1/2 Francuska - Belgija

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Ko prolazi dalje?

Poll ended at 10/07/2018 00:38

Francuska
31
66%
Belgija
16
34%

Total votes: 47

palermo

#376 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by palermo »

Muhamed Đakmić wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Volio bi da Đakmić ili Palabra napisu koju o Francuskoj :sax: Znam da Đakma brat opravdano ne gotivi Dešampa :)

Martinez je usrao sa ovom nakrkanom sredinom, a narocito neigranjem Karaska i Mertensa. Čadli je odigrao odvratnu utakmicu, Lukaku, Felaini i Vitsel takodjer :-)
Sad će još ispasti da glumim stručnjaka :oops:

Šta da ti napišem, da sam ubijeđen da uzimaju titulu otkad su postali poznati svi učesnici polufinala? :D

Internacionalni fudbal nije kvalitativno na nivou klupskog, naročito se to ogleda kroz izostanak nekih od osnovnih postulata moderne igre poput aktivnog visokog presinga. Ko u ovo ne vjeruje, nek uzme večerašnju utakmicu i utakmicu Belgije i Brazila i pravi poređenja sa završnicom Lige prvaka. U današnjoj utakmici, u jednoj situaciji u prvom poluvremenu, Hazard i De Bruyne (čini mi se da su njih dvojica u pitanju) razmijenili su 3 dupla pasa na deset kvadrata bez da im je iko prišao. Toga u vrhunskom fudbalu teško da ima.

Mislim da dugo nije bilo turnira na kojem je manje trenerske elite, mada je ovo proizvoljna ocjena, pa može biti da griješim. Ipak, kad među najbolje trenere turnira spadaju Deschamps i Martinez, sve je jasno. I to ne govorim samo jer su dobacili do polufinala, niti im je to kompliment. Nego jednostavno, savezi nisu moćni da se bore sa klubovima i drže trenersku kremu kod sebe. Da li su ikad bili, to ne znam, možda napamet pričam. U takvim okolnostima, ekipe koje ne napadaju nego igraju reaktivno su u prednosti, jer samo vrhunski treneri su sposobni igrati istovremeno efikasan i efektivan fudbal. Ili drugim riječima, teško je i igrati lijepo i pobjeđivati, najčešće se mora birati.

A sve ovo napisah kao neki uvod za ocjenu Deschampsa, koji meni igra nevjerovatno dosadan fudbal s obzirom na potencijal koji mu ekipa ima, ali istovremeno je napravio ekipu za koju si najsigurniji na svijetu da se neće u nekoj odlučujućoj utakmici okliznuti i zapeti. Dobar je tekst napisao Topić o Deschampsu iz 1998. godine i Deschampsu danas, tj. o Francuskoj 1998. godine i Francuskoj danas.

Ovo je apsolutna kopija tog tima po svemu, Deschamps ne zna pobjeđivati drugačije od načina na koji ga je naučio Aime Jacquet 1998. godine, a tad su bili popljuvani jer je Jacquet igrao jednako dosadno i otjerao igrače poput Ginole, Cantone i sličnih jer nisu dovoljno borbeni i rastrčani i ne trebaju mu. Provukli su se do samog kraja, puno teže im je išlo nego sad.

Ja preferiram ekipe koje igraju napadački fudbal, ovaj francuski hibridni me stvarno nervira, ali razumijem da Deschamps nikad neće izaći iz svoje komforne zone, tri strašna trkača na sredini, dva vrhunska napadača koji sami rješavaju utakmice i jedan koji može razbiti bunker i generalno promijeniti tok utakmice jer može primiti i spustiti loptu.

Nije mu nužno ni da radi to, da su oni večeras preuzeli inicijativu, mogli su imati probleme sa kontranapadima, a vidjeli smo šta mogu Hazard i De Bruyne još ranije.

