.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#3126 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by TojoOptics »

https://www.klix.ba/sport/atletika/napa ... /230417092

Evo primjer sta se desava kada se zamijene civilizacijske vrijednosti sa plemenskim, primitivnim, nacinom razmisljanja.
dacha bosanac

#3127 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by dacha bosanac »

uglavnomja wrote: 17/04/2023 13:52 ne znam nikoga od ove raje, ili su stariji, raja roker & co
ili su mladji
Uglavnom od 1967. pa na uže...stariji.
Sjećam se da je Džeger imao neku curu Tinu koja je doslovno litara konjaka iz cuga mogla da popije. Uglavnom se visilo na Skenderija, Parkuši, Hard Roku. Poslje bila jedna fina grupa u parku Bubice kod Narodnog pozorišta.
uglavnomja

#3128 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

dacha bosanac wrote: 17/04/2023 15:07
uglavnomja wrote: 17/04/2023 13:52 ne znam nikoga od ove raje, ili su stariji, raja roker & co
ili su mladji
Sjećam se da je Džeger imao neku curu Tinu koja je doslovno litara konjaka iz cuga mogla da popije. Uglavnom se visilo na Skenderija, Parkuši, Hard Roku. Poslje bila jedna fina grupa u parku Bubice kod Narodnog pozorišta.
mladja raja :oops:

dzeger mi je poznato ime, ali se ne sjecam lika

kaktus je bio specifican po smjeni generacija, ono odjednom se pokupi sva raja (odjednom mislim u par mjeseci) ,ostane samo par iskusnih da nauce djecu neke folove :D
obicno su srednjoskolci isli i nekako nije bilo razlike u tih par godina +-, i kad najstariji zavrse srednju - onda i ovi mladji odu s njima :-D

mi smo bili skenderija, kod muniba, slavuj :oops: , djerdan ... i dedan je bio aktuelan ... kasnije se vise nije iislo coporativno, vazno je bilo da kafana radi sto duze i da nema narodnjaka
Edin H.

#3129 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote: 17/04/2023 21:03
dacha bosanac wrote: 17/04/2023 15:07
mladja raja :oops:

dzeger mi je poznato ime, ali se ne sjecam lika

kaktus je bio specifican po smjeni generacija, ono odjednom se pokupi sva raja (odjednom mislim u par mjeseci) ,ostane samo par iskusnih da nauce djecu neke folove :D
obicno su srednjoskolci isli i nekako nije bilo razlike u tih par godina +-, i kad najstariji zavrse srednju - onda i ovi mladji odu s njima :-D

mi smo bili skenderija, kod muniba, slavuj :oops: , djerdan ... i dedan je bio aktuelan ... kasnije se vise nije iislo coporativno, vazno je bilo da kafana radi sto duze i da nema narodnjaka
Smjena je bila kad ove iz Trase puste u Kaktus da sviraju gitare i mašu glavama. :D
TojoOptics

#3130 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by TojoOptics »

Ja Kaktus, Sloga, Rock, Đerdan, poslije kafane.
zikamu

#3131 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by zikamu »

Inventar u Kaktisu: Dragsn Rocker, Lucifer, Zoka Brada, Mersiha, Melita, Evica, Miso, Sena Silajdzic, Ziba... stao mozak, bijase prije 40+ godina :-)
DJ Necko sa svojom Smiljom, poslije Mirza, ponekad bi ko zamjena uletio Seba kad zatreba...
Izbacivaci: Muco, Aziz, Kusmuk, Grom...
Last edited by zikamu on 17/04/2023 21:55, edited 2 times in total.
HelaS

#3132 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by HelaS »

TojoOptics wrote: 17/04/2023 21:32

Ja Kaktus, Sloga, Rock, Đerdan, poslije kafane.
Caffe Mirela zakon :D
Edin H.

