09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
45cents

#126 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Šapat wrote:Slazem se i s ovim, s tim sto mislim da ne bi bilo lose pomalo provlaciti i federalce poput Brankovica. Vec smo poceli s tim 06.04., pa zasto i ne nastaviti.
Nije problem prozvati Brankovića.... On je sam sebe odronio da je postao velika meta ko' Trebević. Ljudi su danima prilazili stolovima gdje se potpisivala peticija i pitali za Brankovićevu smjenu, odnosno peticiju sa takvim zahtjevom....

Ali šta je to konkretno šta formalno upućuje na njegovu zloupotrebu ovlaštenja, kršenje propisa, učinjeno, neučinjeno, itd:

a) njegova istraga
b) konkretna djela/nedjela (ukazati na tačno određeni propis, član, citirati, prozvati)
c) propuštenom djelovanju, a zakonom definisana obaveza za premijera

Nemojte da ga se proziva "generalno", pa da se on brani "generalno". Opet ćemo danima slušati hvalospjeve kako se i kada javio na telefon, dao saglasnost, inicirao, tražio, ... (kako je on veliki pregalac i junak privatizacijske elite, itd.)

Takav pristup nas ne vodi nigdje, zlatno vrijeme prolazi, staro ne završavamo, a novo se otpočinje bez pripreme.

Prije dva dana, Kolegij stranke SDA je stao iza Brankovića, tačnije u odbranu nastavka njegovog mandata unatoč činjenici da je protiv njega pokrenuta istraga.

To je novi momenata (a za mene izazov) da se ova incijativa izuzetno dobro i detaljno pripremi i pokrene iz pravca koji se ne može braniti ili odbraniti uopšte.
moguce je

#127 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by moguce je »

Alhemicarkaa wrote:
moguce je wrote:sirenjem fokusa protesta u ovom momentu, prema mom sudu, moze dovesti do "gubljenja" u sumi administracije, birokracije i njihovih nadleznosti. jos uvijek nismo smijenili one koje smo proglasili odgovornim-"nase roditelje". prvo to treba uraditi, time cemo ohrabriti sami sebe i onim sumnjicavim dokazati da se protestima ipak moze nesto postici a time, vrlo moguce, dobiti i na masovnosti. na smijemo se zavaravati i zanositi, kao hajmo ih sad sve mijenjati, hebi ga ali nemamo jos toliku masovnost. prijedlog: protesti svakako, plus pritisak na izabane u gradskom vijecu i skupstini kantona, prelazak na federalnu ili visu instancu, u ovom trenutku, nikako.
Mi smo ovdje kao gradjani, kao zastupamo gradjane, a ustvari sve vise oponasamo politicare i gluhi smo na ono sto gradjani pricaju, pa cak i sta mi licno mislimo, vec taktiziramo.

Koga god znam, a ne dolazi na proteste, rekao je doci cemo kad prozovete Brankovica. N ljudi, dok sam stajala na standu sa peticijama, prislo je i pitalo mogu li potpisati za Brankovica.

Nemamo masovnost jer ljudi smatraju da se bavimo manje vaznim problemima (moralna odgovornost ispred ocigledne pljacke Brankovica, i drugih).

Polako se pretvaramo u ono protiv cega se borimo - prebacujemo odgovornost, prozvacemo vise nivoe kad se omasovimo, ljudi kazu da ce doci i omasoviti kad prozovemo vise nivoe. Ko je lud od nas pa se svi nalazimo u zacaranom krugu? Gradjani u cije ime nastupamo? Ili mi?
ja ovdje zastupan jedino i iskljucivo sebe i ko tebi dade legitimitet da zastupas neke gradjane? to je matrica velikih narodnih vodja. protesti upravo postoje kako bi svako zastupao sebe, pojedinacno. to sto neke od nas gradjani prepoznaju i daju podrsku ne znaci da ih mi zastupamo...nismo mi bosnjaci, srbi ili hrvati da nas zastupaju velike vodje nego gradjani a gradjanin predstavlja sebe dolaskom na ove proteste...to sto ce mi neko zeljan komunikacije prici i reci "svaka vam cast" ne daje mi za pravo da umisljam kako ga ja predstavljam...priblizili ste me razmisljanju da treba "napasti" i druge nivoe, ne toliku snagom argumenata koliko mjesavinom emocije straha od prestanka bilo kakvih protesta i zelje za hebanjem majke svima...i nisam "kao gradjanin",nego to zaista jesam
moguce je

