.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
astrid

#501 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by astrid »

Jaooo, Haug je bio kralj :-)...radi kao humanitarac :)
barby02

#502 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by barby02 »

Svaka cast za Hauga :thumbup:
muha_sa

#503 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:E hajde muha malo...daj nam malo lisca,hajre hastora... :lol:
:lol: :lol:
ma ja--sve fina caršijska raja-ima more toga al kome ce to bit zanimljivo :-)
ko zna--možda i krenem :lol: al more bit bidne da ne umjednem stat :lol:
Chisum

#504 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

HAVANA wrote:Jedan malo čudan ali dragi lik naše mladosti...koji je isfurao svoju furku do kraja :D

Image

Image

Image

Image
Haug, vladar svemira :-D

Libo njega racku... covjek se, sto bi rekli, realizovao do kraja.

Boom71 wrote:
HAVANA wrote:Herceg novi ,mislim da je 89g.
Te godine samo moja ekipa i ja bili u HN.Samo,mi smo spavali po rupama i plazama Igala.
To ljeto smo zapoceli na Jelsi,pa lagano preko Baske Vode,Slanog,Dubrovnika i Kupara zavrsili u HN.
Nezaboravno ljeto te '89g.

:-D
E, da... tih se godina bas fine sarajevske raje moglo naci po ostrvima.... I fine, a i "fine".. Tih je godina po Hvaru je redovno ordinirao poznati sarajevski pijanac, s procerdanim zivotom i parama - Shuka (ne vidjam ga vise po gradu... je li ziv ili ne, to ptice znaju)... MRTAV pijan, naravno. :D
Chisum

#505 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

barby02 wrote:
amrica wrote:
Eborg wrote:A kako to da svi znaju svakoga? Pa Sarajevo je, nije Šamac hebemu trunje. :D

Svaka raja je imala svoja mjesta, pa smo se, manje vise svi koji smo izlazili na ista mjesta znali
Sminka se skupljala oko Bugattija... :-)
E pa ja nisam izlazila ni u ni pred Bugati , hajde pred Kogo. ne mogu grjesit duse i jesam ali vise u prolazu do CDA. . ma nije covjek imao jednu raju, ja sam imala vise raja :D
Znaju se prava raja :thumbup: , a ja mislim da to ide ovako...
Svaki grad, bez obzira koliki je, ima ekipu koja odzivi i isfura taj grad do daske, ne stedeci se... i nebitno ko gdje izlazi i sta ga propaljuje, ipak se svi mi , prije ili kasnije, pa makar i samo jednom - sretnemo, a da se i taj jedan-jedini put nikada ne zaboravi.

A sa druge su strane oni koji su nas posmatrali iz kakvog coska, oni kraj kojih prodjes, a ne vidis ih. Nemam nista protiv njih... ali ih ne znam. :D

Ja sam u ovaj grad zaljubljen od rodjenja, a kako mu drugacije pokazati tu ljubav nego - znajuci njegove ulice, njegove price, tajne, hiljade lica koja osjecaju isto.

Sarajevo se mora zivjeti. Zato se, valjda, ovako lako i nadjemo. :thumbup:
Boom71

#506 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Boom71 »

Chisum wrote:
Ja sam u ovaj grad zaljubljen od rodjenja, a kako mu drugacije pokazati tu ljubav nego - znajuci njegove ulice, njegove price, tajne, hiljade lica koja osjecaju isto.

Sarajevo se mora zivjeti. Zato se, valjda, ovako lako i nadjemo. :thumbup:
Taj rad !

Ja sam od onih sto su se kretali po tadasnjim IN :-) kaficima,pazeci da sam fino obucen,namirisan i zalizan :lol: .Trebe pod obavezno!
Ipak i zalizanog su me gotivili,od finjaka do razbojnika :wink: .