#3133 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Edin H. »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/04/2023 10:59
TojoOptics wrote: 17/04/2023 10:54 Postoji nekoliko razloga zašto su ljudi zainteresirani za huligane, jalijaše, iako ovi pojedinci često krše zakon i ugrožavaju druge. Neki ljudi se možda osjećaju privučenima huliganima, kriminalcima i lopovima zbog osjećaja moći i autoriteta. Ljudi koji teže drugoj strani zakona su često složeni likovi s nekonvencionalnim stavovima i ponašanjima. Takvo ponašanje ne treba odobravati i ne treba ga romantizirati. Kriminalci, huligani i lopovi obično uzrokuju neizrecivu štetu i bol drugima i njihovo ponašanje bi trebalo biti sankcionirano. Senzacionalizam i intrigantnost privlače pažnju, ali u stvarnosti to nije dobra ili pozitivna pažnja. Interes za opasne i nezakonite aktivnosti je povezan s tabuom i buntovničkim stavom. Međutim, fokusiranje na takve osobe može ojačati negativne stereotipe o njima i ojačati problematično ponašanje u društvu. Stoga je važno prepoznati i obraćati pažnju na pozitivne primjere ponašanja kako bi se promovirale pozitivne vrijednosti. U Srbiji, ali i u Bosni, imamo primjere idealiziranja takvih likova (Ljuba Zemunac, Arkan, Giška, raznorazne Ćele, Juke), sto dovodi da se njihovo ponašanje prihvata kao normalno i društveno prihvatljivo, koje u krajnjoj liniji dovodi do društva koje je kriminalno (korupcija, falsifikovanje diploma, fizičke eliminacije, itd.). Od jalijaša do lopova i kriminalca put je jako kratak.
:thumbup:

samo ovaj nas mentalitet nas tu zeza

o Moricima se pjesme ispjevale
Hadzi lojo se nametnuo kao neka bitna historijska licnost
itd itd

volimo mi te hajduke, pljackase, nasilnike, silovatelje (poput Cele) itd :bih:
Nije to specifično samo za nas. Sjećam kada je Ćelo Ismet teško ranjen u ratu i konferencije za štampu u PTT zgradi, mahom strani novinari. Bosna gori na sve strane, a na konferenciji se cijelo vrijeme samo govori o Ćeli i da li će Karadžić pustiti da Ćelu vozilom Unprofora prevezu do aerodroma i evakuišu iz Sarajeva. Znači tog dana glavna vijest svih stranih agencija iz BIH. Da ne govorimo koliko je priloga rađeno o Juki npr.
Tvrtko II Kotromanić

#3134 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Edin H. wrote: 18/04/2023 00:00
Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/04/2023 10:59

:thumbup:

samo ovaj nas mentalitet nas tu zeza

o Moricima se pjesme ispjevale
Hadzi lojo se nametnuo kao neka bitna historijska licnost
itd itd

volimo mi te hajduke, pljackase, nasilnike, silovatelje (poput Cele) itd :bih:
Nije to specifično samo za nas. Sjećam kada je Ćelo Ismet teško ranjen u ratu i konferencije za štampu u PTT zgradi, mahom strani novinari. Bosna gori na sve strane, a na konferenciji se cijelo vrijeme samo govori o Ćeli i da li će Karadžić pustiti da Ćelu vozilom Unprofora prevezu do aerodroma i evakuišu iz Sarajeva. Znači tog dana glavna vijest svih stranih agencija iz BIH. Da ne govorimo koliko je priloga rađeno o Juki npr.
Ma naravno da nije, samo ukazujem na taj dio negativni našeg mentaliteta
A kod Juke mi je fuj naša sarajevocentricnost gdje neko ima obraza da ga hvali nakon onog što je uradio u Mostaru
dacha bosanac

#3135 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by dacha bosanac »

zikamu wrote: 17/04/2023 21:50 Inventar u Kaktisu: Dragsn Rocker, Lucifer, Zoka Brada, Mersiha, Melita, Evica, Miso, Sena Silajdzic, Ziba... stao mozak, bijase prije 40+ godina :-)
DJ Necko sa svojom Smiljom, poslije Mirza, ponekad bi ko zamjena uletio Seba kad zatreba...
Izbacivaci: Muco, Aziz, Kusmuk, Grom...
Dragana, Zoku, Mišu, Mersihu i Melitu znam. Poznata mi i ta Evica ali se ne mogu sjetiti.
Inače, okupljanje na Skenderiji vazda bilo između velike i ledene sale tamo iza onog grmlja :)
uglavnomja

