.
-
Richard Peti
#1 .
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 10:20, edited 2 times in total.
- banjaluka078
#2 Re: Pasoš za bebu (rođenu van BiH)
Dzemmo, mislim da je prvo morate upisati u maticnu knjigu rodjenih u SA da dobije nas rodni list i JMBG, a zatim jurite u MUP da joj naprave pasos. Cini mi se da su tako moji rodjaci radili ljetos za malenu. Ne znam kojoj opstini u SA pripadate, najbolje bi bilo da pokusas kontaktirati njih, jer od nasih ambasada vani sumnjam da ces imati neke velike pomoci. Ali mozes probati: http://www.mfa.gov.ba/index_bos.htm, pa otvori "Konzularne informacije" i "Kako do pasosa BiH".
I poljubi princezu!
I poljubi princezu!
- banjaluka078
#3 Re: Pasoš za bebu (rođenu van BiH)
A mozda ti i ovo bude od pomoci. Jeste da je pitanje bilo za Banjaluku, mislim da je princip i procedura ista:
Kako da dijete koje je rođeno u inostranstvu upišem u Matičnu knjigu rođenih – ni ja ni žena nismo strani državljani nego državljani RS, BiH?
Činjenice rođenja za djecu naših državljana, koja su rođena u inostranstvu, upisuju se u zemlji, shodno članu 33. stav 1. tačka J. Zakona o matičnim knjigama (Sl.glasnik RS, br. 18/99)- «Rođenje - u matičnu knjigu rođenih koja se vodi za naseljeno mjesto u kome je poslednje zajedničko prebivalište roditelja djeteta, a ako nisu imali zajedničko prebivalište, u matičnu knjigu rođenih koja se vodi za naseljeno mjesto u kome je poslednje prebivalište jednog od roditelja». Upis se vrši na osnovu Izvoda iz MKR inostranog organa, koji je, u smislu člana 34. citiranog propisa, dužna podnijeti stranka. Uz taj originalni izvod za dijete, nužno je matičaru dostaviti uvjerenje o prebivalištu (odnosno poslednjem prebivalištu) roditelja djeteta, Uvjerenje o državljanstvu BiH i RS za roditelje (za jednog ili oba roditelja), te kopiju ličnih karata (ili pasoša) za roditelje. Roditelji djeteta se, potom, trebaju obratiti nadležnom organu (u S1R8), radi određivanja JMB za dijete. Za izdavanje putne isprave za dijete, roditelji se trebaju obratiti MUP-u RS; zahtjev potpisuju oba roditelja djeteta i prilažu izvod iz MKR i uvjerenje o državljanstvu BiH i RS za dijete, te njihove lične karte.
-
Richard Peti
- banjaluka078
#5 Re: Pasoš za bebu (rođenu van BiH)
Nema na cemu.
Moji su prevodili rodne listove djece sa skandinavskih jezika na engleski u zemljama u kojima zive, jer nisu bili sigurni hoce li naci ovlastene tumace ovdje, a onda su ovdje prevodili uz ovjeru sa engleskog na nas.
Moji su prevodili rodne listove djece sa skandinavskih jezika na engleski u zemljama u kojima zive, jer nisu bili sigurni hoce li naci ovlastene tumace ovdje, a onda su ovdje prevodili uz ovjeru sa engleskog na nas.
- Brisbane
#6 Re: Pasoš za bebu (rođenu van BiH)
Ali nije navedena institucija (opcina,MUP, ?) gdje se to radi u BiH (podnosi rodni list i prevod).
Dodatno, moze li se to podnijeti u ambasad BiH ?
Dodatno, moze li se to podnijeti u ambasad BiH ?