...

Rasprave o vjerskim temama.
Shoshana

#51 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Shoshana »

NIN wrote:
Shoshana wrote:
BHF_Manijak wrote: :? :shock:
Odo ja jedno tri bombe zveknut na pun lokal ljudi,to je u mojim ociam dobro,znaci li to da ako je moje individualno misljenje o tome dobrod a je ono i automatski uredi?!ne kontam te....al fakat!i mislis li da bi so to moje djelo nekome fakat svidjelo,odnosno da bi razmisljao isto ko i ja!dobro je jasno drug,zlo je jasno takodjer nema tu puno diskusije...

Onaaaaj, zavisi ko je u lokalu. Ja bih caskom skupila kandidata za napunit bar 3-4 lokala :D I da, to djelo bi se mnogima svidjelo... (mnogima doduse mozda i ne bi, al' ne mislim da bi me to bas plaho nasekiralo).
Nema te ko brasna! :D

Nego, de ti njima ukratko pojasni o cemu se radi kada se kaze moral i njegovu fleksibilnost i relativnost u odnosu na kulturu i vrijeme. Mozda se i ja nadovezem sa bioloskim teorijama i pokojim antropoloskim, tj. primatoloskim primjerom sa terena.

Cimpanze su cudo jedno!

Pozdrav...

:)
Tu sam, vrli moj NIN-e,

uredno te citam, i iz dna duse divim - kako ti se vise da :lol: Ja sam se nekidan uhvatila u slijedecem ludilu... Osvanu neka tema, nesto dole o uspjehu u dijaspori, te reko' da i ja dam svoje cijenjeno misljenje. Jebi ga, znas kako kazu, svako ima pravo na moje misljenje. I tako ti ja napisem post, kad poslije, hajde reko' da procitam citavu temu, da vidim jel' jos neko nesto pametno rekao. Imam sta da vidim... To neka stara tema, iz 2007, koju je neko ponovo ozivio. I sta da ti kazem, kako sam se samo zblanula kad sam vidjela da sam u 2007-oj ostavila komentar, haman identican ovom novom :lol: :lol:

Znas sta, spucala bi me depresija - da je mogla od smijeha :lol: :lol: :lol: :lol:

Maxuz pozdrav,
bogoljub

#52 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by bogoljub »

Gospodin Bite....
A Zašto bi se ti prebrojavao i utvrđivao tačan broj vjernika ili nevejernika?
Kakvu to korist donosi nama ovdje?
Ako time želiš dokazati da je nešto uredu i dobro ili nije posezanjem za orgumentaciju nas-je više onda si izabrao veoma lošu argumentaciju.
aNTropocentrio

#53 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by aNTropocentrio »

O Bogu ne znamo mnogo, osim toga da je izuzetno tašt(a) i ljubomor(a)n(a) ;) :P
NIN

#54 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by NIN »

Shoshana wrote:
NIN wrote:
Shoshana wrote:
Onaaaaj, zavisi ko je u lokalu. Ja bih caskom skupila kandidata za napunit bar 3-4 lokala :D I da, to djelo bi se mnogima svidjelo... (mnogima doduse mozda i ne bi, al' ne mislim da bi me to bas plaho nasekiralo).
Nema te ko brasna! :D

Nego, de ti njima ukratko pojasni o cemu se radi kada se kaze moral i njegovu fleksibilnost i relativnost u odnosu na kulturu i vrijeme. Mozda se i ja nadovezem sa bioloskim teorijama i pokojim antropoloskim, tj. primatoloskim primjerom sa terena.

Cimpanze su cudo jedno!

Pozdrav...

:)
Tu sam, vrli moj NIN-e,

uredno te citam, i iz dna duse divim - kako ti se vise da :lol: Ja sam se nekidan uhvatila u slijedecem ludilu... Osvanu neka tema, nesto dole o uspjehu u dijaspori, te reko' da i ja dam svoje cijenjeno misljenje. Jebi ga, znas kako kazu, svako ima pravo na moje misljenje. I tako ti ja napisem post, kad poslije, hajde reko' da procitam citavu temu, da vidim jel' jos neko nesto pametno rekao. Imam sta da vidim... To neka stara tema, iz 2007, koju je neko ponovo ozivio. I sta da ti kazem, kako sam se samo zblanula kad sam vidjela da sam u 2007-oj ostavila komentar, haman identican ovom novom :lol: :lol:

Znas sta, spucala bi me depresija - da je mogla od smijeha :lol: :lol: :lol: :lol:

Maxuz pozdrav,
Milan Mladenovic kaze:

ja sam dete planete
...
ja sam građanin sveta

Pozdrav, i uleti i ti katkad umjesto sto na hinjaka statiras. :lol:
chaos158

#55 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by chaos158 »

bogoljub wrote:Gospodin Bite....
Ako time želiš dokazati da je nešto uredu i dobro ili nije posezanjem za orgumentaciju nas-je više onda si izabrao veoma lošu argumentaciju.
Zanemarimo to oko brojki, zašto skrećeš pažnju sa ostalih bitnih argumenata koje je on napisao? Možda zato što pogađaju u šuštinu svega?

Nego, neko reče da postoji samo individualan pojam dobra i zla, a neko drugi se nadoveza kako će on jedno tri bombe zveknut na pun lokal ljudi i kako se može postaviti jasna razlika između dobra i zla, što je pogrešno. Barem po mom skromnom mišljenju. Naravno, potrebna je dublja analiza, i ona se ne može obrazložiti u svega nekoliko slova koliko će sadržavati ovaj post.