#3136 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

kaktus je bio super mjesto, bas jedinstveno
na stranu sto je bila najbolja rock muzika

za raju koja ne zna, to je bio veliki prostor podijeljen zidom/kliznim vratima na pola. Skupljali se rockeri, hipi raja, tzv. hasisari, ali ni sminkerima nije bilo mrsko ponekad zalutati u kaktus. U jednom dijelu je bio mrak, samo malo efekata da se vide zubi i bijele carape :D , nije bilo mjesta za sjedenja, osim na klupici uz prozor i ispred dj-a. Raja su plesala, skakala, mlatila gavama .... :oops:

a u drugom dijelu je bilo osvijetljeno, bio je sank, tv, stolice ...

ono najvaznije je bilo sto je stalno bio protok ljudi, svi su se kretali, nije kao u kaficu, dodjes, sjednes i ne mrdas se.
kao na koncertu
u kaktusu je covjek za 10-ak dana mogao upoznati sve redovne goste
dodje neko prvi put, vidi nekog poznatog, onda dodje poznanik od tog poznatog ... pa jos jedan ... i za sat vremena si dio raje
a sve neformalno, vidjas nekoga svako vece u kaktusu, po gradu, ispricate se ... a nemas pojma kako se zove :mrgreen:
drug_profi

#3137 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by drug_profi »

Izgleda da se mi svi znamo onda iz viđenja.
Izlapilo mi je iz sjecanja i kad je to bilo. Mislim da sam bio tamo skoro svako vecer od 81-83. Moji srednjoskolski dani. Tako negdje 83 ga i zatvorise, ako dobro pamtim.
kucanje sice za upad... ccc :-)
dacha bosanac

#3138 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by dacha bosanac »

uglavnomja wrote: 18/04/2023 09:11 kaktus je bio super mjesto, bas jedinstveno
na stranu sto je bila najbolja rock muzika

za raju koja ne zna, to je bio veliki prostor podijeljen zidom/kliznim vratima na pola. Skupljali se rockeri, hipi raja, tzv. hasisari, ali ni sminkerima nije bilo mrsko ponekad zalutati u kaktus. U jednom dijelu je bio mrak, samo malo efekata da se vide zubi i bijele carape :D , nije bilo mjesta za sjedenja, osim na klupici uz prozor i ispred dj-a. Raja su plesala, skakala, mlatila gavama .... :oops:

a u drugom dijelu je bilo osvijetljeno, bio je sank, tv, stolice ...

ono najvaznije je bilo sto je stalno bio protok ljudi, svi su se kretali, nije kao u kaficu, dodjes, sjednes i ne mrdas se.
kao na koncertu
u kaktusu je covjek za 10-ak dana mogao upoznati sve redovne goste
dodje neko prvi put, vidi nekog poznatog, onda dodje poznanik od tog poznatog ... pa jos jedan ... i za sat vremena si dio raje
a sve neformalno, vidjas nekoga svako vece u kaktusu, po gradu, ispricate se ... a nemas pojma kako se zove :mrgreen:
Baš tako...čovječe, koja vremena...
dacha bosanac

#3139 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by dacha bosanac »

drug_profi wrote: 18/04/2023 09:18 Izgleda da se mi svi znamo onda iz viđenja.
Izlapilo mi je iz sjecanja i kad je to bilo. Mislim da sam bio tamo skoro svako vecer od 81-83. Moji srednjoskolski dani. Tako negdje 83 ga i zatvorise, ako dobro pamtim.
Da, žicanje za upad, srednja škola...i nikad prežaljeno zatvaranje Kaktusa.
Baš bi volio da vidim tu staru raju...
uglavnomja