Dodao bih još samo da (a možda sam mogao cijeli post na ovo Francuska ima ubjedljivo najveći individualni kvalitet otkad su ispali Španija i Brazil i da je jedini Deschampsov zadatak da stvori uslove u kojima će individualni kvalitet dobijati utakmice. A to znači čvrsto, dosadno, i sa što više prilika za prekide ili kontranapade.
Pa kad jesi stručnjak :) uz to rekao bih prilično objektivan stručnjak.

Mene ova reprezentacija Francuske neodoljivo podsjeća na Brazil 2002 godine ( nemojte sada da se hvatate detalja, znam ja da ima razlika) ne igraju nešto, ali jednostavno imaš osjećaj premoći. Belgija je juče, osim onih prvih dvadesetak minuta, zaista djelovala nemoćno. Sve imaš osjećaj sad će belgijanci, ali nikako to sad da dođe, baš kao i Nijemci u finalu 2002 sa Brazilcima......

I samo bih dodao da se pomalo neopravdano potcjenjuju selektori reprezentacija, biti trener u fudbalskom klubu i trener (odnosno selektor ) u reprezentaciji su vrlo različite stvari. Vrlo je upitno kako bi se u reprezentackiji snašli i ćelavac , i Jose, uostalom mislim da je recimo Santos kada je riječ o reprezentacijama zaista trenerska elita i kao što rekoh, vrlo je upitno da li ijedna od ovih trenerskih legendi bolje od njega obavljala posao.
stakasa

#377 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by stakasa »

Martinez je sinoc ugusio De Brujnea, nabio ih je u sredinu, samo su mu smetali. A pogrijesio je i sa onim Chadlijem, bilo je to ocito nakon petnaest minuta ali nije pravio promjenu. Belgija moze bolje od onoga sto je sinoc pokazala.
ultima_palabra

#378 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by ultima_palabra »

Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho vs Griezmann, Mbappe, Giroud... ne ide da ga jebeš :mrgreen:

Mbappe jeste fenomen, ali kada ima prostora da razvije brzinu... kada se protivnik brani nema ga nigdje. Griezmann je dobar i snalažljiv strijelac. O ovom trećem neću :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#379 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by _BataZiv_0809 »

Djakma :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#380 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Chmoljo »

al stvarno... Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho... kad izgovori čovjek, gaće same padaju :D
stakasa

#381 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by stakasa »

Onaj Kante iz Chelsea fantasticno igra citavo prvenstvo. Matuidi je cak i visak kada Kante igra
ultima_palabra

#382 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by ultima_palabra »

Chmoljo wrote:al stvarno... Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho... kad izgovori čovjek, gaće same padaju :D
Ali fakat nisu igrali to prvenstvo nešta spektakularno... sjećam se kad Belgiji poništiše čist gol kod 0:0 u 1/8... ako nije baš Wilmots zabio :D

Ali si znao da su 2-3 bljeska u 90 minuta neminovna.
cyprus

#383 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by cyprus »

palermo wrote:Pa kad jesi stručnjak :) uz to rekao bih prilično objektivan stručnjak.

Mene ova reprezentacija Francuske neodoljivo podsjeća na Brazil 2002 godine ( nemojte sada da se hvatate detalja, znam ja da ima razlika) ne igraju nešto, ali jednostavno imaš osjećaj premoći. Belgija je juče, osim onih prvih dvadesetak minuta, zaista djelovala nemoćno. Sve imaš osjećaj sad će belgijanci, ali nikako to sad da dođe, baš kao i Nijemci u finalu 2002 sa Brazilcima......