#128 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by moguce je »

homo_sapiens wrote:
"45cents"
Prije nego počnemo konstruktivno razmišljati o proširenju protesta, moramo se javno podsjetiti da iz prvog "braka" naših protesta i KS & Gradonačelnice, imamo hipoteku! S njom idemo svuda dalje i nju moramo opravdati - to je onih cca 20.000 potpisanih peticija koje su dokaz volje građana i dokaz povjerenja datog nama na pravcu istrajavanja na originalnim zahtjevima...
"amrica"
Slazem se sa tobom, ali bih rado vidjela Nedzada B. na plakatima, zasluzio je pocasno mjesto.
Ako smo poceli sa S&S i sa Kantonom Sarajevo, treba zavrsiti zapoceto, pa onda dalje
Tek kad protestima i zahtjevima postignemo konkretan cilj, a to su ostavke i odgovornost "prvoprozvanih" lokalnih mocnika, SS i SB, postici cemo kredibilitet da mozemo pozvati stanovnistvo FBiH na prozivanje i pozivanje na odgovornost i premijera Brankovica, i ostale na odgovornim funkcijama.

Zato svu energiju trebamo usmjeriti na sto brze postizanje cilja, da nam vrijeme ne otupi ostricu.
to je to, to je to, niko ne bjezi od sirenja protesta (jedva cekam) ali budemo li poceli "skakati" s jednog nivoa na drugi, bojim se, polomiti cemo se, svi smo igrali super maria :D zar ne?? :D :D :D
Asana

#129 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Budemo li cekali sa prozivanjem drugih dok SS i SB daju ostavke, bojim se da ce nam dodijati :)
Pa, oni i racunaju na zamaranje protivnika... njima se nigdje ne zuri :razz:
vedderedi

#130 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by vedderedi »

Sta mislite da ih malo razdrmamo 24. aprila i da donesemo Taji jos "simpaticnih" transparenata? Ocigledno su odlucili da nas ignorisu.

Kanton Sarajevo: Sjednica Skupštine 24. aprila

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo utvrdio da će se 18. redovna radna sjednica Skupštine Kantona održati u četvrtak 24. aprila.

Kako je utvrđeno, poslanici Skupštine KS će na toj sjednici, između ostalog razmatrati Prijedlog akcionog plana za implementaciju Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH u Kantonu Sarajevo, Nacrt zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, Analizu o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti dodjele koncesija za sedam privrednih subjekata, te Prijedlog odluke o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 02. do 09. maja 2008. godine,

Na dnevnom redu će biti i Nacrt prostornog plana područja posebnog obilježja zaštićeni pejzaž „Bijambare“, Izvještaj Komisije za praćenje realizacije Akcije Vlade Kantona Sarajevo „Dnevnica-e za Srebrenicu“, kao i Prijedlog teksta Sporazuma o saradnji između Kantona Sarajevo i Istarske županije.

