Босна - балканска Швајцарска

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by PipiDugaDevetka »

Eh, da je Kalifornija, sada bi Švarceneger=Karaneger masovno šamar'o hitlerčiće iz naših sokaka.
Zlata M.

#27 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Zlata M. »

BSn wrote:Nisu od nas ni krenuli problemi jugoslovenskih naroda, pa nema potrebe ni da nam vi, kao nasi susjedi, vec 15 godina trubite kako od nas treba krenuti rjesavanje problema i da mi trebamo biti model puta ka rjesenju. Rjesite vi to sto ste davno zapoceli s Kosovom, pa onda sa Hrvatima, a mi cemo u medjuvremenu da se smirimo.
Ako si ti u Srbiji doveo brigu do toga kako ces napraviti od BiH Svicarsku - mojne Tita ti, skonati cemo i mi nesto sami. Nemojte nas vise vi branit, leba ti.

Ovo me podsjeca na onu situaciju kada su bjelci americkim crnicima "pomagali" da zive "normalno", pa su im vrlo rado znali obezbjediti koricu leba i krevet, a zauzvrat ne bi zeljeli nista, osim da im ovi robuju.

Pustite nas da se dogovorimo, kanite nas se. Kad god vi, Turci i Hrvati umjesto svoje pocnete rjesavati nase probleme, mi popasemo.

Mnogo hvala, ali nama je uzor Svedska, Svicarsku smo vec dostigli s kantonima i prestigli.
:thumbup: :D
...jes' ! jos kad bi bila, po uzoru na Svicarsku, direktna demokratija...pa kad bi mi jedni drugima poceli izglasavati zabrane... :-) :D
Jolpaz

#28 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Jolpaz »

Арсеније wrote:
Dust wrote:Hajmo ovako postaviti pitanje, da li bi Srbija mogla postati jugoslovenska Svajcarska?
-Mislim sa Kosovom i Vojvodinom kao dvije federalne jedinice (kantona moze se tu mozda dodati i dio Sandzaka, Sumadija i druge regije koje nisu bas sklone toliko Beogradu) sa tako sirokim ovlastima kao u Svajcarskoj do referenduma o pojedinim pitanjima??

Malo promisli pa cemo o Bosni nastaviti.
Србија просто нема основа да постане Швајцарска, а Косово је ван утицаја Србије.
Војводина је само једна покрајина која се не мора гледати као неки одређени део Србије а у Србији живи преко 80% српског становништва тако да то никако није Швајцарска.

Сад можемо наставити о Босни.
Nemozemo kume, preskocio si Sandzak... tako da ti bas odgovor i nije kompletan
sinus

#29 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by sinus »

Арсеније wrote: И у БиХ и у Србији има одличних услова за сточарство, стоке колико хоћеш.

Али Босанска Швајцарска и не треба да се ствара на националној основи него на основи Босанаца и Херцеговаца међу којима свако има право да се изрази као Бошњак, Србин или Хрват.
Подеча БиХ је тљаква каква је сада и мислим да је много боље да се тренутно против тога нико не противи.
Први корак је прихватање садашњости. Постоји ФБиХ, постоји РС и шта сада, хоћемо да ратујемо или да прихватимо та два кантона и наставимо живот као БиХ? :bih:
Кажем, не треба се позивати на прошлост него на садашњост.
Ја колико знам, муслимани и хрвати нису ни 92' године хтјели да ратују него су се фино цивилизирано одвојили од распаднуте Југославије, али срби нису моглу/хтјели то да прихвате ( као што ти предлажеш да сада народ прихвати станје такво какво јесте настало убијанјем на хилјаде невиних лјуди) и онда су започели сукобе, односно, рат...

Са другим подеблјаним се слажем, али опет морам написати да срби ( свака част изузецима којих има) већ дуго година живе у прошлости са Дражом, и разним Дражама послије Драже.
Dust

#30 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Dust »

Izvinite ali sam se malo pogubio u svemu ovome, mislim
dali je potrebno da su gradjani stanovnici neke zemlje razlicite vjeroispovjesti da bi mogli i trebali govoriti o slozenim drzavama?

Iz ove diskusije ispade tako!!!!!!!!

