...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

harač

#26 Re: Rad za 0 KM

Post by harač »

da mu bude gore, kasnije ce mu se osladiti njemacka :oops:

p.s. sad bez za*ebancije, uskracuju mu se prava koja ima i po novalicevom zakonu o radu, ali necu u detalje jer su se eksperti vec izjasnili. vracam se na "religiju" :D privukao me naslov
dobar osjecaj

#27 Re: Rad za 0 KM

Post by dobar osjecaj »

harač wrote:da mu bude gore, kasnije ce mu se osladiti njemacka :oops:

p.s. sad bez za*ebancije, uskracuju mu se prava koja ima i po novalicevom zakonu o radu, ali necu u detalje jer su se eksperti vec izjasnili. vracam se na "religiju" :D privukao me naslov
Pa ako si toliki altruista, da si osjetio poriv da pod*ebavaš sve nas koji ne znamo, idi i u detalje i objasni neupućenima. Momak traži upravo tvoju upućenost u čudesne detalje kojih ja lično nisam svjesna jer nisam u tom svijetu propisa. Ti očito znaš kako da dođe do svojih prava i zaštiti se. Koji poriv te navodi da tako sočno pod*ebavaš, a spriječava da objasniš? Nećeš u detalje zbog "eksperata" ili jer ne znaš detalje?
Rizvan

#28 Re: Rad za 0 KM

Post by Rizvan »

Prvo, ne radiš džabe. To stažiranje ti omogućava da stekneš neophodno znanje i vještine koje sigurno nisi mogao steći svojim vandrednim školovanjem. Osim toga regularni zaposlenici ulažu svoje vrijeme i znanje da ti objasne neke stvari. Sigurno nisi pao s vedra neba poznavajući sve procedure i pravila i već bio uhodan u sistem, neko ti je sigurno morao nešto objasniti.

Da su ti trebali obezbjediti topli obrok i kartu, trebali su. Ali ne radiš džaba, jer i ti profitiraš tim radom.

Druga stvar je ako si izložen mobingu i lošoj atmosferi, što nažalost ništa nije neobično bilo kome ko imalo poznaje naš zdravstveni sistem. Mobing i provokacije nisi dužan da trpiš, iskoristi priliku što si tu samo određeno vrijeme i prihvati postojeće stanje kao životnu školu. Odgovaraj na provokacije provokacijom ili ironijom, barem onima nižeg ranga, a onda će i nadređeni kada vide da ne daš na sebe povući ručnu. Interakciju sa pacijentima nemoj shvatati lično. Budi profesionalan i odnosi se prema pacijentima s poštovanjem i s 95% njih ćeš imat ok odnos. Ovih preostalih 5% su jbg dio posla i moraš biti spreman na takve situacije.
harač

#29 Re: Rad za 0 KM

Post by harač »

Rizvan wrote:Ali ne radiš džaba, jer i ti profitiraš tim radom
dobar argument generalno, jer se covjek uci dok je ziv
triconja

#30 Re: Rad za 0 KM

Post by triconja »

Sjecam se kad sam lezo pred novu godinu neki medicinski tehnicari (sto su odradjivali pripravnicki valjda) se zale sto riljaju ko konji, dvojica na 100+ pacijenata, kae otisla medicinska svita na godisnji a njih ostavili. I naravno da su govorili cim zavrse to odose u njemacku na arbajt.
Rizvan

#31 Re: Rad za 0 KM

Post by Rizvan »

harač wrote:
Rizvan wrote:Ali ne radiš džaba, jer i ti profitiraš tim radom
dobar argument generalno, jer se covjek uci dok je ziv
U ovom slučaju konkretno profitira, jer će dobiti papir bez kojeg se inače ne bi mogao zaposliti.
golman

#32 Re: Rad za 0 KM

Post by golman »

Ko što kaže Izet..ti bi i da radiš i da primaš platu :D
moonca

#33 Re: Rad za 0 KM

Post by moonca »

Rizvan wrote:Prvo, ne radiš džabe. To stažiranje ti omogućava da stekneš neophodno znanje i vještine koje sigurno nisi mogao steći svojim vandrednim školovanjem. Osim toga regularni zaposlenici ulažu svoje vrijeme i znanje da ti objasne neke stvari. Sigurno nisi pao s vedra neba poznavajući sve procedure i pravila i već bio uhodan u sistem, neko ti je sigurno morao nešto objasniti.