Na istoj sjednici bit će razmatrani i izvještaji o radu za 2007. i programi rada za 2008. godinu 14 javnih ustanova iz oblasti rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080413043
homo_sapiens

#131 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by homo_sapiens »

Asana wrote:Budemo li cekali sa prozivanjem drugih dok SS i SB daju ostavke, bojim se da ce nam dodijati :)

Istovremeno prozivanje i pozivanje na odgovornost razlicitih nivoa vlasti bi licilo na pucanj iz sacmarice s velike udaljenosti !
cleo

#132 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by cleo »

moguce je wrote:
Alhemicarkaa wrote:
moguce je wrote:sirenjem fokusa protesta u ovom momentu, prema mom sudu, moze dovesti do "gubljenja" u sumi administracije, birokracije i njihovih nadleznosti. jos uvijek nismo smijenili one koje smo proglasili odgovornim-"nase roditelje". prvo to treba uraditi, time cemo ohrabriti sami sebe i onim sumnjicavim dokazati da se protestima ipak moze nesto postici a time, vrlo moguce, dobiti i na masovnosti. na smijemo se zavaravati i zanositi, kao hajmo ih sad sve mijenjati, hebi ga ali nemamo jos toliku masovnost. prijedlog: protesti svakako, plus pritisak na izabane u gradskom vijecu i skupstini kantona, prelazak na federalnu ili visu instancu, u ovom trenutku, nikako.
Mi smo ovdje kao gradjani, kao zastupamo gradjane, a ustvari sve vise oponasamo politicare i gluhi smo na ono sto gradjani pricaju, pa cak i sta mi licno mislimo, vec taktiziramo.

Koga god znam, a ne dolazi na proteste, rekao je doci cemo kad prozovete Brankovica. N ljudi, dok sam stajala na standu sa peticijama, prislo je i pitalo mogu li potpisati za Brankovica.

Nemamo masovnost jer ljudi smatraju da se bavimo manje vaznim problemima (moralna odgovornost ispred ocigledne pljacke Brankovica, i drugih).

Polako se pretvaramo u ono protiv cega se borimo - prebacujemo odgovornost, prozvacemo vise nivoe kad se omasovimo, ljudi kazu da ce doci i omasoviti kad prozovemo vise nivoe. Ko je lud od nas pa se svi nalazimo u zacaranom krugu? Gradjani u cije ime nastupamo? Ili mi?
ja ovdje zastupan jedino i iskljucivo sebe i ko tebi dade legitimitet da zastupas neke gradjane? to je matrica velikih narodnih vodja. protesti upravo postoje kako bi svako zastupao sebe, pojedinacno. to sto neke od nas gradjani prepoznaju i daju podrsku ne znaci da ih mi zastupamo...nismo mi bosnjaci, srbi ili hrvati da nas zastupaju velike vodje nego gradjani a gradjanin predstavlja sebe dolaskom na ove proteste...to sto ce mi neko zeljan komunikacije prici i reci "svaka vam cast" ne daje mi za pravo da umisljam kako ga ja predstavljam...priblizili ste me razmisljanju da treba "napasti" i druge nivoe, ne toliku snagom argumenata koliko mjesavinom emocije straha od prestanka bilo kakvih protesta i zelje za hebanjem majke svima...i nisam "kao gradjanin",nego to zaista jesam
@moguce je, istom logikom kojom se ti vodiš (zastupaš sebe i iznosiš svoje mišljenje) i @Alhemicarkaa iznosi svoje. Stoga nije u redu da je prozivaš zbog toga.
drugo, mi ako želimo da budemo podržani i prihvačeni, moramo slušati i uvažavati druge. jako je bitno da razgovaramo i poslušamo što više ljudi, posebno one koji se još vagaju i one koji ne podržavaju naše aktivnosti.
kada bi bili toliko zatvoreni i isključivi prema potrebama, zahtjevima i željama drugih, onda bi trebali djelovati isključivo individualno, svako svoju bitku. u grupi, nužni su dogovori, vaganje, zajedničko planiranje. zbog toga je bitno da opipavamo javnost i djelimo te informacije. ako nam je bitna masovnost, a za promjene, jeste.

