...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Pikaboo

#26 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Pikaboo »

Nisam neko ko je na ikakvoj dijeti al se vec dugo vremena bavim sportom i pazim sta jedem.
Ako pocnes da preskaces obroke,metabolizam ce se usporiti i onda i ono sto pojedes ce se pretvoriti u salo koje ce se zaljepiti svukuda.Organizam se brani i od svakog obroka koji pojedes ce praviti rezerve.Zato ne preskaci obroke vec radije jedi zdraviju hranu.Umjesto grickalica jedi bademe.Umjesto smedje cokolade,jedi tamnu.
Ako naglo smrsas ,neces istopiti samo salo vec i misicnu masu,pa ce ti koza visiti na sve strane.Nije ljepo za pogledati.Obuci trenerku i na trcanje.Nema boljeg mrsanja od kardio vjezbi,vjeruj mi,za kratko vrijeme ces izgledati ko grom.
neprilagodjena

#27 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by neprilagodjena »

Dunkanova dijeta je zanimljiva.
Pikaboo

#28 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Pikaboo »

neprilagodjena wrote:Dunkanova dijeta je zanimljiva.
De molim te napisi nesto o tome.Ono sto sam na internetu vidjela je u kratkim crtama
sitna.buranija

#29 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by sitna.buranija »

Nema nista nabrzaka :D
ProbuseniDolar

#30 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by ProbuseniDolar »

Ama kakve jabuke, ni slucajno ih jesti ... najbolje ti je da ne jedes nista, a sedmicu iskoristi tako sto ces minimum 2 sata dnevno biti u teretani, 2 sata u sauni, i predvece trcanje jedno sat vremena ... ALi ni slucajno nemoj nista jesti, cak ni vodu ne pij, nemoj da ti na pamet to padne ... eto to bi ti ukratko bilo to, pa javi kakvi su rezultati ... :)
samo malo

#31 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by samo malo »

Ovo "kad pocnes jesti, vratit ces se na istu kilazu" je smijesno koliko i ona prica o nekoj nasoj hamsi kojoj je doktor preporucio po jedno kuhano jaje za dorucak, rucak i veceru a ona ga pitala "jel prije ili poslije jela?"

Pa naravno da ces vratiti kilazu kad pocnes jesti kao prije sto si jeo, sto si i prije nabio kilazu nego sto si jeo ko provalija.

Bit mrsavljenja je promjena navika, izbacivanje viska masne hrane pune ugljikohidrata, vise fizicke aktivnosti, i slicno. Neces vratiti kilazu, ako nakon dostizanja odredjene tezine nastavis jesti puno povrca, puno kuhane i nemasne hrane, ribe, manje mesine, manje cevapa bureka i slicnih kalorijskih bombi, mozes smrsati i strajkajuci gladju mjesec dana, zbaciti 20 kila, i onda preci na dijetalnu ishranu, nema sanse da vratis istu kilazu kakvu si imao prije dijete.

To je najveca greska koju ljudi rade, smrsaju pet ili deset kila, i onda se bace na pljeskavice, cevape, bureke, pizze, zeljanice, sirnice i kolace. Normalno da ces vratiti kilazu, vrlo skoro, posebno jer se masne celije vrlo brzo napune masnocom koju pocnes unositi nakon dijete.
Ma.Le.Na

#32 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Ma.Le.Na »

ukratko...dijeta se sastoji od 4 faze:
faza napada
faza gubitka kg
faza stabilizacije
zavrsetak dijete

u pocetku..u fazi napada koja moze trajati max 9 dana..ovisno koliko kg zelis izgubiti ..jedes samo proteine..SAMO PROTEINE!
gubis dosta kg...i onda prelazis na fazu gubitka kg..gdje gubis ostatak ..dok ne dosegnes zeljenu tezinu..
faza stabilizacije traje duze...(lb) koje izgubis x 4,5 = br. dana koliko si u fazi stabilizacije..

