...

Sve o zdravlju...
Post Reply
User avatar
zovemsecrveni
Posts: 243
Joined: 30/09/2009 08:07
Location: Platforma

...

Post by zovemsecrveni » 25/05/2011 21:44

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 22:29, edited 1 time in total.


mumy
Posts: 756
Joined: 25/05/2011 21:21

Re: "Bijele smrti"

Post by mumy » 25/05/2011 21:54

Kazu da smedji secer ustavri nije smedji vec samo ofarban,crni hljeb također.Mislim da bi bolje bilo izbjegavati te nemjernice nego se truditi da ima se nadje alternativa koja je poprilicno skupa.Naprimjer ja nikako ne secerim,eventualno se pocastim nikad kolacem i to je to,so isto tako jako malo,prvo sto ne volim,drugo zdravije je.Hljeb svakako ne jedem.Sto proizvodjaci plasiraju te proizvode kao jeftinije iskreno nemam pojma,i mene ovo interesuje :D

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: "Bijele smrti"

Post by insomnia78 » 25/05/2011 22:01

Ma ja najbolje i ne ziviti. Ne soli, ne seceri...

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: "Bijele smrti"

Post by insomnia78 » 25/05/2011 22:01

Ma ja najbolje i ne ziviti. Ne soli, ne seceri...

User avatar
samo malo reloaded
Posts: 471
Joined: 15/05/2011 13:12
Location: negdje daleko, u zemlji snova...

Re: "Bijele smrti"

Post by samo malo reloaded » 25/05/2011 23:50

mumy wrote:Kazu da smedji secer ustavri nije smedji vec samo ofarban,crni hljeb također.Mislim da bi bolje bilo izbjegavati te nemjernice nego se truditi da ima se nadje alternativa koja je poprilicno skupa.Naprimjer ja nikako ne secerim,eventualno se pocastim nikad kolacem i to je to,so isto tako jako malo,prvo sto ne volim,drugo zdravije je.Hljeb svakako ne jedem.Sto proizvodjaci plasiraju te proizvode kao jeftinije iskreno nemam pojma,i mene ovo interesuje :D
Da, secer koji se kod nas prodaje po prodavnicama, jeste najvjerovatnije samo ofarbani bijeli secer.

Postoje prodavnice koje prodaju pravi smedji secer, ali on je i dosta skuplji od ove ofarbane podvale.

Bijela smrt nije izmisljotina, ne vidim u cemu je problem soliti morskom solju, dostupna je u svakoj prodavnici.
Makrobioticari praktikuju konzumaciju kruha od integralne rize, jeo sam i nije lose, medjutim problem sa svim tim namirnicama je sto su skupe.
Pod crni kruh se misli na svaki kruh koji nije od psenicnog brasna, dakle pozeljno je ili preporucljivo jesti razev naprijer. Dostupan je u svim prodavnicama, mislim.

Ili u cemu je problem (ako covjek ima finansijskih mogucnosti) konzumirati maslinovo ulje, umjesto rafinisanih otrova tzv. suncokretovog ulja. I meni je smrdilo u pocetku, sada ga obozavam i nebi mogao zamisliti rucak bez maslinovog ulja.

Ili umjesto nekakvih hemikalija a la Vegeta, koristiti soja pastu ili soja sos za zacinjavanje jela.

Sad se pojavila i ova kalijumova sol ili kako vec, ali nesto sam nepovjerljiv prema tim novim i revolucionarnim otkrovenjima koja lansiraju preko tv-a a da nigdje drugo ne mozes cuti nista o tome.

zemo_online
Posts: 3497
Joined: 13/05/2007 12:00

Re: "Bijele smrti"

Post by zemo_online » 25/05/2011 23:56

pa sol se mora unosit u organizam i ne unosenje soli je stetno ali do 2 grama dnevno po odrasloj osobi. ako ne unosite sol mozete da imate zdravstvenih problema.
postoji sol sa znatno manje natrija,postoji morska sol bez dodataka ali nije sigurno da nije posve bezopasna.

User avatar
zonna
Posts: 641
Joined: 07/12/2010 20:13
Location: neptun

Re: "Bijele smrti"

Post by zonna » 26/05/2011 10:25

samo malo reloaded wrote:
mumy wrote:Kazu da smedji secer ustavri nije smedji vec samo ofarban,crni hljeb također.Mislim da bi bolje bilo izbjegavati te nemjernice nego se truditi da ima se nadje alternativa koja je poprilicno skupa.Naprimjer ja nikako ne secerim,eventualno se pocastim nikad kolacem i to je to,so isto tako jako malo,prvo sto ne volim,drugo zdravije je.Hljeb svakako ne jedem.Sto proizvodjaci plasiraju te proizvode kao jeftinije iskreno nemam pojma,i mene ovo interesuje :D
Da, secer koji se kod nas prodaje po prodavnicama, jeste najvjerovatnije samo ofarbani bijeli secer.

