.
- Vozdra raja :-)
#2 Re: ANĐELI ???
Ako si mislio na bica od svjetlosti, Bozije izaslanike, nevidljive, kojima niko sem Boga ne zna pravi izglde..., mislim da postoje!!
Jedan od njih je i Dzibril...
Jedan od njih je i Dzibril...
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
#4 Re: ANĐELI ???
sve sto imam reci o andjelima:
vidio sam anđela na pijaci
sjedio je na limenom krovu štanda
ispod njega u drvenim gajbama
složene su paprike, paradajz, mladi krompir
kupus, crveni luk i zelje
stopala su mu visila s krova
njima je ovlaš dodirivap kosu prolaznika
jednom je kupcu skinuo šešir s glave
puhao je lagan vjetar miješajući mirise
svježeg voća, povrća, cvijeća & ribe
zavirivao je ljudima u face
odmjeravao je prodavače dok rade s vagom
zurio u njihove natekle ispucale šake
rasplakao se ugledavši stariju ženu
kako kupi trulo povrće ispod štandova
počela je padati sitna kiša
niz latice ofarbane margarite
slijevala se blijedoplava tinta
izgledala je kao kurva s kilom šminke
kad joj poteku suze
anđeo je raširio krila i poletio u nebo
razmišljam, ako postoji poetska pravda
anđeo će zaogrnut noću
iščupati srce prodavaču što zakida na vagi
međutim, ne vjerujem
jer anđeli uglavnom poziraju
i smrzavaju se goli na freskama
Faruk Sehic
vidio sam anđela na pijaci
sjedio je na limenom krovu štanda
ispod njega u drvenim gajbama
složene su paprike, paradajz, mladi krompir
kupus, crveni luk i zelje
stopala su mu visila s krova
njima je ovlaš dodirivap kosu prolaznika
jednom je kupcu skinuo šešir s glave
puhao je lagan vjetar miješajući mirise
svježeg voća, povrća, cvijeća & ribe
zavirivao je ljudima u face
odmjeravao je prodavače dok rade s vagom
zurio u njihove natekle ispucale šake
rasplakao se ugledavši stariju ženu
kako kupi trulo povrće ispod štandova
počela je padati sitna kiša
niz latice ofarbane margarite
slijevala se blijedoplava tinta
izgledala je kao kurva s kilom šminke
kad joj poteku suze
anđeo je raširio krila i poletio u nebo
razmišljam, ako postoji poetska pravda
anđeo će zaogrnut noću
iščupati srce prodavaču što zakida na vagi
međutim, ne vjerujem
jer anđeli uglavnom poziraju
i smrzavaju se goli na freskama
Faruk Sehic
Last edited by Bea_Trix on 19/04/2008 23:16, edited 1 time in total.
- lady midnight
#6 Re: ANĐELI ???
a postoje i ovi pakleni

-
shin
#7 Re: ANĐELI ???
renealfa wrote:ljudi sta se sprdate ja ozbiljno pitam u tri očaja sam treba mi duhovna pomoć a vi meni o starim babama i propalim brakovima,dajte ako netko nešto ozbiljno zna neka napiše ja sam inače osoba kojoj nije bitna vjeroispovjest pa stoga neka se jave i oni koji su možda do jučer bili ateisti a onda ih nešto promjenilo![]()
Ako ti treba duhovna pomoc, moli se bogu ne anđelima.
-
renealfa
#9 Re: ANĐELI ???
imam osjećaj da ste svi od rata na ovamo veliki vjernici a u stvari pojma nemate o duhovnosti to je pomodarstvo na ovim prostorima mene uistinu zanima postojanje tih bića i njihova funkcija u našim zivotimarenealfa wrote:zar nisu oni posrednici između boga i ljudi stvoreni da služe nama.a mi stvoreni sa slobodnom voljom koja nas nekada dovede u napastshin wrote:renealfa wrote:ljudi sta se sprdate ja ozbiljno pitam u tri očaja sam treba mi duhovna pomoć a vi meni o starim babama i propalim brakovima,dajte ako netko nešto ozbiljno zna neka napiše ja sam inače osoba kojoj nije bitna vjeroispovjest pa stoga neka se jave i oni koji su možda do jučer bili ateisti a onda ih nešto promjenilo![]()
-
fia
#10 Re: ANĐELI ???
renealfa wrote:zar nisu oni posrednici između boga i ljudi stvoreni da služe nama.a mi stvoreni sa slobodnom voljom koja nas nekada dovede u napastshin wrote:renealfa wrote:ljudi sta se sprdate ja ozbiljno pitam u tri očaja sam treba mi duhovna pomoć a vi meni o starim babama i propalim brakovima,dajte ako netko nešto ozbiljno zna neka napiše ja sam inače osoba kojoj nije bitna vjeroispovjest pa stoga neka se jave i oni koji su možda do jučer bili ateisti a onda ih nešto promjenilo![]()
”Tisuća tisuća [andjela] služaše [Bogu], i deset tisuća po deset tisuća stajahu pred njim“ (Danijel 7:10).
