...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#101 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by HAVANA »

Zoya wrote:Pa nisam jednom čula priču 'došao sam sa stotinu dolara u džepu i stvorio sebi super uslove'. Probaj ako baš želiš da se kasnije ne bi kajao i govorio sebi da si mogao a nisi imao petlju.
Cuj sto dolara,odakle mi ba sto dolara :lol: Ja kad sam dosao u belgiju zamijenio tadasnje dm sto mi je ostalo u franke i dobio 1800 franaka,kutija cigara bila 105 cini mi se.Uzo par piva,zapalio joint i nazvo jarana u njemcku da mi posalje milju maraka da uzmem nakav cumez kod turcina,za adrese...Al tad su druga vremena bila,poceo raditi poslije 15 dana.I upo sa skele drugi dan,sav se ubio. :lol:
Zoya

#102 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Zoya »

HAVANA wrote:
Zoya wrote:Pa nisam jednom čula priču 'došao sam sa stotinu dolara u džepu i stvorio sebi super uslove'. Probaj ako baš želiš da se kasnije ne bi kajao i govorio sebi da si mogao a nisi imao petlju.
Cuj sto dolara,odakle mi ba sto dolara :lol: Ja kad sam dosao u belgiju zamijenio tadasnje dm sto mi je ostalo u franke i dobio 1800 franaka,kutija cigara bila 105 cini mi se.Uzo par piva,zapalio joint i nazvo jarana u njemcku da mi posalje milju maraka da uzmem nakav cumez kod turcina,za adrese...Al tad su druga vremena bila,poceo raditi poslije 15 dana.I upo sa skele drugi dan,sav se ubio. :lol:
:lol: e eto te, opet živ :P
Edin H.

#103 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Edin H. »

HAVANA wrote:
Pa sto nisi bolan ponio cigara (umotanih u Oslobodjenje) iz Sarajeva? :D
muha_sa

#104 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:
HAVANA wrote:
Pa sto nisi bolan ponio cigara (umotanih u Oslobodjenje) iz Sarajeva? :D
moto podbjel--kakav duhan, sU glave ga nije bilo :lol:
HAVANA

#105 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by HAVANA »

Zato sto sam operisan u njemackoj pa tek onda otiso za belgiju.Ispusio. :lol:
HAVANA

#106 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by HAVANA »

Dao cilim za steku cigara kad sam kreno a liniju za kilu secera,da ostavim staroj... :-)
Edin H.

#107 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Edin H. »

HAVANA wrote:Dao cilim za steku cigara kad sam kreno a liniju za kilu secera,da ostavim staroj... :-)
Moja komsinica preko puta (znas je ti vjerovatno) pred mojim ocima na Alipasinu dade zlatnu veru za dvije kutije cigara.
belfy

#108 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by belfy »

i eto ga opet malo raspredanja u nedogled. opet spam, a?
HAVANA

#109 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by HAVANA »

Ne znam u cemu je spam,i danas se uzimaju kod turcina losi stanovi za adrese,za malo para,moze se i prespavati ako je sila...I mnoge druge stvari.Ko zna citati,moze procitati... :-)
insomnia78

#110 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by insomnia78 »

Pa tesko da ce za 170 maraka uzeti ista
moonca

#111 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

detroit-mercy wrote: $15 ti placa Target da sviras kurcu okolo, moleraj ti je ipak majstorluk tako da $200 sto jaran placa i nije neka pljacka :mrgreen: .
Svira, malo sutra.. za pocetnika to nije satnica... :-)
Cuj, nije pljacka-cetkom lijevo desno...$ 200...
moonca

#112 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

HAVANA wrote:Dao cilim za steku cigara kad sam kreno a liniju za kilu secera,da ostavim staroj... :-)
:nevjerujem:

-cilim za cigare.... :?
HAVANA

#113 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by HAVANA »

Da,cilim,i certifikat je nakav imao :lol: Prije rata pravo nesta puno placen.Sta ti je cudno,znas ti sta je cigara u ratu bila? Zlata vrijedna.I kafa.Tegla nes kafe,ona velika je kostala ko sad jedno 20 kg kafe...
HAVANA

#114 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:Pa tesko da ce za 170 maraka uzeti ista
Ko te pita kako ces ako se odlucis na taj korak.Rodi,smisli,posudi,ukradi,zaradi...izbora i sigurnosti nemas.Krenuo si,bori se kako znas.Ja ne znam sta vise ocekuju ovi ljudi sa ovim pitanjima po forumu.Odlucio si da ides,pa i po cijenu da budes beskucnik i ilegalac,i to sve sa 170 km.Pa idi,kapa do poda,muda ima velika.Bice nesta od njega il ce se vratit usran i upisan,sa zabranom.
mayab

#115 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by mayab »