ovo je bas ukratko...a vise imas na linkovima koje sam ti postavila

http://www.brighthub.com/health/diet-nu ... 60820.aspx

http://www.thedukandiet.org/Program/Main.html
Altsa

#33 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Altsa »

ja sam jeo 4 dana samo jabuke i smrsao 4 kile...
Last edited by Altsa on 26/04/2010 13:40, edited 1 time in total.
Altsa

#34 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Altsa »

Pikaboo wrote:
neprilagodjena wrote:Dunkanova dijeta je zanimljiva.
De molim te napisi nesto o tome.Ono sto sam na internetu vidjela je u kratkim crtama
ja krenuo sa dijetom i za dva dana izgubio 2 kg...strogo se pridrzavao svega sto je propisano...nastavljam dalje :bih:
Pikaboo

#35 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Pikaboo »

Ma svaka cast! Dobra dijeta.Nisi gladan a gubis kile.
Altsa

#36 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Altsa »

prva dva dana su udarna...jedes samo meso na zaru i nista drugo...osim uzimanja vode...a onda se ukljucuje i povrce sa mesom ili bez (kako te volja)...e sad da ne osjetis glad bas i nije tako...non stop sam gladan :roll:
immuno

#37 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by immuno »

eh Altsa svaka cast iskreno i uvjerljivo cuj dijeta i lafo nisi gladan a kile odose u nepovrat same od sebe jes al zutu.Kad jedes samo bjelancevine ( a zna se da za probavu bjelancevina trosimo takodje poneku kaloriju) mrsas pa si motivisan ali ( vazda ima neka zakcoljica) nema masti i nema ugljenih-hidrata a to daje osjecaj sitosti .Sve to bez sporta ili bar intenzivnijeg kretanja je malo.Uh i sama muku mucim sa viskom kilograma proteini ja al brate bez ugljenih-hidrata neide fale,sto se tice masnoca ma to mi netreba bez toga mogu rahat. Sretno!
vozač

#38 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by vozač »

pravila su slijedeća:
1. moraš promijeniti filozofiju ishrane1.a nema jesti iza 18.00, može pođahkad, kad ti baš ono nešto prahne al žestoko, (pođahkad znači da ovaj luksuz možeš dopustiti jednom u mjesec dana, a ne jednom u 2 sata :lol:
1.b jedi redovno u manjim obrocima i to sve doručak, užina, ručak, užina, u tom dolazi i 18.00 i ti prestaješ sa jelom
1.c izbjegavaj jesti van kuće, to najviše deblja, može "pođahkad", znači eventualno ćevapi jednom mjesečno, hrana kod kuće da vodiš malo računa, ne pretjerivati sa masnoćama, šećeri kad god hoćeš, vjeruj mi da ta kašikica šećera u kafi ama baš ništa ne znači, ali reduciraj kolače, može i to samo "pođahkad"

2. obavezna fizička aktivnost do nivoa da se dobro oznojiš i da se poslije toga moraš obavezno istuširati
2.a svakodnevno, najbolje oko 20.00, dovoljno pola sata ozbiljnog aktiviranja, onda tuširanje itd.
2.b ovo mora biti redovno

3. nikakve brze dijete, to je najobičnija ubleha, sve je u glavi i dosljednosti

4. ovakvom promjenom režima ishrane i povećanjem nivoa fizičke aktivnosti, (ukoliko imaš materijala za skidanje), za godinu dana garantovano i na zdrav način skidaš najmanje 15 do 20 kg, a da pri tome ne izgledaš kao da će te sutra ukopati,
Last edited by vozač on 26/04/2010 14:08, edited 1 time in total.
sakop

#39 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by sakop »

ako nije medicinski razlog nemoj da mršaš
bavi se sportom,nadji momka ako ga nemas,bavi se humanitarnim radom-merhamet,crveni kriz,pomozi starim u tvojoj mahali...
ne mozes za sedmicu smrsati puno :)
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#40 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by UnscarD »