Oni su stvoreni zato da Bogu služe i izvršavaju njegove naredbe. Ponekad se Bog služi andjelima kada želi učiniti nešto u vezi s ljudima, koristi ih da bi ojačao i zaštitio svoj narod, prenio ljudima svoje poruke i presudio zlima.
Dva andjela su pomogla pravednom Lotu i njegovim kćerima, da prežive uništenje Sodome i Gomore tako da su ih pratili dok nisu izašli iz tog područja (1. Mojsijeva 19:1, 15-26).
”Bog moj posla anđela svojega i zatvori usta lavovima“.(Danijel 6:22).
Andjeli su Isusu pružali podršku na početku njegove zemaljske službe (Marko 1:13).
Kratko prije nego što je Isus umro, došao mu je andjeo i ”jačao ga“ (Luka 22:43).
Jedan je andjeo oslobodio iz zatvora apostola Petra. (Djela 12:6-11).
Biblija nam jamči da ”andjeli Jahvini stanom stoje oko onih koji se njega boje, i izbavljaju ih“ (Psalam 34:7).
Naravno u slučaju da iskreno tražimo Boga i poslušamo ga.
Andjeli tu prvenstveno zato da služe Bogu, a ne ljudima (Psalam 103:20, 21).
Oni slušaju Božje naloge, a ne čovjekove pozive i molbe. Stoga pomoć trebamo tražiti od Boga, a ne od andjela . I Isus bi tražio pomoć od Boga i ne andjela
"Ili zar misliš da ja ne mogu zamoliti Oca svojega i eto umah uza me više od dvanaest legija andjela?" (Matej 26:53).
Bog doista ’pokazuje silu svoju onima kojima je srce cijelo prema njemu‘ (2. Dnevnika 16:9; Psalam 91:11).
Isto tako Bog čuje ”što god da molimo u skladu s njegovom voljom“ (1. Ivanova 5:14).
Biblija pokazuje da se trebamo moliti isključivo Bogu. (2. Mojsijeva 20:3-5; Psalam 5:1, 2;)
„ Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje!( Matej 6:9).
Na primjer, kad se apostol Ivan htio pokloniti jednom andjelu, on ga je prekorio riječima:
”Pazi! Ne čini to! (...) Boga obožavaj“ (Otkrivenje 19:10).
- beautyfool
#11 Re: ANĐELI ???
Bog je stvorio Vidljivi i nevidjlivi svijet, u nasem vidjivom svijetu se nalaze ljudi i zivotinje a u nevidljivom su meleci i dzinni.
Meleci su materijalni ali latif, to jeste eteričniji od gasnog stanja materije.
Oni su nurani (svijetli, blistavi).
Oni su živi.
Oni imaju razum.
Oni mogu zauzeti svakakav oblik.
Meleci su stvoreni prije svih drugih živih stvorenja. Prema tome, vjerovanje u meleke je naređno prije vjerovanja u kitabe (Svete knjige), koje dolazi prije vjerovanja u Poslanike. U Kur’ani kerimu su imena ovih vjerovanja data ovim redoslijedom.
Oni uvijek izvršavaju Allahova dželle-šanuhu naređenja.
Oni nikad ne griješe.
Oni nikad ne krše Njegove zapovijedi.
Oni nisu ni muško ni žensko.
Oni se ne žene.
Oni nemaju djecu.
Oni imaju život, to jest oni su živi.
Meleka ima najviše od svih drugih stvorenja. Samo Allah dželle-šanuhu zna njihov broj. Na nebesima nema slobodnog prostora gdje meleci ne ibadete (obožavaju Allaha dželle-šanuhu).
Meleci imaju dužnosti na nebesima, na zemlji, u travi, na zvijezdama, u svakom živom i neživom stvorenju, u svakoj kapljici kiše, listu biljke, atomu, molekuli, u svakoj reakciji, pokretu, i u svemu i svugdje. Oni svugdje izvršavaju Allahova dželle-šanuhu naređenja.
Oni su posrednici, sredstva (vasita) između Allaha dželle-šanuhu i stvorenja (mahluka). Neki od njih su komandiri drugih meleka. Neki od njih su donijeli Poslanicima vijesti.