ja lično želim ukazati i na druge, ne samo našeg Taju i Majku grada. ali ne zbog straha od prestanka protesta, kao što si naveo, nego zato što ima i gorih... i zato što mislim da je svijest ljudi u ovom trenutku najbitnija. da ne šute i ne trpe. da ovi protesti nisu isključivo naši, da se i drugi mogu dignuti protiv "svojih". samo da podsjetim, to ne znači da naše "roditelje" amnestiram i da se odustaje od njih. Naprotiv.
i slažem se sa @45 cent i s tobom i ostalim da iste treba dobro isplanirati i argumentovati.
da zaključim, isključivost (bilo koju) smatram pogubnom za nas, ukoliko smo se složili da ne odustajemo i da gledamo i dugoročne ciljeve, za dobrobit svih.
Last edited by cleo on 14/04/2008 00:59, edited 1 time in total.
cleo

#133 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by cleo »

homo_sapiens wrote:
Asana wrote:Budemo li cekali sa prozivanjem drugih dok SS i SB daju ostavke, bojim se da ce nam dodijati :)

Istovremeno prozivanje i pozivanje na odgovornost razlicitih nivoa vlasti bi licilo na pucanj iz sacmarice s velike udaljenosti !
slažem se, insistirati na ostavkama premijera i gradonačelnice, i djelovati u tom pravcu. ali ne ograničavati druge da dižu svoj glas, protiv drugih neradnika!
cleo

#134 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by cleo »

pa pobogu više sa akcionim planom!!!!!!!!!!! treba im pola godine da ga usvoje + pola godine da pođu djelovati!!!!!!!!!
milivoje

#135 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by milivoje »

cleo wrote:pa pobogu više sa akcionim planom!!!!!!!!!!! treba im pola godine da ga usvoje + pola godine da pođu djelovati!!!!!!!!!
Taman do izbora :?
suncica24

#136 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by suncica24 »

Ja mislim da su neki, kako na ovom forumu, tako i u stvarnosti, pojedinci i grupe, poceli zloupotrebljavati proteste u...neke druge svrhe. Da li zbog "moci", "popularnosti" protesta, interesa stranake, organizacije, filinga koji daje deset kamera pred tobom i onim za sto se boris, licnih ili nekih drugih interesa... ZABORAVLJAMO ZASTO SMO TU!

Ja sam ovdje zato sto ne zelim da se Denis nikad vise ne ponovi! I ljudi koji su se skupili na ovom forumu su imali isti cilj: NIKAD VISE! S kojim sad...ne znam sta se desava i gdje nestaje?
Ljudi dragi, LJUDI ginu na ulicama. Nije ovo Zambodza, pa da sa strojnicama stojimo pred kucnim pragom i branimo zivote! I nikako ne mogu da shvatim kada je to "izlapilo" iz glava forumasa, kada smo poceli "udarati tu i tamo", i ovog i onog, i boriti se i protiv nezaposlenosti, i protiv nacionalizma, i protiv korupcije, i protiv fuj plata poslanika...Kad?

Rim nije izgradjen za jedan dan. a mi bi da svo smece nagomilano zadnjih 15god. pometemo...sad? Pa smo postali" izabrani" i "odabrani" za otpetljavanje Gordijevog čvora! Za koga? Kome? U ime koga?

Ja sam tu zbog jednog djeteta cije oci gledam svaki dan. I zbog toga sto ne zelim ni da zamislim, ni da pomislim, da bi se tim, ili bilo koji drugim malim ocima, moglo sta desiti na putu od kuce do skole, zato sto smo mi cutali, mi gledali i mi pustili da neko ne radi svoj posao i da neko NE BUDE ODGOVORAN ZA TO!