Sjeca li se neko "Kolibe" ?

nineinchnails

#507 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by nineinchnails »

HAVANA wrote:Jel ko u trpanj dolazio u najbolje vrijeme...grič,drugi način,plaža ploče,gitare,drot vinko što zorom odere od batina
onog koga zatekne da spava na plaži :-) :lol: a svi spavali,imao smještaj il nemao... :D
Sjecam se Vinka. Isao sam u Trpanj 90 i 91-e. :-D
90-te otisao sa tadasnjih 20 dinara (danasnjih mozda 20 km), vratio se kuci sa 100 :-D Veze nemam kako...
amrica

#508 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by amrica »

nineinchnails wrote:
HAVANA wrote:Jel ko u trpanj dolazio u najbolje vrijeme...grič,drugi način,plaža ploče,gitare,drot vinko što zorom odere od batina
onog koga zatekne da spava na plaži :-) :lol: a svi spavali,imao smještaj il nemao... :D
Sjecam se Vinka. Isao sam u Trpanj 90 i 91-e. :-D
90-te otisao sa tadasnjih 20 dinara (danasnjih mozda 20 km), vratio se kuci sa 100 :-D Veze nemam kako...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Normalno, a jos si se i udebljao.... :D
Kod mene gotovo svaki dan bio ne(T)ko od raje na klopi. (nije Trpanj) 8)
Chisum

#509 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

muha_sa wrote:
De Muha, baci nam koju... iz kojeg si dijela grada za pocetak, pa da odmah zamislimo koji bi bio scenarij... :D
Chisum

#510 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

mrzim kerove wrote:Procitao sam 21 stranicu u cugu ,Ima li neko ko se druzio sa ekipicom iz nadrealista i pusenja da podijeli utiske malo ? :D

Mnogo interesantnija je prica/fenomen starije ekipe iz Kosevskog (danas su rijetki zivi), pa sve do kraja ulice Kralja Tomislava, te njihovih zajebancija iz kojih su proizilazile mnoge fore New Primitivism pokreta. Pocetkom '70ih sam jos bio klinac, ali se sjecam prica, konkretno - nakaradnog oblacenja iz zajebancije, koje ce kasnije profurati Elvis J. Kurtovic itd.
muha_sa

#511 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

Chisum wrote:
muha_sa wrote:
De Muha, baci nam koju... iz kojeg si dijela grada za pocetak, pa da odmah zamislimo koji bi bio scenarij... :D
super tema :-D uživo sam citajuci :-D
za početak :D starija sam ja raja :D iz ulice Telali- Baš-čaršija.
lijepo se prisjetit mladosti a i ponekog šejtanluka :-) :D lijepa druženja :-D tutnjalo se od sabaha do sabaha :D krene se od Ote,Šeherzade,Malih daira,Muniba................ obicno se kod Reše na puri završavalo :D

dovoljno za početak :D
Gusztav

#512 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Gusztav »

@muha_sa

A kol'ko se kahve u Adani popilo, a u Dedanu................? Jes' to zaboravio na ta dva mjesta ili se u prvi mah nisi sjetio?

P.S. Što volim kad neko napiše "starija sam ja raja" - od tih sam ti i ja.
Boom71

#513 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Boom71 »

Skoro svaki kvart ima neku svoju istoriju,ljude-legende koji su svojim ponasanjem i za..ancijom pravili neke anegdote,koje su prepricavanjem dobijale na "atraktivnosti" i odgajale neke nove generacije.

Ja sam sa Kovacica (donjih :wink: ) i ovaj moj kvart je imao fakat likova raznih.
Dosta toga se sjecam,dosta su mi i pricali,ali nikako da se nakanim da napisem pricu o Kovacicima.