Ja sam neku svoju dijetu sproveo koja se sastojala od jedno 15 dana bas smanjenog unosa hrane ali tako da jedem 5 puta dnevno...uglavnom proteine.
Dorucak: losos + casa cijedjenih narandzi grejpa limuna
Rucak: pastrmka gljive
Vecera : malo tunjevine

Uglavnom izbacio sam gotovo potpuno za taj period karbohidrate, secere (osim tog soka ujutro) i imao sam smanjen unos masnoca. Jeo sam pomalo sve ali bas po malo. Nisam nesto posebno vjezbao (par serija po 10-15 sklekova svako vece sto mi uzme 10-15 minuta).
Izgubio sam 5 KG za prvih 7 dana, i jos 7 KG u narednih 20-ak dana. To je bilo u februaru i danas nemam niti KG vise ali istina pazim sta jedem ikoliko jedem. Dakle skinuo sam sa 97KG na danasnjih 85 u nekih 35 dana najvise. Sve sto sam citao i svi sa kojima sam pricao kazu da je to bas previse za tako kratko vrijeme sto je vjerovatno tacno ali ja stvarno nisam osjetio nikakve posljedice niti sam se osjecao lose.
Nikakav problem sa kozom nisam imao i uglavnom mi je spao samo stomak.
Danas ponovo pocinjem jer hocu jos jedno 5 KG da skinem tako da dodjem na 80KG sto ce biti 17KG skinutih za nekih 3 1/2 mjeseca.

Nakon toga idem na kontrolu krvi da vidim u kakvom je stanju (nije bila sjajna ni ranije i to prvenstveno trigliceridi a koje mislim da sam ovakvom ishranom ustvari popravio).

Dakle ono sto sam ja skontao jeste da je dorucak pravo bitan jer do tada organizam spava, da je veoma bitno jesti cesto jer to ubrzava metabolizam i da treba sto manje kombinovati razlicite grupe hrane. Naravno tecnost u sto vecim kolicinama. Hljeb, riza , krompir, tjestenine...to uopste ne jedem odnosno jedem jednom sedmicno maximalno.
Pikaboo

#41 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Pikaboo »

Altsa wrote:prva dva dana su udarna...jedes samo meso na zaru i nista drugo...osim uzimanja vode...a onda se ukljucuje i povrce sa mesom ili bez (kako te volja)...e sad da ne osjetis glad bas i nije tako...non stop sam gladan :roll:
Ha ha ha,pa sta da ti kazem za tu glad sem,uzmi malo mesa :D
vozač

#42 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by vozač »

UnscarD wrote:Ja sam neku svoju dijetu sproveo koja se sastojala od jedno 15 dana bas smanjenog unosa hrane ali tako da jedem 5 puta dnevno...uglavnom proteine.
Dorucak: losos + casa cijedjenih narandzi grejpa limuna
Rucak: pastrmka gljive
Vecera : malo tunjevine

Uglavnom izbacio sam gotovo potpuno za taj period karbohidrate, secere (osim tog soka ujutro) i imao sam smanjen unos masnoca. Jeo sam pomalo sve ali bas po malo. Nisam nesto posebno vjezbao (par serija po 10-15 sklekova svako vece sto mi uzme 10-15 minuta).
Izgubio sam 5 KG za prvih 7 dana, i jos 7 KG u narednih 20-ak dana. To je bilo u februaru i danas nemam niti KG vise ali istina pazim sta jedem ikoliko jedem. Dakle skinuo sam sa 97KG na danasnjih 85 u nekih 35 dana najvise. Sve sto sam citao i svi sa kojima sam pricao kazu da je to bas previse za tako kratko vrijeme sto je vjerovatno tacno ali ja stvarno nisam osjetio nikakve posljedice niti sam se osjecao lose.
Nikakav problem sa kozom nisam imao i uglavnom mi je spao samo stomak.
Danas ponovo pocinjem jer hocu jos jedno 5 KG da skinem tako da dodjem na 80KG sto ce biti 17KG skinutih za nekih 3 1/2 mjeseca.

