!?!
Moderator: anex
- cHupjahalic@
dijabeticari, posebno sa dijabetes 2, se susrecu poprilicno cesto sa tom komplikacijom: drugaciji osjecaj (manji osjecaj ili bolni osjecaj) u nogama/ noznim prstima (to se zove nevropatija) ili npr losa cirkulacija zbog varicer (ne znam da li se ovako kaze kod nas... uglavnom radi se o trombi
).
sta mozes uciniti?
- odrzavanje nivo secera na normali
- prestati pusiti
- osobe sa ekstra kilazom trebaju nastojati da izmrsaju
p.s. imas problema sa hladnim nogama?
sta mozes uciniti?
- odrzavanje nivo secera na normali
- prestati pusiti
- osobe sa ekstra kilazom trebaju nastojati da izmrsaju
p.s. imas problema sa hladnim nogama?
-
_Jenny_
Nemam ti pojma jel ima hladna stopala....To mi vec jedno 50 osoba postavilo pitanne (radim u ljekarni) pa nisam znala sta i kako bi im pomogla...Ali sam pretpostavljala da je neki poremecaj cirkulacije.
A kolko je to cesto u osoba sa tipom 1 (inzulin ovisnim) jer znam da su 2 malo starije osbe naglasile da primaju inzulin!?!I jel bi pogrijesila kad bi im dala nes za hiperemiju?
A kolko je to cesto u osoba sa tipom 1 (inzulin ovisnim) jer znam da su 2 malo starije osbe naglasile da primaju inzulin!?!I jel bi pogrijesila kad bi im dala nes za hiperemiju?
- cHupjahalic@
koliko sam upucena (nek me neko ispravi ako nisam u pravu) da uvijek dolazi do oedeme u slucaju ako osobe koje koriste inzulin uzimaju vecu dozu inzulina u odnosu na svoju kilazu.
najveci problem naseg naroda je sto ce se sigurno milion puta vise tebi kao ljekarki obratiti nego npr doktoru, fizioterapeutu i sl.
najveci problem naseg naroda je sto ce se sigurno milion puta vise tebi kao ljekarki obratiti nego npr doktoru, fizioterapeutu i sl.
-
_Jenny_
Vjeruj istina je....Ne znam kako bi im ja u tome svemu pomogla jer ono ja znam sto se cime lijeci ali nisam ovlastena propisat to i kolku dozu...ja to sve citam iz recepta ili ono znam kako ide (kolko puta dnevno i koliko) ali opet to je stvar specijaliste.Ali ljudi se zbog necega boje doktora....
- cHupjahalic@
znam... mi smo takvi._Jenny_ wrote:Ali ljudi se zbog necega boje doktora....
gledam npr ljude ovdje u Skandinaviji. oni se stvarno ne boje otici kod doktora i ako osjete neku malu, malu promjenu oni idu.
kod nas je druga prica.
ti im mozes pomoci da ih fino posavjetujes, jer ako oni vide u tebi velikog prijatelja onda mozes biti ti jedna od onih kojoj ce vjerovati kad im kazes da je neke stvari najbolje srediti kod doktora (za ovo pitanje inzulina mogu se obratiti i doktoru opste prakse).
p.s. reci im koje sve komplikacije mogu biti u pitanju ako se ne obrate doktoru u vezi oedema.
- cHupjahalic@
bas tako.
sretno (znam kako je to kad vidis da jedva hodaju a pred tobom se prave da su zdravi k`o celik).
sretno (znam kako je to kad vidis da jedva hodaju a pred tobom se prave da su zdravi k`o celik).
- cHupjahalic@
no frx, i drugi put._Jenny_ wrote:Hvala ti na svemu....Zaista si mi pomogla...
A da istina....Eh,to su komedije (nemojte to mislit da se ismijavam...) nego ima i veselih i tuznih slucajeva....Svasta....
p.s. neke tuzne stvari se opet dosta puta fino zavrse.
- otherside
Taj osjecaj trnjenja, bockanja, hladnoce, toplote u stopalima ili potkoljenicama je jedna od komplikacija dijabetesa i zove se dijabeticna polineuropatija. Ono sto se najcesce koristi u terapiji polineuropatije su preparati/lijekovi sa visim koncentracijama vitamina B grupe. Kod nas (BiH) se moze kupiti Cobal 500 micrograma i uzima se 2 puta dnevno, moze i tri puta. Al' nije dovoljna jedna kutija vec se pije vise mjeseci a prve rezultate mozes ocekivati tek nakon mjesec, mjesec i pol pa i vise.
-
_Jenny_
A jel moguce da to potpuno nestane sa tim preparatima ili oni samo ublaze te simptome i daljnji razvoj bolesti?otherside wrote:Taj osjecaj trnjenja, bockanja, hladnoce, toplote u stopalima ili potkoljenicama je jedna od komplikacija dijabetesa i zove se dijabeticna polineuropatija. Ono sto se najcesce koristi u terapiji polineuropatije su preparati/lijekovi sa visim koncentracijama vitamina B grupe. Kod nas (BiH) se moze kupiti Cobal 500 micrograma i uzima se 2 puta dnevno, moze i tri puta. Al' nije dovoljna jedna kutija vec se pije vise mjeseci a prve rezultate mozes ocekivati tek nakon mjesec, mjesec i pol pa i vise.
- otherside
Ovako...ovo o cemu govorimo nije posebna bolest ili stanje vec je usko povezano sa dijabetesom...tacnije, u pitanju je jedna od komplikacija dijabetesa. Logicno, osnovna terapija je regulacija glikemije, tj.drzanje glukoze u krvi pod kontrolom jer se samo tako mogu kontrolisati pojave ili pogorsanje komplikacija (na ocima, bubrezima, nervima....uopce krvnim sudovima). Lijek o kojem ti govorim se koristi za obnavljanje nerava koji su u slucaju polineuropatije osteceni...ne vjerujem da se moze desiti potpuna regeneracija ali da se stanje moze popraviti, tj da se usporava ostecenje, to je sigurno. Sretno!
-
_Jenny_
Oprosti sto gnjavim....Ali ako nije jos doslo do razvoja komplikacija jel se to smije uzimat preventivno?otherside wrote:Ovako...ovo o cemu govorimo nije posebna bolest ili stanje vec je usko povezano sa dijabetesom...tacnije, u pitanju je jedna od komplikacija dijabetesa. Logicno, osnovna terapija je regulacija glikemije, tj.drzanje glukoze u krvi pod kontrolom jer se samo tako mogu kontrolisati pojave ili pogorsanje komplikacija (na ocima, bubrezima, nervima....uopce krvnim sudovima). Lijek o kojem ti govorim se koristi za obnavljanje nerava koji su u slucaju polineuropatije osteceni...ne vjerujem da se moze desiti potpuna regeneracija ali da se stanje moze popraviti, tj da se usporava ostecenje, to je sigurno. Sretno!