02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Locked
Liberalism

#51 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Liberalism »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Danas sam u Danima procitao odlomak iz knjige britanksog pripadnika SAS jedinice koji je tri puta po zadatku boravio i prolazio kroz ratno Sarajevo u razliciti periodima rata. Covjek lijepo napisa da mu ni danas, kao iskusnom vojniku/operativcu na terenu, nije jasno kako se Sarajevo odrzalo i izdrzalo toliko dugo pod opsadom. Odgovor je jednostavan, cudo bosanskog otpora, eto kako. :bih:

7000 ljudi je ucestvovalo u hrvatskoj Oluji.... Al kod nas je sve cudo
Prozor

#52 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Prozor »

"I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su zivi. Ali vi to ne, osjecate"
savrseni krug

#53 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by savrseni krug »

Liberalism wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Danas sam u Danima procitao odlomak iz knjige britanksog pripadnika SAS jedinice koji je tri puta po zadatku boravio i prolazio kroz ratno Sarajevo u razliciti periodima rata. Covjek lijepo napisa da mu ni danas, kao iskusnom vojniku/operativcu na terenu, nije jasno kako se Sarajevo odrzalo i izdrzalo toliko dugo pod opsadom. Odgovor je jednostavan, cudo bosanskog otpora, eto kako. :bih:

tema je napad i odbrana sarajeva
temu o oluji postavi pa sicaj ciframa
jer ono sto smo napravili te 92-ge je samo cudo i Bozija volja
tako da kad spomenes odbranu Bosne i Sarajeva ustani na noge i pokloni se
osim ako ti nije kota bila spicasta stijena u to vrijeme
milivoje

#54 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by milivoje »

savrseni krug wrote: jer ono sto smo napravili te 92-ge je samo cudo i Bozija volja
:thumbup: :thumbup:
Liberalism

#55 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Liberalism »

savrseni krug wrote:
Liberalism wrote:

tema je napad i odbrana sarajeva
temu o oluji postavi pa sicaj ciframa
jer ono sto smo napravili te 92-ge je samo cudo i Bozija volja
Napisa malo poduzi post, pa mi se izbrisa.

Da sada ne duzim, samo cu reci da je danas dan kada je otpoceo masovni napad na Gorazde. Zao mi je sto i Sarajevo kao i Gorazde nema svoj dan oslobodjenja, dan kada su cetnici protjerani sa gorazdanse spicaste stijene direktno na Pale. Ovo ne bi trebalo tumaciti nikako drugacije nego kao kritiku tadasnjim vlastima Bosne i Hercegovine koji nisu bili u stanju osigurati resurse koji su bili neophodni da se karadzicevi cetnici s Pale ne protjeraju u Beograd. Da su ljudi u Bosni svjesni da je Hrvatska vojska sa 7000 ljudi i sa 100-200 miliona dolara vojne opreme srusila obje SAO, mislim da bi postavljali znatno drugacije komentare od ovih tipa cuda Bozijeg.
doktor30

#56 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by doktor30 »

za odbranu grada i drzave 2.5.1992.godine hvala svim neznanim junacima, i znanim:Doktoru, Draganu, Seferu, Jovanu, Topi, Ćeli...
IBM

#57 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by IBM »

Evo jedne dobre pjesme povodom ovakvih datuma...

Mozete poslusati pjesmu i pogledati video:
http://vid53.photobucket.com/albums/g66 ... tranac.flv

http://www.myspace.com/kontrahc

Kontra
< Stranac >

Godine prolaze i sjecanja bole
Osjecam se usamljen praznina me razdire
Ne mogu da zaspim jer nemam mira
Ne mogu da zaspim od nocne more

Svi smo sjebani jer nase duse
Nemaju mira
Zasto pricamo kad niko nas ne slusa
Ono sto zelimo
Niko nam ne pruza

Daleko s visine gledam svoj grad
Mrak, magla ma ne, tu nema nista
I konacno, i konacno shvatam...