I samo bih dodao da se pomalo neopravdano potcjenjuju selektori reprezentacija, biti trener u fudbalskom klubu i trener (odnosno selektor ) u reprezentaciji su vrlo različite stvari. Vrlo je upitno kako bi se u reprezentackiji snašli i ćelavac , i Jose, uostalom mislim da je recimo Santos kada je riječ o reprezentacijama zaista trenerska elita i kao što rekoh, vrlo je upitno da li ijedna od ovih trenerskih legendi bolje od njega obavljala posao.
Ne slažem se u svemu sa Đakmom (istina, slažem često), ali je bez premca najbolji fudbalski analitičar na forumu :-D

Nego, sad se slažem i sa tobom :thumbup: Francuska zaista djeluje tako, ja sam tu premoćnost prepoznao i prije samog početka... I kroz onu njihovu prividnu bezvoljnost u grupnoj fazi, opet se to nekako vidjelo...

Slažem se i ovo za selektore... Lakše je voditi klub i uigravat klupske ekipe... Neuporedivo lakše... Ne samo zbog vremena koje imaš na raspolaganju, nego i činjenice da su ti igrači uigrani u neke druge sisteme, i da im ti to privremeno moraš izbit iz glave i usadit bar neku osnovu svoje vizije... Laik sam, ali to mi zaista djeluje kao izuzetno težak zadatak... Da ne govorim da imaš milione kauč selektora nad glavom, i ne baš velike manevarske mogućnosti...
palermo

#384 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:
Chmoljo wrote:al stvarno... Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho... kad izgovori čovjek, gaće same padaju :D
Ali fakat nisu igrali to prvenstvo nešta spektakularno... sjećam se kad Belgiji poništiše čist gol kod 0:0 u 1/8... ako nije baš Wilmots zabio :D

Ali si znao da su 2-3 bljeska u 90 minuta neminovna.
Otprilike sam si objasnio ono što sam hotio reći, jednostavno si osjećao premoć iako je igra bila prilično, što bi džakma rekao, dosadna.
Muhamed Đakmić

#385 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Muhamed Đakmić »

E kad me već krenulo :D :D :D

Da dodam da se ne slažem sa ocjenama da je Martinez loš selektor. Kako ste i sami rekli, selektorski posao nije nimalo lagan i jednostavan, a Martinez je ipak ispunio očekivanja, izbacio jedan tim jači od sebe adekvatnijim pristupom i ispao od boljeg od sebe.

Ne postoji sistem igre, barem ja mislim, kojim bi Belgija eliminisala Francusku bez da presudnu ulogu igra faktor sreće. I da je bio tu Radja umjesto Fellainija ne bi to donijelo drastičnu razliku, ovi su jednostavno bolji. Vjerujem da će i finale biti slično, Francuze bi više namučio neki bunkeraški tim, mada eto ni Urugvaj nije ništa napravio.
ultima_palabra

#386 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by ultima_palabra »

Muhamed Đakmić wrote:E kad me već krenulo :D :D :D

Da dodam da se ne slažem sa ocjenama da je Martinez loš selektor. Kako ste i sami rekli, selektorski posao nije nimalo lagan i jednostavan, a Martinez je ipak ispunio očekivanja, izbacio jedan tim jači od sebe adekvatnijim pristupom i ispao od boljeg od sebe.

Ne postoji sistem igre, barem ja mislim, kojim bi Belgija eliminisala Francusku bez da presudnu ulogu igra faktor sreće. I da je bio tu Radja umjesto Fellainija ne bi to donijelo drastičnu razliku, ovi su jednostavno bolji. Vjerujem da će i finale biti slično, Francuze bi više namučio neki bunkeraški tim, mada eto ni Urugvaj nije ništa napravio.
Ma ja ne vidim po čemu je Francuska išta bolja od Belgije... čak imaju jače kreativce i golmana. Možda u sredini terena i na stoperu da su jači, ali nije to neka razlika.
Muhamed Đakmić

#387 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ne znam baš, štoperski par je recimo puno jači i sigurniji, barem meni. Umtiti i Varane su ipak klasa iznad sva trojice Belgijanaca, možda ne toliko igrački koliko mentalno. Varane je osvojio sve, Umtiti igra za Barcelonu, teško je da je njihov mentalitet isti kao kod dvojca iz Tottenhama, a pogotovo mi je Kompany neozbiljan jer je odigrao 60 utakmica ukupno u zadnje tri godine.