Bojim se da ima zemalja sa nekim vidom federalnog uređenja (kruce ili mekse) mada stanovnici nisu razlicitih vjeroispovjesti!!!
:razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
cyprus

#31 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by cyprus »

U BiH je potrebno međusobno razumjevanje. No, toga nema, tako da ništa ni od preduslova za balkansku Švicarsku
BSn

#32 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by BSn »

Zlata M. wrote:
BSn wrote:Nisu od nas ni krenuli problemi jugoslovenskih naroda, pa nema potrebe ni da nam vi, kao nasi susjedi, vec 15 godina trubite kako od nas treba krenuti rjesavanje problema i da mi trebamo biti model puta ka rjesenju. Rjesite vi to sto ste davno zapoceli s Kosovom, pa onda sa Hrvatima, a mi cemo u medjuvremenu da se smirimo.
Ako si ti u Srbiji doveo brigu do toga kako ces napraviti od BiH Svicarsku - mojne Tita ti, skonati cemo i mi nesto sami. Nemojte nas vise vi branit, leba ti.

Ovo me podsjeca na onu situaciju kada su bjelci americkim crnicima "pomagali" da zive "normalno", pa su im vrlo rado znali obezbjediti koricu leba i krevet, a zauzvrat ne bi zeljeli nista, osim da im ovi robuju.

Pustite nas da se dogovorimo, kanite nas se. Kad god vi, Turci i Hrvati umjesto svoje pocnete rjesavati nase probleme, mi popasemo.

Mnogo hvala, ali nama je uzor Svedska, Svicarsku smo vec dostigli s kantonima i prestigli.
:thumbup: :D
...jes' ! jos kad bi bila, po uzoru na Svicarsku, direktna demokratija...pa kad bi mi jedni drugima poceli izglasavati zabrane... :-) :D

To ti je ono kad ja biram sebi predsjednika, pa me optuze i jedni i drugi i treci da nisam demokratican, jer sam birao za njih predsjednika, a nisam djecem', neg' sam sebi. :D
muha_sa

#33 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by muha_sa »

Arsenije Arsenije :-)

Dobar si--imaš vjerovatno poštene i dobre namjere--samo te handri to što si ocito prespavo zadnjih 25.godina :-) a možda i nisi :D ne znam-a kako da znam kad ništa ne znam :D
Ovako--da ti Muha rece :D
Prvi potez--dobronamjerni potez za dobrobit tuto kompleto Balkana treba da povuce susjedna Srbija-pardon-srbijanski režim :D
Zar je problem anamo onim politicarima da sami sa sobom popricaju--pogledaju istini u oci i kažu "jest,zajebali smo se--krenuli smo za balkanskim kasapinom da stvaramo nešto što je neostvarivo--u tom pohodu smo pocinili najstrašnije zlocine koje normalni ljudski um ni zamislit ne može--zavedeni smo bili mitomanijom--pohlepom--svašta nešto nam je obecavano al se zajebasmo--otkud glupim bosancima tolika muda da goloruki ustanu u odbranu svog praga--svoje države----hajd,bar jedan smo cilj ostvarili--stvorili smo u susjednoj državi genocidnu tvorevinu--koja je haman pa punoljetna.
-Zar je problem rec---Komšije naše drage oprostite--jebaji ga--bilo tako kako je--necemo više nikad i idemo dalje :-)
-Vama-bosanskim Srbima je Bosna i Hercegovina domovina--tu ste se rodili za nju se borite---navijajte vi za Srbiju-vaše pravo---navijajte i za Zvezdu i Partizan-ko vam brani???------volite vi Beograd,Kragujevac,Niš........al vam je glavni grad SARAJEVO.Okrenite se Bosni i Hercegovini--tu gradite svoju i svoje djece buducnost.

Eh-kad se to desi i kad se tako Srbija bude ponašala tad možemo krenut naprijed--tad možemo i o balkanskoj Svicarskoj pricat----tad udruženi možemo krenut u borbu protiv bagre koja nas pod plaštom borbe za narode sve ove godine pljackaju :-) samo što jedni(vecina) to vide a drugi ( opet vecina) to odobravaju--ono,korjenje cemo jest al srpstvo ne damo.
Idemo dalje :D
mO k3

#34 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by mO k3 »

Арсеније wrote:Верујете ли да би БиХ могла у будућности постати држава која по много чему личи на Швајцарску иако је у средини бивше Југославије? :)
Да ли би желели да се то догоди?

Има ли данас људи који су спремни да се боре за такву Босну?