Za mene ovdje buducnosti nema
A stranac sam tamo gdje sam rodjen
Onaj sto unisti sve moje snove
Danas zivi kao da nista bilo nije

Za mene ovdje buducnosti nema
A stranac sam tamo gdje sam rodjen
Onaj sto je pucao sa brda prema gradu
Danas vece pravo od mene ima
ld

#58 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

Liberalism wrote:

dragi liberalisam,kakvih 7000 vojnika u ,,oluji,,

hrvatska je u ,,oluji,,ucestvovala sa 150 000 vojnika,naspram 50 000 marticevih cetnika
hrvati su krenuli u napad sa 350 tenkova i 800 artiljerijskih orudja,a cetnici su imali oko 300 tenkova i 350 artiljeriskih orudja
evo ispod malo klikni i na ovo,imas i sliku i detalje

http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Oluja

izvinjavam se na skretanju sa teme,ali posto bas imam od Kerima Lucarevica knjigu o odbrani sarajeva,pa cu poslije da izvadim par odlomaka kako je to bilo pred sami rat i u toku agrsije i napada na sarajevo,imam malo vise pisanja pa cu to ostaviti za sutra

ali da smo mi imali ono sto su hrvati imali u ,,oluji,, rat nebi trajao duze od 6 mjeseci,danas ni dodik,ni cetnici nebi danas radili ovo sto rade,nebi bilo ni srebrenice,niti mnogih bosnjackih stratista
Liberalism

#59 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Liberalism »

Ja koliko sam nekad davno procitao, toliko je bilo angazovano vojnika u tim gardijskim brigadama. Ostale rezervne i domobranske brigade ok (koje su popunjavale prostor). Sad procirah i ja na wikipediji da je bilo to puno vise vojnika. Moguce ali obzirom na rasulo u Vojske srpske krajine nije izgleda trebalo niti 7000 vojnika. Vidi nismo mi mogli imati oruzije ko hrvati kada to nasa vlast nije bila sposobna organizovati. Npr ljudi iz Gorazda su u po rata isli u Rijeku i Zagreb da donose oruzije, municiju i opremu za Gorazde. Gdje to ima smisla? Imalo je smisla samo iz razloga sto pitanje oruzija nije nikoga interesovalo od strane vlasti u Sarajevu.

Da jeste drzava ne bi prodavala oruzije svojim vojnicima. Zato i kazem da bi se sve to prekrilo izmisljaju se mitovi.
ld

#60 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

Liberalism wrote:Ja koliko sam nekad davno procitao, toliko je bilo angazovano vojnika u tim gardijskim brigadama. Ostale rezervne i domobranske brigade ok (koje su popunjavale prostor). Sad procirah i ja na wikipediji da je bilo to puno vise vojnika. Moguce ali obzirom na rasulo u Vojske srpske krajine nije izgleda trebalo niti 7000 vojnika. Vidi nismo mi mogli imati oruzije ko hrvati kada to nasa vlast nije bila sposobna organizovati. Npr ljudi iz Gorazda su u po rata isli u Rijeku i Zagreb da donose oruzije, municiju i opremu za Gorazde. Gdje to ima smisla? Imalo je smisla samo iz razloga sto pitanje oruzija nije nikoga interesovalo od strane vlasti u Sarajevu.

Da jeste drzava ne bi prodavala oruzije svojim vojnicima. Zato i kazem da bi se sve to prekrilo izmisljaju se mitovi.
pitanje ,,oluje,, je jako slozeno,jer recimo 50 000 vojnika moze da e uspjesno brani,cak i kad je odnos 1 naprema 5
recimo 5 korpus je u prosjeku raspolagao sa nekih 15 000 vojnika,istovremeno su na 5 korpus udarali abdicevci,marticevci i mladicevi cetnici
u nekim ofanzivama je broj cetnika sa abdicevcima penjao i na preko 50 000mpa su bosnjaci se opet odbranili
stavise najvece gubitke 5 korpus je pretrpiuo u borbama protiv abdicevaca
od 3000 poginuli na strani 5 korpusa u toku rata,1700 je bilo protiv abdicavaca
uglavnom srbi su se mogli odrzati sa onim brojem vojnika i tehnikom,pogotovo jer su branili svoja ognjista,to je dodatni motiv za odsudnu odbranu,jer iza tebe je tvoja kuca i roditelji,prodica
ali srbi su inace slabi borci,jedino sto je njih izvlacilo je masa artiljeriskih orudja i tenkova

