....

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
kurblina
Posts: 36
Joined: 06/07/2006 18:00

#1 ....

Post by kurblina » 12/07/2006 00:36

Мање познати детаљи са заседања ПС ОЕБС-а
Лекције из српске историје
Грубјешић: Појединим делегатима морали смо да објашњавамо да Србија никада није имала море

Сузана Грубјешић
(Фото: Т. Јањић)

„Ватрено крштење” српске делегације на заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Бриселу, слажу се сви, прошло је добро. Али, осим што су се бавили документима који су тамо усвајани, наши представници имали су пуне руке посла и ван сала за заседање. Сузана Грубјешић, шеф делегације, каже за „Политику” да поједини делегати, између осталог, никако нису разумели како распадом државне заједнице Србија није изгубила део своје територије, „па смо их, објашњавајући, упознали са добрим делом наше историје”.

Сузана Грубјешић, али и остала три наша представника, Гордана Чомић (ДС), Раде Обрадовић (ДСС) и Зоран Анђелковић (СПС) кажу да је делегација радила у доброј атмосфери, сложно, да је свако „дужио” понеку делегацију у настојању да што боље представи нашу земљу. Споразумевање није било проблем, пошто Сузана Грубјешић говори четири језика, Обрадовић и Анђелковић по два, а Гордана Чомић течно говори енглески. Мало већи проблем био је објаснити компликовану балканску историју. Према речима Горданe Чомић, „они никако нису разумели да су Србија и Црна Гора биле две државе у оквиру државне заједнице СЦГ, па су сматрали да је Србија изгубила део територије после одласка Црне Горе”. Сузана Грубјешић каже да они који се баве проблемима Балкана одлично знају све о овом подручју, али има и оних којима то просто није јасно. Она додаје: „Један делегат ми је, тако, пришао пун сажаљења што је Србија изгубила море и заиста пријатељски и саосећајно ме упитао шта ћемо сад без мора. Објаснила сам да Србија никад није ни имала море, већ да су у бившој СФРЈ море имале друге републике чланице, на пример Хрватска и Црна Гора. Море немају, рекла сам му, ни Мађарска, ни Чешка, ни Швајцарска, па им не смета, неће сметати ни нама. Мени је некако засметало што су нас гледали као губитнике. Није нама својствен губитнички менталитет, па смо се трудили да нашим саговорницима пренесемо позитивну енергију које код нас и те како има.”

Грубјешић прича и да су представници неких земаља били код нас и да су јој испричали како су понели много лепих утисака. „Вођа америчке делегације Роберт Адерхолт, кога је упутио наш Обрад Кесић, пришао ми је да се упознамо. Рекао ми је да је непосредно пре заседања у Бриселу био у Србији и да је одушевљен посетом. Они су после гласали за резолуцију која је нама била важна, а која није у складу са званичним америчким ставом.”

Сузана Грубјешић каже и да је наш имиџ лош, да сви, укључујући Црногорце и Албанце, имају неке лобисте, а „ми сами трчимо од једне до друге делегације, па колико се може стићи за дан-два”. Ипак, наша саговорница каже да овој делегацији не недостаје ни енергије, ни слоге, те да ће се удруженим снагама припремати за следеће заседање. Грубјешић закључује: „Нећемо седети пасивно и чекати туђе предлоге. Спремаћемо наше, а позиваћемо представнике других земаља у госте, да нас боље упознају и разумеју.”
a nekad je bila do Tokija,i vlasnik okeana a danas ubjedjuju da nikad nisu imali more.Sta vrijeme cini,i ono je najbolji sudac!!


Post Reply