Moja sjecanja pocinju od cuvenog "Coska" na Kovacicima.Coshak se zvao dio ispred tadasnje MZ,gdje se okupljala tadasnja ekipa.Mene bi stari cesto vodio sa sobom(je..ga,mlad se ozenio :-D ).Bile su to '70.

muha_sa

#514 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

Gusztav wrote:@muha_sa

A kol'ko se kahve u Adani popilo, a u Dedanu................? Jes' to zaboravio na ta dva mjesta ili se u prvi mah nisi sjetio?

nisam ništa zaboravio :-) gdje bi taj vakat zaboravio :D da me pitaš gdje sam prošle godine u ovo doba bio bog me ubio ako bih znao :D
jašta neg starija raja---možeš milsit da sam gledo utakmice i šuto lopte na igralištu gdje je današnja Skenderija :D stadion se zvao(ako me pamcenje dobro služi-a služi :D ) "šesti april" :-D
sve to nije interesantno mladjoj raji--znam kad sam nekad pokušo svojoj djeci taj vakat docarat :-) zijevaju :lol:
-možda bi im mnogo toga interesantno bilo al ne smijem pricat :lol:
Gusztav

#515 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Gusztav »

muha_sa wrote:

nisam ništa zaboravio :-) gdje bi taj vakat zaboravio :D da me pitaš gdje sam prošle godine u ovo doba bio bog me ubio ako bih znao :D
jašta neg starija raja---možeš milsit da sam gledo utakmice i šuto lopte na igralištu gdje je današnja Skenderija :D stadion se zvao(ako me pamcenje dobro služi-a služi :D ) "šesti april" :-D
sve to nije interesantno mladjoj raji--znam kad sam nekad pokušo svojoj djeci taj vakat docarat :-) zijevaju :lol:
-možda bi im mnogo toga interesantno bilo al ne smijem pricat :lol:
Dobro, ipak sam mlađi od tebe, ali opet ne smijem reći da sam mlad čim pamtim Edhema Šljivu u dresu FKS i njegov gol na Maksimiru iz kornera ;-)
Nego čini mi se da niko nije spomenuo rahmetli Groma i Kiseta što stradaše u Italiji, a vrijedni su za spomenuti.
muha_sa

#516 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

eeeeeeeeee :-) rahmetli Kise (Mirsad ) je moj veliki drug bio--još iz osnovne škole---zajedno u razred išli.
Margita81

#517 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Margita81 »

Jel se ja jos smatram pod "mladju raju"? :D
Ako da onda vidis muha da ima izuzetaka jer meni je to zanimljivo..uvijek sam gutala svaku rijec kad bi se mama i stari prisjecali svojih dana iz mladosti. Ma ljudi su prozivili moj san-rnr furku, motori, pijancenja i druzenja, spavanje pod vedrim nebom ...jbg..meni je ovaj sad vakat jadan..suhoparan i siromasan dusom i cesto se pitam cega ce imati da se sjecaju uopce ove sadasnje generacije? Napumpanih sisa, usana, kurvanjskih outfita i pijanki sa losim ukusom i pocesto sa jos gorim ishodom?.. :-?
Sarajevski

#518 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Sarajevski »

SARAJEVSKE ISTINE I LEGENDE: Damir Lisac, ugostitelj, zajebant, povratnik

ČOVJEK KOJI JE PRODAO VIJE]NICU

Prije tačno trideset godina u Sarajevu je izdato općinsko rješenje kojim se odobrava početak rada prvog caffe-bara. Iako su se općinski službenici bunili da u rješenju napišu englesku verziju ugostiteljskog objekta koji su u Sarajevu kolokvijalno zvali “kafić”, tadašnji gradonačelnik Braco Kosovac i predsjednik Centralnog komiteta BiH Rato Dugonjić naredili su da općinari zanemare zakon i postupe po želji vlasnika prvog sarajevskog kafića Damira Lisca.
Prije nego je otvorio kafić Lisac, Damir je već bio diplomirani pravnik, trostruki prvak Jugoslavije u motociklističkim trkama, briljantni prevarant koji je “prodao” zgradu gradske Vijećnice, te bio poznat po “švercu” seljaka za Italiju i uspješnom desetogodišnjem “biznisu” u Švedskoj. U novembru 1995. Lisac je sa suprugom i djecom otišao prvo u Njemačku a zatim u Sjedinjene Države. Vratio se prošle sedmice u Sarajevo, kako kaže, “zauvijek i zauvijek”.