Svako čovjek ima sa sobom četiri meleka koji bilježe njegova dobra i zla djela. Dva (od ova četiri meleka) su sa čovjekom po noći a dva po danu.
... itd a Allah dz.s najbolje zna
Dzini su ziva bica nevidljiva nasem oku. Bog ih je stvorio prije ljudi a stvoreni su od plamena vatre. Oni imaju razum, pamet, lukavost, podlost tj. ima ih dobrih i losih. Na nasoj planeti ima ih mnogo vise nego ljudi i oni nas vide dok mi njih, kao sto rekoh nevidimo.
Dzinni su hakika/stvarna pojava, i nisu hurafa/izmisljotina.
Dzinni su stvoreni radi 'ibadeta/robovanja Allahu dz.s..
Dzinni su stvoreni od vatre.
Dzinni su nazvani ovim imenom zbog toga sto je kod njih osnova skrivenost i prikrivanje.
Dzinna ima nekoliko vrsta; neki od njih lete, neki od njih se pretvaraju u zmije, neki se krecu ogromnom brzinom...
Dzinni umiru.
Dzinni jedu i piju
Dzinni se mogu pretvarati u razne oblike tj. opsjedaju – pretvaraju se u ljude, u pascad, u stoku itd..
Rijec dzinn se odnosi na sve vrste dzinna, dok se rijec sejtan odnosi samo na dzinne-nevjernike.
Najveca fitna koju voli izazvati i proizvesti sejtan jeste razdvojiti izmedju dvoje, a pogotovo muza i zenu.
Dzinni su obveznici/mukellefun isto kao i ljudi, i ima ih dzinna-muslimana i dzinna-nevjernika.
Muhammed s.a.w.s., je i Allahov poslanik njima.
Dzinnima se tkdj. biljeze djela, pa ce za dobra djela biti nagradjeni, dok ce za losa djela biti kaznjeni.
Ko se pokaje od dzinna uzivace u Allahovu dz.s., magfiretu i oprostu.
Dzinni ce biti prozivljeni na Sudnjemu danu, isto kao i ljudi.
Dzinni-nevjernici ce biti kaznjeni dzehennemom.
Dzinni su stvoreni od vatre, ali oni sada nisu u vatrenom obliku.
Dzinni-vjernici ce uci u dzennet
Dzinna ima muskih i zenskih.
Dzinni se medjusobno žene i plode.
Dzinni su obicno aktivni nocu.
Sejtani ne mogu otvoriti vrata, niti mogu otkriti nesto ako je nad svim tim spomenuto Allahovo ime.
itd...a Allah najbolje zna
Eh sto se tice ljudi i zivotinja to vjerovatno i sam znas, to su vidljiva stvorenja.
Pozdrav
Meleci su materijalni ali latif, to jeste eteričniji od gasnog stanja materije.
Oni su nurani (svijetli, blistavi).
Oni su živi.
Oni imaju razum.
Oni mogu zauzeti svakakav oblik.
Meleci su stvoreni prije svih drugih živih stvorenja. Prema tome, vjerovanje u meleke je naređno prije vjerovanja u kitabe (Svete knjige), koje dolazi prije vjerovanja u Poslanike. U Kur’ani kerimu su imena ovih vjerovanja data ovim redoslijedom.
Oni uvijek izvršavaju Allahova dželle-šanuhu naređenja.
Oni nikad ne griješe.
Oni nikad ne krše Njegove zapovijedi.
Oni nisu ni muško ni žensko.
Oni se ne žene.
Oni nemaju djecu.
Oni imaju život, to jest oni su živi.
Meleka ima najviše od svih drugih stvorenja. Samo Allah dželle-šanuhu zna njihov broj. Na nebesima nema slobodnog prostora gdje meleci ne ibadete (obožavaju Allaha dželle-šanuhu).
Meleci imaju dužnosti na nebesima, na zemlji, u travi, na zvijezdama, u svakom živom i neživom stvorenju, u svakoj kapljici kiše, listu biljke, atomu, molekuli, u svakoj reakciji, pokretu, i u svemu i svugdje. Oni svugdje izvršavaju Allahova dželle-šanuhu naređenja.
Oni su posrednici, sredstva (vasita) između Allaha dželle-šanuhu i stvorenja (mahluka). Neki od njih su komandiri drugih meleka. Neki od njih su donijeli Poslanicima vijesti.
Svako čovjek ima sa sobom četiri meleka koji bilježe njegova dobra i zla djela. Dva (od ova četiri meleka) su sa čovjekom po noći a dva po danu.