sto se tice armije bih i naoruzanja,moram opet da te ispravim
drzava je radila i to punom parom da se armija naoruza
mi smo u pocetku rata imali oko 50 000 cijevi automtskih pusaka,i to vecinom rezervni sastav MUPa
poslije blokadom kasarnih,oduzimanjem oruzija TOa,razoruzanjem pripadnika sds-a,raznim doturima,dodatno se naoruzavamo,ali smo tanki sa artiljerijom,pogotovo sa protuoklopnim sredstvima
eh tad je neki bosnjo,mislim da je silajdjic u pitanju,trknuo da pakistana i tamo dogovorio nabavku crvenih strijela,u to vrijeme jednog od najboljih sistema za protuoklopnu borbu,dometa 4000 metara sa navodecima raketama
i to se dobacilo u bosnu i na mnogo frontova smo ukopali cetnicke tenkove
ali nas su najvise ukopali hrvati,jer od pocetka su opstuirali dotur oruzija,i 93 su krenuli u napad na bosnjake,jedan od napada koji ce u historiji biti zapamcen kao kukavicki i izdjanicki,jer dok su njih cetnici ubijali i klali po vukovaru i slavoniji,po dubrovniku i zadarskom zaledju,ti isti hrvati su sa tim istim cetnicima u bosni napadali bosnjake,te iste bosnjake kojih je veliki broj poginuo na dubrovniku i vukovaru
u zboru narodne garde,u dajdjinoj jedinici u dubrovniku,djdja mato sarlija,ustvari nijaz,bosnjak
u uslovima totalne blokade,opet nekako opstajemo i spremamo konacnu ofanzivu na zepce i lasvansku dolinu i utom se potpisuje washingtonski sporazum
da nije tudjman potpisao sporazum,doslo bi do ofanzive i oslobadjanja zepca i lasvanske doline i do totalnog rata u hercegovini
bilo je ili bosnjaci ili hrvati
sreca da se sporazum potpisao
uglavom,i tudjman je poslao brigade HVa na g. vakuf sa jasnom naredbom da grad moraju zauzeti i da spoje sa lasvanskom dolinom
kompletne brigade sa tenkovima i artiljerijom,plus domaci HVO
nisu mogli da jedne ulice uzmu,
tako i u mostaru

e sad zamisli u takvim okolnostima sta se moglo uradiiti,nadaju te dva neprijatelja,u totalnoj si blokadi

ali i taj sporazum se potpisao i tad se pristupilo naoruzanju armije
iranci su davali lovu,i to masno su placali,a hrvati su slali oruzije,poslije je oruzije i brodovima dolazilo,hrvati su uredno dobijali svoju trecinu oruzija od svakog kontigenta,i to su kasnije vrlo dobro iskoristili u ,,bljesku,, i ,,oluji,,

i nasa namjensaka proizvodnja je pocela punom parom da radi,jer su dosle neophodne sirovine

pazi,ja licno mislim da se moglo i bolje,ali kako je bilo,cudo Bozije kako su bosnjaci uopste opstali
shana_majka

#61 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by shana_majka »

Nek' je vjecni rahmet i pokoj BRANIOCIMA grada ... :(
Nek' je vjecni rahmet i pokoj i svim civilnim zrtvama agresije, :(
onoj djeci cije djetinjstvo prekinushe, :(
majkama i ocevima iza kojih nejac ostade ...
:(
bogoljub

#62 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by bogoljub »