Starije Sarajlije tvrde da je noćni izlazak u Lisac sedamdesetih bila stvar generacijskog prestiža?
Moj rođak po majci Gogo Marjanović je izbrojao da je u 26 kvadrata kafića “Lisac” moglo stati 135 ljudi, a ispred kafića i na trotoaru Titove ulice oko hiljadu ljudi. Pošto je kafana Park do tada držala primat najvećeg gradskog okupljališta, sa otvaranjem “Lisca” noćni izlasci su dobili novi oblik, jer su Sarajlije iz Parkuše dolazile kod mene, a poslije deset navečer sam ih “usmjeravao” na Logavinu u “Stari sat” kod Neđe Alihodžića. Tada je “Lisac” bio jedna vrsta generacijskog statusnog simbola, jer tu nisi mogao doći i popiti piće ako se nisi uklapao u društvo, kao što si mogao u kafani Park ili bifeima. Zato je to bila prva gradska kafana gdje je vršena selekcija i gdje su ljudi prolazili kroz jednu kulturnu katarzu. Ako ti kažem da za 15 godina rada kafane nije bila nijedna tuča, da su četiri konobara radila 13 godina, uvijek imali najveće plaće u gradu i uplaćen radni staž, onda moraš priznati da je to bila jedna ozbiljna institucija.
Cijeli rat ste proveli u Sarajevu? Rat baš nije vrijeme za šalu, gine se, ljudi stradaju...
Ma kako nije!? Tada sam dosta, u psihološkom smislu, pomogao stanovništvu u svojoj mahali na Alifakovcu. Raja se bunila zbog izbjeglica sa Pala i Sokoca. I ja jedan dan kažem da sam bio u glavnoj komandi Armije i sa važnim ljudima iz SDA koji su mi prenijeli povjerljivu informaciju da je na Igman stigao do tada neviđeni top “Sultan” čiju cijev nosi stotinu ljudi i čija će jedna granata raznijeti čitave Pale tako da će se naše izbjeglice odmah vratiti kućama. I prođe deset dana, raja pitaju šta je više sa tim Sultanom? Ja im kažem da se trenutno dovlači armatura i beton jer je to tako veliki top da ne može stajati na zemlji jer tone i da vojska danima betonira dio Igmana. Prođe još deset dana, mahala već ljuta na mene jer nemam novih vijesti o “Sultanu”. I počnem ja psovati, ljut hodam oko kuća. Pitaju raja šta je bilo, ja im kažem da je zapelo u Konjicu. Granata za Sultana teška pet tona, a nema dovoljno vojske i naroda da je izguraju na Igman. Psuje, mahala, i narod i izbjeglice, ali ja opet nađem rješenje. Pošaljem nekoliko desetina ljudi zajedno sa familijama da se prijave u SDA i da ih pošalju da guraju granatu iz Konjica na Igman.
I kako se to završilo?
Neki su se ljutili, drugi čestitali. Pet dana kasnije stigla mi je pismena naredba da idem na kopanje rovova. Ali nisam otišao. Jedan od dvojice stolara koji mi je popravljao krov na kući u koju su udarile tri granate bio je vodič na kopanje. Ja ga pitam kako bi se mogao izvući? On kaže, donesi hranu iz hotela Nacional pred crkvu Svetog Ante i budi zadnji u redu kad se prijavljuješ. Ja došao i on mi kaže da bježim. Tako je i bilo.
Već je u legendu grada ušla priča o tome kako ste prodali zgradu Vijećnice?
Bio sam treća godina prava i učili smo u biblioteci u Vijećnici. Izašao sam
da zapalim cigaru i vidim nekog stranca kako gleda Vijećnicu. Pitam ga bil' kupio zgradu jer sam ja dobar sa vlasnikom koji prodaje zgradu. Čovjek je bio rodom iz Busovače, ali je 25 godina bio u Americi u Chicagu i kupovao nekretnine. I on pristane, ja ga odvedem kod direktora biblioteke Mitra Papića koji prihvati zajebanciju. I ja sam sad pregovarao sa Papićem koji traži milion dolara, a Džoni, kako smo prozvali Amerikanca iz Busovače, spušta cijenu i dogovorimo se na oko 400 hiljada dolara, ali da meni dadne kaparu jer ja navodno garantujem posao. I Džoni mi fakat dadne kaparu, nekih deset hiljada dolara i ja pokupim svu raju sa fakulteta i odemo na more. Poslije nas policija pohvatala. Te vraćaj pare, ili ćeš u zatvor... Velika je frka bila.