Smatramo da je nama ''urođena'' razlika između dobra i zla, da smo sami pravični i visoko moralni, da svojim svakodnevnim postupcima ne činimo ništa loše, neki se pozivaju na svete knjige koje su im jedina vodilja u životu... ali na kraju krajeva, sve se tu svodi na propagandu i zavaravanje samog sebe. Ako ćemo jasno odvojiti dobro i zlo (što je nemoguće), onda ja mogu smatrati zlim što se odobrava sistem u kojem 99% prirodnih bogastava pripada 1% svjetskom stanovništu, što se u dobu u kojem je moguće, ako ne iskorijeniti, onda umanjiti za 99% svjetsku glad, što se i dalje nijemo gleda na uzaludne ratove koji donose još više tuge i patnje, što je čovjek odavno prestao biti dio prirode i što je sve više otuđeniji od nje, što iskorištava prirodne resurse do maksimuma u kojem nastrada i ode u nepovrat toliko životinjskih vrsta... O ovome ne razmišljate kada postavljate paralelu između dobra i zla? Ovdje ću stati i ostaviti vama da mućnete svojom glavom i zapitate se šta ste to danas uradili ''dobro'' a šta ''loše''.

Svijet je ograničen religijskim okovima, i sve dok se to ne promijeni, i ljudsko društvo je ne odbaci, neće biti u stanju preći na sljedeći nivo svijesti. Zamislite šta bi bilo da još uvijek živimo u laži smatrajući da je Zemlja ravna i da nas na kraju nje čeka golema neman? Da još uvijek živimo u uvjerenju da se Sunce okreće oko Zemlje, a ne obratno? Da napolju grmi i sijeva zato što nas stari čiko sa podužom bijelom bradom odozgora mrzi? Da prinosimo žrtve vulkanu kako on ne bi eruptirao?
arzuhal

#56 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by arzuhal »

Shoshana wrote: Dobri moj Arzuhale, ja ne vjerujem u boga, al' vjerujem u ljude koji vjeruju u boga. I, dok god ima ljudi koji vjeruju u boga,
ljudi koji vjeruju u boga ce ciniti dio ljudskog drustva. I kao dio ljudskog drustva su, bez ikakvih zlih namjera, izlozeni analizama i pokusajima razumijevanja. Sasvim sigurno postoji neki segment ljudskog drustva sa kojim se ti apsolutno ne slazes, i koji nimalo ne postujes (ovo 'postujes' je u smislu 'pratis' ili 'slijedis' a ne u smislu 'respektujes'), ali i dalje zelis nesto nauciti o tome. Zar ne?
Tačno.
Evo, moje misljenje o temi, ovako, snokta, je da se sve i jedna ljudska kultura definisu u odnosu na ono sto nisu. Dakle, u odnosu na druge kulture. Otkako je svijeta i vijeka, nas zalosni ljudski rod na one drugacije - gleda sa omalovazavanjem, sa antagonizmom, pa i sa dehumanizacijom. Sve i jedno drustvo to radi, i sve i jedna kultura namece svoje vrijednosti, i progalasava one druge 'manje vrijednim ljudima'. Evo, citam nekidan jednog forumasa (ne sjecam se imena, nije ni bitno) koji nesto drvi o 'univerzalnim ljudskim vrijednostima'... I pri tome uzima vrijednosti iz svoje kulture kao 'univerzalne ljudske'. Evo, primjera radi, recimo da on smatra osnovna ljudksa prava, onako kako ih Povelja UN opisuje kao univerzalne ljudske vrijednosti. Malo ko ce osporiti UN POvelju o ljudskim pravima. ALi znas sta mene kopka??? Niti jednog jedinog casa se taj forumas nije stao zapitati sta to on u stvari kaze... jer da jeste - vjerovatno nikada ne bi takvo nesto izjavio. Jer ako je x univerzalna ljudska vrijednost. A grupa y ne postuje x = grupa y nisu ljudi. Predrasude, ksenofobija i nepovjerljivost prema drugom i drugacijem su u tolikoj mjeri protkale nase kulture i nas nacin izrazavanja, da ih veoma cesto nismo ni svjesni.
Pa i jeste i nije. Naime, kroz Kur'an se ljudi vrednuju po vjerovanju i djelima. Dakle, nije nužno da neko živi samo jednu tradiciju, recimo islamsku, da bi izbjegao Božiju kaznu. "One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati! ", sura Bekara, 62 ajet.
Tačno je da se identiteti uvijek grade u odnosu na nešto, pro et contra.
Ali ovdje je riječ o stvaranju identitetu u odnosu na objavu, u odnosu na Boga.
Eto, tako i ja mislim da animozitet vjerskih doktrina prema nevjernicima sluzi u istu svrhu. Mi smo, nekako, malo manje ljudi, i sasvim je OK da zato ispastamo. KOme nije mrsko cekati - na onom svijetu, a kome je mrsko, moze i odmah, dvije-tri kosti vise-manje. Ako nije tako.... zasto je vjernicima vazno da znaju da ce nevjernici u pakao? Ako si ti dobar i slijedis svoju vjeru - sta te briga sta ce biti sa mnom? Zasto se tvoja vjera treba definisati u odnosu na moju nevjeru?
Moguće da ti tako vidiš stvari. I sasvim je moguće da ćeš sresti vjernike koji ti to govore, uvjereni da su 100% u pravu. Međutim, ja sam već jasno rekao na jednom mjestu da NIKO ne zna da li je vjernik i da li će kao takav i dušu ispustit, barem kada govorimo o islamu, o islamskoj eshatologiji. U kršćanstvu malo drukčije stoje stvari - prihvatanjem Krista i krštenjem već sada postižeš spas.
Moja vjera se i ne definiše kroz tvoju nevjeru. Moja vjera se definiše kroz MOJ odnos prema Bogu i Njegovoj objavi.
Pitaj bilo kojeg pametnog muslimana, praktičnog vjernika koji klanja sve namaze i nastoji da se pridržava svih propisa - jesi li siguran da ćeš u džennet i da si pravi vjernik - pa pogledaj šta će ti reći. Ako je neko zabavljen sobom, nema kad hodat unaokolo, prijeteći nevjernicima džehennemom. Ja to sam kažem ponekad onima koji samo to i žele da čuju ili se samo sprdaju sa mojom vjerom.
Eto, ja imam svoje misljenje o o tome zasto bi bog kaznjavao nevjernike, i zaista nema nikakve veze sa eventualnim strahom od kazne. No, ja bih isto tako voljela cuti sta TI mislis o tome?
Neće Bog kažnjavati samo nevjernike. Mnogi vjernici će u džehennem, za početak. Odakle onda, opet pitam, nako likovanje nad nevjernicima? Zar ne kaže lijepo (potpuno razumijem šta je htio da kaže kao što i tebe razumijem) akademik Berberović: Ako sam ja, kao nevjernik, nesretno biće, zar mi to nije dosta? Pa zašto me ti još više hoćeš da unesrećiš?