#3140 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

imas 5 banki :D
muha_sa

#3141 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

dacha bosanac wrote: 18/04/2023 09:23
Da, žicanje za upad, srednja škola...i nikad prežaljeno zatvaranje Kaktusa.
Baš bi volio da vidim tu staru raju...
Možeš Hakiju vidjet ispred Sovrlickine "Bosanske kuce" u Bravadziluku--kad sam ja hodo po čaršiji bio je dio te ekipe a nerazdvojan od Dragana--mi smo ih hašišarima zvali :D cesto dolazili u bosansku kafanu "Kod Ote" u kojoj sam ja u to doba inventar bio :lol:
drug_profi

#3142 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by drug_profi »

uglavnomja wrote: 18/04/2023 09:46
I šeste više od pola.
muha_sa

#3143 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 18/04/2023 09:53

I šeste više od pola.
To generacijo :lol: u najboljim smo godinama :D
drug_profi

#3144 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by drug_profi »

muha_sa wrote: 18/04/2023 09:54

I šeste više od pola.
Jesmo ali u q. muha moj dobri. Ćorav ko kokoš. Tri nake bobe svaki dan.
Ali kad kažem "više od pola šeste" onda mislim na 50+ >10/2.
Ne mislim na 60+. Starija si ti raja, ova što im smeta kad trubimo pod prozorom :mrgreen:
muha_sa

#3145 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 18/04/2023 10:00
muha_sa wrote: 18/04/2023 09:54

Jesmo ali u q. muha moj dobri. Ćorav ko kokoš.
Ali kad kažem "više od pola šeste" onda mislim na 50+ >10/2.
Ne mislim na 60+. Starija si ti raja, ova što im smeta kad trubimo pod prozorom :mrgreen:
:(

Taman se obradovah da imam generaciju kad šipak :lol:

Htjedoh te pitat jesmol cugali u tvom komšiluku kod Slavke--tako se birtija zvala u prvom neboderu--sad je tu frizeraj :D ništa--necu te sad pitat :lol:
uglavnomja

#3146 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

I šeste više od pola.
:lol: :lol: :lol: :lol:

mislim na glavnu cifru za zicanje (mi smo to zvali kuckanje) : imas 5 banki kao 50 para, pola dinara, ne godina :D

a ko se sjeca kaktusa ne moze biti ispod 5 :oops:
drug_profi

#3147 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by drug_profi »

uglavnomja wrote: 18/04/2023 10:04

I šeste više od pola.
:lol: :lol: :lol: :lol:

mislim na glavnu cifru za zicanje (mi smo to zvali kuckanje) : imas 5 banki kao 50 para, pola dinara, ne godina :D

haha, prenese me na današnji sleng.
Jest, kucanje smo to zvali.
Upratiš nekog od starijih kako kupuje kartu i pitaš imaš šta viška siće za upad?
TojoOptics

#3148 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by TojoOptics »

uglavnomja wrote: 18/04/2023 10:04

Da, jezivo. Ja sam visio u Kaktusu 1975-1980, taman gimnazija. Umro John Bonham, Flojdovi izbacili The Wall, Necko Dj predao palicu rahmetli Mirsi, u Slogu pocela dolaziti mladja raja, islo se jos u Parkusu...
Dupli_skalp

#3149 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Dupli_skalp »

vi ste bili najsretnija generacija ovog grada... da mi je to neko rekao tamo nekad 90te, vjerovatno bih se smijao, ali s ove vremenske distance mogu samo da vam zavidim...
drug_profi

#3150 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by drug_profi »

eyesburn wrote: 18/04/2023 10:50 vi ste bili najsretnija generacija ovog grada... da mi je to neko rekao tamo nekad 90te, vjerovatno bih se smijao, ali s ove vremenske distance mogu samo da vam zavidim...
I ja to sam ponekad pomislim. Dovoljno sam se zivota nauzivao prije nego je rat poceo. Nakon toga zivota vise nije bilo. Bar ne za nas koji smo pokusali posteno zivjeti.
Post Reply