Nakon toga idem na kontrolu krvi da vidim u kakvom je stanju (nije bila sjajna ni ranije i to prvenstveno trigliceridi a koje mislim da sam ovakvom ishranom ustvari popravio).

Dakle ono sto sam ja skontao jeste da je dorucak pravo bitan jer do tada organizam spava, da je veoma bitno jesti cesto jer to ubrzava metabolizam i da treba sto manje kombinovati razlicite grupe hrane. Naravno tecnost u sto vecim kolicinama. Hljeb, riza , krompir, tjestenine...to uopste ne jedem odnosno jedem jednom sedmicno maximalno.
i ja mislim da je previše, pazi da ne pretjeraš, sistem je dobar, samo ipak mislim da gubiš suviše kilograma za tako kratko vrijeme
SoulSeeker

#43 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by SoulSeeker »

alcho wrote:Ti stvarno veze nemas. Da preskace dorucak? Ma genije si...
Moguće, moj prvi doručak je u 15.30.
Last edited by SoulSeeker on 26/04/2010 15:24, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#44 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by SoulSeeker »

...
Last edited by SoulSeeker on 28/04/2010 12:21, edited 1 time in total.
Cholina_Lokica

#45 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by Cholina_Lokica »

ma sve u svemu, kakve dijete kakve gluposti, monje zderati i smrsaces :D
SoulSeeker

#46 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by SoulSeeker »

Dile wrote:ma sve u svemu, kakve dijete kakve gluposti, monje zderati i smrsaces :D
Pored toga mora se pojačano baviti i fizičkim aktivnostima. Bez veze je ne jesti i ležati u krevetu. :)
cls

#47 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by cls »

e ovako imam iskustva sa mrsanjem poslije povrede dobio 18kg i skinuo sam toliko, kao prvo problem svih djeta jeste da jedan dan moras poceti jesti tj. uz dijetu samo izgubis vodu. Umjesto sto ces ici na dijetu bolje bi ti bilo malo da se edukujes kada imas znanje lako ces izgubiti visak kilograma. Prvo sto moras da znas to salo sto je nama tako ruzno za vidjeti, organizmu prestavlja visak energije i ljubomorno ce cuvati tu energiju sto znaci da uslijed malog unosa hrane u organizmu se pale alarmi pa pocne da luci insulin i pocinje da tebe sputava u normalno radu tj. spava ti se, nervozan si, usporen ce ti biti metabolizam i na kraju ce opet organizam da pobjedi. Stvari koje moras da radis su kao prvo ubrzati metabolizam, znaci jesti od 4-6 puta na dan nakon 3 mjeseeca imas brz metabolizam. Ako imas visak energije moras smanjiti unos iste al ne i da je prestanes unostiti. Jesti sto vise kompleksne ugljikohidrate. Proteine moras unositi 2.2g po 1kg tvoje tjelasne tezine. Ako si lijen za sport onda toplo preporucujem setnju, 5km na dan svaki dan. Mnogi se pitaju sta ne bi trebalo jesti, u pogledu toga i gubljenja kilograma svi strucanjci se slazu da ne moras nista prestati jesti samo trebas paziti na kolicinu. Sto znaci ako volis hanburger ne moras ga jesti svaki dan, vec jednom u 10 dana. Moras nauciti planirati jelovnik svoj ako ces imati kalorican rucak onda smanji unos prije rucka i poslije. Vremenom ces totalno promjeniti svoj nacin ishrane ne zato sto ces morati mrsati vec zato sto ces naviknuti na takav nacin ishrane.
SoulSeeker

#48 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by SoulSeeker »

cls wrote:e ovako imam iskustva sa mrsanjem poslije povrede dobio 18kg i skinuo sam toliko, kao prvo problem svih djeta jeste da jedan dan moras poceti jesti tj. uz dijetu samo izgubis vodu.
Dijete mogu ali i ne moraju imati pozitivne rezultate u svakom slučaju, i uopšteno je IMHO pogrešno tražiti "idealnu formulu za mršavljenje koja bi važila za svakog čovjeka" . Mislim da bi se prije svega trebao otkriti uzrok gojaznosti koji može biti vezan za disbalans između unešene i utrošene energije, usporavanje matabolizma usljed starosti, spol (sa hintom na trudnoću), sveukupnu dnevnu aktivnost, izloženost stresu (neke osobe pojačano unose hranu u tijelo kada su pod stresom, a ovdje bih dao prednost ženama), djelovanje lijekova koji se unose u tijelo (primjera radi, neki antiepileptici povećavaju apetit), nasljedne osobine i sl.