I vrlo važna stvar: vjerovanje je stvar srca. Teško bih nekome mogao objasniti da ja vjerujem da Bog, kao Vlasnik Svega, ima pravo da Mu niko ne određuje šta On treba a šta ne. I da zato ima pravo, ako On to hoće, i sve vjernike i sve nevjernike zafrljacit u džehennem, a da nikome ne odgovara za to. Naravno, On nije takav. Mi samo odabiremo položaj.
Bitte_Halt_ja_ja

#57 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Ne, apsolutno ne, mozda nisam dobro pojasnio. Brojke imaju veze sa samom temom jer tu najjasnije mozes vidjeti razlog zasto se u religiji poteze za strahom odnosno nevjenrici osudjuju na vjecni BBQ(barbikju) i smatraju proizvodom dzavola. Najbolji primjer uzmi drzave europe sa jedne i ameriku prije samo par godina na drugoj strani. Europa kao najliberalniju sto se tice pitanja religije/ateizma. Broj nevjernika je ogroman u odnosu na ameriku. Zasto? drzava i drustvo te ne osudjuju, nemas pritiska, mozes biti slobodan. Drzava se ne uplece u religijska pitanja i slobode vjerovanja/nevjerovanja.
Amerika prije par godina je bila uzas za ateiste(naravno ne kao islamske drzave), u pojedinim drzavicama SAD-a nisi mogao biti na drzavnim funkcijama kao ateista. Americki konzervatizam je punio ljude glupostima i praznim idealima tipa: dobar covjek mozes biti samo kao vjernik, ateista je zao po prirodi i moze samo takav biti---itd. Rezultat toga je svega mozda 10-15% nevjernika(ateist/agnostik itd) u SAD-u. Izvor toga nalaze u njihovoj religiji dje su nevjernici osudjeni na pakao, kao zli i pokvareni.

Zamisli da u bilo kojoj religiji pise slijedece: "Nema veze ako u mene (Boga) ne vjeruje, bitno je da je posten". PA brojka nevjernika bi eksplodirala u visinu, u svim nesekularnim drzavama.

btw. argumentacijom "nas je vise" bi samo pucao sam sebi u nogu. Vjeruj, kao ateista svaki dan me podsjeti cinjenica, kako vecina zna biti "u krivu"da je to za plakati.

Interesuje me nesto. Ako vec bog zna buducnost, znao je da cu biti nevjernik i prije nego me je stvorio, znaci stvorio me je samo sa razlogom da bi me kaznio vjecnom patnjom...e bas mu hvala, dje da mu se molim i zahvalim na tome?

Isto vazi za nekog masovnog ubicu, krvnika. Znao je buducnost i znao je da ce krvnik biti i prije nego ga je stvorio...ali ga je opet stvorio i potom ce ga onda kazniti...nidje veze
BHF_Manijak

#58 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Ne, apsolutno ne, mozda nisam dobro pojasnio. Brojke imaju veze sa samom temom jer tu najjasnije mozes vidjeti razlog zasto se u religiji poteze za strahom odnosno nevjenrici osudjuju na vjecni BBQ(barbikju) i smatraju proizvodom dzavola. Najbolji primjer uzmi drzave europe sa jedne i ameriku prije samo par godina na drugoj strani. Europa kao najliberalniju sto se tice pitanja religije/ateizma. Broj nevjernika je ogroman u odnosu na ameriku. Zasto? drzava i drustvo te ne osudjuju, nemas pritiska, mozes biti slobodan. Drzava se ne uplece u religijska pitanja i slobode vjerovanja/nevjerovanja.
Amerika prije par godina je bila uzas za ateiste(naravno ne kao islamske drzave), u pojedinim drzavicama SAD-a nisi mogao biti na drzavnim funkcijama kao ateista. Americki konzervatizam je punio ljude glupostima i praznim idealima tipa: dobar covjek mozes biti samo kao vjernik, ateista je zao po prirodi i moze samo takav biti---itd. Rezultat toga je svega mozda 10-15% nevjernika(ateist/agnostik itd) u SAD-u. Izvor toga nalaze u njihovoj religiji dje su nevjernici osudjeni na pakao, kao zli i pokvareni.

Zamisli da u bilo kojoj religiji pise slijedece: "Nema veze ako u mene (Boga) ne vjeruje, bitno je da je posten". PA brojka nevjernika bi eksplodirala u visinu, u svim nesekularnim drzavama.

btw. argumentacijom "nas je vise" bi samo pucao sam sebi u nogu. Vjeruj, kao ateista svaki dan me podsjeti cinjenica, kako vecina zna biti "u krivu"da je to za plakati.