Zato nas pitam: Sta, smo, osim straha, postigli? Sta promjenili (znam da jesmo...nesto, ali meni to "nesto" nije dovoljno)? Sta smo rijesili?
I, na kraju, STA MI ZAPRAVO ZELIMO RIJESITI I ZASTO SMO TU?
Alhemicarkaa

#137 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

moguce je wrote:ja ovdje zastupan jedino i iskljucivo sebe i ko tebi dade legitimitet da zastupas neke gradjane? to je matrica velikih narodnih vodja. protesti upravo postoje kako bi svako zastupao sebe, pojedinacno. to sto neke od nas gradjani prepoznaju i daju podrsku ne znaci da ih mi zastupamo...nismo mi bosnjaci, srbi ili hrvati da nas zastupaju velike vodje nego gradjani a gradjanin predstavlja sebe dolaskom na ove proteste...to sto ce mi neko zeljan komunikacije prici i reci "svaka vam cast" ne daje mi za pravo da umisljam kako ga ja predstavljam...priblizili ste me razmisljanju da treba "napasti" i druge nivoe, ne toliku snagom argumenata koliko mjesavinom emocije straha od prestanka bilo kakvih protesta i zelje za hebanjem majke svima...i nisam "kao gradjanin",nego to zaista jesam

Ko nam je dao legitimitet da skupljamo peticiju u ime gradjana? Ko nam je dao legitimitet da se predstavljamo kao gradjani i gradjanke Sarajeva? Ovo mi lici malo na iskoristavanje, kad treba pozvati ljude i javno zastupati svoj stav tad je to u ime svih gradjana, kad treba slusati ljude koje predstavljamo, e tad zastupam samo sebe, i ne interesuje me sta ljudi misle. Je li vas ovo podsjeca na nekog? Mene na nase politicare, predizborna kampanja.

Ako se borimo jedino i iskljucivo za sebe, hajmo fino napraviti spisak imena i prezimena i da tako istupamo sa pozivima, a ne da se licemjerno potpisujemo sa gradjani Sarajeva.

I treba razgraniciti jednom za svagda, zelimo li promjene ili da malo ispoljavamo svoju kreativnost i budemo u trendu. Ako zelimo promjene neophodna je masovnost, masovnost dobijamo slusajuci sta ljudi pricaju i misle.
Ili pak zelimo privatne proteste, gdje cemo mi biti kao inteletkualci kruga 99, sastajati se jednom sedmicno, povremeno biti glasniji i to je to. A u vijestima ce pisati i ove subote gradjani su se okupili da iskazu svoje nezadovoljstvo...
uvjek dobar gost

#138 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by uvjek dobar gost »

... Ja moram reagovati... oko ovih ljudi, šta bi oni htjeli da se uvrsti u zahtjeve il kada bi nam se određene populacijske grupe pridružile u traženju ostavki mame i taje...

Kada bi ppošumljavali BiH, poribljavali potoke il čistili korito Miljacke.. sigurno bi nam se pridružili iz udruženja gorana, ribara ili zeleni...
kada bi slušali raju ja bih davno bio na robiji jer morao bih zapaliti skupštinu ali tako sam, jer masa bi tek izašla kad bi vidjela da se dimi..., a ja bih tada već bio u prdekani !
Od zahtjeva za smjene se ne smije odustati, samo ostavke svemu ovome daju legalitet, naravno te ostavke su samo jedna od stepenica jer znamo mi sve ili se bar trudimo da znamo. No šta sprječava bilo koju interesne grupe da se okupe kao što smo se mi okupili... meni je preko glave ovih priča kojekakvih ljudi iz hladovine.... nemam ništa protiv protesta protivu Brankovića, Špirića... ili bilo kojeg činovnika, ali mislim da se prvo treba fokusirati na S i S-a....
Što prije oni odstupe mi ćemo prije nastaviti dalje.... a bujrum svima je da pripreme argumente protivu bilo kojeg činovnika u BiH...
Toliko od mene ...
Asana

#139 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by Asana »

i na kraju, STA MI ZAPRAVO ZELIMO RIJESITI I ZASTO SMO TU?
Ja bih rekla da zelimo ustanoviti princip odgovornosti nasih politicara za stanje drustva u koje su nas doveli svojim neradom, pohlepom i licnim interesima...
Povukli smo pitanje ODGOVORNOSTI za stanje u gradu, u kojem strahujemo od ubica i kokosara svakodnevno... utvrdili smo da im ne pada na pamet da prihvate svoju odgovornost, ali mi i dalje zelimo uvesti taj princip, sta vise, ZAHTJEVAMO GA!