Da su ti trebali obezbjediti topli obrok i kartu, trebali su. Ali ne radiš džaba, jer i ti profitiraš tim radom.

Druga stvar je ako si izložen mobingu i lošoj atmosferi, što nažalost ništa nije neobično bilo kome ko imalo poznaje naš zdravstveni sistem. Mobing i provokacije nisi dužan da trpiš, iskoristi priliku što si tu samo određeno vrijeme i prihvati postojeće stanje kao životnu školu. Odgovaraj na provokacije provokacijom ili ironijom, barem onima nižeg ranga, a onda će i nadređeni kada vide da ne daš na sebe povući ručnu. Interakciju sa pacijentima nemoj shvatati lično. Budi profesionalan i odnosi se prema pacijentima s poštovanjem i s 95% njih ćeš imat ok odnos. Ovih preostalih 5% su jbg dio posla i moraš biti spreman na takve situacije.
Mislim da nadokanda za prevoz i topli obrok ima jos samo kod nas.

Mobingm losa atmosfera -toga ima i na 'zapadu'.
Ne bih mu savjetovala da provokaciju odgovara provokacijom. Nadlezni ne povlace rucne, nemaju razloga niti zelje da se prilagodjavaju nabusitim radnicima, pogotovo ne u zdravstvenim ustanovama.
triconja

#34 Re: Rad za 0 KM

Post by triconja »

moonca wrote:
Rizvan wrote:Prvo, ne radiš džabe. To stažiranje ti omogućava da stekneš neophodno znanje i vještine koje sigurno nisi mogao steći svojim vandrednim školovanjem. Osim toga regularni zaposlenici ulažu svoje vrijeme i znanje da ti objasne neke stvari. Sigurno nisi pao s vedra neba poznavajući sve procedure i pravila i već bio uhodan u sistem, neko ti je sigurno morao nešto objasniti.

Ne bih mu savjetovala da provokaciju odgovara provokacijom. Nadlezni ne povlace rucne, nemaju razloga niti zelje da se prilagodjavaju nabusitim radnicima, pogotovo ne u zdravstvenim ustanovama.

:D
moonca

#35 Re: Rad za 0 KM

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:

:D
:lol:
Rizvan

#36 Re: Rad za 0 KM

Post by Rizvan »

Postoji razlika između nabustog radnika i radnika koji ne šuti i ne trpi. Niko ne kaže da treba biti arogantan i gnjevan, nego da konfrontira, jasno izražava svoje mišljenje, nikome ne ostaje dužan. Zato sam i spomenuo ironiju, jer ona ostavlja dovoljno prostora da i oni na slabijim pozicijama uzvrate, a da pri tome otvoreno ne vrijeđaju nekog. Na mjestima gdje je takva atmosfera spuštanja, mobinga i provokacija jedino ako se znaš postaviti i odgovoriti opstaješ. One koji šute i trpe na kraju jebu u mozak i oni najniže rangirani.
muha_sa

#37 Re: Rad za 0 KM

Post by muha_sa »

ove današnje omladine :-) oni bi da rade i da platu primaju :-)

budite sretni što radite--nek vas roditelji poguraju kojom markicom
moonca

#38 Re: Rad za 0 KM

Post by moonca »

Rizvan wrote:Postoji razlika između nabustog radnika i radnika koji ne šuti i ne trpi. Niko ne kaže da treba biti arogantan i gnjevan, nego da konfrontira, jasno izražava svoje mišljenje, nikome ne ostaje dužan. Zato sam i spomenuo ironiju, jer ona ostavlja dovoljno prostora da i oni na slabijim pozicijama uzvrate, a da pri tome otvoreno ne vrijeđaju nekog. Na mjestima gdje je takva atmosfera spuštanja, mobinga i provokacija jedino ako se znaš postaviti i odgovoriti opstaješ. One koji šute i trpe na kraju jebu u mozak i oni najniže rangirani.
Respektujem tvoj stav, ali se ne slazem.
Strpljen spasen- treba dati okolini vremena da te upoznaju.
Rugafet

#39 Re: Rad za 0 KM

Post by Rugafet »

Sta je ono izmislilo da se mora stazirat (bolje receno radit kao konj) godinu dana jer se bez toga ne mozes zaposlit, pa jos kao to je u tvoju korist budi zahvalan, suti i lizi nos raznoraznim ego manijacima dok smisljaju na koji nacin ce danas da ti oderu kozu s ledja jer im slike gemista i ovala sa vecere nisu lajkovane 568 puta. I sad kad se covjek ovdje malo pozali trazeci utjehu jer jadan stazira za dz. vi navalite na njega :lol:
golman