Postoje prodavnice koje prodaju pravi smedji secer, ali on je i dosta skuplji od ove ofarbane podvale.

Bijela smrt nije izmisljotina, ne vidim u cemu je problem soliti morskom solju, dostupna je u svakoj prodavnici.
Makrobioticari praktikuju konzumaciju kruha od integralne rize, jeo sam i nije lose, medjutim problem sa svim tim namirnicama je sto su skupe.
Pod crni kruh se misli na svaki kruh koji nije od psenicnog brasna, dakle pozeljno je ili preporucljivo jesti razev naprijer. Dostupan je u svim prodavnicama, mislim.

Ili u cemu je problem (ako covjek ima finansijskih mogucnosti) konzumirati maslinovo ulje, umjesto rafinisanih otrova tzv. suncokretovog ulja. I meni je smrdilo u pocetku, sada ga obozavam i nebi mogao zamisliti rucak bez maslinovog ulja.

Ili umjesto nekakvih hemikalija a la Vegeta, koristiti soja pastu ili soja sos za zacinjavanje jela.

Sad se pojavila i ova kalijumova sol ili kako vec, ali nesto sam nepovjerljiv prema tim novim i revolucionarnim otkrovenjima koja lansiraju preko tv-a a da nigdje drugo ne mozes cuti nista o tome.
proguglaj malo o soji...strasno a i logicno po meni :(

User avatar
wewa
Posts: 13636
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

Re: "Bijele smrti"

Post by wewa » 26/05/2011 10:33

zdravijeg smedjeg secera se moze naci, iako je skup. encian (u dm-u i merkatoru) ima nekoliko vrsta smedjeg secera, a navodno je demerara najzdraviji. ja ipak vise volim onaj od trske, gotovo nepreradjeni.

zasto je zdravije skuplje od nezdravog? vjerovatno je trik u posebnoj tehnologiji koja poskupljuje proizvodnju - jeftinije je proizvoditi vece kolicine... nekad ranije su preradjenije namirnice bile dostupne samo bogatima, pa je cilj svih bilo doci do hrane bogatih. danas se vracamo prehrani siromaha - jer je zdravija. a vise je placamo jer se sistem vrijednosti okrenuo naopako.

User avatar
zonna
Posts: 641
Joined: 07/12/2010 20:13
Location: neptun

Re: "Bijele smrti"

Post by zonna » 26/05/2011 10:42

gledala sam skoro neku emisiju na jednom hrt- u gdje jedan hrvatski strucnjak te oblasti tvrdi da u hrvatskoj NEMA smedjeg secera. on odgovorno tvrdi da je svaki bojen. znajuci na kom smo mi nivou onda bosna nema sanse da ima neki kvalitetno obojen...
u dm -u i ja kupujem i iskreno se nadam da taj strucnjak nije imao u vidu njih...

User avatar
samo malo reloaded
Posts: 471
Joined: 15/05/2011 13:12
Location: negdje daleko, u zemlji snova...

Re: "Bijele smrti"

Post by samo malo reloaded » 26/05/2011 10:44

wewa wrote:zdravijeg smedjeg secera se moze naci, iako je skup. encian (u dm-u i merkatoru) ima nekoliko vrsta smedjeg secera, a navodno je demerara najzdraviji. ja ipak vise volim onaj od trske, gotovo nepreradjeni.

zasto je zdravije skuplje od nezdravog? vjerovatno je trik u posebnoj tehnologiji koja poskupljuje proizvodnju - jeftinije je proizvoditi vece kolicine... nekad ranije su preradjenije namirnice bile dostupne samo bogatima, pa je cilj svih bilo doci do hrane bogatih. danas se vracamo prehrani siromaha - jer je zdravija. a vise je placamo jer se sistem vrijednosti okrenuo naopako.
Meni je recimo kao laiku smijesno sto je mlijeko sa manje masnoce, skuplje od onog sa vise masnoce.

Laicki, zar nebi ono nemasnije biti jeftinije, s obzirom da oni obranu masnocu koriste u druge svrhe. Ili je fora u tehnologiji, ili ne znam sto je.

zonna, sta u vezi soje? nisam upucen.

User avatar
wewa
Posts: 13636
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times

Re: "Bijele smrti"

Post by wewa » 26/05/2011 10:51

i ta masnoca se necim nadoknadi - pogle recimo one jeze od jogura s 0,1% masnoce. ustedis na kalorijama iz masnoca (koje su nam btw neophodne za normalno funkcionisanje metabolizma), a smazes ko zna kakav skrob ili gumu kojom se postize konzistencija normalnog jogurta. a cijena adekvatna marketingu "zdrave" hrane.

soja je SVA gmo. ne postoji vise soja, kao ni kukuruz, iz industrijskog uzgoja a da nije gmo :cry:

User avatar
zonna
Posts: 641
Joined: 07/12/2010 20:13
Location: neptun

Re: "Bijele smrti"

Post by zonna » 26/05/2011 10:55

ja sam se takodje bila na soju prebacila u masu stvari i onda sam slucajno naletila na jedan clanak pa sam dalje trazila i bukvalno se zaledila.
elem, kao i sve sto naprasno krenu hvaliti i preporucivati i soja je sarena laza.
po nekim istrazivanjima ona upija iz zemlje neke stetne materije i ne samo da je stetna nego je i pravo opasna.
cinjenica da je ima skoro u svim prehrambenim prozivodima (salame, pastete, ribe itd...) govori vise nego sto treba... mene je posjetilo na ono doba kada se margarin strogo preporucivao skoro pa u svemu...