Ukoliko zelimo Grad i drzavu po mjeri stanovnika, moramo poduzimati sve sto treba, da bismo to postigli. Ako je to i prosirenje fokusa, zasto ne.
45cents

#140 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

uvjek dobar gost wrote:... Ja moram reagovati... oko ovih ljudi, šta bi oni htjeli da se uvrsti u zahtjeve il kada bi nam se određene populacijske grupe pridružile u traženju ostavki mame i taje...

Kada bi ppošumljavali BiH, poribljavali potoke il čistili korito Miljacke.. sigurno bi nam se pridružili iz udruženja gorana, ribara ili zeleni...
kada bi slušali raju ja bih davno bio na robiji jer morao bih zapaliti skupštinu ali tako sam, jer masa bi tek izašla kad bi vidjela da se dimi..., a ja bih tada već bio u prdekani !
Od zahtjeva za smjene se ne smije odustati, samo ostavke svemu ovome daju legalitet, naravno te ostavke su samo jedna od stepenica jer znamo mi sve ili se bar trudimo da znamo. No šta sprječava bilo koju interesne grupe da se okupe kao što smo se mi okupili... meni je preko glave ovih priča kojekakvih ljudi iz hladovine.... nemam ništa protiv protesta protivu Brankovića, Špirića... ili bilo kojeg činovnika, ali mislim da se prvo treba fokusirati na S i S-a....
Što prije oni odstupe mi ćemo prije nastaviti dalje.... a bujrum svima je da pripreme argumente protivu bilo kojeg činovnika u BiH...
Toliko od mene ...

E, već sa ovakvim pristupom dobijamo taj momenat.... Naime, niko ne spori da se počene istraživati javno mišljenje u vezi Brankovića i sve refleksije koje građani imaju u vezi njega... Mislim da smo se identifikovali kao neformalna grupa koja je sposobna da pohvata takve impulse i akcente iz naroda.

U međuvremenu (a to je pitanje našeg obraza) moramo dovesti stvari do kraja:
- ili ostavke ili jasno i nedvosmisleno rješenje problema kriminala tipa "ništa mi ne možete" (u protivnom stradaće novi Denis, pitanje je sata, dana)
- ili ostavke ili odgovorno ponašanje prema građanima koji su (direktno ili indirektno) izabrali SS i SB

Kakvo je to odgovorno ponašanje kojeg tražimo - to se definiše već dva mjeseca i dobit će svoju konačnu formu u protestima 09. maja!
Last edited by 45cents on 14/04/2008 10:57, edited 1 time in total.
delightful

#141 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by delightful »

Obavjestenje:
Tema 'Protesti, usaglasavanje'... je spojena sa temom 'Protesti, chat'. Nekoliko postova sa 'usaglasavanja' je prebaceno na ovu temu. Ako mislite da ima jos nekih koji trebaju biti prebaceni, molim vas posaljite pp. Hvala
moguce je

#142 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by moguce je »

