Liberalism wrote:Ja koliko sam nekad davno procitao, toliko je bilo angazovano vojnika u tim gardijskim brigadama. Ostale rezervne i domobranske brigade ok (koje su popunjavale prostor). Sad procirah i ja na wikipediji da je bilo to puno vise vojnika. Moguce ali obzirom na rasulo u Vojske srpske krajine nije izgleda trebalo niti 7000 vojnika. Vidi nismo mi mogli imati oruzije ko hrvati kada to nasa vlast nije bila sposobna organizovati. Npr ljudi iz Gorazda su u po rata isli u Rijeku i Zagreb da donose oruzije, municiju i opremu za Gorazde. Gdje to ima smisla? Imalo je smisla samo iz razloga sto pitanje oruzija nije nikoga interesovalo od strane vlasti u Sarajevu.
Da jeste drzava ne bi prodavala oruzije svojim vojnicima. Zato i kazem da bi se sve to prekrilo izmisljaju se mitovi.
pitanje ,,oluje,, je jako slozeno,jer recimo 50 000 vojnika moze da e uspjesno brani,cak i kad je odnos 1 naprema 5
recimo 5 korpus je u prosjeku raspolagao sa nekih 15 000 vojnika,istovremeno su na 5 korpus udarali abdicevci,marticevci i mladicevi cetnici
u nekim ofanzivama je broj cetnika sa abdicevcima penjao i na preko 50 000mpa su bosnjaci se opet odbranili
stavise najvece gubitke 5 korpus je pretrpiuo u borbama protiv abdicevaca
od 3000 poginuli na strani 5 korpusa u toku rata,1700 je bilo protiv abdicavaca
uglavnom srbi su se mogli odrzati sa onim brojem vojnika i tehnikom,pogotovo jer su branili svoja ognjista,to je dodatni motiv za odsudnu odbranu,jer iza tebe je tvoja kuca i roditelji,prodica
ali srbi su inace slabi borci,jedino sto je njih izvlacilo je masa artiljeriskih orudja i tenkova
sto se tice armije bih i naoruzanja,moram opet da te ispravim
drzava je radila i to punom parom da se armija naoruza
mi smo u pocetku rata imali oko 50 000 cijevi automtskih pusaka,i to vecinom rezervni sastav MUPa
poslije blokadom kasarnih,oduzimanjem oruzija TOa,razoruzanjem pripadnika sds-a,raznim doturima,dodatno se naoruzavamo,ali smo tanki sa artiljerijom,pogotovo sa protuoklopnim sredstvima
eh tad je neki bosnjo,mislim da je silajdjic u pitanju,trknuo da pakistana i tamo dogovorio nabavku crvenih strijela,u to vrijeme jednog od najboljih sistema za protuoklopnu borbu,dometa 4000 metara sa navodecima raketama
i to se dobacilo u bosnu i na mnogo frontova smo ukopali cetnicke tenkove
ali nas su najvise ukopali hrvati,jer od pocetka su opstuirali dotur oruzija,i 93 su krenuli u napad na bosnjake,jedan od napada koji ce u historiji biti zapamcen kao kukavicki i izdjanicki,jer dok su njih cetnici ubijali i klali po vukovaru i slavoniji,po dubrovniku i zadarskom zaledju,ti isti hrvati su sa tim istim cetnicima u bosni napadali bosnjake,te iste bosnjake kojih je veliki broj poginuo na dubrovniku i vukovaru
u zboru narodne garde,u dajdjinoj jedinici u dubrovniku,djdja mato sarlija,ustvari nijaz,bosnjak
u uslovima totalne blokade,opet nekako opstajemo i spremamo konacnu ofanzivu na zepce i lasvansku dolinu i utom se potpisuje washingtonski sporazum
da nije tudjman potpisao sporazum,doslo bi do ofanzive i oslobadjanja zepca i lasvanske doline i do totalnog rata u hercegovini
bilo je ili bosnjaci ili hrvati
sreca da se sporazum potpisao
uglavom,i tudjman je poslao brigade HVa na g. vakuf sa jasnom naredbom da grad moraju zauzeti i da spoje sa lasvanskom dolinom
kompletne brigade sa tenkovima i artiljerijom,plus domaci HVO
nisu mogli da jedne ulice uzmu,
tako i u mostaru
e sad zamisli u takvim okolnostima sta se moglo uradiiti,nadaju te dva neprijatelja,u totalnoj si blokadi
ali i taj sporazum se potpisao i tad se pristupilo naoruzanju armije
iranci su davali lovu,i to masno su placali,a hrvati su slali oruzije,poslije je oruzije i brodovima dolazilo,hrvati su uredno dobijali svoju trecinu oruzija od svakog kontigenta,i to su kasnije vrlo dobro iskoristili u ,,bljesku,, i ,,oluji,,
i nasa namjensaka proizvodnja je pocela punom parom da radi,jer su dosle neophodne sirovine
pazi,ja licno mislim da se moglo i bolje,ali kako je bilo,cudo Bozije kako su bosnjaci uopste opstali