#40 Re: Rad za 0 KM

Post by golman »

I kad mi se počnu žaliti ovi što imaju plate 200..300 maraka
čovjek ima platu 0 maraka :D
Rugafet

#41 Re: Rad za 0 KM

Post by Rugafet »

Ma de ba, sve ima gore od goreg :lol:
triconja

#42 Re: Rad za 0 KM

Post by triconja »

Kae koja je razlika izmedju optimiste i pesimiste, kae pesimista kae nije moglo gore a optimista veli moglo je, moglo :lol: :lol: :lol:
moonca

#43 Re: Rad za 0 KM

Post by moonca »

Pesimist je optimist sa iskustvom. :-)
Vector_dum

#44 Re: Rad za 0 KM

Post by Vector_dum »

Svi mi ujutro ustajemo i idemo na posao radi - novca. Niko ne ide da radi onako, radi zelje, ucenja i sl
U skolu se ide radi znanja, a na posao radi novca, to je valjda jasno
Najgora mi je ta obaveza staziranja i prakse koju su odredili , a u biti je nepotrebna.
Svakako se opet mora isti staz - obuka obavljati u Njemackoj, ovo sto su smislili da stazisti sluze kao besplatna radna snaga je cirkus
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Rad za 0 KM

Post by Truba »

šefe...ako radiš džaba a prisilno ti si moderni rob

izvini ali to je definicija
sad čito za raspravu na temi irana :D
vješalica

#46 Re: Rad za 0 KM

Post by vješalica »

Vector_dum wrote:Najveci problem mi je nedostatak vremena.
Pored toga, 2 mjeseca sam imao radno vrijeme od 8-16 h
bez bilo kakve naknade.
Radio sam i bilo je dana kad sam bio mrtav umoran od napora.
Ne postoji nikakva naknada, ni topli obrok, ni karta..
Znam da nisam prvi ni posljednji koji se ovako iskoristava, i da se ne mogu i ne trebam zaliti.
Samo mi je najbitnije da se psihicki ocuvam jer kolektivi gdje sam radio nisu bas zdravi.
Ima tu i fine raje, ali naidje se uvijek na idiote koji ti pokvare sve.
Idiota ima svugdje i u svim oblicima
Radio za novac ili ne radio
Poenta je u tome kako ćeš se ti postaviti na provokacije
Bavi se svojim poslom, jer nisi u poziciji da ispravljaš krivu Drinu
Imati strpljenja,i uspjeh neće izostati
P308

#47 Re: Rad za 0 KM

Post by P308 »

MaxPayne wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Ima topli obrok kao volonter, radi 40 sati sedmično dakle ima ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa gdje mu ide radno iskustvo ali ne i radni staž. Taj ugovor je predao na biro.
Kao čovjek koji je donedavno stažirao mogu reći da nema nikakvog obroka.Trošak hrane,osiguranja,uniforma i slično pada na teret onoga ko je potpisao ugovor o stažiranju.Radi se od 08 do 14 h većinom,mada se često ostane i do 16 h.

Ja sam takodjer volontirao 6 mjeseci (po ugovoru 6 mjeseci a dolazio sam i duze), i placali su mi 0 KM. Ni toplog, ni prevoza, nista. Radio sam od 8 do 16.
MaxPayne

#48 Re: Rad za 0 KM

Post by MaxPayne »

P308 wrote:
Ja sam takodjer volontirao 6 mjeseci (po ugovoru 6 mjeseci a dolazio sam i duze), i placali su mi 0 KM. Ni toplog, ni prevoza, nista. Radio sam od 8 do 16.
Medicinska struka?
Po meni nije problem što se ne plaća,tu si da naučiš,a i nisam očekivao nikakve druge pogodnosti.Suludo je to i očekivati,pogotovo u SDA neobegovskom sistemu.Problemi su druge prirode tj. kada npr. ti ne daju ni taj topli obrok.A ne smiješ napustiti radno mjesto u vrijeme pauze da trkneš nešto kupiti za jesti.Naravno stalni uposlenici odu jesti a ti ostaneš sam sa pacijentima.A bude veselo kada plasiraš kanilu a nisi ništa u kljun stavio od 7 ujutro,šećer pao i ruke već lagano drhte.
Post Reply