Dembele, Fellaini, Witsel protiv Pogbe, Kantea i Matuidija jednostavno ne mogu da se nametnu na adekvatan način, ni tehnički, a pogotovo ne trkački. To im je zapravo najslabiji dio ekipe.

Ova trojica gore jesu jača isključivo jer je dio trojca kod Francuza Giroud, ali kad igraju na vrhunsku postavljenu odbranu, dobiješ utakmicu kao sinoć, gdje jedini Hazard može nešto individualno napraviti, dok je De Bruyne ipak više sistemski igrač koji ovisi od prostora. Možda bi Lukaku bio opasniji da su probali od njega praviti ono što su Francuzi pravili od Girouda, ali opet ne znam kakav bi bio ishod.

Ne vjerujem da bi Belgija mogla odigrati utakmicu kakvu je odigrala Francuska i pobijediti, jednostavno defanzivno ne bi bili dovoljno čvrsti u veznom redu koliko su čvrsti Pogba, Kante i Matuidi.
ultima_palabra

#388 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by ultima_palabra »

Dobro, možda ima razlike u klubovima za koje igraju, ali Vertonghen se sigurno može nositi sa Umtitijem recimo, koji zna biti kikser.

Ima razlike u veznom redu, ali je Radja mogao tu razliku smanjiti... Fellaini igra neki free role gdje ga često viđaš u 16 metara, to je možda prošlo protiv Japana, ali Francuska je preozbiljna za to.
Fudo387

#389 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Fudo387 »

Nije meni Radja neki igrac koji bi mogao donijeti prevagu protiv Francuske.
Tromblon

#390 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Tromblon »

Fudo387 wrote:Nije meni Radja neki igrac koji bi mogao donijeti prevagu protiv Francuske.
Ja bas kontam kako on cesto iz nicega mapravi prevagu. Drinking I sprint za brzi prenos lopte. Zna podici ritam kad treba I zna ga zabiti I iz 16, a I Sa distance.

Sve Ono sto fali Vitselu Koji je klasicni tempas I rijetko se prikljucuje naprijed.
Hugo Chavez

#391 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Hugo Chavez »

Muhamed Đakmić wrote:Pa ne znam baš, štoperski par je recimo puno jači i sigurniji, barem meni. Umtiti i Varane su ipak klasa iznad sva trojice Belgijanaca, možda ne toliko igrački koliko mentalno. Varane je osvojio sve, Umtiti igra za Barcelonu, teško je da je njihov mentalitet isti kao kod dvojca iz Tottenhama, a pogotovo mi je Kompany neozbiljan jer je odigrao 60 utakmica ukupno u zadnje tri godine.

Dembele, Fellaini, Witsel protiv Pogbe, Kantea i Matuidija jednostavno ne mogu da se nametnu na adekvatan način, ni tehnički, a pogotovo ne trkački. To im je zapravo najslabiji dio ekipe.

Ova trojica gore jesu jača isključivo jer je dio trojca kod Francuza Giroud, ali kad igraju na vrhunsku postavljenu odbranu, dobiješ utakmicu kao sinoć, gdje jedini Hazard može nešto individualno napraviti, dok je De Bruyne ipak više sistemski igrač koji ovisi od prostora. Možda bi Lukaku bio opasniji da su probali od njega praviti ono što su Francuzi pravili od Girouda, ali opet ne znam kakav bi bio ishod.