NEKA JE VJECNA HVALA BOGU KOJI NAM PODARI BRANIOCE GRADA OVOGA! ZA ONE KOJI SU NA OVOM PUTU I SVOJ ZIVOT DALI MOLIM VAS EL-FATIHA! A ZA ONE KOJI SU PREZIVJELI U ODBRANI GRADA NEKA UZVISENI BOG PODARI SVE NAJBOLJE I NA OVOM I NA ONOM SVIJETU!
NEKA SU VJECNO PROKLETI ONI KOJI NAPADOSE OVAJ GRAD NA OVAJ DAN! BOZE, ZATRI TRAG ONIMA KOJI SU NAPADALI OVAJ GRAD, I SVIMA ONIMA KOJI SU IH PODRZAVALI NA TOM PUTU! UNISTI IH UNISTENJEM POTPUNIM! ISTRIJEBI IH SA LICA ZEMLJE, NEKA NEPOSTOJE!
ONAJ KOJI UBIJA DJECU MALU, PA ZAR ZASLUZUJE ISTA DRUGO SEM PATNJU!
milivoje

#63 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by milivoje »

bogoljub wrote:NEKA JE VJECNA HVALA BOGU KOJI NAM PODARI BRANIOCE GRADA OVOGA! ZA ONE KOJI SU NA OVOM PUTU I SVOJ ZIVOT DALI MOLIM VAS EL-FATIHA! A ZA ONE KOJI SU PREZIVJELI U ODBRANI GRADA NEKA UZVISENI BOG PODARI SVE NAJBOLJE I NA OVOM I NA ONOM SVIJETU!
NEKA SU VJECNO PROKLETI ONI KOJI NAPADOSE OVAJ GRAD NA OVAJ DAN! BOZE, ZATRI TRAG ONIMA KOJI SU NAPADALI OVAJ GRAD, I SVIMA ONIMA KOJI SU IH PODRZAVALI NA TOM PUTU! UNISTI IH UNISTENJEM POTPUNIM! ISTRIJEBI IH SA LICA ZEMLJE, NEKA NEPOSTOJE!
:thumbup:
Svaka cast!
ld

#64 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

bogoljub wrote:NEKA JE VJECNA HVALA BOGU KOJI NAM PODARI BRANIOCE GRADA OVOGA! ZA ONE KOJI SU NA OVOM PUTU I SVOJ ZIVOT DALI MOLIM VAS EL-FATIHA! A ZA ONE KOJI SU PREZIVJELI U ODBRANI GRADA NEKA UZVISENI BOG PODARI SVE NAJBOLJE I NA OVOM I NA ONOM SVIJETU!
amin
ld

#65 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

kerim lucarevic doktor ,,bitka za sarajevo,,
knjiga je vise nego dobra,obiluje pojedinostima i cinjenicama i mislim da je objektivno napisana

prije rata kerim je bio svjestan da ce rat iz hrvatske preci u bosnu i da ce od sarajeva biti novi vukovar
to mu je ptvrdio oficir jna Mujo Presovic,jedan od boljih artiljeraca u jna koji je rasporedjivao artiljeriju na vukovaru i poslije kada je shvatio da se jna transformisala u cetnicku vojsku pobjegao je sa laznom licno kartom za sarajevo
kerim je sa par odanih ljudi nabavio sredstva veze i rasporedio u sarajevu,mosaru,zvorniku,tuzli,zepi,poslije i po drugim opstinama
malo ljudi mu je vjerovalo da ce doci do rata
pocetkom 1992 dobijaju pun kombi oruzija od dajdje,mate sarlije,bosnjaka koji je volio da kaze da je bosnjak ali hrvatski,cije pravo ime je nijaz
taj kombi prebacuju iz neuma za sarajevo i rasporedjuju oruzije i dio salju za istocnu bosnu
poslije iz splita dovlace zolje i ose
u februaru 1992 dobijaju 130 automatskih puski od alije izetbegovica,kasnije su dobijali i od bakira,jusufa,avde
u aprilu 1992 imali su 2600 naoruzanih boraca