Alhemicarkaa wrote:
moguce je wrote:ja ovdje zastupan jedino i iskljucivo sebe i ko tebi dade legitimitet da zastupas neke gradjane? to je matrica velikih narodnih vodja. protesti upravo postoje kako bi svako zastupao sebe, pojedinacno. to sto neke od nas gradjani prepoznaju i daju podrsku ne znaci da ih mi zastupamo...nismo mi bosnjaci, srbi ili hrvati da nas zastupaju velike vodje nego gradjani a gradjanin predstavlja sebe dolaskom na ove proteste...to sto ce mi neko zeljan komunikacije prici i reci "svaka vam cast" ne daje mi za pravo da umisljam kako ga ja predstavljam...priblizili ste me razmisljanju da treba "napasti" i druge nivoe, ne toliku snagom argumenata koliko mjesavinom emocije straha od prestanka bilo kakvih protesta i zelje za hebanjem majke svima...i nisam "kao gradjanin",nego to zaista jesam

Ko nam je dao legitimitet da skupljamo peticiju u ime gradjana? Ko nam je dao legitimitet da se predstavljamo kao gradjani i gradjanke Sarajeva? Ovo mi lici malo na iskoristavanje, kad treba pozvati ljude i javno zastupati svoj stav tad je to u ime svih gradjana, kad treba slusati ljude koje predstavljamo, e tad zastupam samo sebe, i ne interesuje me sta ljudi misle. Je li vas ovo podsjeca na nekog? Mene na nase politicare, predizborna kampanja.

Ako se borimo jedino i iskljucivo za sebe, hajmo fino napraviti spisak imena i prezimena i da tako istupamo sa pozivima, a ne da se licemjerno potpisujemo sa gradjani Sarajeva.

I treba razgraniciti jednom za svagda, zelimo li promjene ili da malo ispoljavamo svoju kreativnost i budemo u trendu. Ako zelimo promjene neophodna je masovnost, masovnost dobijamo slusajuci sta ljudi pricaju i misle.
Ili pak zelimo privatne proteste, gdje cemo mi biti kao inteletkualci kruga 99, sastajati se jednom sedmicno, povremeno biti glasniji i to je to. A u vijestima ce pisati i ove subote gradjani su se okupili da iskazu svoje nezadovoljstvo...
ako zivim u srajevu i ako zivis u sarajevu onda imamo puno pravo da se nazivamo gradjanima sarajaeva. mi ne skupljamo peticiju u ime gradjana nego skupljamo potpise gradjana a tek onda, na izvijestan nacin ih mozemo zastupati i to samo u dijelu za koji su stavili svoj potpis a to su u ovom slucaju ostavke "roditelja". ali da ne zachatavamo, niko nikom ne zabranjuje organizovanje protesta bilo gdje ali ako pocnemo sa novim zahtjevima, logicno je, stari ce otici u zaborav. novo potiskuje staro! a mi ne smijemo zaboraviti Denisa, zbog lane,zbog haruna, dragana, elvisa, aide, ozrenke...i ne smijemo jer cemo postati neozbiljni sireci zahtjeve a ne ostvarujuci ciljeve...
moguce je

#143 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by moguce je »

@cleo, ok, nisam htio biti iskljuciv, to nije dobro, ako pak jesam bio i time povrijedio osjecanja, izvinjavam se, cilj je doci do najboljeg rjesenja ako usput koga fauliram...halalite :D :D :D
s vetrom uz lice

#144 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by s vetrom uz lice »

šta ja želim? da svi rade ono za šta su i postavljeni čovjeće, a tačka je i dalje na SB i SS,
mada je NB NB NB NB NB NB NB NB mi prvi ma listi :x
šta je s njm, a ?

.. a za deveti maj, velika blokada lanci i ostalo ako treba.. vještice podrži me :D
Alhemicarkaa

#145 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

Ja nisam dozivjela kao uvredu i napad na mene, ovdje smo se okupili oko istog cilja, i cak i smatram korisnim ove rasprave, kroz njih cemo izaci pametniji i jaci. Znaci, s moje strane nema ljutnje i nemam sta halaliti. :D

Samo bih voljela da se zna - prozivanjem visih oblika vlasti ne zapostavljamo dosadasnje zahtjeve. Oni su uvijek na prvom mjestu. Ali sa strane gledajuci, ovo izgleda drugacije, kao da imamo nesto licno protiv optuzenih. To su mi rekli i ljudi koji su bili na sve i jednom protestu!

