.
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- Epitop
#3 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Sam je se teško motivirati da dižeš tegove zato je bolje da ideš u teretanu jer te tamo bude stid da dižeš najmanje pa te inat tjera da guraš i da treniraš. Postoji još jedan problem, a to je nemogućnost da ti neko od iskusnijih objasni režim treninga i pravilno izvođenje vježbi. Nemoj da te bude stid da ideš u teretanu jer znaj da 95% ljudi koji dođu prvi put počnu otprilike sa istim težinama koje su minimalne.
Drugi je problem ako nemaš vremena za teretane onda kupi šipku, željeza, bučice, bench ali onaj na kojem se štima klupa pa može biti i ravni i kosi, lat mašina ili vratilo i razboj. Sasvim dovoljno za normalnog treninga.
Opet mislim da je bolja opcija teretana pa da se tamo upoznaješ sa osnovama.
Drugi je problem ako nemaš vremena za teretane onda kupi šipku, željeza, bučice, bench ali onaj na kojem se štima klupa pa može biti i ravni i kosi, lat mašina ili vratilo i razboj. Sasvim dovoljno za normalnog treninga.
Opet mislim da je bolja opcija teretana pa da se tamo upoznaješ sa osnovama.
-
kEN0
#5 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
market.ba , imas sekciju sprave i mozes naci sto ti je potrebno za kucnog treninga, a ako hoces neki napredak morat ces ishranu promjeniti jer je skoro 75% stvari u ishrani!
- charvel.
#6 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Moje misljenje je da ti za lijepo oblikovano tijelo nije potrebno previse tih bucica, tegova i benchova. To ti sluzi za razvaljivanje i za masu - ako na to ciljas.
Po mom skromnom misljenju, za lijepo oblikovano tijelo ti vec imas skoro sve sto ti treba. Radi sklekove, ako ti to postane prelagano, podigni noge na stolicu pa radi, ako to postane prelagano, radi na bokserima, pa na prstima... i na kraju, ako bas postanes ninja, mozes radit sklekove tako sto ces stojat na rukama i sa nogama naslonjenim na zid dizat se i spustat.
Pored sklekova, imas i trbusnjake koje isto mozes radit na 100 nacina za maksimalni efekat. Pa onda zgibovi, cucnjevi...
Mozes instalirat u sobi i jednu precku pa i na njoj radit sto - sta...
Samo masta ti je granica, i volja, jer samo sa tezinom svog tijela mozes radit bezbroj vjezbi kojim mozes ucvrstit svoje tijelo i istaknut misice.
Al opet, sve je do tvojih preferencija...
Po mom skromnom misljenju, za lijepo oblikovano tijelo ti vec imas skoro sve sto ti treba. Radi sklekove, ako ti to postane prelagano, podigni noge na stolicu pa radi, ako to postane prelagano, radi na bokserima, pa na prstima... i na kraju, ako bas postanes ninja, mozes radit sklekove tako sto ces stojat na rukama i sa nogama naslonjenim na zid dizat se i spustat.
Pored sklekova, imas i trbusnjake koje isto mozes radit na 100 nacina za maksimalni efekat. Pa onda zgibovi, cucnjevi...
Mozes instalirat u sobi i jednu precku pa i na njoj radit sto - sta...
Samo masta ti je granica, i volja, jer samo sa tezinom svog tijela mozes radit bezbroj vjezbi kojim mozes ucvrstit svoje tijelo i istaknut misice.
Al opet, sve je do tvojih preferencija...
Last edited by charvel. on 07/07/2009 15:32, edited 2 times in total.
- staticx
#7 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Jarane imam isti slucaj, takodje poceo sam pomalo bildati ja najvise zato sto sam mrsav pa bi zelio da se udebljam al naravno misicima a ne salom. Problem je nemam vremena radim plus najesen skola tako da mi jedino preostaje da pokusam stagod kod kuce. Nemam neki veliki prostor zato, pa nemogu previse stvari da koristim. Ja jedino sto imam jeste bench klupa. Napravio sam sebi plan kako da vjezbam uz pomoc rodjaka koji odavno bilda. Mislim da nije potrebno imati neke posebne sprave jer sa tegovima mozes raditi ako ne sve bar one koje su najpotrebnije. Znaci ja sto imam jesu tegovi u raznim tezinama jedna velika sipka i 2 male za ruke, tako da mozes sebi mjenjati kilazu po potrebi kada radis razlicite vjezbe.