Sapna_TZ wrote:Dobar dan. Ja sam sa Tuzlanskog kantona, iz Sapne. Registrovao sam se prije 5 dana na ovaj forum jer mi trebaju informacije
po struci sam elektricar, ali se razumijem u dosta stvari sto se tice gradjevine, radio sam grubu maltu, moleraj.
Radio sam kod privatnika ovdje 4 godine
Prosle sedmice sam dobijo odbijenicu iz ambasade Njemacke jer kako oni kazu , mala satnica po ugovoru i nemam certifikat jezika B1 i da ga moram polagat
10,75 EUR mi je satnica
Mene gore ceka posao kao elektricara na jednom gradilistu od sredine januara grad Offenbach ali nemam smjestaj. Imam avionsku kartu iz Tuzle rezervisanu za 12.01
Ljudi iz Sandzaka su mi gore veza za taj posao, jer oni su podizvodjaci radova
receno mi je od njih da mogu spavati u teretnom kontenjeru na gradilistu i cuvati ga, ali sad mi je problem posto mi viza nije izdata a inspekcije su ceste i rizicno je previse.
Sad iza Nove godcine su cijene po hostelima minimum 15 EUR, a ja nemam dovoljno finansija da to isplacam. Ponio bih u Njemacku 170 maraka koliko imam
Moja ideja je da pokusam zivjeti kao beskucnik, dok ne pokusam dobiti vizu
Ima ovih humanitanrih organizacija sot nude pomoc, mogu li se njima putem mejla obratiti za pomoc, ili kad vec budem gore otisao?
Na dosta clanaka sam citao da ljudi pomazu beskucnicima gdje imaju jesti, piti i spavati tako da sam planirao raditi na crno dok ne zaradim dovoljno da platim stan.

Frankfurt Übernachtungsplatz für Obdachlose
Jebes mu mater, jel tebi ovde bas do noktiju dogorilo da razmisljas ovakvom scenariju :shock: :shock: :shock: :shock:
Satnica jeste jadna, nemas smjestaj, a ne znam mozes li uopce biti siguran da te taj poslodavac, na kraju , zapravo neće "prejebati"....
Bakire, Dodiče, Dragane , jel vidite šta radite od ljudi :?: :?: :?:
Not My Idea

#116 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Not My Idea »

Lozionicka bb, 100%
Sapna_TZ wrote: Nije mi ovo sigurno meni je to jasno
ali nemam nekui rezervnu opciju sto se toga tice a vjerujem da im nije djon obraz i da ce prodati svoj obraz da me izrade a jos je moj gazda u dobrim odnosima sa njima.
dok sam radio kod njega nije bilo nikakvih problema
:mrgreen:
Sapna_TZ wrote:.
Nisam nikad bio tako da idem u nepoznato, bez ikoga i strah me
to je glavna stvar i nemojte ostavljati komentare da sam sumnjiv i da trolam kao sto ste napisali
:mrgreen:

Al 170 maraka je šlag na tortu
Ci-Nick

#117 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Ci-Nick »

Sapna_TZ wrote:stigao sam napisati
Prije 2 noci sam se dogovorio da cu doci i kako mi vrijeme odmice premisljam se smijem li se upustiti jer mi je rizik preveliki
Dali su mi garancije da ce sve biti uredu
Prosle sedmice sam trazio poslove preko dvije internet stranice, i imao sam jedan pozitivan odgovor i zakazan termin krajem januara da odem direktno kod Njemca da popricam ali mi je problem jezik kad nabadam
imam njegov mejl i broj ali ja ne razumijem skoro nista sta mi govori i preko mejla smo komunicirali i ja to onda prevodim preko google translate aplikacije
a ne mogu mijenat sad posao jer sam ugovorom obavezan kod ovih
Nije mi ovo sigurno meni je to jasno
ali nemam nekui rezervnu opciju sto se toga tice a vjerujem da im nije djon obraz i da ce prodati svoj obraz da me izrade a jos je moj gazda u dobrim odnosima sa njima.
dok sam radio kod njega nije bilo nikakvih problema
Dali su ti garanciju,... pismenu garanciju ?
Usmena garancija nema nikakvu vrijednost a ni pismena ako se radi o firmi koje danas ima sutra nema a te podizvođačke fime su upravo takve. Nakupi se kazni, neplaćenih poreza, nerješenih problema onda se odustane od te firme a registruje neka nova na ime nekog novog člana široke familije.
Radi šta god hoćeš ali moraš znati da ako kreneš pogrešnim putem ne možeš stići do cilja.
Ako radiš i živiš nelegalno ne možeš legalizirati svoj boravak ni dobiti dozvolu za rad.
julisiz es grant

#118 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by julisiz es grant »

Kako poznati vozača trole:

-prvi post je otvaranje teme

-na temi izložena životna priča sa nekom mogućom ali malo vjerovatnom situacijom, dobrom ili lošom (kao onaj svojevremeno što je pitao može li se živit 2 hefte sa 50 KM) i traži savjet kao
Ci-Nick

#119 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Ci-Nick »

Il je trola ili je totalna naiva,..
al priča je srceparajuća,.. :run:
King Theoden

#120 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by King Theoden »

Pokretaču teme: Ako nisi trol, pošalji mi ime i prezime i ja ću ti pomoći. Sigurno nećeš spavati po kontejnerima niti raditi za 10 eura.
Thorgerson

#121 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Thorgerson »

Edin H. wrote:Ja se ne bi ni iz rata ispalio sa 170 maraka, ali dobro, ljudi su razliciti.
Pa ne vidim sta ima za izgubiti.