Interesuje me nesto. Ako vec bog zna buducnost, znao je da cu biti nevjernik i prije nego me je stvorio, znaci stvorio me je samo sa razlogom da bi me kaznio vjecnom patnjom...e bas mu hvala, dje da mu se molim i zahvalim na tome?

Isto vazi za nekog masovnog ubicu, krvnika. Znao je buducnost i znao je da ce krvnik biti i prije nego ga je stvorio...ali ga je opet stvorio i potom ce ga onda kazniti...nidje veze
Hah,igras se kada i kadera...odredbe fazoni ovo ono...kako ti za sebe mozes tvrdit da ti je vec zapisano da si nevjernik?!evo mozes sad vjernik postat i preduhitrit to zapisano,evo imas sve,samo reci ja hocu,dakle ne mozes se na to oslonit da ti je zabljezeno da budes nevjernik,predji na islam lupam pa onda se neces moci oslonit na to,meni je odredjeno da sam u dzehennemu...to isto ja odem u radnju,i sad kontam,meni je odredjeno da ukradem,uzemem nesto i stavim u dzep,pravdajuci se da mi je to odredjeno a ja ga sam sebi nametnuo....
ali odmahd a ti kazem,slobodna volja i odredjenje necemo moci pojmiti skroz,odnosno 100%,tako da molio bih te da i ne pokusavas da udjes u diskusiju o ovome,jer je to za muslimane gajb(skriveno znanje)a necemo nistapostici diskusijom!samo sam ti pokusao to malo priobliziti,dakle ne mozes se oslonit na to,odrjedjeno mi je to i to,ucini sve sto ej do tebe pa onda nakon svega sto ti ostane,eh to je tako onda trebalo biti!! ;-)
Bitte_Halt_ja_ja

#59 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

BHF_Manijak wrote: Hah,igras se kada i kadera...odredbe fazoni ovo ono...kako ti za sebe mozes tvrdit da ti je vec zapisano da si nevjernik?!evo mozes sad vjernik postat i preduhitrit to zapisano,evo imas sve,samo reci ja hocu,dakle ne mozes se na to oslonit da ti je zabljezeno da budes nevjernik,predji na islam lupam pa onda se neces moci oslonit na to,meni je odredjeno da sam u dzehennemu...to isto ja odem u radnju,i sad kontam,meni je odredjeno da ukradem,uzemem nesto i stavim u dzep,pravdajuci se da mi je to odredjeno a ja ga sam sebi nametnuo....
ali odmahd a ti kazem,slobodna volja i odredjenje necemo moci pojmiti skroz,odnosno 100%,tako da molio bih te da i ne pokusavas da udjes u diskusiju o ovome,jer je to za muslimane gajb(skriveno znanje)a necemo nistapostici diskusijom!samo sam ti pokusao to malo priobliziti,dakle ne mozes se oslonit na to,odrjedjeno mi je to i to,ucini sve sto ej do tebe pa onda nakon svega sto ti ostane,eh to je tako onda trebalo biti!! ;-)

Samo jedno i necu vise odgovarati ni pisati na ovo da ne ode tema u drugom smjeru, ali pametnjakovic u meni mi ne da mira da ti ne odgovorim

Uopste ne spominjem slobodnu volju niti da mi je sudbina zapisana i sta cu uraditi, nego cinjenicu, vasu cinjenicu, da je Bog svemoguc i zna buducnost. Znaci prije nego je "kreirao" mene znao je i zna kako cu ovozemaljski zivot zavrsiti, kako cu svojom slobodnom voljom odluciti. Bez obzira na moju slobodnu volju i moj izbor on zna kako ce se dogoditi i kako zavrsiti. Kazem ne moram ja primjer biti, uzmimo neku osobu koja je vec umrla a ispunio sve smrtne grijehe, od silovanja i ubijanja iz pohlepe, ljubomore i svega. Bog je znao i prije nego ga je stvorio ko i sta ce biti i kako ce zavrsiti ta osoba ovozemaljski zivot, jer zna buducnost, vidi buducnost...kako god hoces. Znaci bog je znao prije samog stvaranja te osobe da ce ta osoba uraditi sve te zle stvari. Ali ga je opet stvorio i kaznit ce ga, svjestan da je znao i prije nego ga je stvorio.
Znaci tog covjeka, to bice je stvorio sa jedinom namjerom da ga kazni, ovo nema sa slobodnom voljom veze. I molim te nemoj mi govoriti da ovakve stvari strpas u jednu korpu zvanu "skriveno znanje" jer to je ko ona: Ima on svoje razloge, answer is still under construction

toliko od mene
slavkoimamodilera

#60 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by slavkoimamodilera »