БиХ као и Швајцарска има три националности у себи и ако би се изгубиле несугласице унутар државе, БиХ би имала прилику да постане успешна држава која ће можда бити центар смиривања национализама на Балкану. Била би разлог нестанка југословенских размирица. :thumbup:
Problem je u manjem entitetu koji ne trazi nikakv smisao za kompromis.
Uostalom sve je moguce zasto ne.....
red label

#35 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by red label »

muha_sa wrote:Arsenije Arsenije :-)

Dobar si--imaš vjerovatno poštene i dobre namjere--samo te handri to što si ocito prespavo zadnjih 25.godina :-) a možda i nisi :D ne znam-a kako da znam kad ništa ne znam :D
Prvi potez--dobronamjerni potez za dobrobit tuto kompleto Balkana treba da povuce susjedna Srbija-pardon-srbijanski režim :D
Zar je problem anamo onim politicarima da sami sa sobom popricaju--pogledaju istini u oci i kažu "jest,zajebali smo se--krenuli smo za balkanskim kasapinom da stvaramo nešto što je neostvarivo--u tom pohodu smo pocinili najstrašnije zlocine koje normalni ljudski um ni zamislit ne može--zavedeni smo bili mitomanijom--pohlepom--svašta nešto nam je obecavano al se zajebasmo--otkud glupim bosancima tolika muda da goloruki ustanu u odbranu svog praga--svoje države----hajd,bar jedan smo cilj ostvarili--stvorili smo u susjednoj državi genocidnu tvorevinu--koja je haman pa punoljetna.
-Zar je problem rec---Komšije naše drage oprostite--jebaji ga--bilo tako kako je--necemo više nikad i idemo dalje :-)
-Vama-bosanskim Srbima je Bosna i Hercegovina domovina--tu ste se rodili za nju se borite---navijajte vi za Srbiju-vaše pravo---navijajte i za Zvezdu i Partizan-ko vam brani???------volite vi Beograd,Kragujevac,Niš........al vam je glavni grad SARAJEVO.Okrenite se Bosni i Hercegovini--tu gradite svoju i svoje djece buducnost.

Eh-kad se to desi i kad se tako Srbija bude ponašala tad možemo krenut naprijed--tad možemo i o balkanskoj Svicarskoj pricat----tad udruženi možemo krenut u borbu protiv bagre koja nas pod plaštom borbe za narode sve ove godine pljackaju :-) samo što jedni(vecina) to vide a drugi ( opet vecina) to odobravaju--ono,korjenje cemo jest al srpstvo ne damo.
Nije valjda da vam Srbija i u Federaciji ne da da napredujete ?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#36 Re: Босна - балканска Швајцарска

red label wrote: Nije valjda da vam Srbija i u Federaciji ne da da napredujete ?
Tour d' Srbija via Pale!? :?

Nadam se da će biti i Tour d' Bosnia via Novi Pazar!
Bosanac sa dna kace

#37 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Bosanac sa dna kace »

што ови из Србије воле да нас подбадају са ваквим питањима, типа БиХ може бит Шбајцарска или кад ће се БиХ распаст :run: :skoljka:
zavrzlama

#38 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by zavrzlama »

Bosanac sa dna kace wrote:што ови из Србије воле да нас подбадају са ваквим питањима, типа БиХ може бит Шбајцарска или кад ће се БиХ распаст :run: :skoljka:
oni ne podbadaju,neko ispituju koliko smo duboko usli u zimski san..kamenog spavaca je dobro kadkad ustinuti za prst ...a to rdai @arsenije Carnojevic :D
AliceInChains

#39 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by AliceInChains »

red label wrote:

To ti je relativno glupo pitanje. Srbija ima jak uticaj na politiku u RS-u. Kao sto sam jedan post prije napisao(a i drugi su to poslje mene sugerisali), RS koci znacajne reforme u BIH-parlamentu koje su neophodne za razvoj ove zemlje= oba entiteta, znaci, to uklucuje i Federaciju(kao npr. ujedinjenje ekonomskog prostora). I pored ovoga mi opet nemozemo dikutovati o tome, kako Federaciji ide losije. Jarane, u zauzetim dijelima VRS-a nijedan grad, niti jedna fabrika nisu bili dodirnuti(znaci, danasnja RS), dok je ta ista vojska u Federaciji sve SRAVNILA. A opet je ekonomija u federaciji osijetljivo bolja od one u RS-u. Kad bi to bilo tako, kao sto prica RS-"voda", onda se Istocno Sarajevo u ovoj dinamici nebi ni gradilo, onda Srbi(pa cak i oni, koji ne podnose Bosnu) nebi isli da traze njihovu srecu po npr. Sarajevu, Tuzli, ... I sad kontrapitanje: Otkad to Srbija ima takav uticaj na politiku u BIH, u smislu da boljitku cijelovitog bh-naroda dijeluje? ;-) Glupo pitanje, evo probat cu jos jednom: Otkad to Srbija ima takav uticaj na RS, u smislu, da boljitku BH-Srbima dijeluje(osim toga, da ih sjeca, da su veci Srbi nego oni Srbi u Srbiji)?