povis buca potoka bilo je srpsko groblje,i srbi su ukopavali stekove oruzija u lazne grobove,oruzije koje im je dijelila jna preko sds-a
vahid iz buca potoka je to provalio i obavjestio kerimove,koji su otkopali to,slijedece jutro kad su srbi to provalili,odmah su se iselili

pocetkom sukoba,kerimova vec tada vojna policija pocela je sa cesljanjem stanova,blokiraju kvart i pocne cesljanje,i na taj nacin dosta oruzija se zaplijenilo
po izjavi kukanjca sds je podijelio oko 8 000 cijevi srbima u gradu

prilikom djenaze na kovacima,jedan konvoj jna se kretao iz kasarne jajce i kerim i ostali borci su bili nadjenazi i zaustavljaju konvoj,poslije dolazi selim hadjibajric,nacelnik opstine stari grad, i abdullah konjicija i traze od kerima da pusti konvoj,pri tome je ramiz opalio samar hadjibajricu,koji je pao na tlo

koji dobri dani Boze moj,sve te ,,politicare,, i supke smo mogli gaziti,ali eto danas oni gaze nas

uglavnom,kerim sa celom i ostalima blokira konvoj,i zaplijene oruzije od vojnika jna

poslije toga celo sa manjom grupom ljudi pristupa kerimovoj vojnoj policiji
u aprilu 1992 jos zvanicno nismo bili u ratu,ali su svi bili svjesni da unutar sarajeva u kasarnama i oko sarajeva je bilo oko 100 000 naoruzanih srba i vojnika jna koja se stavila na srpsku stranu
tad kerimu pada napamet ideja da bar presjece zemljane veze izmedju kasarnih i to cine,tako da su prisilili komande kasarnih da komuniciraju radio vezom,koja se mogla lako presresti i slusati
posto je prepoznao opasnost sa mojmila i pofalica,kerim odlazi seferu halilovicu i trazi odobrenje za napad na mojmilo
sefer mu kaze da je to neizvodivo,medjutim bivsi porucnik jna,beslim zurapi,koji je donedavno bio zaduzen za postavljanje minskih polja na momilu,je prebjegao i pristupio kerimovoj jedinici

zurapi,ramiz salcin i kerim rade izvidjanje i nalaze prolaz kroz misko polje i ujutro 25 aprila 1992 napadaju na cetnicke polozaje na mojmilu i pri tome unistavaju 8 oklopnjaka i likvidiraju veci broj cetnika
odmah se povlace sa mojmila,jer poslije 20 minuta nevjerovatna koncentracija artiljerijske vatre se obrusila na mojmilo i da su ostali vrlo vjerovatno da nebi niko prezivjeo
jer zurapi kao oficir je znao da ce po zauzetku mojmila,sve srpska artiljerija oko sarajeva dobiti naredjenje da tuce mojmilo
zato su samo upali,povaljali cetnike i tehniku unistili i odmah se povukli
pri toj akciji kerimovi nisu imali nikakvih gubitaka

nastavak slijedi...
Real Khan

#66 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Real Khan »

@Id, :thumbup: Svaka čast na trudu. Samo naprijed, neka se sazna još detalja o mojoj jedinici i mom komandantu Doktoru
ld

#67 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

Real Khan wrote:@Id, :thumbup: Svaka čast na trudu. Samo naprijed, neka se sazna još detalja o mojoj jedinici i mom komandantu Doktoru
vjerujem da bi i ti mogao da napises dosta toga interesantnog,ja sam vec sve ispisao na drugim temama oko zenice,3 korpusa,ozrena,vozuce,ono sto sam licno vidjeo,ucestvovao,i sto su moji suborci i prijatelji rekli meni,a dogadjalo se prije mog pristupanja jedinici,jer sam se prijavio 1994,tada sam imao 17 godina
i bez obzira na sve,da opet se nedaj Boze ponovi,opet bi se borio
Vozdra raja :-)

#68 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by Vozdra raja :-) »

Nisu samo politicari ti koji ne obiljezavaju ovaj vazan datum. Mediji koje placamo nisu nista bolji! FTV i za ovaj datum nije napravila nikakav dokumentarac kao ni za 6 April. SRAMOTA!!
ld