Radim svaki drugi dan po svom planu evo ima mjesec dana pa vidjecu kako ide. Ono jes malo teze kad radis sam treba ti stvarno velika motivacija al mislim da sam se poceo navikavati. Mislim da mije ovako i bolje jer i da mogu neide mi se po teretanama prvo da se nesramotim pred ostalim krkanima a drugu bog zna ko sve tamo dolazi.
Sve u svemu nije losta tema i ja trazim savjete za ovo takodje, intereseuje me misljenje dali je ovo stvarno dovoljno????
Radim svaki drugi dan po svom planu evo ima mjesec dana pa vidjecu kako ide. Ono jes malo teze kad radis sam treba ti stvarno velika motivacija al mislim da sam se poceo navikavati. Mislim da mije ovako i bolje jer i da mogu neide mi se po teretanama prvo da se nesramotim pred ostalim krkanima a drugu bog zna ko sve tamo dolazi.
Sve u svemu nije losta tema i ja trazim savjete za ovo takodje, intereseuje me misljenje dali je ovo stvarno dovoljno????
-
ETO_SAD
#8 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Drug evo ti prijedlog bez puno ulaganja:
-Klupa koja ima opciju kosog i nastavak za noge
-Šipka i za početak jedno 70 kg tegova
-vratilo koje ćeš okačiti na štok
I to je to!!!
Razlog: Možeš raditi grudi, ledja, biceps, triceps, čučanj, kvadriceps, listove, trbušne, leđne, dakle sve ti je u ponudi.
Hrana: što više karbohidrata, riža, tjestenina, crni hljeb i što više bijelog mesa, riba, piletina, čuretina. Jedi 3 dobra obroka i dvije užine vočke, žitarice, povrče.
Što više tekučine (mlijeko, sokovi i naravno voda)
Nemoj se odmah zaletati na hemiju, to ti je kada se već malo napucaš i dostigneš neki limit sa težinama na prirordan način. Poslije toga malo uključiš, megamass i kreatin...sa tom kombinacijom možeš brzo navuči 5-10 kg.
Znači ovo ti je neka opcija sa minimalo ulaganja, a da ti sve pokrije.
Sretno!
-Klupa koja ima opciju kosog i nastavak za noge
-Šipka i za početak jedno 70 kg tegova
-vratilo koje ćeš okačiti na štok
I to je to!!!
Razlog: Možeš raditi grudi, ledja, biceps, triceps, čučanj, kvadriceps, listove, trbušne, leđne, dakle sve ti je u ponudi.
Hrana: što više karbohidrata, riža, tjestenina, crni hljeb i što više bijelog mesa, riba, piletina, čuretina. Jedi 3 dobra obroka i dvije užine vočke, žitarice, povrče.
Što više tekučine (mlijeko, sokovi i naravno voda)
Nemoj se odmah zaletati na hemiju, to ti je kada se već malo napucaš i dostigneš neki limit sa težinama na prirordan način. Poslije toga malo uključiš, megamass i kreatin...sa tom kombinacijom možeš brzo navuči 5-10 kg.
Znači ovo ti je neka opcija sa minimalo ulaganja, a da ti sve pokrije.
Sretno!
- hidrant
#9 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Kako povecati odraz?
-
ETO_SAD
#13 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
cucanj, polu cucanj, zadnja loza, sut, listovi...obavezno ojacati ladjne i trbusne misice...ojacati ramena jer sa rukama izvlacis odraz...skokovi brzi sa teretom na ledjima, skokovi iz polucucnja, izbacaj sa poda do iznad glave i puno, puno skokova...sprint kratke dionice.hidrant wrote:Kako povecati odraz?
poz
- ProbuseniDolar
#14 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
U principu sa budjicama mozes raditi sve misicne grupe ... Ja bih ti preporucio da uzmes 2 budjice i ravni bench ... 60-70 KG tegova ti je dovoljno za pocetak ... Kao sto rekoh sa budjicama mozes raditi sve misicne grupe: ruke, ramena, ledja i noge ... Bench ti je najbolja sprava za prsa, a sa ravnom sipkom opet mozes raditi i cucanj, ramena, ruke i mrtvo dizanje ... Mada prije nego uzmes tegove, preporucio bih ti 15ak dana da pocenes sa trcanjem + sklekovi i trbusnjaci, da malo naviknes tijelo na napor ... Tek onda pocni sa tegovima ...