Uh, naompade mi za ovo dobar primjer: Srbija vec davno hoce da priusti 6 hidroelektrana na granici, koje pripadaju BIH, odnosno RS-u. Znaci, otvoreno kradu BH-Srbe, a niti jedan RS-politicar se protiv ovoga buni? Nije to valjda zbog NE-uticaja? :wink:

Evo malo logicnije: Sta se tice ekonomski pitanja, Srbija se bori protiv svakoga, pa tako i protiv BIH. Samo sto im u BIH jedan dio politicara tu borbu protiv BIH-ekonomije ekstazno olaksava. Nazalost je nas narod tupav, sta vazi i za BH-srbe(zato sto nam je kicma ekonomije nestala= high skilled labour-ili pobjegla, ili sa namjerom ubijena(iskljucivo muslimani, sta je bio i jedan od ratnih ciljeva)). Pazi, ima ljudi na obje strane koji vele: "Ma hajde, dajte im malo vremena. Skuzit ce to oni." Isto je vazilo i u odnosu sa Hrvatskom i BH-Hrvatima, dok su oni na kraju skuzili, da sa iscrpljenjem(u ekonomskom smislu) BH-Hrvata, tim BH-Hrvatima istovremeno uzimaju egsistenciju za opstanak u toj isoj BIH. Kao sto sam i jedan post prije napisao, skuzit ce to jednog dana i Srbi. Samo je pitanje KAD, i KOLIKO ce oni do tog momenta njihov prostor(RS) u egsistencijalnom smislu DEMONTIRATI? A ta demontaza je vec dobro vidljiva.
:bih:
red label

#40 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by red label »

AliceInChains wrote:
red label wrote:

To ti je relativno glupo pitanje. Srbija ima jak uticaj na politiku u RS-u. Kao sto sam jedan post prije napisao(a i drugi su to poslje mene sugerisali), RS koci znacajne reforme u BIH-parlamentu koje su neophodne za razvoj ove zemlje= oba entiteta, znaci, to uklucuje i Federaciju(kao npr. ujedinjenje ekonomskog prostora). I pored ovoga mi opet nemozemo dikutovati o tome, kako Federaciji ide losije. Jarane, u zauzetim dijelima VRS-a nijedan grad, niti jedna fabrika nisu bili dodirnuti(znaci, danasnja RS), dok je ta ista vojska u Federaciji sve SRAVNILA. A opet je ekonomija u federaciji osijetljivo bolja od one u RS-u. Kad bi to bilo tako, kao sto prica RS-"voda", onda se Istocno Sarajevo u ovoj dinamici nebi ni gradilo, onda Srbi(pa cak i oni, koji ne podnose Bosnu) nebi isli da traze njihovu srecu po npr. Sarajevu, Tuzli, ... I sad kontrapitanje: Otkad to Srbija ima takav uticaj na politiku u BIH, u smislu da boljitku cijelovitog bh-naroda dijeluje? ;-) Glupo pitanje, evo probat cu jos jednom: Otkad to Srbija ima takav uticaj na RS, u smislu, da boljitku BH-Srbima dijeluje(osim toga, da ih sjeca, da su veci Srbi nego oni Srbi u Srbiji)?