... itd a Allah dz.s najbolje zna
Dzini su ziva bica nevidljiva nasem oku. Bog ih je stvorio prije ljudi a stvoreni su od plamena vatre. Oni imaju razum, pamet, lukavost, podlost tj. ima ih dobrih i losih. Na nasoj planeti ima ih mnogo vise nego ljudi i oni nas vide dok mi njih, kao sto rekoh nevidimo.
Dzinni su hakika/stvarna pojava, i nisu hurafa/izmisljotina.
Dzinni su stvoreni radi 'ibadeta/robovanja Allahu dz.s..
Dzinni su stvoreni od vatre.
Dzinni su nazvani ovim imenom zbog toga sto je kod njih osnova skrivenost i prikrivanje.
Dzinna ima nekoliko vrsta; neki od njih lete, neki od njih se pretvaraju u zmije, neki se krecu ogromnom brzinom...
Dzinni umiru.
Dzinni jedu i piju
Dzinni se mogu pretvarati u razne oblike tj. opsjedaju – pretvaraju se u ljude, u pascad, u stoku itd..
Rijec dzinn se odnosi na sve vrste dzinna, dok se rijec sejtan odnosi samo na dzinne-nevjernike.
Najveca fitna koju voli izazvati i proizvesti sejtan jeste razdvojiti izmedju dvoje, a pogotovo muza i zenu.
Dzinni su obveznici/mukellefun isto kao i ljudi, i ima ih dzinna-muslimana i dzinna-nevjernika.
Muhammed s.a.w.s., je i Allahov poslanik njima.
Dzinnima se tkdj. biljeze djela, pa ce za dobra djela biti nagradjeni, dok ce za losa djela biti kaznjeni.
Ko se pokaje od dzinna uzivace u Allahovu dz.s., magfiretu i oprostu.
Dzinni ce biti prozivljeni na Sudnjemu danu, isto kao i ljudi.
Dzinni-nevjernici ce biti kaznjeni dzehennemom.
Dzinni su stvoreni od vatre, ali oni sada nisu u vatrenom obliku.
Dzinni-vjernici ce uci u dzennet
Dzinna ima muskih i zenskih.
Dzinni se medjusobno žene i plode.
Dzinni su obicno aktivni nocu.
Sejtani ne mogu otvoriti vrata, niti mogu otkriti nesto ako je nad svim tim spomenuto Allahovo ime.
itd...a Allah najbolje zna
Eh sto se tice ljudi i zivotinja to vjerovatno i sam znas, to su vidljiva stvorenja.
Pozdrav
-
shin
#12 Re: ANĐELI ???
renealfa wrote:zar nisu oni posrednici između boga i ljudi stvoreni da služe nama.a mi stvoreni sa slobodnom voljom koja nas nekada dovede u napastshin wrote:renealfa wrote:ljudi sta se sprdate ja ozbiljno pitam u tri očaja sam treba mi duhovna pomoć a vi meni o starim babama i propalim brakovima,dajte ako netko nešto ozbiljno zna neka napiše ja sam inače osoba kojoj nije bitna vjeroispovjest pa stoga neka se jave i oni koji su možda do jučer bili ateisti a onda ih nešto promjenilo![]()
Oni su posrednici izmedju tebe i boga, vazda se izbjegava posrednik
- bambi_23
#13 Re: ANĐELI ???
Po islamskom ucenju postoje andjeli, odnosno MELEKI. Oni su duhovna bica i stvoreni su od svjetlosti. Evo ima i jedan post koji nam lijepo pojasnjava sta su to meleki tako da necu pisati opsirno o njima. Naime, njih nije moguce vidjeti u njihovom obliku. Melek Dzibril (Gabrijel) , koji je donosio Objavu Poslaniku, dolazio je u ljudskom liku.renealfa wrote:Postoje li anđeli?
Pored meleka (i sejtana) postoje dzinni s kojima je moguce uspostaviti komunikaciju putem sihira (vradzbina) i koje mozes vidjeti ako si pod njihovim uticajem. Ali, to je fakat opsirna tema....
-
xyz2007
#14 Re: ANĐELI ???
Postoji razlika izmedju religije i duhovnosti stoga dobijate ovakve komentare. Ljudi mogu biti jako duhovni a da nisu religiozni, a isto tako mogu biti jako religiozni a da nisu duhovni tj nemaju duhovnu konekciju i ne znaju sta je to pa im nemojte ni zamjeriti na komentarima.renealfa wrote:ljudi sta se sprdate ja ozbiljno pitam u tri očaja sam treba mi duhovna pomoć
Last edited by xyz2007 on 02/11/2008 21:56, edited 1 time in total.
-
CIRILICA_LATINICA
#15 Re: ANĐELI ???
zanima nas svako licno iskustvo, naravno..mozes i ti sam napisati sta te se iz tog iskustva najvise dojmilo...