Sto se plana treninga tice, na netu ih imas na milione, nadji neki koji tebi odgovara, a preporucio bih ti stranicu teretana.ba, gdje imas i forum, na kojem ce ti clanovi objasniti sve sto te interesuje, bolje nego mi ovdje ... Naravno uz trening ti je bitna i ishrana ... Plan ishrane ces takodje naci na netu, kao i namirnice koje treba da jedes, a koje da izbjegavas ... sretno:))
Sto se plana treninga tice, na netu ih imas na milione, nadji neki koji tebi odgovara, a preporucio bih ti stranicu teretana.ba, gdje imas i forum, na kojem ce ti clanovi objasniti sve sto te interesuje, bolje nego mi ovdje ... Naravno uz trening ti je bitna i ishrana ... Plan ishrane ces takodje naci na netu, kao i namirnice koje treba da jedes, a koje da izbjegavas ... sretno:))
- _Zeleni_
#15 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
E ovako drug evo i mojih 2feninga, ja sam bio u slicnoj situaciji kao i ti ali doduse poodavno al eto naime ista visina ali sam imao oko 75 kg i onda sam odlucio malo se popunit, i isao sam u teretanu 1god i dobio 15 kg (sad sam na 91kg ali sam i dalje za moj pojam mrsav) ali sam jeo kao konj i nisam mnogo birao hranu niti sta cu jest samo sam jeo i trenirao do iznemoglosti (sad znam da je to bilo malo glupo al eto, nisam mogao cetkicu za zube drzat poslije treninga itd itd ali dobro isplatilo se), trenirao sam 3x sedmicno i igrao sam malo basketa i cugao sam uz to itd. itd,emrah_sa wrote:Ehh... zanima me par stvari, i volio bih kad bi dobio odgovore od ljudi koji vec imaju iskustva s tim... dakle, koji znaju o cemu pricam, i koji mi mogu dati par dobrih savjeta, a vjerujem i da ce drugima to isto koristiti...
Dakle, da predjem na stvar, planiram vec duze vrijeme poceti trenirat, il ti ga bildati, i ew konacno sam odlucio da pocnem sad... Skupio neke love, naso prazan prostor u kuci, konacno dobio volju... Eh, sad pitam... posto nikad prije nisam bild'o, visine sam 191 cm, tezina oko 72 kg (vecinom zbog teskih kostiju)... dakle ne bas sjajno...
- Preporuka sta/koje sprave da uzmem, bendz, ravni, kosi, koliko kila za pocetak? Cijene?
- Dodatne zajebancije koje su mi potrebne, bucice, utege itd? Cijene?
- Proteini? Kreatini? Mega masa? Gdje je najbolje uzeti i koliko? Cijene?
- Prvi rezultati nakon koliko?
Hvala unaprijed...![]()
Da skratim, najbitnija ti je VOLJA ! Dakle ako imas volje nema frke i ako nisi nista trenirao prije mozda ne bi bilo lose da 2-3 mjeseca treniras sklekove i OSTALE vjezbe (cucnjeve, vratilo, zgibove, burpije i razne varijacije sklekova uski siroki dijamant itd itd) sa svojom tezinom a trcanje mozes jednom sedmicno pa onda nakon toga u teretanu.......
Dakle VOLJA nr.1 pa onda TRENING PLUS ISHRANA (jedi puno i kompletnu hranu) i nemoj mislit da moras imati teretanu za pocetne rezultate (pogledaj bartendaz ili nesto slicno na youtube)
Eto imas savjete od nas sviju i sad samo treniraj i budi uporan i redovan i rezultati nece izostati (i slusaj svoje tijelo) !!!
Sretno i sve najbolje
-
Bojka222
#16 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
SLUSAJTE DECKI... KAKVE BUCICE, KAKVE BENCKLUPE ... KAKE SPRVAE...RADITE SKLEKOVE, TRBUSNJAKE... ZGIBOVE... CUCNJEVE.... UZMETEGUMU DO TRAKTORA II UDARATE MACOLOM KOLKO GODMOSTE...AA SADAKOCETE SE NABILDATSVE SE RADI POLAKO...AAAK OCTE SNAGU RADI STO BRZE DO IZNEMOGLOSTI!