SB 450, 28.6.2005
muha_sa

#519 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

šta znam Margita :-)
kad se krene s pricom o tom vremenu vecina uleti u po recenice :-) ama,kakvi vi i vaše djetinstvo i mladost :-)
isti cas prica više nema smisla :-) vjeruj Muhi-to cesto i djeci svojoj govorim---svakom živom bih poželio djetinjstvo i mladost kakvu smo moja generacija i ja imali.Ne vjeruju-kažu-hajd,jebo to-bez televizije-mada smo je imali--ORION- :lol:
bili smo nekako bliži--jedan za sviju svi za jednog--nije bilo belaja--ako je i bilo to se šakama rješavalo i vozdra :lol:
neko šljako--neko džepario--neko studiro al svi bili ko jedan :-D

ih-ja se razvezo :lol:
vozač

#520 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by vozač »

kad smo kod adane, kolko se para ostavilo u džuboks-u???

vidim da je tema srećom okrenula u pravom smjeru, nakon stavljanja na pijedestal kojekakvih smradova sa početka, (uzgred, taj konj sa kojim je započela tema, bio je sa mnom ne samo u školi, nego u istom razredu, seljačina sa dna kace kad nešto prokontam nakon svih ovih godina, sišao sa vučje luke i išao u školu na sred čaršije, valjda je i tad "bio ugrožen")

(nakon prve stranice odmah sam od huje skočio na posljednju i vidim, počeli smo se prisjećati pravih momaka sa asfalta, prvenstveno mislim na kiseta i groma. koliko me sjećanje služi, za kiseta je priča da je stradao u holandiji, navodno neko ga izbo kafani, u wc-u, posao ... baš ko u pjesmi zabranjenog pušenja, mislim da je i vodao "holandske bakice" ili nešto slično. ipak, za ovo što se danas dešava, oni su romantičari, a sve što se o njima pričalo slušali smo širom otvorenih očiju i bez daha, od starije raje normalno, oni su imali informacije "iz prve ruke"
Gusztav

#521 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Gusztav »

vozač wrote:

vidim da je tema srećom okrenula u pravom smjeru, nakon stavljanja na pijedestal kojekakvih smradova sa početka, (uzgred, taj konj sa kojim je započela tema, bio je sa mnom ne samo u školi, nego u istom razredu, seljačina sa dna kace kad nešto prokontam nakon svih ovih godina, sišao sa vučje luke i išao u školu na sred čaršije, valjda je i tad "bio ugrožen")

(nakon prve stranice odmah sam od huje skočio na posljednju i vidim, počeli smo se prisjećati pravih momaka sa asfalta, prvenstveno mislim na kiseta i groma. koliko me sjećanje služi, za kiseta je priča da je stradao u holandiji, navodno neko ga izbo kafani, u wc-u, posao ... baš ko u pjesmi zabranjenog pušenja, mislim da je i vodao "holandske bakice" ili nešto slično. ipak, za ovo što se danas dešava, oni su romantičari, a sve što se o njima pričalo slušali smo širom otvorenih očiju i bez daha, od starije raje normalno, oni su imali informacije "iz prve ruke"
Uh, dobro si Kise je stradao u Holandiji (čini mi se u pucnjavi), s njim je bio teško ranjen jedan od Zulića (ne sjećam se koji). Od noža u Italiji je stradao Grom, al' na hinjaka s leđa, jer jedino se tako Gromu moglo nauditi - oči u oči niko nije imao šansi protiv njega.
Chisum

