080 020 505 STOP KORUPCIJI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trinitrotoluol

#1 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by trinitrotoluol »

Postovani sugradjani odlucio sam se pokrenuti ovu temu u nadi da cemo na ovaj nacin barem malo doprinijeti razbijanju najveceg zla ovog drustva KORUPCIJE. Naime zelio sam sublimirati na jednom mjestu sve ono sto se provlaci kroz razne forume na sarajevo-x a vezano je za korupciju. Nesumnjivo da raspolazemo sa stotinama podataka i indicija vezano za korupciju u zdravstvu,administraciji,javnim preduzecima...i stoga mislim da bilo bi jako lijepo imati sve na jednom mjestu. Mozda bi tada i policiji i istraznim organima bilo mnogo lakse naci neke tragove koji ce ih voditi putevima pravde. Jedan dodatni razlog je ukorijenjeni strah nasih ljudi da prijave korupciju istraznim organima, strah od osvete, strah da bi mogli ostati bez posla, strah da nece biti adekvatno lijeceni isl.
Naravno kao sto sam naslov kaze PRIJAVITE KORUPCIJU KRIMOLOVCIMA ako imate saznanja,neugodna iskustva ili ste culi za ista. Pomozimo sami sebi krajnje je vrijeme.
Znam da neki forumasi ocekuju da postavljac teme pokaze svojim primjerom kako bi to trebalo izgledati. Na moju srecu a i onih koji bi to eventualno trazili nisam imao takva iskustva ali pouzdano znam da je to rak rana mog drustva,grada i drzave. Zato hocu da se borim protiv toga svim snagama pa i na ovakav nacin.
Molim vas krenimo... :bih:
nevenkagaragic

#2 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by nevenkagaragic »

trinitrotoluol wrote:Postovani sugradjani odlucio sam se pokrenuti ovu temu u nadi da cemo na ovaj nacin barem malo doprinijeti razbijanju najveceg zla ovog drustva KORUPCIJE. Naime zelio sam sublimirati na jednom mjestu sve ono sto se provlaci kroz razne forume na sarajevo-x a vezano je za korupciju. Nesumnjivo da raspolazemo sa stotinama podataka i indicija vezano za korupciju u zdravstvu,administraciji,javnim preduzecima...i stoga mislim da bilo bi jako lijepo imati sve na jednom mjestu. Mozda bi tada i policiji i istraznim organima bilo mnogo lakse naci neke tragove koji ce ih voditi putevima pravde. Jedan dodatni razlog je ukorijenjeni strah nasih ljudi da prijave korupciju istraznim organima, strah od osvete, strah da bi mogli ostati bez posla, strah da nece biti adekvatno lijeceni isl.
Naravno kao sto sam naslov kaze PRIJAVITE KORUPCIJU KRIMOLOVCIMA ako imate saznanja,neugodna iskustva ili ste culi za ista. Pomozimo sami sebi krajnje je vrijeme.
Znam da neki forumasi ocekuju da postavljac teme pokaze svojim primjerom kako bi to trebalo izgledati. Na moju srecu a i onih koji bi to eventualno trazili nisam imao takva iskustva ali pouzdano znam da je to rak rana mog drustva,grada i drzave. Zato hocu da se borim protiv toga svim snagama pa i na ovakav nacin.
Koji ste Vi OPTIMISTA!
Pa novinari su ti zbog kojih su mnogi procesi pokrenuti (SAMO pokrenuti), novinari su ti koji vrse pritisak na pravosudne institucije... i ???

http://nevenkagaragic.blogger.ba/arhiva ... 14/2407224

JA sam prijavila... pa...NISTA!

http://nevenkagaragic.blogger.ba/arhiva ... 25/2293265
Ajatolah_

#3 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by Ajatolah_ »

nevenkagaragic wrote:
trinitrotoluol wrote:Postovani sugradjani odlucio sam se pokrenuti ovu temu u nadi da cemo na ovaj nacin barem malo doprinijeti razbijanju najveceg zla ovog drustva KORUPCIJE. Naime zelio sam sublimirati na jednom mjestu sve ono sto se provlaci kroz razne forume na sarajevo-x a vezano je za korupciju. Nesumnjivo da raspolazemo sa stotinama podataka i indicija vezano za korupciju u zdravstvu,administraciji,javnim preduzecima...i stoga mislim da bilo bi jako lijepo imati sve na jednom mjestu. Mozda bi tada i policiji i istraznim organima bilo mnogo lakse naci neke tragove koji ce ih voditi putevima pravde. Jedan dodatni razlog je ukorijenjeni strah nasih ljudi da prijave korupciju istraznim organima, strah od osvete, strah da bi mogli ostati bez posla, strah da nece biti adekvatno lijeceni isl.