bogoljub wrote:Zašto bi Bog nebi kaznio zločince. Zašto da nekazni i one što Ga nikada nisu priznali!
Život je škola! Zar ne? Da, Život je škola i mora se imati ispit na kraju!
Ako je Bog u svima nama zasadio moralno ustrojstvo s kojim dolazimo na ovaj svijet, te nam je dao Razum, zbog kojeg se razlikujemo od svih ostalih bića, te nas onda upozorio da poslije ovog slijedi budući svijet koji je vječan, te da u to trebamo vjerovati i potvrdjivati Njega (Boga) kroz svoj zivot, onda ukoliko postoji - a postoji- , kada se tamo dodje kakvu ispriku može imati bilo ko, i kazati eh izvini nisam znao!
Upravo to daje snagu vjerovanja u Boga i budući svijet!
Jer da je sve to znano od prije, Vidjeno od prije, onda bi svi bili vjernici, nebi uopste bio problem, ali kakvu to onda vrijednost vjerovanje ima???
Pitanje zašto bi Bog kaznio nekoga beskonačno godina SAMO zato sto u Njega nije vjerovao je duhovito, ali imaodgovor i na njega.
Pa odgovor se krije u samom postavljenom pitanju. Zato što je negirao Postojanje svoga Gospodara!
o ovome treba malo razmisliti! Zamislite, negirate nekoga! Nepostojiš za mene! To su velike rijeci! Smatram te DA SI NIKO I NIŠTA!
Ovakve rečenice negiranja postojanja izmedju nas ljudi se mogu često ćuti, i odražavaju jedno krajnje mišljenje o nekome! Dakle krajnja distanca prema nekome koga mrzimo iz dna duše!
Ako uzmemo u obzir da je taj neko čovjek kao i svi mi i da nam se on moze osvetiti na neki način u zavisnosti o dotičnoj ličnosti, veličini njegovog položaja, fizičkih i svih drugih prednosti nad nama onda će mo se svi dobrano zapitati da li da negiramo nekoga i kažemo mu da je za nas NIKO I NISTA, Sumnjam da bi iko od nas bio spreman tako što uraditi.
Medjutim, ako ista ova negiranja okrenemo prema Onome Koji nas je stvorio, dao nam sve blagodati i sve nam drugo potčinio,i samo nam naredio da u Njega vjerujemo i cinimo dobra djela, mi kao Njegova stvorenja da Gospodara negiramo, to sa aspekta razuma zaista nije prihvatljivo.
Zamislite da neko nekome ucini neku dobrotu, recimo da mu na raspolaganje svoju vilu, svoje najbolje auto, zauvijek, poslije taj srecnik sa vilom i autom zaboravi na dobrotu ucinjenu njemu, to i nema neku težinu grijeha, ali da niječe njega i kaže da on za njega vise nepostoji, to zaista nema veze sa zdravim razumom i zaslužuje sve najgore!
Sasvim slucajno uhvatih ovaj citat, mogao sam i neke druge, ali eto ispade dobar za primjer...

Zbog cega su ljudi jos uvijek nakon toliko stoljeca razvoja zestoko ubijedjeni da su centar svih kozmickih desavanja? Ili da kazem na drugi nacin - gdje ode macka kada ugine?
fakat nema sanse

#61 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by fakat nema sanse »

slavkoimamodilera wrote:
bogoljub wrote:Zašto bi Bog nebi kaznio zločince. Zašto da nekazni i one što Ga nikada nisu priznali!
Ako je Bog u svima nama zasadio moralno ustrojstvo s kojim dolazimo na ovaj svijet, te nam je dao Razum, zbog kojeg se razlikujemo od svih ostalih bića, te nas onda upozorio da poslije ovog slijedi budući svijet koji je vječan, te da u to trebamo vjerovati i potvrdjivati Njega (Boga) kroz svoj zivot, onda ukoliko postoji - a postoji- , kada se tamo dodje kakvu ispriku može imati bilo ko, i kazati eh izvini nisam znao!
Jer da je sve to znano od prije, Vidjeno od prije, onda bi svi bili vjernici, nebi uopste bio problem, ali kakvu to onda vrijednost vjerovanje ima???
Pitanje zašto bi Bog kaznio nekoga beskonačno godina SAMO zato sto u Njega nije vjerovao je duhovito, ali imaodgovor i na njega.
Pa odgovor se krije u samom postavljenom pitanju. Zato što je negirao Postojanje svoga Gospodara!
o ovome treba malo razmisliti! Zamislite, negirate nekoga! Nepostojiš za mene! To su velike rijeci! Smatram te DA SI NIKO I NIŠTA!
Ovakve rečenice negiranja postojanja izmedju nas ljudi se mogu često ćuti, i odražavaju jedno krajnje mišljenje o nekome! Dakle krajnja distanca prema nekome koga mrzimo iz dna duše!
Ako uzmemo u obzir da je taj neko čovjek kao i svi mi i da nam se on moze osvetiti na neki način u zavisnosti o dotičnoj ličnosti, veličini njegovog položaja, fizičkih i svih drugih prednosti nad nama onda će mo se svi dobrano zapitati da li da negiramo nekoga i kažemo mu da je za nas NIKO I NISTA, Sumnjam da bi iko od nas bio spreman tako što uraditi.
Medjutim, ako ista ova negiranja okrenemo prema Onome Koji nas je stvorio, dao nam sve blagodati i sve nam drugo potčinio,i samo nam naredio da u Njega vjerujemo i cinimo dobra djela, mi kao Njegova stvorenja da Gospodara negiramo, to sa aspekta razuma zaista nije prihvatljivo.
Zamislite da neko nekome ucini neku dobrotu, recimo da mu na raspolaganje svoju vilu, svoje najbolje auto, zauvijek, poslije taj srecnik sa vilom i autom zaboravi na dobrotu ucinjenu njemu, to i nema neku težinu grijeha, ali da niječe njega i kaže da on za njega vise nepostoji, to zaista nema veze sa zdravim razumom i zaslužuje sve najgore!
Sasvim slucajno uhvatih ovaj citat, mogao sam i neke druge, ali eto ispade dobar za primjer...

