VanHelsing wrote:Interesantna tema oko koje se uvijek dvoumim..nekad sam za a nekad protiv. Licno sam pusio travu u jednom periodu od 4 godine, ne svaki dan ali recimo da nije proslo dvije sedmice a da nisam barem jednom na derneku ili izlasku ili playstation maratonu zapalio joint. Sad kad gledam na taj period vidim da mi je mozda bilo malo pametnije da sam to vrijeme trosio na skolu ili neki sport, ali objektivno ne mogu da nadjem niti jednu stvar u svom zivotu gdje me je taj period od 4 godine duvanja onesposobio ili me trajno obiljezio u negativnom smislu. Kada sam je prestao pusiti bilo je to naglo i bez ikakvih problema ili kriza.A sa druge strane bio sam pusac 11 godina nakon kojih sam dobio neke fleke po plucima, non stop sam kasljao, imao velikih problema dok na kraju nisam prelomio i bacio cigare uz OGROMNU muku. Danas sam CIST od cigara i idem dan za danom evo vec 3 godine bez istih. Mislim da prestanak pusenja se moze mnogo lakse uporediti sa mukama lijecenog alkoholicara ili ovisnika o heroinu, nego duvanje trave i njeni efekti.Zakljucak je veoma jednostavan..najlakse i najispravnije je reci sve je to otrov i nista nam od toga ne treba, ali cinjenica je da su legalne samo drzavne droge, alkohol, tablete za smirenje kojima se svijet sve vise kljuka a koje izazivaju pravu ovisnost, a da se marihuana i ljudi koji je uzivaju sikaniraju kao neki otpad neko smece od ljudi koji su kao zli a ovi alkoholicari su kao veseljaci. Mislim da je to u najmanju ruku licemjerno :roll:
Ja ne znam kakva je logika usporedjivanja, alkohol, droga, pusenje, kao opravdavanje ovog ili onog!? Svaka ponaosob posast za sebe.
To sto ti nisi osjetio posljedice duvanja od 4 godine, imas jos vremena. Kao sto cu ja osjetiti od cigareta, jer negiram i pravim se luda.
Postoji ta uvazena mitologija i marihuani koja smiruje, koja nije ovisna, nije agresivna, nema posljedica.......pa neki ce cak naci i pozitivno dejstvo.
Kao sto ja nekada negdje procitah da sasvim male doze nikotina "sprjecavaju" Alzhajmer i Parkins, pa se drzim te recenice da opravdam svoju bolest.
No dovoljno istrazivanja pokazuje koliko je marihuana stetna i koje su njene posljedice. A mi cemo uvijek naci razlog da tvrdimo drukcije.
Pitaj koji su sastojci marihuane danas i zasto je usporedjuju trenutno sa teskim drogama, jer ima takvo dejstvo i nacine " spravljanja"
U BiH malte ne ispod svakog cicka raste "trava" a cjene su krajnje primamljive za pubertetlije koji iz dosade ( a iz dosade proizilazi svako zlo) i malih mogucnosti prisvajaju ovu travuljinu kao caj od nane ne bi li izlijecili svoju umornu psihu od nade i cekanja na bolje sutra.
Ako Holandija, koja ima "tradiciju" marihuane ima problema sa ilegalnim poljima trave i nekontrolisanom prodajom, te koristenjem substanci koji ovu botanicku granu cine jos agresivnijom i stavljaju u rang teskih droga, zasto bi legalizacija marihune kod nas bila nesto pozitivno? Nesto sto bi se tako dobro dalo kontrolisati sa ovakvim sistemom vrijednosti i zakonja?