Koji ste Vi OPTIMISTA!
Pa novinari su ti zbog kojih su mnogi procesi pokrenuti (SAMO pokrenuti), novinari su ti koji vrse pritisak na pravosudne institucije... i ???

http://nevenkagaragic.blogger.ba/arhiva ... 14/2407224

JA sam prijavila... pa...NISTA!

http://nevenkagaragic.blogger.ba/arhiva ... 25/2293265
Jebiga. Ali opet, ako ne prijavljujemo ništa, ništa se neće ni riješiti. Dok opet, od 10.000 prijava nek' barem pet riješe, bolje nego nijednu.
jefferson

#4 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by jefferson »

Policiji i istraznim organima biti lakse?
Sjedim nedavno sa jednim policajcem u Zenici koji me pokusava sat vremena ubjediti zaste ne treba igrati utakmice reprezentacije u Zenici.
Pored argumenata tipa: trebam raditi prekovremeno, guzva u gradu, glavni argument oko kojeg se povela rasprava i nakon cega sam ja ustao i izasao iz objekta je bio taj sto "on nema nsita od toga"
Ja: Platu dobivas?
Policajac: Jebo ovu platu!
Ja: Pa sto radis taj posao:
Policajac: Lako je tebi
Ja: Pa nisam ja obrazvanje a pogotovo pare sa drveta ubro
Policajac: Ma pusti se te price
Ja: Pa znas li koliko ostane para privatnicima, porez itd
Policajac: Boli mene kad ja nista nemam od toga

I tako u krug, dok nisam skontao da je zivotni san prosjecnog policajca da ode u saobracaj ne bil maksimalno iskoristio mogucnost da nesmetano zaustavlja i terorise vozace koji prekorace brzinu 5km/h.
Kod nas da bi se korupcija medju policijom zaustavila pod hitno mora da se preuzme juznoafricki princip, gdje su agenti drzave bezbjednosti snimali tajno policajce iz auta kako primaju mito, i odmah na licu mjesta im skidali uniforme kada ovi ocjene da postoji dovoljno dokaza na snimku!
Taj recept treba i doktorima uvest i kad se ustanovi da primaju kes, odmah im oduzeti titulu i izbaciti na ulicu pa nek se snalaze!
Sve dok na ulici ne zavrsi 1000 ljudi zbog ovakvih stvari, i primjeni se zabran obavljanja drzvne sluzbe dozivotno, nikad mi necemo imati pomaka u borbi protiv korupcije.
Primjer policije sam stavio cisto zato sto je to uvijek aktuelno, medjutim nek neko ne misli da mislim da su svi policajci takvi posto sam saradjivao s njima i znam kako dobrih policajaca ima.
valter.ba

#5 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by valter.ba »

Moj skromni doprinos policiji, krimolovcima i tuzilastvu :idea:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... -direktora
Je li vam ovo dosta za pocetak ili vas treba uzeti za ruku ili vam nacrtati :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by PipiDugaDevetka »

Najbolja borba protiv korupcije je izlazak na izbore, glasanje protiv ili, barem, da se glasački listići načine nevažećim. Sve izbore do sada odlučili su oni koji nisu glasali, a ne mi penzioneri.

Evo, uzmimo za primjer, Porodični zakon KS. Zakon je tako napravljen da je normalno da se napuštena djeca usvajaju od strane supružnika koji su strani državljani.

Meni to nije normalno u vrijeme kada se Bosnom sve više širi epidemija bijele kuge. Prema ranijim Porodičnim zakonima, usvajanje napuštene djece od strane stranaca je bio izuzetak i to teški izuzetak, a po sadašnjem Zakonu to je pravilo, po meni, kriminalno pravilo.
Uostalom, da li i jedna zemlja u okruženju to isto radi, daje svoju napuštenu djecu na usvajanje strancima?