- Irelevantan
#17 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Jesi to gledao treninge od Fedora Emilianenka ?Bojka222 wrote:SLUSAJTE DECKI... KAKVE BUCICE, KAKVE BENCKLUPE ... KAKE SPRVAE...RADITE SKLEKOVE, TRBUSNJAKE... ZGIBOVE... CUCNJEVE.... UZMETEGUMU DO TRAKTORA II UDARATE MACOLOM KOLKO GODMOSTE...AA SADAKOCETE SE NABILDATSVE SE RADI POLAKO...AAAK OCTE SNAGU RADI STO BRZE DO IZNEMOGLOSTI!
LIk je beton al mu je izgled kita
- Irelevantan
#18 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
@ Emrah
Ne isplati se to sve kupovati preskupo je a i treba ti milion stvari da bi radio kako treba...a o motivaciji ne bih da pričam...
Sve se može samo organizacije malo
Ne isplati se to sve kupovati preskupo je a i treba ti milion stvari da bi radio kako treba...a o motivaciji ne bih da pričam...
Sve se može samo organizacije malo
- BSn
#19 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
charvel. wrote:Moje misljenje je da ti za lijepo oblikovano tijelo nije potrebno previse tih bucica, tegova i benchova. To ti sluzi za razvaljivanje i za masu - ako na to ciljas.
Po mom skromnom misljenju, za lijepo oblikovano tijelo ti vec imas skoro sve sto ti treba. Radi sklekove, ako ti to postane prelagano, podigni noge na stolicu pa radi, ako to postane prelagano, radi na bokserima, pa na prstima... i na kraju, ako bas postanes ninja, mozes radit sklekove tako sto ces stojat na rukama i sa nogama naslonjenim na zid dizat se i spustat.![]()
na kraju ce stojat na noktima, a noge u havu.
pokretacu teme, ne znam gdje mozes to pokupovati, ali znam da mozes upravo ovim metodama koje je charvel naveo doci do zeljenog rezultata i to da si ono bas tip-top k'o da iz teretane ne izlazis. bitna je samo snaga volje, a sve ostalo da se naci na internetu.
- BSn
#20 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
ETO_SAD wrote:cucanj, polu cucanj, zadnja loza, sut, listovi...obavezno ojacati ladjne i trbusne misice...ojacati ramena jer sa rukama izvlacis odraz...skokovi brzi sa teretom na ledjima, skokovi iz polucucnja, izbacaj sa poda do iznad glave i puno, puno skokova...sprint kratke dionice.hidrant wrote:Kako povecati odraz?
poz
ima i ona s tegovima u krilu, pa cimanje skocnih zglobova - samo onda zagarantirano stradaju zglobovi, pa adio skakanje.
P.S. sad skontah da je tema iz 2009. kad je jos nick hidrant bio u opticaju.
- 4m3l
#21 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
ma ne treba ti nista osim bucica
a poslije kako budes napredovao kupuj sta hoces. Prati ovog lika na youtubeu
stavlja klipove tipa kucno bildanje bez trosenja mnogo novca http://www.youtube.com/user/scooby1961#g/u , njegov website : http://www.scoobysworkshop.com
evo ja radim po ovom programu : http://scoobysworkshop.com/s61xl.htm
evo ja radim po ovom programu : http://scoobysworkshop.com/s61xl.htm
-
almin pato
#22 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
ee imal ko da mi kaze kako da oblikujem sise.tek sam poceo trenirat ima oko jedan mjesec.pa sta da radim pa da oblikujem sisu.
unaprijed hvala
unaprijed hvala
-
Vernes_AMG
#23 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Imas u temi Teretana na predzadnjoj stranici objasnjeno 
-
mike2708
#24 Re: Kucna teretana - bildanje ?!
Za početak evo pozdrav svima...znam da sam možda dosadan al vas molim za malo razumijevanja....htio bi ostvariti bolje rezultate za ruke....išao sam u teretanu i upozno sam se sa dosta sprava...ali sad sam trenutno u nemogućnosti ići u teretanu i htio bi kod kuće nesto ostvariti a ne samo ljenčariti, radim sklekove sa raširenim rukama i skupljenim, al htio bi nest jos učinkovitije sto bi mi pomoglo u ostvarivanju cilja, pa vas molim za pomoć....nesto teže i učinkovitije za ruke...hvala vam puno