#69 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

kerim je svoje rasporedio na sve kriticne tacke u gradu
u dobrinji,smajo sikalo je bio u brijescu i buljakovom potoku sa jurisnicima.djilada je bio na kosevskom brdu,ramiz salcin u svrakinom selu,tabije na vratniku,igor i MGV na ali-pasinom,zoran i mambe na ali-pasinom polju faza C,komanda vojne policije sa tri jurisne grupe na bjelavama,topa je bio kod nacionalne banke,celo na vrbanja mostu,ejub na kobiljoj glavi,ramiz sa njegovim jurisnicima na vratniku,taib i njegovi jurisnici pored pivare,delte i braca aljici u velesicima,kerimov brat i zuti na otoci
kad su niski specijalci krenuli na grad,provalili su kod glavne poste i pri tome je zapalili,i poceli su se kretati prema estradi,kerimovi im postavljaju zasjedu i sa 6 sprata osama unistavaju 4 transportera,jedan dio je uspio pobjeci i zabarikadirati se u kinu kod radnickog univerziteta,dobili su od keme suzavce i bacali su ih u kino dok se nisu niski specijalci predali topi
tada je zarobljeno 26 specijalaca
tada drugi niski specijalci krecu u pomoc ovima u kinu i nasi ih docekuju kod predsjedistva
tad je celo vodio nase u toj akciji

poslije par dana alija izetbegovic,cerka sabina i zlatko lagumdjija su bili zarobljeni na aerodromu
memko,celo i kerim zajedno sa jedinicama TOa zarobljavaju kukanjca i konvoj jna cetnika.tada su zarobili 160 cetnika sa kukanjcem
bilo je i zrtava na cetnickoj strani.pripadnici TO su otvotili vrata na transporteru i htjeli da likvidiraju kukanjca
tada je general jovan divjak preko megafona trazio da se smire

poslije krecu na oslobadjanje kasarne viktor bubanj,pri tome je ramiz salcin ranjen,metak se zaustavio blizu srca
tri puta je kerim vodio napad na kasarnu iposlije su pregovorima srbi predali kasarnu kerimu i njegovim ljudima

kasarnu jusuf djolic su vec drzali 2 mjeseca u okruzenju
smajo sikalo,jedan od komandanata voje policije je snajperima drzao sve pod kontrolom u kasarnoj
cekali smo predaju i napokon je i taj dosao
general boskovic ispred jna je pregovarao sa dokom,pusinom i talijanom,i sve je nadgledano UN-ovim trupama

jerko doko se postavio tako u pregovorima da je kako mogao i oruzije sto je armija bih tada imala,naredio bi da se natovari na kamione jna i da se posalje srbima
pravo ,,patriotski,, i on je bio ministar odbrane,koja tuga,poslije je klisnu za hercegovinu,kad je hvo i hv napali na armiju bih 1993

tad je kerim intervenisao i nije dao da oruzije izadje iz kasarne,doko je upozorio kerima da je to kriminal i da ce odgovarati pred sudom
a boskovic je poceo prijetiti avionima
kerim daje naredjenje svojima da udju u kasarnu i poceli su izbacivati vozace iz kamiona i pri tome samo od vozaca i pomocnika su uzeli oko 200 automatskih puski
i odvukli su u dubinu slobodne teritorije 160 kamiona punih oruzija
prvih 5 kamiona su odvezli u bazu na bjelave,5 kamiona celi u radicevu,keni u breci,topi,salcinu i tako redom

poslije su opet udarili na mojmilo,opet zurapi,kerim i ostali
ali ovaj put su iskopali transej da mogu bezbjedno se povuci
i opet isti scenario,na prepad uzimaju mojmilo,5 minuta i poslije povlacenje,cetnici po receptu zaspu artiljerijom mojmilo
tom prilikom ramiz delalic je bio ranjen u nedjaricima sa jos 7 nasih
slijedeci dan cetnici su opet dovukli tenkove i transportere na mojmilo
opet iz pocetka
nastavlja se....
ld