User avatar
zonna
Posts: 641
Joined: 07/12/2010 20:13
Location: neptun

Re: "Bijele smrti"

Post by zonna » 26/05/2011 10:56

wewa wrote:i ta masnoca se necim nadoknadi - pogle recimo one jeze od jogura s 0,1% masnoce. ustedis na kalorijama iz masnoca (koje su nam btw neophodne za normalno funkcionisanje metabolizma), a smazes ko zna kakav skrob ili gumu kojom se postize konzistencija normalnog jogurta. a cijena adekvatna marketingu "zdrave" hrane.

soja je SVA gmo. ne postoji vise soja, kao ni kukuruz, iz industrijskog uzgoja a da nije gmo :cry:
nije wewo ni ona koja nije gmo nimalo bezopasna ako je uopste igdje vise ima...

User avatar
samo malo reloaded
Posts: 471
Joined: 15/05/2011 13:12
Location: negdje daleko, u zemlji snova...

Re: "Bijele smrti"

Post by samo malo reloaded » 26/05/2011 11:06

Ne znam, ja upravo cugam LGG bioaktiv, i ko zna kakve bakterije unosim u sebe :D

Realno, danas osim ako sam sebi ne uzgajas voce i povrce, jedes otrov u ovom ili onom obliku. Mladi krompir recimo, kada ga "struzem", meni se ospu ruke i osjetim (istina ne tako snazno) kako teze hvatam dah, gusi me lagano, zbog ko zna kakvih hemikalija kojim su ga zaprasivali.

Za soju nisam znao, ne koristim je osim soja sosa, a opet kuzim bolje mi je i to nego crvena paprika ili vegeta ili ne znam ti kakva hemikalija.

Zabijelu smrt, odnosno cetiri bijele ubice kako se to naziva (secer, brasno, sol i riza), sjecam se jednog predavanja o bijelom brasnu, i opcenito tvrdnji da je sva hranjivost zitarice u njenoj opni, slicno je i sa rizom... integralna neoljustena riza je navodno zdravija od glazirane. Ali sad vec ides u sirinu koju ni sam ne razumijem bez literature :D

Hadzi Lojo
Posts: 1538
Joined: 19/10/2010 19:51

Re: "Bijele smrti"

Post by Hadzi Lojo » 26/05/2011 11:14

Umjereno koristiti , to je jedino rjesenje.
Znam dosta ljudi koji skoro citav zivot koriste te smedji secer, te integralno brasno a stalno su bolesni ili umorni.
Izgleda sve zavisi od genetskog koda koji smo naslijedili, jer ima ljudi koji zive tako nezdravo i klopaju sta stignu a nikakvih problema sa zdravljem nemaju.

User avatar
Filter
Posts: 6441
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: no country for old men
Has thanked: 3 times

Re: "Bijele smrti"

Post by Filter » 26/05/2011 12:01

wewa wrote: soja je SVA gmo. ne postoji vise soja, kao ni kukuruz, iz industrijskog uzgoja a da nije gmo :cry:
ako je gmo, to je po meni super.
hormonski nabildana hrana je problem. genetsko ukrstanje traje vec vijekovima i u manjoj mjeri utice na zdravlje od hormona...

User avatar
jOFLA
Posts: 2261
Joined: 11/06/2005 03:04
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: "Bijele smrti"

Post by jOFLA » 28/05/2011 22:49

I onaj pravi smeđi također kao i bijeli rafinirani jednako dobro doprinosi dijabetesu, gihtu, gojaznosti i propadanju zuba. Molekula saharoze je ista i ima isti učinak u organizmu svejedno je li površina kristala ostala obojena melasom ili je na kraju izbjeljen. Smeđi i bijeli šećer su ista saharoza jedan i drugi.

Ne znam zašto vjerujete da je pravi smeđi šećer nešto manje štetan od bijelog rafiniranog. Ili ne znate kako se izbjeljuje šećer od melase pa vjerujete da tu ima obilje neke opasne hemije koja ostane u šećeru, ili da male primjese melase koja boji kristal ima nekog efekta toliko snažnog da poništava učinak saharoze ?

Ono malo vitamina i minerala u tragovima što ima u tankom sloju preostale melase na kristalu smeđeg šećera je tako mala količina da ne doprinosu organizmu ništa mjerljivo pozitivno. Za snadbjevanje organizma mineralima i vitaminima koristi se voće i povće a ne smeđi šećer.

Post Reply