170 KM jedino.
Not My Idea

#122 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Not My Idea »

julisiz es grant wrote:Kako poznati vozača trole:

-prvi post je otvaranje teme

-na temi izložena životna priča sa nekom mogućom ali malo vjerovatnom situacijom, dobrom ili lošom (kao onaj svojevremeno što je pitao može li se živit 2 hefte sa 50 KM) i traži savjet kao
Dopuna prve stavke: a zna sta je trolanje i odma nas objedjuje da ne trola
King Theoden

#123 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by King Theoden »

Raja ba, ne pomažete čovjeku. Kamara nekih poluinformacija plus one netačne.
Helem, da krenemo redom.
Iako ne volim ispravljati moju sevdu - finu saru, moram je razočarati i reći da je Mindestlohn iliti minimalna satnica daleko niža od one koju je ona navela i iznosi 8,84 eura.
To je generalno.
Inače, u branši za koju aplicira, satnica se kreće između 12 eura za početnike i 18 eura za majstore sa par godina radnog iskustva.
Ima i onih koji love u mutnom tj dovode naše ljude i daju im 10-ak eura po satu iako u ugovoru stoji recimo 13(bez 13 nemoj džaba ići u ambasadu) pravdajući to tobožnjim troškovima. Jbg, može im se jer većina radnike plaća kešom.
Dakle, prevara koja povlači opasne posljedice.

Dalje, što se tiče ugovora, isti je svetinja, tako da ne uzimaj za ozbiljno savjete onih koji kažu da je tvoj ugovor potpisan sa tim sandžama nevažeći.
Jer ako počneš raditi kod drugog, ovaj sandzo može tražiti odštetu.
Npr, može to pravdati tako da kaže da je uzeo više posla jer je računao na tvoj rad i onda je morao plaćati penale jer nije ispostovao vremenske rokove.

To možeš riješiti na lakši način.
Svi mi poslodavci dajemo ugovore u kojima ima stavka o probnom radu. Taj rad je vremenski ograničen na max 6 mjeseci. Obično se stavi na 3 mjeseca i u tom roku i jedna i druga strana može dati otkaz bez ikakvog obrazloženja.
Osim toga, imaš pravo da se povučeš. Bitno je da nisi radio kod njega tj da nisi prijavljen.
Ako se odlučiš za ovo što ću ti ponuditi, onda ću ti pojasniti detalje.

Što se tiče jezika, poslodavac insistira na A2. To im je dovoljno.
Što više znaš, to bolja satnica. Jer nije ista satnica onoga ko ide sa majstorom jer ne zna jezik, i čovjeka koji sam uzme firmino vozilo i odveze se na bauštelu i samostalno radi.
Dalje, ono što savjetujem svima jeste to da svaki slobodan trenutak iskoristiš učeći jezik.
Nakon dvije godine dobijaš stalnu vizu i onda se možeš osamostaliti.
U međuvremenu si usavršio posao, znaš gdje da kupiš robu i sl.
Garantujem ti da ćeš tad zarađivati minimalno 5000 eura neto. Prema gore nema granice. Sve je do tvoje sposobnosti.

I sad konkretno. Iskren da budem, jako me pogodila ta priča, pa iako nisam u toj branši, kontaktirao sam prijatelje i zamolio da pomognu.
Budući da je u igri moja riječ i moj obraz, od tebe tražim ime I prezime kao i adresu(u slučaju da sjebeš, opljačkaš il sl, dolazim i vadim ti bubreg :mrgreen: šala.)
Od tebe se očekuje da budeš insan tj fin i vrijedan. To je sve. Nikakvo posebno znanje.
Ono što sam dogovorio jeste da barem prva tri mjeseca imaš besplatan stan tj dok ne staneš na noge i gledaću da ti sredim početničku satnicu od 14 eura.
Kad prođu 3 mjeseca, uzmeš stan i smjestiš se, idemo u pregovore da ta satnica ide na barem 15. To će zavisiti od tvog jezika.
Tvoje je samo da savladaš jezik do A2 a to možeš za mjesec.
Eto, toliko.
Ovo sam napisao javno a ne preko pp kako bi i drugi vidjeli, pa ako je nekome potrebna pomoć, slobodno neka se javi.
moonca

#124 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

Lijepo -------no, sta ste toliko navalili na jezik--- pa raditi ce sa nashima. :-)
Post Reply