Ne vjerujem da bi Belgija mogla odigrati utakmicu kakvu je odigrala Francuska i pobijediti, jednostavno defanzivno ne bi bili dovoljno čvrsti u veznom redu koliko su čvrsti Pogba, Kante i Matuidi.
Izvinjavam se, ali ja neću hvaliti. U komentaru su preskočene, po mom mišljenju, najjače karike - golmani. Ne zna se koji je bolji, a Llorisova fenomenalna odbrana Alderweireldovog šuta je, opet po mom mišljenju, bila ključna za dalji tok utakmice. Mislim da odbrana Belgije nije ništa slabija od Francuza ni igrački, a ni mentalno. Slažem se da je na sredini Francuska jača, a čini mi se da je najveći problem Belgijanaca bio, blago rečeno, nedostatak komunikacije između njihovih najboljih igrača - Lukakua, DeBruynea i Hazarda, koji su morali donijeti prevagu u ovom duelu.
B6Redhell

#392 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by B6Redhell »

cyprus wrote:
B6Redhell wrote:Ova utakmicaje pokazala svu slabost belgije.
Hazard i mozda malo kevin de burne i kortua su vukli ovu reprezentaciju dokle su dogurali.
Ostatak prosijek ili ispod prosijeka.
E jebiga ti, ako je ekipa iz polufinala svjetskog prvenstva prosjek ili ispod prosjeka, šta je onda 98% ostalih reprezentacija? :-D

Dobra je Belgija, ali Francuska je Francuska... Ovo je bio duel dvije trenutno najjače reprezentacije na svijetu (eto, uz Brazil)... Belgijancima je ipak falila nešto bolja izbalansiranost tima, ali jebemu ne možeš ih zvat prosječnim ili ispodprosječnim :-)
vijeruj @Cyprus ova trojica igraca sto sam nabrojao popravljaju prosijek belgiji drasticno.. npr lukaku drtina onoliki, a ljudi ga pokrili nije lopte primio.
ipak njihov glavni adut hazard sa brzom kontrom sa de brujnom preciznoscu (I kurtoa odbranama,) je ih izvlacio brzim kontrama.. jedino su tu bili dobri..
protiv japana jedva, sa brazilom da I ne pricam. brazil nije imo zavrsnice ali dominacija, francuska prejaka. zato je za mene ovaj ostatak tima prosijecan.. :)
Muhamed Đakmić

#393 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by Muhamed Đakmić »

Hugo Chavez wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Pa ne znam baš, štoperski par je recimo puno jači i sigurniji, barem meni. Umtiti i Varane su ipak klasa iznad sva trojice Belgijanaca, možda ne toliko igrački koliko mentalno. Varane je osvojio sve, Umtiti igra za Barcelonu, teško je da je njihov mentalitet isti kao kod dvojca iz Tottenhama, a pogotovo mi je Kompany neozbiljan jer je odigrao 60 utakmica ukupno u zadnje tri godine.

Izvinjavam se, ali ja neću hvaliti. U komentaru su preskočene, po mom mišljenju, najjače karike - golmani. Ne zna se koji je bolji, a Llorisova fenomenalna odbrana Alderweireldovog šuta je, opet po mom mišljenju, bila ključna za dalji tok utakmice. Mislim da odbrana Belgije nije ništa slabija od Francuza ni igrački, a ni mentalno. Slažem se da je na sredini Francuska jača, a čini mi se da je najveći problem Belgijanaca bio, blago rečeno, nedostatak komunikacije između njihovih najboljih igrača - Lukakua, DeBruynea i Hazarda, koji su morali donijeti prevagu u ovom duelu.
Pa golmane i jesam preskočio jer su oba vrhunska klasa, meni je teško među njima napraviti razliku :D
AmiĐa_Idriz

#394 Re: 1/2 Francuska - Belgija

Post by AmiĐa_Idriz »

Lloris je kad podvučeš crtu malo veći kikser od Kurte.

Martinez je promašio sa Dembeleom juče, slaba tačka slabo i uigrana čini mi se, a i primjetili su to Francuzi (Kante) pa su ga pritiskali do besvijesti. A i Kevin je bio off totalno, milion pogrešnih dodavanja.
Locked