Razloga za gojaznost svakako ima i više nego što sam nabrojao, ali sve u svemu pored otkrivanja uzroka gojaznosti potrebno je koliko je god to moguće na prvom mjestu balansirati unos i utrošak energije zbog čega i sam u prvom postu preporučio nešto slabiju prehranu uz obavezno bavljenje fizičkim aktivnostima. Fizičkim aktivnostima se naime formira mišićna masa uz istovremeno topljenje sala koje je jače sa pojačanim znojenjem, a ovo dobijamo upravo fizičkim aktivnostima u što ne ubrajam "blagi džoging", nego sve od recimo bržeg trčanja na kraće staze uz kratke pauze (ovisi o fizičkoj pripremljenosti osobe), pa do dizanja utega.
cls

#49 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by cls »

SoulSeeker wrote:
cls wrote:e ovako imam iskustva sa mrsanjem poslije povrede dobio 18kg i skinuo sam toliko, kao prvo problem svih djeta jeste da jedan dan moras poceti jesti tj. uz dijetu samo izgubis vodu.
Dijete mogu ali i ne moraju imati pozitivne rezultate u svakom slučaju, i uopšteno je IMHO pogrešno tražiti "idealnu formulu za mršavljenje koja bi važila za svakog čovjeka" . Mislim da bi se prije svega trebao otkriti uzrok gojaznosti koji može biti vezan za disbalans između unešene i utrošene energije, usporavanje matabolizma usljed starosti, spol (sa hintom na trudnoću), sveukupnu dnevnu aktivnost, izloženost stresu (neke osobe pojačano unose hranu u tijelo kada su pod stresom, a ovdje bih dao prednost ženama), djelovanje lijekova koji se unose u tijelo (primjera radi, neki antiepileptici povećavaju apetit), nasljedne osobine i sl.

Razloga za gojaznost svakako ima i više nego što sam nabrojao, ali sve u svemu pored otkrivanja uzroka gojaznosti potrebno je koliko je god to moguće na prvom mjestu balansirati unos i utrošak energije zbog čega i sam u prvom postu preporučio nešto slabiju prehranu uz obavezno bavljenje fizičkim aktivnostima. Fizičkim aktivnostima se naime formira mišićna masa uz istovremeno topljenje sala koje je jače sa pojačanim znojenjem, a ovo dobijamo upravo fizičkim aktivnostima u što ne ubrajam "blagi džoging", nego sve od recimo bržeg trčanja na kraće staze uz kratke pauze (ovisi o fizičkoj pripremljenosti osobe), pa do dizanja utega.
slazem se ja sa tobom kao sto sam i napisao najbolje za sebe sto moze da uradi jeste a se prvo edikuje ili informise i onda ce lako naci balans u ishrani, a sto se tice fizicke aktivnosti ako je covjeku mrsko ici na trcanje ili u teretanu onda neka hoda 5km svaki dan, ja treniram svaki dan, ako nisam u teretani onda se bavim drugim sportovima toplo preporucujem skvos :)
chuchumbamayumbe

#50 Re: koliko mogu smrsati za sedmicu ???

Post by chuchumbamayumbe »

Jednoj mojoj poznanici je doktor preporucio, ako zeli da smrsa, da sto vise jede voce, jabuke.
Ova bukvalno shvatila pa svaki dan jela 3 i vise kila jabuka.
Udebljala se dodatnih 5-6 kila za mjesec.

8-)
Post Reply