#522 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Gusztav wrote:
vozač wrote:

Uh, dobro si Kise je stradao u Holandiji (čini mi se u pucnjavi), s njim je bio teško ranjen jedan od Zulića (ne sjećam se koji). Od noža u Italiji je stradao Grom, al' na hinjaka s leđa, jer jedino se tako Gromu moglo nauditi - oči u oči niko nije imao šansi protiv njega.
Cini mi se da je tada ranjen Mali.
Chisum

#523 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

muha_sa wrote:
Chisum wrote: De Muha, baci nam koju... iz kojeg si dijela grada za pocetak, pa da odmah zamislimo koji bi bio scenarij... :D
super tema :-D uživo sam citajuci :-D
za početak :D starija sam ja raja :D iz ulice Telali- Baš-čaršija.
lijepo se prisjetit mladosti a i ponekog šejtanluka :-) :D lijepa druženja :-D tutnjalo se od sabaha do sabaha :D krene se od Ote,Šeherzade,Malih daira,Muniba................ obicno se kod Reše na puri završavalo :D

dovoljno za početak :D
E pa dobro, haman smo komsije. :D

Ih kod Ote... starog ugostitelja :-D ... eno ga i dan-danas leta okolo.... jesi isao dok je jos uvijek bio u fazi tushenja krecha :D .. svakakvih je proslo kroz njegovu kafanu... od Dine Bijelog, Paje starog lopova i ostalih interesantnih faca, pa do onih povucenih, mirnih carsijanera sto ispijaju kafe, a rijec ne progovore. Galerija likova.
muha_sa

#524 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

jašta sam--i dan danas odem samo kod njega na kafu :-D
birvaktile dodjemo normala a cetveronoske izadjemo :lol: normalno sve servirano al samo u džezvi umjesto kafe rum.
Dino bijeli "normalan" dok je trijezan--cim popije nekog štocira :-) nekog sasvim nepoznatog i nicim izazvan :-)
Volio bih se više sjecat života u tadašnjem Sarajevu :-D volio bih o ljetnim baštama i uživo svirkom--te kontanjem koja ce pristat na ples a koja ce ti korpu uvalit :-) :D
preko mosta-kod Vijecnice--na današnjem parkingu-je bila dobra kafana sa velikom baštom i uživo muzikom--nije bio krkanluk vec normalna muzika i muzika za ples :D
svaka mahala imala dom kulture i u njemu raznorazne sekcije--kao u filmu Sjecaš li se Doli bel :D
--imali smo i vaterpolo tim :-D
al-ipak je ovo tema o momcima sa asfalta :D
Svi smo mi imali neke uzore-Hase,Vuja,Ibro,Jesenkovic ljudina---znali smo se smrzavat cekajuci fudbalere poslije utakmice a oni normalni ljudi pa s nama pjehoke-jakako drugacije :lol: i pricaju o utakmici---ne ko ovi nazovi fudbaleri :-) koji ni u predratnom Koševskom ne bi imali mjesta :D
Kad je Mušovic svog bordo mustanga vozo po šeheru--i sad znam registraciju :lol: SA-132-00.
Rado se sjetim neustrašivog skakaca u miljacku Šacira--kakvu je samo on lastu izvodio :-D s kuce pod branu--obilježio jedno vrijeme :D
onda boksera Cine Kalajdžica, Tajceta, Koje Djilasa :-D bracu Todore-Novaka I Novicu--i razvlacenja harmonike u njihovom stanu :D
Uh--Ebecija i do zore pijanki u njegovom lokalu :D
Boom71

#525 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Boom71 »

Ide tema u praaavo dobrom smjeru.
Zar nema niko osim muhe da nesto napise o tom vremenu,pa lagano na '80 ?!

Post Reply