Zbog cega su ljudi jos uvijek nakon toliko stoljeca razvoja zestoko ubijedjeni da su centar svih kozmickih desavanja? Ili da kazem na drugi nacin - gdje ode macka kada ugine?
Nas mozak vjerovatno nije u stanju da to shvati... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lala_sa

#62 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by lala_sa »

Definitivno moram promijeniti avatar, ovako me svi dozivljavaju kao :-) . Moram staviti neku dobru trebu, pa da vidimo onda sta ce biti :D
Last edited by lala_sa on 11/04/2009 11:26, edited 1 time in total.
lala_sa

#63 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by lala_sa »

slavkoimamodilera wrote:

Nije prihvatljivo s aspekta RAZUMA sumnjati u stvari koje su nedokazive, u stvari za koje postoje protuteorije, u stvari koje su u korijenu svakog rata u historiji??? Zasto????
maybelline

#64 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by maybelline »

Mozda je malo off topic, otvoricu novu temu ako mislite da treba, ali neko ranije spomenu nesto slicno pa me zaintrigira... Zasto Boga uvijek za misljamo kao osobu? Tj, zasto Ga zamisljamo kao muskarca? Nemojte misliti da sam sad neka feministica, pa, kao Bog je mozda zena, ne mislim cak (prvenstveno) ni na to. Zasto smo personificirali tu Visu Silu? I zasto smo je stoljecima personificirali u Muskarca?
GoschaUkuchi

#65 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by GoschaUkuchi »

Ja vjerujem u muza :D
Ajatolah_

#66 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Ajatolah_ »

maybelline wrote:Mozda je malo off topic, otvoricu novu temu ako mislite da treba, ali neko ranije spomenu nesto slicno pa me zaintrigira... Zasto Boga uvijek za misljamo kao osobu? Tj, zasto Ga zamisljamo kao muskarca? Nemojte misliti da sam sad neka feministica, pa, kao Bog je mozda zena, ne mislim cak (prvenstveno) ni na to. Zasto smo personificirali tu Visu Silu? I zasto smo je stoljecima personificirali u Muskarca?
Za vrijeme matrijarhata na vrhu su uvijek bile boginje/bozice (kako se kaze?), a sa dolaskom patrijarhata njihovo mjesto zauzimaju bogovi (muskarci).
Mislim da boga zamisljamo u ljudskom obliku jednostavno zato sto je lakse nego ga zamisliti kao 'silu', tj. nesto nevidljivo.

Ipak bi moja objasnjenja trebalo uzimati s rezervom.
Shoshana

#67 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Shoshana »

arzuhal wrote:
Moguće da ti tako vidiš stvari. I sasvim je moguće da ćeš sresti vjernike koji ti to govore, uvjereni da su 100% u pravu. Međutim, ja sam već jasno rekao na jednom mjestu da NIKO ne zna da li je vjernik i da li će kao takav i dušu ispustit, barem kada govorimo o islamu, o islamskoj eshatologiji. U kršćanstvu malo drukčije stoje stvari - prihvatanjem Krista i krštenjem već sada postižeš spas.
Moja vjera se i ne definiše kroz tvoju nevjeru. Moja vjera se definiše kroz MOJ odnos prema Bogu i Njegovoj objavi.
Pitaj bilo kojeg pametnog muslimana, praktičnog vjernika koji klanja sve namaze i nastoji da se pridržava svih propisa - jesi li siguran da ćeš u džennet i da si pravi vjernik - pa pogledaj šta će ti reći. Ako je neko zabavljen sobom, nema kad hodat unaokolo, prijeteći nevjernicima džehennemom. Ja to sam kažem ponekad onima koji samo to i žele da čuju ili se samo sprdaju sa mojom vjerom.
Samo sam ovaj dio citirala - ne zato sto imam sta prigovoriti, nego zato sto je, mislim, doslo do sitnijeg nesporazuma. Ja, naravno, ni sekunde ne mislim da je neko sjedio i namjerno smisljao kako da ocrni i obezljudi nevjernike (ili bilo ko bilo koga) edabi on i njegovo izgledalo ljepse. Tu cu se sasvim sigurno sloziti sa NIN-om, da su takve stvari posljedica samoodrzavajucih mehanizama. Apsolutno nista tu nema smisljeno. (naprotiv, da se malo vise razmislja - bolje bi nam bilo - zato i dadoh primjer nerazmisljanja - iz moje vlastite kulture).

Nisam mislila da se tvoja licno (ili bilo cija druga) vjera ogleda kroz moju nevjeru. Ne poznajem te ni sekunde, i zaista mislim da se ti - kako i sam kazes, definises kroz tvoj odnos prema tvojim kulturnim postulatima. Eh, tu sam se ja nespretno izrazila, kada sam rekla 'tvoja vjera'... Da bih rekla ono sto sam zaista htjela reci - trebala sam reci da ja mislim da se tvoja kultura definise kroz ostale kulture. Dakle , izmedju ostalog, i kroz zivahne opise onosvjetskih kazni koje ocekuju one druge i dugacije. Jer tebi, eto, ja sam sasvim ubjedjena, uopste ne treba da znas da cu ja gorjeti u paklu - da bi ti bio dobar vjernik. No, opisi pakla su ipak tu gdje su, i sasvim sigurno su tu sa nekim razlogom. Eh, sad, kako ce to peti ili deseti pojedinac tumaciti, ko ce svjesno ili nesvjesno iskoristiti u ove ili one svrhe - nije knjiga kriva sto ja slabo citam.

Moj post (i u njemu obracanje tebi) je u stvari samo bio reakcija na tvoj 'nedoprinos' temi, jer, eto, iako nisam nikada ranije razmisljala o ovim stvarima na ovakav nacin (tipa zasto bog ovo ili ono), ja bih, naravno zeljela znati sta oni ljudi kojima to nesto znaci misle o tome. Teme radi, dadoh i svoje misljenje. Drugacije vjerovatno ne bih, jer...ma koliko ja znam da ti sasvim sigurno razumijes sta ja zelim reci - isto tako ja znam da iznosenje moga misljenja na ovoj i ovakvoj temi nije primjereno. No, ipak, ono sto rekoh nije - niti bi trebalo da ima ikakvu dozu omalovazavanja tvoje ili bilo cije kuture. Dakle, kada kazem da se x kultura ponasa ovako ili onako, zaista ne postavljam nikakvav kvalitativni predznak u moju procjenu. Nema, naime, nikakve sustinske razlike izmedju, na primjer, moje manijakalne reciklaze svega i svacega i , evo da promijenim primjer, Jehovinih svjedoka koji ti kucaju na vrata u svako nevrijeme. I ja i oni pokusavamo istu stvar - uciniti ovaj svijet malo boljim, ako ne za nas, bar za nasu djecu. Bas kao i ti, i bas kao i svi ostali.
NIN

#68 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by NIN »

Tebi snagu vjerovanju u boga i toboznje svjetove nakon dunjaluckog, za koji tvrdis da postoji jedino jer tako pise, daje STRAH! Nista vise do onaj ljudski strah od neizvjesnosti i to je cinjenica cista kao suza. I najbanalnije od svega je sto i ti to sam znas i da bi ga opravdao i racionalizirao fabrikujes teorijicu u svom postu gore.