Borba protiv korupcije će biti krimolovačka priča, sve dok se kriminalci koji nas drže u šaci, ne maknu.
Revolucijom, legalnom revolucijom, glasanjem na izborima...
saim_adka

#7 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 22/01/2017 18:11, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by PipiDugaDevetka »

E, ja ne idem više iz ''mutne bare'', pa taman da je nova bara Švicarska. Bio sam pobjegao, pa se vratio.

Zapravo, ja niti ne znam šta sve spada u korupciju, podmićivanje ljekara, nastavnika, političara,...štela na tenderima, štela pri zapošljavanju, štela pri pravljenju novog Izbornog zakona,....Da bi neko bio bingo (tal. dobar), mora prvo biti štela. U kocki ili životu, isto je to.
trinitrotoluol

#9 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by trinitrotoluol »

Molim moderatora da zakljuca temu jer ocigledno nemamo sta reci i u drzavi nam nema korupcije!!!
Da je naslov teme bio "prodajem radno mjesto u javnoj ustanovi,jeftino" bilo bi hiljade zainteresiranih da ponesto kazu :cry: .
BSn

#10 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by BSn »

PipiDugaDevetka wrote:E, ja ne idem više iz ''mutne bare'', pa taman da je nova bara Švicarska. Bio sam pobjegao, pa se vratio.

Zapravo, ja niti ne znam šta sve spada u korupciju, podmićivanje ljekara, nastavnika, političara,...štela na tenderima, štela pri zapošljavanju, štela pri pravljenju novog Izbornog zakona,....Da bi neko bio bingo (tal. dobar), mora prvo biti štela. U kocki ili životu, isto je to.

Zahvali Bogu sto je tako. Inace, ima ljudi koje doktori ne zele operisati, bez obzira sto imaju zdravstveno, jer ovi nemaju da plate koju stotinu...
nevenkagaragic

#11 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by nevenkagaragic »

trinitrotoluol wrote:Molim moderatora da zakljuca temu jer ocigledno nemamo sta reci i u drzavi nam nema korupcije!!!
Da je naslov teme bio "prodajem radno mjesto u javnoj ustanovi,jeftino" bilo bi hiljade zainteresiranih da ponesto kazu :cry: .
Da, ocigledno NEMAMO sta reci o korupciji u drzavi koja je po tome VODECA u regionu.
Ja sam shvatila, a pretpostavljam i ostali, da se ovde iznose LICNI primeri korupcije (prijavljeni ili ne), ocito nismo dorasli SAMOkritici jer je i DAVANJE mita KORUPCIJA.

Moram reci da sam JA prijavila i nazalost izgubila svog predivnog sina Denisa verovatno zbog NEDAVANJA mita iako tvrdim vec petu godinu (i sudim se) da je u pitanju diletantizam i nesavesno lecenje (pogresna dijagnoza) cak 4 lekara UKC-a Tuzla (tri dana - tri smene).
Pa, ponovicu imena i ovde :

1. Mario Krizic
2. Salih Azapagic
3. Samira Hasic
4. Fahir Barakovic

Prijavila VSTV-u (i ovom krim broju) tuzioce Kantonalnog tuzilastva TK :

1. Ivo Iveljic
2. Slaven Koval

VSTV-e podstice korupciju (prijavila i to krim broju)

Cekam odluku Ustavnog suda, nakon koje, ako bude negativna idem u Strazbur.
Tuzila privatno UKC Tuzla.
Sve to sam uradila ne osvrcuci se na savete da "od toga nema nista", ne osvrcuci se na to da advokati u Tuzli NECE da me zastupaju ("ne moze se protiv njih-tako vam je gospodjo").

Za otkup stana NISAM pristala platiti izvod iz katastra bez obzira sto se radilo o sitnom iznosu (20-tak KM) i bez obzira sto sam mozda jedina u FBiH (kako mi je kasnije rekao pravnik). PRINCIP je u pitanju. Istina, stan sam otkupila medju poslednjima, iako sam prva predala zahtev.

Zasto gradjani pristaju na ucene i zasto sami podsticu korupciju?
Mozda zato njihovi sinovi sada zive...
A-R-N-I

#12 Re: 080 020 505 STOP KORUPCIJI

Post by A-R-N-I »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=65953

ova tema je bila prija nekog vremena takodje brzo zaboravljena i bez nekog odaziva.
Post Reply