Uh, naompade mi za ovo dobar primjer: Srbija vec davno hoce da priusti 6 hidroelektrana na granici, koje pripadaju BIH, odnosno RS-u. Znaci, otvoreno kradu BH-Srbe, a niti jedan RS-politicar se protiv ovoga buni? Nije to valjda zbog NE-uticaja? :wink:

Evo malo logicnije: Sta se tice ekonomski pitanja, Srbija se bori protiv svakoga, pa tako i protiv BIH. Samo sto im u BIH jedan dio politicara tu borbu protiv BIH-ekonomije ekstazno olaksava. Nazalost je nas narod tupav, sta vazi i za BH-srbe(zato sto nam je kicma ekonomije nestala= high skilled labour-ili pobjegla, ili sa namjerom ubijena(iskljucivo muslimani, sta je bio i jedan od ratnih ciljeva)). Pazi, ima ljudi na obje strane koji vele: "Ma hajde, dajte im malo vremena. Skuzit ce to oni." Isto je vazilo i u odnosu sa Hrvatskom i BH-Hrvatima, dok su oni na kraju skuzili, da sa iscrpljenjem(u ekonomskom smislu) BH-Hrvata, tim BH-Hrvatima istovremeno uzimaju egsistenciju za opstanak u toj isoj BIH. Kao sto sam i jedan post prije napisao, skuzit ce to jednog dana i Srbi. Samo je pitanje KAD, i KOLIKO ce oni do tog momenta njihov prostor(RS) u egsistencijalnom smislu DEMONTIRATI? A ta demontaza je vec dobro vidljiva.
:bih:
Konfuzan Ti mnogo ovaj post :) .Shvatio sam samo za hidroelektrane a i to prvi put čujem.
PipiDugaDevetka

#41 Re: Босна - балканска Швајцарска

red label wrote: Konfuzan Ti mnogo ovaj post :) .Shvatio sam samo za hidroelektrane a i to prvi put čujem.
Sidro koje lađu čuva da ne bude buri plijen,
Tone skupa sa tom lađom jer je i ono dio njen.
jackamil

#42 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by jackamil »

Prije će Švajcarska biti centralnoevropska Bosna nego Bosna balkanska Švajcarska :oops:
Agic Nurija

#43 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Agic Nurija »

Арсеније wrote:Верујете ли да би БиХ могла у будућности постати држава која по много чему личи на Швајцарску иако је у средини бивше Југославије? :)

БиХ као и Швајцарска има три националности у себи и ако би се изгубиле несугласице унутар државе, БиХ би имала прилику да постане успешна држава која ће можда бити центар смиривања национализама на Балкану. Била би разлог нестанка југословенских размирица. :thumbup:
Prvo: Zašto pišeš čirilicom, nismo u Rusiji!?
Drugo: Švajcarska je nastala iz kantona, a Bosnu bi dijelili na....sve što promoviše.......neljude!
Treće: Prepravljanje/prekrajanje bilo koje evropske države po "mono-kleronacionalističkim" šablonima/šavovima proizvelo bi neminovno "bosansko pitanje" na svakom tako "predstavljenom" državnom prostoru....

I na kraju, parlamentarni politički i ustavotvorni rad prema Nezavisnoj Bosanskoj Državi i povratak integriteta, legitimiteta i suvereniteta Bosanskom Narodu na njegovom državnom i etničkom prostoru u granicama iz 1878 godine, to bi bila "jezgrovita" budućnost opštebalkanskog prosperiteta!

Nastavak u slijedećem broju Bosanskog Nacionalnog Glasnika!
jesenjin

#44 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by jesenjin »

Svidja mi se ovaj tvoj naslov teme ! Zaista BIH ima sve preduslove da postane kopija Svice , ali nazalost to se nikada nece dogoditi. Kada smo imali reformu policije licno ja se nisam slagao ni sa jednim principom primjene a pogotovo sa trenutnim koji je u primjeni. Bosna I Hercegovina ako zeli biti bas "S" od Svice mora da uradi jednu kvalitetnu reformu ustava koja po meni moze biti zadovoljavajuca za sve stanovnike jedino ako se uraditi po principu Svice. Svicarska je jedna od bogatijih i stabilnih zemalja u srcu zapadne europe. Doduse mi nismo u srcu europe ali jesmo u srcu balkana pa mi kroz takvu praksu mogli da pospjesimo mnogo bolje standarde u ovoj zemlji. Medjutim , sve se to moze odraditi i bez primjene ovog Svajcarskog sistema ali kod nas ocigledno ne postoji dobra volja za realizacijom stateskih planova po cijelokupno drustvo. Vecini nasih politicara odgovara ova crna slika jer je ona osnova korupcije i drugih marifetluka. Svakako da bi Svica bila idealno rijesenje za ove napacene gradjena oba entiteta ali kao sto rekoh ni politicari a bogme ni sami gradjani /RS-a / nikada ne bi pristali na takvo stanje a nikada nece ni na trenutno stanje. Sve dok ne bude velike srbije u njihovim glavama takva ideologija je nemoguca.
1gorstak

#45 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by 1gorstak »

Agic Nurija wrote:Nastavak u slijedećem broju Bosanskog Nacionalnog Glasnika!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#46 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by pici »

1gorstak wrote:
Agic Nurija wrote:Nastavak u slijedećem broju Bosanskog Nacionalnog Glasnika!