Sada mi reci, posto ne mozes nikako da se suzdrzis a da ne pomenes infidele, kako je moguce istodobno negirati i mrziti nesto? Kako si dosao na ideju da ako neko negira postojanje nekog subjekta (tvrdi da taj subjekt ne postoji) moze da u isto vrijeme mrzi isti? Ovo mi nema veze sa logikom.
Shoshana

#69 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Shoshana »

EdoI wrote:
maybelline wrote:Mozda je malo off topic, otvoricu novu temu ako mislite da treba, ali neko ranije spomenu nesto slicno pa me zaintrigira... Zasto Boga uvijek za misljamo kao osobu? Tj, zasto Ga zamisljamo kao muskarca? Nemojte misliti da sam sad neka feministica, pa, kao Bog je mozda zena, ne mislim cak (prvenstveno) ni na to. Zasto smo personificirali tu Visu Silu? I zasto smo je stoljecima personificirali u Muskarca?
Za vrijeme matrijarhata na vrhu su uvijek bile boginje/bozice (kako se kaze?), a sa dolaskom patrijarhata njihovo mjesto zauzimaju bogovi (muskarci).
Mislim da boga zamisljamo u ljudskom obliku jednostavno zato sto je lakse nego ga zamisliti kao 'silu', tj. nesto nevidljivo.

Ipak bi moja objasnjenja trebalo uzimati s rezervom.
Koliko su moderna istrazivanja uspjela utvrditi, pravi matrijarhat nikada nije postojao. Samo matrilinearne kulture. Kao u nekim indijanskim plemenima u Sjevernoj Americi. Srodstvo se broji prema majci, majka odlucuje s kim ce zivjeti (kad ti ostavi mokasine pred satorom - donji si), ali odluke o sudbini njene djece donosi njen brat, a ne ona.
arzuhal

#70 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by arzuhal »

@Shoshana :)

Moj prvi post na ovoj temi, na koji si i reagirala, je bio onakav jer me takva pitanja podsjećaju na onaj vic u kojem student, penzioner i filozof pričaju o seksu:

STUDENT: Ja imam s kim, imam s čim, ali nemam gdje.
PENZIONER: ja imam s kim, imam gdje, ali nemam s čim.
FILOZOF: Ja imam s kim, imam s čim, imam i gdje - ali ne znam ZAŠTO?

:) Pozdrav!
Callahan44

#71 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Callahan44 »

milost je tu već u samom daru života
što možeš vidjeti i čuti svu ljepotu ovoga svijeta
što se možeš zaljubiti, ljubiti svoga partnera/partnericu i imati djecu, unuke
što možeš uživati u proljetnoj kiši i dugi, i sunčati se na moru i skijati na planini
što se možeš opustiti s rajom uz nedjeljnju kafu

onaj ko vjeruje ne uzima takve ljepote zdravo za gotovo
nego na to gleda kao na dar i odnosi se spram toga brižljivo i s ljubavlju, jer zna da je to dar Gosporada svih svjetova
onaj ko vjeruje, vjeruje i u to da je svrha života na ovome svijetu povratak svome Gospodaru kod kojeg je još veća ljepota, i vječna je

onaj ko ne vjeruje, zadovoljava se teorijom da je sve to nastalo sretnim spletom okolnosti i sretnim udruživanjem molekula
te samim tim spram toga nema baš neke odgovornosti jer misli da za svoje postupke neće biti odgovoran
onda takav čovjek radi dobra djela, jer mu to, između ostalog čini duhovnu satisfakciju
ili, onda takav čovjek radi nekakve gluposti, jer ga baš briga i za sebe i za život i koješta, jer koliko traje - traje, to je to, nema obračuna

e sad
Onaj koji nas je stvorio, stvorio nas je sa svrhom
ključ sreće na ovom i na Boljem svijetu jest da svaki rob prizna vlast svoga Gospodara nad njim
čovjek je rob samim tim jer na dobar dio svog života uopće ne može utjecati - gdje i kad će biti rođen, hoće li biti siromašan ili bogat, kad i kako će umrijeti, itd.
čovjek je rob jer nije u vlasti svoga života, kad mu duša do grla dođe, nek je vrati ako može

onaj ko prizna svu vlast svome Gospodaru, koji kaže da nema drugih bogova osim Njega, Uzvišenog, takav se može nadati oprostu
onaj ko odbija da prizna vlast Onome koji je Stvoritelj svega, i ne ponaša se u skladu s tim, taj se nema čemu nadati

zašto?
e pa zato što čovjek nije u svojoj vlasti, nego u Gospodarevoj
a Gospodar je Onaj koji je sve stvorio i uspostavio zakone
pa ko se pokori, blago mu se
a ko se ne pokori, za to postoje posljedice, ko u svakom zakonu

probaj ne priznati državi njen dio prava, pa ćeš vidjet šta ti slijedi

fair play do kraja
pravila su jasna i svima dostupna, pa bujrun
demokracija do kraja
svakom na volju

