mislim da je ovdje ipak zavrzlama u pravu. interesi velikih sila i moc su iznad prava, zakona i pravde. pravo onda sluzi samo da kurtoazno obrazlozi jezik sile. ako je to malo tesko izvesti kroz neke postojece medjunarodne regulative, uvijek je tu stari dobri sui generis.pasha078 wrote:Nikada nisam bio pristasa tih teorija "zakulisnih sila". Naravno da interesi sila igraju ulogu. Ali isto tako ti interesi su funkcija dogadjaja i aktera na terenu. I isto tako ti interesi nisu monolitni vec konglomeracija sub-interesa koji znaju biti kontradiktorni. Npr, teza da biH opstaje u dejtonskom formatu jer zapad ne zeli muslimansku drzavu mi je smijesna i apsolutno bez ikakve osnove, ali se protura na ovom forumu cesto.zavrzlama wrote:Koga briga za poziciju rs i katalonije....pika se snaga na terenu i interesi velikih sila...BIH opstaje samo iz razloga sto je rusija daleko,a zapad ne zeli muslimsku drzavicu podjelom BIH jer je kasno za novo biolosko unistenje bosnjaka koji svakom godinom cine sve veci% u ukupnom broju stanovnika BIH...a to genocid,etnicko ciscenje i medjunarodno pravo da brane BIH i prave razliku izmedju katalonije i rs nema veze...samo goli interes velikih sila i stanje na terenu...rs moze dobiti samostalnodt samo dogovorom rusije i zapada...a zapadu se uopste ne uklapa u interes podjela BIH....pasha078 wrote:Mislim da na ovu temu dosta uticu dogadjaji na Balkanu, te je i to jedan od razloga da vecina forumasa ne podrzava Katalonce.
Pozicija Katalonije i RS nije ista. RS u teritorijalnom opsegu koji danas ima je rezultat nedavnog genocida i etnickog ciscenja. Katalonija nije. Provodjenjem genocida, RS je otpisala pravo na samoopredjeljenje kakvo ima Katalonija. Zasto? Jednostavno zato jer ako damo RS to pravo, mi priznajemo genocid kao legitimno politicko sredstvo te i Bosnjaci zadrzavaju pravo da provedu genocid nad Srbima, kada i u uslovima u kojima mogu. Naravno, ovo je neprihvatljivo, stoga se na RS ne moze primijeniti argument katalonije.
Slicno chelijevoj malicioznoj sugestiji o baltickim republikama. Ruska populacija je rezultat etnickog ciscenja i inzenjeringa.
U danasnjem drustvu gola sila nije prihvatljiva (osim kod Rusa i rusofila), vec mora biti upakovana u neki ideoloski ili pravni paket. Stog i moj post iznad.
o pravu i pravdi se moze govoriti samo tamo gdje mocnici nemaju bas neki izraziti interes