#70 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

prilikom pregovora oko marsalke,vojska jna se izvukla i ostavila oruzije i munuciju u skladistima,koji su relativno lako mogli da se uniste
po samom izlasku jna iz kasarne,kerim,celo i vojna policija upadaju i sav mts izvlace iz kasarne na sigurno,tome se usprotivio talijan,ali kerimova procjena je bila dobra,jer nedugo iza izvlacenja jna i dolaska na srpsku stranu,pocelo je bombardovanje kasarne,da su depoi oruzija i municije ostali,bili bi unisteni

bitka za pofalice
pofalici su bili strateski vazni,i kerim,celo i topa zajedno sa svojim jedinicama krecu u napad na pofalice,u napadu je ucestvovalo 120 boraca
topa sa svojima je krenuo orlovackom ulicom,a kerim i ismet bajramovc celo su krenuli prem plavom granapu,gdje su se cetnici utvrdili
i krenuli su sa napadom
pri tome je oslobodjeno 16 kvadratnih kilometara,poginuo je muris,jedan od najboljih snajperista i jos 4 borca su bila ranjena

novi napad na mojmilo
zurapi je ponovo izvidjao na mojmilu i pripremali su napad,samo sa tom razlikom da je kerim postavio seada pehilja sa borcima u olimpisko selo,tako kada krenu transpoteri iz nedjarica da ih uniste
kada su nasi odradili mojmilo i zauzeli ga,cetnici salju transportere iz nedjarica i upadaju u zasjedu i seadova grupa ih eliminise

nedugo poslije cetnici zauzimaju aerodromsko naselje i pri tome su ubili dosta civila i spremaju napad na dobrinju
eventualnim padom dobrinje mnogo civila bi bilo ubijeno i samo sarajevo bi vjerovatno palo
odrzan je sastanak sa alijom,sefreom,kemom,talijanom
svi su se ogrdili od dobrinje,i kerim odlucuje da se prebaci u dobrinju preko mojmila,iako vise nije bilo cetnika na mojmilu,nocu bi bacali osvjetljavajuce granate,i snajperima sa nocnim nisanima su osmatrali mojmilo,tako da i nocu je bilo tesko proci
kerim sa jos 26 dobrovoljaca krece prema dobrinji i kao da je Bog dragi spustio te noci oblake na samo mojmilo,iako su cetnici pokusali da osvjetle mojmilo,nisu mogli radi oblaka,te uz zastitu oblaka uspjevaju se prebaciti u dobrinju
te veceri,17 juni 1992 su usli u dobrinju
kerim je ocijenio iz kojeg pravca ce krenuti napad i rasporedjuje ljude
i zaista po tom pravcu i krece napad,niski specijalci i gusari i docekuju ih direktno na cijevi,poslije 2 sata bitke,ostaje oko 150 mrtvih cetnika
kerim rasporedjuju 3 sove,nocni nisani za osmatranje duz linije
oko ponoci cetnici se priblizavaju da izvuku svoje mrtve i ponovo ih nasi sacekuju i tiho eliminisu
tek nakon 4 dana dozvolili su cetnicima da pokupe svoje mrtve i slijedeci dan mi krecemo sa protunapadom
ramiz salcin je izvukao zis na mojmilo i ukopao ga i memko je navodio ramiza
gadjali su sve kuce u kojima su bili smjesteni cetnici i odakle su krecali u napad i kao da im je Allah pamet oduzeo,u panici su iskakali iz kuca i trcali prema nasim linijama i direktno na metak
poslije kerim trazi od ramiza salcina da izuzme tegljac za tenkove iz kasarne jusuf djonlic,i talijan mu nije dao,i kerim daje naredbu da njegovi udju u kasarnu i da na silu izuzmu tegljac
poslije tim tegljacom su razvalili barikadu koju su cetnici postavili na ulatu u dobrinju i nakon 3 mjeseca dobri nja se spojila sa sarajevom i dolazi 30 kamiona sa hranom od francuske humanitarne pomoci
poslije je bilo jos par napada iz pravca lukavica na dobrinju,ali su svi uspjesno odbijeni,poslije je i arkan vodio jedan napad ali i njih su uspjesno vratili nazad