ZoKi BosanČeros je Kralj....kontam dal da ga istetoviram na ledjima il podpazuHom.... :mrgreen:
Agic Nurija

#47 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Agic Nurija »

Mizanfil wrote:
Agic Nurija wrote:Treće: Prepravljanje/prekrajanje bilo koje evropske države po "mono-kleronacionalističkim" šablonima/šavovima proizvelo bi neminovno "bosansko pitanje" na svakom tako "predstavljenom" državnom prostoru..
Прочитај понешто о устројству Белгије па се онда поново јави овдје с овом тезом ;-)
Друго, баш се осим у Босни и у Русији пише ћириличним писмом :?
Nisi ni prvi, niti poslednji koji pravi poređenje Bosne sa raznoraznim geopolitikantskim tvorevinama......

Historija naših, južnoslavenskih prostora je uostalom savršen falsifikat urađen po želji Bizanta/Vatikana, čitaj istočnog i zapadnog rimskog carstva/rimske crkve. Neće dugo potrajati i objelodaniće se istina o tome, ko je na našim prostorima "izvorna svjetovna nacija", a ko je "administrativno kopile crkvenih otaca". Bosanci su i ovaj put preživili srpskohrvatski pokolj po Bosni i doživili da se ukljuće u svjetske procese borbe za opstanak ljudskih kolektivnih kultura. Samo ovaj put, konačno; a to najviše boli, Bosanac ne mora da pita "srpskohrvatski komitet" da li može nešto u svoju korist da kaže javno, da objavi, saopšti, dorekne....Bosanci danas imaju svoju državu, svoj internet, svoju, bosansku budućnost u svojim, bosanskim rukama i bosanska razmišljanja u bosanskim glavama.

A o "ćirilici", koja je, barem do danas, poznata kao "pismo nepoznatog porijekla", tek treba da se ispišu i u promet puste neke nove, nepoznate stranice historije iz vremena seobe naroda i u njima (od rimske crkve istrijebljenih) dvanaest plemena pod skupnim nazivom "Istočni Germani"!

Evo jedan mali isječak "istorije" manastirske provinijencije:
(Str. 241)
"......Potrebno je pročitati legende o djelima Nemanjića, te porodice krcate zločinima brata protiv brata, sina protiv oca i oca protiv sina, da bi se shvatilo koliko je duh ulizivanja mogao kod Srba da uguši moralno osjećanje i mišljenje.....tako se naiđe na rečenice: "....Ovaj blagočestivi kralj Uroš (Milutin), koji oslijepi vazljubljenog sina svog Stefana...."
Ili
"....I sve ovo što je rečeno, svrši se godine 6897, indikta 12, meseca Juna 15 dan, u utorak, čas je bio ili šesti ili sedmi. Ne znam, Bog zna...." (Antologija stare srpske književnosti, Beograd, 1960, str. 137-138...)

Iz knjige Aleksandar Giljferding: "Putovanje po Hercegovini, Bosni i Staroj Srbiji"
HORN1

#48 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by HORN1 »

zavrzlama wrote:

to je i jedini put...sve ostalo je izcekivanje novog rata..
Novog rata će biti kad tad samo ako mi i naši potomci budemo svjesni te prijetnje možemo odložiti taj rat u nedogled daleko, nasilnici neće napasti ako će imati ogromne žrtve.
osa

#49 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by osa »

možda da ovaj pridjev izbaciš iz naslova, malo koja dobra asocijacija se javi kad čuješ da je nešto balkansko( iako neopravdano, ali tako je)...
uvjek dobar gost

#50 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by uvjek dobar gost »

Da smo obrazovaniji pametniji i mudriji itekako bi mogla biti Bosna i Hercegovina kombinacija Švice i Olandije... ali mi smo primitivni, zatucani i neobrazovani ... tako da huškamo i čekamo neki novi sukob... da se stvori neka nova elita i da istorija opet počne od njiha..... iha.... ojsa.... fuj !
Post Reply