno od njih, samo ti napisu da je za to zaduzen ovlasteni importer njihove marke , a to je Porsche Sarajevo, a njima se j_ebe (s oproštenjem!), meni nisu ni feninga htjeli dati popusta!Smradovi prokleti!!!commendatore wrote:Nisam se htio cobjeku rugat jer znam na kojim je mukama....Smetljarska firma u fazonu koga mogu zajebat zajebace.... a to su smetljarski motori....
Zato sam ih ZAUVIJEK prekrižio, i kupio drugu marku!
Od mene imaju dozivotnog mrzitelja i antipropagatora
-
jefferson
#21 Re: 1,2 tsi garancija
Jaro moj, prvo VW je napravio daleko veca sranja sa svojim autima nego to sto se tebi desilo. I nije VW jedini, svaka kompanija je imala ispada ovakvih na odredjenim motorima, gdje misle malo ustediti na nekim djelovima pa ispadne skuplja pita od tepsije.polo2014 wrote:vlasnim sam pola 1,2 tsi 110 ks 2014.
savjet mi treba u ovome:
lijep pozdrav.
Ono sto se tebi desilo je klasican problem koji prati FSI, TSFI i TSI motore od zacetka. Slab spaner koji sam po sebi nije toliki problem, nego je probelm sto su se zbog direktnog ubrizgavanja, kratkih relacija i prosjecnog ulja stvorile karbonske naslage na ventilima, i jednostavno spaner vise nije mogao da podnese taj napor prilikom paljenja. Tebi se desilo na 1.2TSI, sta mislis kada se to desi na S4 audiju od 100,000km?
Inace, danas sa novima autima kupujes macka u vreci. Sa silnom elektronikom, ekoloskim uredjajima itd. ti vise ne kupujes auto, nego kompjuter.
Sto se tice da li ej tebe neko obavjestio ili ne, jbg, to je posljedica bosanske svakodnevnice gdje ne postoji prava zastita potrosaca. Da je ovo uredjena drzava VW bi platio kaznu sto te nije obavjestio. VW samo posluje u skladu sa pozitivnim zakonima zemlje u kojoj je auto prodato ili/i u kojoj se ono vozi.
-
jefferson
#22 Re: 1,2 tsi garancija
VW posluje u skaldu sa pozitivnim zakonima u BiH. Da je potrosac u BiH zasticen ko u njemackoj, ne bi imao problem.problemnatravunu wrote:Ovo u startu zaboravi, ja sam imao žestoku zaebanciju sa 1.2 tsi, i izmedju ostaloga i ovo uradio, nista konkretno od njih, samo ti napisu da je za to zaduzen ovlasteni importer njihove marke , a to je Porsche Sarajevo, a njima se j_ebe (s oproštenjem!), meni nisu ni feninga htjeli dati popusta!Smradovi prokleti!!!commendatore wrote:Nisam se htio cobjeku rugat jer znam na kojim je mukama....Smetljarska firma u fazonu koga mogu zajebat zajebace.... a to su smetljarski motori....
Zato sam ih ZAUVIJEK prekrižio, i kupio drugu marku!
Od mene imaju dozivotnog mrzitelja i antipropagatora, ali šta sam i ko sam ja? , ali eto malo je lakše u duši, kad to napisem!!
- commendatore
#23 Re: 1,2 tsi garancija
Zato i kazem nek pokusa ako moze istjerat pravdu njemackim sudovima a ne nasim.... nije porse sarajevo napravio auto nego vag wolfsburg
- Haris.ba
#24 Re: 1,2 tsi garancija
Zar nije lakše ne kupovati tsi motore?commendatore wrote:Zato i kazem nek pokusa ako moze istjerat pravdu njemackim sudovima
Jesi siguran da može dobaciti do njemačkog suda?
Stvarni mufjuz jest proizvođač jer mu se može. Jer garanciju pokriva proizvođač. Naš servis bi jedva dočekao da mu Vw pošalje novi motor. I samo da transplataciju radi. Nije do našega servisa.commendatore wrote:savjetujem postavljacu teme nek napise dopis sa racunina garancijom i sl sve uredno skenirano VAGu odnosno Skodi drito u svabiju bez ovih nasih mufljuza uz napomenu a i stvarnu zelju da ce ih tuzit ukoliko se ne ispostuje ugovor iz garancije.
Ovo je isto ko priča sa Kramarom. Svi guglaju poslije problema. Zar je toliki problem bilo ukucati tsi u gugl?
Evo odmah na prvoj stranici.
https://1200cctsiengine.wordpress.com/o ... s-defects/
Evo ovdje imaš svašta. I svi dobijaju "refurbished" engine.
- commendatore
#25 Re: 1,2 tsi garancija
Ljudi misle poslije 1.6D motora i 1.9 TDi da je svaki drugi VAGov motor iste kvalitete a u biti su veca smeca od deklasiranih denomiranih proizvodjaca docim lupaju taj marketing pogotovo uzevsi u obzir trzista dje su povlasteni....tu salju smetlje i robu nize kategorije a korisnici se u praa udaraju ponoseci se sto voze VnAGo....
I dalje smatram da moze preko cestitoh iskusnog advokata u njemackoj ex-teritorijalno traziti svoja prava
I dalje smatram da moze preko cestitoh iskusnog advokata u njemackoj ex-teritorijalno traziti svoja prava