I da, slazem se sa vjetrom u lice, ja mislim da je vrijeme da se radikalizujemo, vise nemamo izbora, nego leci na ulicu, vezati se za znakove, gledndere... I do ostavki!
buba

#146 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by buba »

Ma joj nije vise sporno hocel' se izaci na ulice..izlazi se, nadam se masovnije nego prije.
Je li nam poruka ista kao i prije? Treba da bude..ali nisam za ovo kao sto alhemicarka navede gore ''personalizirano'' vezanje.
Hoce li poruka biti prosirena i jaca? O tom treba da se odluci..ja sam za. Time protestima dajemo vecu i jacu dimenziju, a i po ko zna koji put, naglasavam, gubimo predznak iskljucivo ''sarajevskog'' protesta.
Alhemicarkaa

#147 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

Da, btw, time ne zapostavljamo ideju oko koje smo se okupili. NB je nadredjen SS (ne mogu im imena napisati pa me ubij), zar se ne moze po liniji odgovornosti prozvati i on? Zar nije mogao sam pozvati SSa na odgovornost?

Raspravljalo se i oko dovodjenja ljudi iz drugih gradova, hajde vi meni recite, biste li isli u Mostar da protestujete da su tamo protesti protiv gradonacenika Mostara i protiv premijera Hercegovacko-neretvanskog Kantona? Ali iskreno?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#148 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by mIRCerka »

zvak zvak :D

Dokle god ima onih koji napadaju, pa idu i licno, proteste i ucesnike/organizatore, ja znam da su Gradjani na pravom putu.
Mikado

#149 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Mikado »

Moj prijedlog je zgrada vlade Federacije (preko puta II gimnazije), al podržavam i prijedlog za protest pred zgradom Zajedničkih institucija, uz nadu bi nam se tamo pridružili i poljoprivrednici čiji protest još uvijek traje i sve socijalno ugrožene kategorije (penzioneri, invalidi ratni i postratni, demobilisani borci, nezaposleni...).

U primarni cilj tražiti smjene Nedžada Brankovića i Samir Silajdžića i ostavku gradonačelnice Semihe Borovac.
Tražiti hitno donošenje mjera na nivou federacije po pitanju povećanja fizičke i socijalne sigurnosti građana.
amrica

#150 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

Alhemicarkaa wrote:Da, btw, time ne zapostavljamo ideju oko koje smo se okupili. NB je nadredjen SS (ne mogu im imena napisati pa me ubij), zar se ne moze po liniji odgovornosti prozvati i on? Zar nije mogao sam pozvati SSa na odgovornost?

Raspravljalo se i oko dovodjenja ljudi iz drugih gradova, hajde vi meni recite, biste li isli u Mostar da protestujete da su tamo protesti protiv gradonacenika Mostara i protiv premijera Hercegovacko-neretvanskog Kantona? Ali iskreno?
Dovođenje ljudi iz drugih gradova je skoro pa nemoguće u ovom trenutku. Da bi se dovelo bar 1000 ljudi mora biti 10 autobusa. a to neko mora platiti. A i 1.000 ljudi je malo. Zamisli mi krenemo, napr u Mostar sa 20 auta, to je plafon 100 ljudi. A ti nađi parking u Mostaru za 20 auta, a da se ne pogubimo. A 100 ljudi, kap u Neretvi, k'o nijedan.
U ZG je došlo 350 autobusa iz unutrašnjosti, to je morala biti moćna organizacija protesta, ne samo tehnički, nego i finansijski (osim autobusa trebalo je obezbijediti kape, kabanice, pozornicu, tehniku, ručak za tih 35.000 ljudi...). Glavnih 5 sindikalnih podružnica je skupilo SAMO 40.000, od toga 35.000 izvan zg.
Locked