.

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
jOFLA

#1 .

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:06, edited 2 times in total.
lucky_one

#2 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by lucky_one »

sve biljke se krecu, pa tako i buranija.. buranija ce se svugdje kretat u istom smjeru (spiralno u smjeru kazaljke na satu) i to kretanje spada u ''autonomno kretanje biljaka''

moze se reci i da je genetski predodredjeno :wink:
pustopoljina

#3 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by pustopoljina »

jedino mi se cini da je vrtlozenje razlicito na sjevernoj i juznoj hemisferi.
i ima nekoliko biljaka (smjela bih se opkladiti da sam to negdje citala) koje se penju-kontra kazaljke na satu...ali se ne mogu sjetiti imena.
pustopoljina

#4 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by pustopoljina »

evo,nasla sam na njem. da se biljke koje se odgore gledano krecu kontra kazaljke na satu (od zemlje se penju desno-desni navoj) zovu linkswinder (lijevo-uvijajuce-moj prevod :D),a one koje se krecu u smjeru kazaljke na satu (od zemlje krecu nalijevo ka gore) rechtwinder..
"Windepflanzen mit einem sich schraubig um die Stütze legenden Langtrieb kletternd, Rechtswinder: Windungsgänge nach rechts oben ansteigend, z.B. Windenknöterich (fallopia convulvus), Bohne(grah), Ackerwinde (convolvulus arvensis). Linkswinder: Windungsgänge nach links oben ansteigend, z.B. Hopfen (humulus lupulus), Geißblatt (lonicera caprifolium), Schmerwurz(tamus communis), Trichterwinde(ipomoea,ja imam ipomoea tricololor)"

prema ovome ispada da se tvoj grah naopacke penje :shock: ...i pise da vecina lozica (odgore gledano) pruza izboj kontra kazaljke na satu,a manjina u smjeru kazaljke na satu.
Bei den meisten Windepflanzen kreist die Sproßspitze, von oben betrachtet, entgegen dem Uhrzeigersinn. Die Windesprosse bilden eine Rechtsschraube, werden aber botanisch als Linkswinder bezeichnet
http://www.uni-tuebingen.de/abot/versuche/versuc16.html

ja sam mislila da se vecina uvija u smjeru kazaljke na satu. :skoljka:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by PipiDugaDevetka »

jOFLA wrote:Posadio sam buraniju (penjačica), i primjećujem da se oko pritke obmotava u smjeru kretanja kazaljke na satu gledajući odozgo prema dole. Dok su rasle ovog proljeća i ljeta poukušavao sam ih iz fazona natjerati da se uvrću u suprotnom smjeru, ali bi se one odmotavale i nastojale vratiti na svoj zacrtani put. Imam tri sorte buranije, i svaka se sorta penje u istom smjeru.

Zanima me ima li to veze sa rotacijom Zemlje, ili je u pitanju genetski programirana vrsta biljke koja će se bez obzira gdje rasla uvijek isto okretati. Ne znam kako se oko štapa obmotavaju druge vrste biljaka penjačica, nisam nikad obratio pažnju osim za svoju buraniju.

Ovo je na sjevernoj hemisferi, a zanima me da li se buranija i na južnoj hemisferi uvija oko štapa u istom ili suprotnom smjeru od kazaljke na satu, ili je sve samo genetika koja se ne obazire na rotaciju planete.
Ne znam jesu li pristigli plodovi buranije (Zavisi kada si posadio), pa me interesuje imaju li plodovi onu nit u sebi koja zadaje mnogo muke domaćicama dok je očiste?

Ako nema te niti, to ti je genetski modifikovani grah/buranija.
Otuda ova naopakost u vezi sa uvrtanjem stabljike.

Godinama na pijaci NE MOGU DA NAĐEM buraniju koja IMA tu nit, odnosno, koja se uvrće suprotno od kazaljke na satu i koja nije GM.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:06, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Odoh u baštu da vidim kako se sabaščići uvrću, u smjeru kazaljke na satu ili kontra?

Sa pijace je i puterica garant GM...Vidi se po greškama u strukturi mahune, zrna. Slažem se sa tobom za putericu iz sedamdesetih da je bila non-gmo.

Današnja laboratorijska modifikacija se ne radi po principu kalemljenja, kada kalemiš biljku na biljku iste ili slične vrste. Gdje ćeš gen ribe iz hladnih mora nakalemiti na paradajz!?
Priroda je moćna i uzvratiće žestoko!

No, tema nije GMO, nego twisted buranija.
PalaSa Marsa

#8 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by PalaSa Marsa »

jOFLA wrote:Posadio sam buraniju (penjačica), i primjećujem da se oko pritke obmotava u smjeru kretanja kazaljke na satu gledajući odozgo prema dole. Dok su rasle ovog proljeća i ljeta poukušavao sam ih iz fazona natjerati da se uvrću u suprotnom smjeru, ali bi se one odmotavale i nastojale vratiti na svoj zacrtani put. Imam tri sorte buranije, i svaka se sorta penje u istom smjeru.

Zanima me ima li to veze sa rotacijom Zemlje, ili je u pitanju genetski programirana vrsta biljke koja će se bez obzira gdje rasla uvijek isto okretati. Ne znam kako se oko štapa obmotavaju druge vrste biljaka penjačica, nisam nikad obratio pažnju osim za svoju buraniju.

Ovo je na sjevernoj hemisferi, a zanima me da li se buranija i na južnoj hemisferi uvija oko štapa u istom ili suprotnom smjeru od kazaljke na satu, ili je sve samo genetika koja se ne obazire na rotaciju planete.
:lol: :lol: :thumbup: Doba tema, moj skromni doprinos temi. :D
HAVANA

#9 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by HAVANA »

:shock: :lol:
Ja je znam samo pojest.
x0z0y0

#10 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by x0z0y0 »

bas zanimljiva tema!
svaka cast na percepciji i znatizelji :thumbup:
gubi se to u ovo danasnje vrijeme
ako stignem pregledacu u basti ima li sta da se penje i na koju stranu se uvija pa javim zapazanja :-D
x0z0y0

#11 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by x0z0y0 »

dupli...
PipiDugaDevetka

#12 Re: Buranija, hemisfere, genetika

HAVANA wrote: :shock: :lol:
Ja je znam samo pojest.
Razočarao si me @HAVANA.
Pa, kako ćeš ako odeš u neku prekoekvatorsku zemlju, u južnu hemisferu, ti naručiš buraniju, a ne znaš da se ona tamo uvrće kontra kazaljke na satu?

Možda uvrtanje buranije zavisi od toga u kom se smjeru planeta Zemlja vrti oko svoje ose, pa nisu bitne hemisfere.
Pitam se jesu li astronauti nosili i sadili grah u svemir? Da li se u uslovima bez gravitacije, smanjenog utjecaja Zemljinog magnetnog polja,...buranija uvrće isto u smjeru kazaljke na satu?
pjegica

#13 Re: Buranija, hemisfere, genetika

Post by pjegica »

Nemam buraniju ali imam ružu koja se kao puzavica penje i postavila sam joj žicu sa ciljem da napravi krug oko prozora kao ukras. Da, motala se u smijeru kazaljke na satu, skrenula prema lijevo i napravila ono što sam očekivala. U drugoj sobi sam to isto uradila ali na suprotnom kraju prozora. Popela se do gore (da, opet u smijeru kazaljke na satu) ali je onda opet krenula na lijevo umjesto da nastavi žicom prema desno kako sam zamislila. Ima li taj lijevi smijer neko objašnjenje ili je to samo do moje ruže?
Ne bih nikad o ovome razmišljala da nije ove teme. :)
Post Reply