vec krajem jula mjeseca zalihe mts-a sto su zarobljeni iz kasarnih jna su bile na izmaku,a grad u okruzenju,nema dotura
cetnici su u pocetku imali masu gubitaka i sad su poceli sa taktikom iznurivanja,da se armija bih istrosi,pa da krenu u napad
kerimov covjek,raif je skontao kako da ubace eksploziv u grad
jer u pazaricu je bilo oko 300 tona eksploziva i baruta
2700 kg eksploziva su prebacili u zenicu i tu su napunili u cilindr za oksigen,koji se koristio u bolnici na kosevu,i francuski UN,ne znajuci sta prenosi,uvukao je cilindre u sarajevo
strucnjaci iz pretisa su poceli sa proizvodnjom granata 82mm i tromblona i rucnih bombi
poslije istim cilindrima su se pocele dovlaciti granate,jer trebalo je oko 1000 granata za napad na kotu 850 na zuci i da se zuc u potpunosti stavi pod kontrolu
i uspjesno je u grad i to ubaceno
poslije oslobadjanja zuci,cetnicka komadna je bila izbezumljena,jer znali su da je grad osjecen i da namamo municije i granata,a u akciji na zuci nasa artiljerija je radila ekstra
poslije raif je skontao jos efikasniji nacin,duplo dno u kontejnerima su punili oruzijem i municiom i sve je to UN uvlacio u grad

poslije raif je nadosao na ideju za kopanje tunela ispod aerodromske piste i otisao je rusmiru mahmutcehajicu sa tom idejom,a ovaj nije htjeo da cuje,poslije je aliji izetbegovicu to predlozio,i alija je odmah odobrio,poslije se krenulo sa gradnjom tunela,tako da je logistika poslije bila na neki nacin rijesena

raif je u novembru otisao u zagreb po oruzije,i sa hasanom cengicom i sefkom omerbasicem pakuju zolje i ose i opet sakrivene salju preko UNa
hasan cengic je predao raifu 120 granata za rpg,dok je sefko nabavio zolje i ose

ovo je otprilike o danu D i odbrani grada iz kerimove perspektive
10101010101

#71 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by 10101010101 »

Po pitanju partizana iz II Svj. rata. Cetnici su masovno prelazili u partizane, kada su vidjeli da je rat izgubljen, pa je pogresno stavljati znak jednakosti izmedju pravih partizana i sljama koji se prosvercovao na antifasisticku stranu. Moj stari je bio ilegalac u Sarajevu u II Svj. ratu, bio uhvacen, pa poslan u konc logor Stara Gradiska, odakle je uspio da izadje i da se pridruzi partizanima. A, predeverao je i ovaj zadnji rat, za koji kaze da je bio gori od II Svj. i konc logora zajedno. Dakle, ne partizani, vec ex cetnici, preruseni u partizane.
ld

#73 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by ld »

stari_sarajevski_gospodin wrote:Vanzemaljci Iznad Sarajeva

http://www.youtube.com/watch?v=CdMED05RBO8
definitivno najbolji dokumentarni film o ratnim desavanjima oko sarajeva i zuci
neka je vjecni rahmet i pokoj dusama herojima koji su pali sa ovaj narod i drzavu
StupskaBitanga

#74 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by StupskaBitanga »

ov je najbolje sto sam ikada gledao
ovo treba prikazivati
a ne da ispadne da je tintor i ostali heroji a oni su samo jedna obicna ce....e pi......e

sry za vulgarnost
ja nemam drugog nacina da

4 vojska na svijetu nas je napala i mi smo ostali zivi
muha_sa

#75 Re: 02.05.1992 Dan "D" Napad i Odbrana Sarajeva

Post by muha_sa »

da se NIKAD ne zaboravi dan kad su agresori dobili po guzovima
Locked