EdoI wrote:Razmisljao sam o ovome u zadnje vrijeme. Uglavnom, ako ne vjerujete u boga, bez obzira koliko vi dobra osoba bili, gorite u paklu. Gorite vjecno - zamislite to ovako: 999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999 godina gorite, a niste odradili ni petinu. Jednostavno mi nije jasno zasto bi se bog toliko ljutio na nekoga samo zato sto ne vjeruje u njegovo postojanje. Kao recimo da vas Sud BiH osudi na dozivotni zatvor, ne zato sto ste uradili nesto lose, nego zato sto ste rekli da ne vjerujete da Sud BiH postoji zato sto ga niste vidjeli i niste nikad culi da je neko odgovarao pred njim osim u starim pricama. Gdje je tu milost?
Callahan44

#72 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Callahan44 »

kriva logika, jer
Boga uopće ne treba dokazivati, On jest, On je Vječni i Živi

ali ako inzistiraš, onda ovako
Božje nepostojanje je nedokazivo

kodak wrote:Zbog cega je bog stvorio čovjeka? To pitanje podrazumjeva da je bog stvarno stvorio čovjeka za to ali nema dokaza a pošto za to nema dokaza ne može se ni dokazat da je iza čovjekova stvorenja stajala neka intencija.
Da je bog stvorio čovjeka na vlastitu sliku i priliku onda bi čovjek trebao imat sve osobine toga boga, zašto onda čovjek nije svemoćan i besmrtan nego je neperfektan, ograničen, ovisan o prirodi i mora se mučit s vlastitom egzistencijom, bolestima, ratovim, patnjama. To sve za mene govori u prilog dvijema mogućnostima ili bog nije perfektan, svemoćan, milosrdan nego isto tako ograničen i nemoćan kao čovjek ali onda to više nije bog i postaje nepotreban ili je bog stvorio čovjeka a digao mu one najbitnije božje odlike i ostavio ga da se pati i od njemu bude ovisan onda je bog zloban i opet beskoristan.
Da li bog postoji ne može se dokazati niti će ikad to bit moguće tako je za egzistenciju i sve što se u njoj događa potpuno nebitan. Bog je produkt ljudske fantazije kojom ljudi pokušavaju utopit svoje strahove, nade i nesigurnosti, nešto što je nekim ljudima potrebno da im da sigurnost i kontinuitet u životu ništa drugo nego produkt ljudske mašte koji im je potreban da bi život spokojno živjeli.
Pošto je postojanje boga nedokazivo a on produkt ljudske mašte potpuno je legitimno o njegovim intencijama maštati i na razne načine interpretirati. Prema tome može se onda i smatrati da je bog sve stvorio kao kompjutersku igricu ili neki toaster ili bilo što jer je to nedokazivo i nebitno.

Ljudska vrsta ce bit oslobodena kad odbaci:
1.Boga koji kaznjava
2 Shvati da dobro i zlo kao univerzalne sile ne postoje nego da postoji samo indivudualno misljenje o tome
3. Pakao ili kaznu za cinjenje "zla"
Callahan44

#73 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Callahan44 »

imaš poprilično isprofiliran stav spram nečega u što uopće ne vjeruješ niti da postoji
jesi li ti oženjen majstore?

EdoI wrote:
lala_sa wrote:Nikad nisam mogla da shvatim privlacnost raja, zasto je nekome u interesu da provede VJECNOST u blagostanju? Bez zivotnih izazova, preokreta? Koncept raja mi je uvijek djelovao ubitacno dosadno, bez ikakvog smisla...
Bilo bi zanimljivo prvi mjesec. Onda bi postalo dosadno. Kao kada biste nekog ko nije nikad vidio internet u životu odjednom dobio internet. Ne bi se skidao citav dan, a onda poslije par dana imao bi nekoliko stranica na kojim je redovan, i sve bi postalo rutina - ne bi bilo ni blizu zanimljivo kao prvih nekoliko dana. Isto tako bi bilo u raju/dzehenemu, sta bi to bilo nakon 1.000.000 godina? Da li bi bilo nesto sto niste vec isprobali? Na kraju bi se to pretvorilo u patnju. Jos bi gore bilo ako bi moji prijatelji/porodica bili u paklu/dzehenemu. I ako bi se slucajno desilo da nekako zalutam u raj/dzenet (ako uopce postoji), trazio bih (tako to ide?) svijet poput Zemlje. Svijet u kojem imam ciljeve za koje se trudim.
callmethebreeeze

#74 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by callmethebreeeze »

HAVANA wrote:Kuću ja ,jadna mi majka. :D :run:
a dje cu ja tek?! isao u mekteb, klanjao i onda odjednom sa svim prestao... sta mogu kad mi je zanimljivije slusati bob dylana nego muhameda porchu.
:D :D :run: :dance:
callmethebreeeze

#75 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by callmethebreeeze »

lala_sa wrote:
Druga stvar koja me je jos kao dijete odbijala od religije ( iako su me uporno pokusavali mektebizirati :D ) je koncept dzenneta i dzehennema. Nikad nisam mogla da shvatim privlacnost raja, zasto je nekome u interesu da provede VJECNOST u blagostanju? Bez zivotnih izazova, preokreta? Koncept raja mi je uvijek djelovao ubitacno dosadno, bez ikakvog smisla...
o istoj stvari sam i ja razmisljao... mislim, piti med i mlijeko i biti u drustvu djevica citavu vjecnost. ja se ospem od dosade bus do cekam, zato stalno trcim i kasnim... i ta famozna cifra od 72, pa mogli su malo izmijesati, ubaciti par iskusnih, par nastranih. a zamisli jos crnjaka, ako je bog saljivdzija pa otpadnicima od vjere, poput mene, dodijeli 72 shemales. :D :D :run: :run: :D
Last edited by callmethebreeeze on 11/04/2009 19:23, edited 1 time in total.
Post Reply