.

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
jOFLA

#1 .

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 22:19, edited 2 times in total.
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Za tu mladu Iranku definitvno moj prvi izbor je Dervis i Smrt od Mese Selimovica, predpostavljam da si citao, ako nisi toplo preporucujem, ima je kupiti na mnogo svjetskih jezika
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Ja bih joj poklonila "Sto godina samoce", mada je i "Ljubav u doba kolere" zanimljivo stivo... :-D
Aorta

Post by Aorta »

Ako se moze generalizovati, Iranci su veliki ljubitelji poezije. Sad, ne znam koliko bi jedan Mak Dizdar "ostavio snazan utisak" na doticnu mladu damu. Ja bih joj ipak poklonila nesto od Meshe.
adore

Post by adore »

Dervis i Smrt definitivno. Prvi put sam je citao sa 15 zadniji put sa 33, isto kao da sam citao druge dvije knijge. Mjenja se u odnosu na iskustvo i starosnu dob citaca. Nevjerovatno :shock:
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Sto bi rekla moja profesorica:"Ponovljena lektira je najbolja lektira"! :D :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

malo mi neobico cuti da neka iranka derneci – sto su ti stereotipi :D

slozio bih se s prijedlogom da kupis „Ljubav u doba kolere“ – primjerenije je za nju, i vjeruj, uvijek ce te sjetiti kad je uzme u ruke... :)

ev' jos jedan prijedlog, od M.V. Ljose „Don Rigobertove bilježnice“ – roman o umjetnosti i požudi, erotika su tu provlači tako tanano i suptilno da će se njoj svidjeti, a opasni otac neće ni upratiti :D :D
pitt

Post by pitt »

ima na amazonu i dervis i tvrdjava....jako dobro prevedeni i sa dobriom predgovorom.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

e vidite, posljednja knjiga koju bih ja preporucila dvadesetogodisnjoj iranki koja voli derneciti je "Dervisi i smrt". Man, kakav nevjerovatan klise :D samo moje misljenje :D

i otkud ideja da ako, po misljenju njenog prijatelja, ne bi imala strpljenja za Igru staklenih perli, imala strpljenja za kontemplacije :D Nurudinove?
dacina_curica

Post by dacina_curica »

žena zmaj wrote:Ja bih joj poklonila "Sto godina samoce", mada je i "Ljubav u doba kolere" zanimljivo stivo... :-D
:thumbup:
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Aorta wrote:Ako se moze generalizovati, Iranci su veliki ljubitelji poezije. Sad, ne znam koliko bi jedan Mak Dizdar "ostavio snazan utisak" na doticnu mladu damu. Ja bih joj ipak poklonila nesto od Meshe.
a ima i kameni spavac na engleskom, prevod francis jones:

you dont know the right way
on the crossroads between night and day

milsim da bi se to iranki svidjelo.

a ako je od derneka probaj sa zadie smith ili hanifom kureishijem. zelis li ipak klasiku onda glasam za tvrdjavu
zlotscha

Post by zlotscha »

King Kikapu wrote:
Aorta wrote:Ako se moze generalizovati, Iranci su veliki ljubitelji poezije. Sad, ne znam koliko bi jedan Mak Dizdar "ostavio snazan utisak" na doticnu mladu damu. Ja bih joj ipak poklonila nesto od Meshe.
a ima i kameni spavac na engleskom, prevod francis jones:

you dont know the right way
on the crossroads between night and day

milsim da bi se to iranki svidjelo.

a ako je od derneka probaj sa zadie smith ili hanifom kureishijem. zelis li ipak klasiku onda glasam za tvrdjavu
Budha iz predgradja
totottotototototototototo oto!
lady midnight

Post by lady midnight »

Ja bih preporuchila "Monsieur Ibrahim and the Flowers of the Koran" (engleski naslov) - popravi odmah raspolozhenje :D, brzo se chita (za danashnju multi-media generaciju i ne bash tako nevazhno :D), navede na razmishljanje o prijateljstvu i vrijednostima u zhivotu, a ni babo sigurno ne bi imao nishta protiv ako kojim sluchajem nabasa na naslov :D
Post Reply