...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
saveme

#1 ...

Post by saveme »

...
Last edited by saveme on 06/04/2018 02:23, edited 2 times in total.
Krokodajl

#2 Re: Razmjena studenata i studij vani

Post by Krokodajl »

saveme wrote:Pozdrav svima. Buduci da je nas obrazovni sistem takav kakav jeste i da sa diplomom u 20% slucajeva mozete naci lagodan posao, dok vam preostalih 80% sluzi za brisanje zadnjice, ja sam odlucio probati otici iz BiH na nacin da nastavim svoje visoko obrazovanje van granica lijepe nam drzave. Plan mi je sljedeci. Otici na razmjenu deset (10) mjeseci, buduci da su stipendije prilicno visoke, ustediti nesto novca, te po isteku mobilnosti prebaciti se na fakultet na kojem sam bio na razmjeni.
Sad me zanima misljenje o ovome nekoga ko je upucen u ove stvari. Da li mogu zatraziti prebacaj na taj fakultet na kojem sam bio na razmjeni, imam li neke obaveze prema maticnom fakultetu i jos neke vase sugestije koje su bitne?
Molim bez nepotrebnih i primitivnih komentara. Trebam samo objektivna misljenja. Unaprijed zahvalan.
Prvo pitanje, da li si student ili tek planiraš postati jer je razlika drastična.

Što se razmjena tiče, princip je uglavnom ili putem oglasa koje raspiše Univerzitet na koji ti želiš ili putem programa Erasmus, postoje i drugi načini ali to zavisi uglavnom od bilateralnih sporazuma koje tvoj Univerziteta ima sa drugim Univerzitetima, sa aspekta BiH za to je najbolji UNSA jer mislim da oni imaju najviše tih sporazuma potpisanih, mada imaju i drugi, a imaju i privatni isto tako.

Što se razmjene tiče ona je specifičnog karaktera jer služi za promicanje multikulturalizma i sličnih folova, i obično je namjenjena studentima viših godina studija, ne znam da sam igdje vidio da neko traži studente prve godine za razmjenu, u slučaju Erasmus + programa student se obavezuje da će se nakon provedenog 1 odnosno 2 semestra vratiti na matični univerzitet, što se tiče ostalih vrsta razmjene i one su uglavnom takvog tipa da student ode na određeno vrijeme i da se nakon toga vrati, međutim po povratku naravno možeš započeti sa procedurom prebacivanja na željeni univerzitet u inostranstvu, no kod prebacivanja moraš paziti da to što si ti boravio na razmjeni 1 semestar, ne znači da će ti taj fakultet priznati dotadašnje položene ispite, što znači da postoji vjerovatnoća da ćeš morati polagati razliku predmeta ili te predmete ponovno polagati (zavisi od slučaja do slučaja). Vizna procedura je drugačija, i sve ostale obaveze koje moraš odraditi.

Ne znam koja ti je ciljana zemlja (pretpostavljam Austrija - Njemačka), moraš znati da su Austrijanci ove godine (2018) uveli da se plaća obrazovanje na fakultetu, mislim da je semestar za studente ne EU zemalja 1500 Eura, u Njemačkoj to zavisi od regije do regije, Bavarska je i dalje besplatna i plaća se 150-300 Eura administrativnih troškova.

Što se Erasmus programa i razmjene tiče, kako znam naši Univerziteti su uglavnom usmjereni ka centralnoj Evropi, u Češkoj je studiranje dosta pogodno i nude dosta mogućnosti studentima i moguće je lako dobiti državnu stipendiju i ako si strani student, Mađarska, Poljska, Slovačka, dosta mogućnosti razmjene i dosta mogućnosti da se čak i prebaciš i da nastaviš, provjeri direktno na stranicama univerziteta.

Jedna sugestija, Slovenija je od ove godine ukinula plaćanje za osnovne i master studije državljanima BiH, mislim da nije potrebno ni dokazivati poznavanje o jeziku pa čak ni polagati Slovenački.

Moja preporuka:

- Provjeri na svom fakultetu u službi za razmjenu mogućnosti koje nude.
- Ako želiš samoincijativno da tražiš razmjenu pretražuj protale kao što su studomat.ba i stipendije.ba i kakonamaster.com
- Ako si zainteresovan za Sloveniju, provjeri stranice njihovih univerziteta (mislim da ti Slovenački ne predstavlja problem), ili njihovu službenu agenciju za razmjenu studenata https://2tm.si/?lang=en koja ti nudi mogućnost posredništva u papirologiji i pomoć pri pronalasku smještaja i studentskog posla (uz naknadu naravno).
- U slučaju da ti je cilj Njemačka - https://www.daad.de/en/
- U slučaju da želiš u Francusku (većina osnovnih studija traži poznavanje Francuskog, ali imaju izdašne državne stipendije) onda provjeri kod http://institutfrancais.ba/?lang=bs ako si u Sarajevu možeš otići i njima na razgovor.
- Švedska - https://studyinsweden.se/ (mislim da i oni od ove ili prošle godine naplaćuju studije studentima ne državljanima EU, ali imaju dosta liberalne zakone o studentskom radu).
---

Za Italiju ne znam nikakve stranice koje bi ti mogle pomoći, ali ministarstvo vanjskih poslova Italije dodijeljuje stipendije stranim studentima isto dosta izdašne, i ono što je bitno sve više imaju programa na Engleskom jeziku.

Barcelona i univerziteti u Kataloniji isto nude dosta mogućnosti stranim studentima i imaju programe na Engleskom ali ne znam koliko je pametno zbog aktualne političke situacije savjetovati nekog da ide živiti i raditi tamo.

Lijep pozdrav i istraj u svojim namjerama :thumbup:

---
P.S.

Još jedna opaska, ako planiraš već Austrija, Njemačka, ne znam kakvi su ti ciljevi da li se vidiš da ostaneš u obrazovanju ili ti je plan što prije pronaći zaposlenje, moja preporuka ti je da ako već ideš tamo pokušaš upisati Hochschule (Faculty of Applied science) odnosno na naš "Viša škola" jer za razliku od Univerziteta oni imaju predavanja koja su u terminima prilagođenim zaposlenim, akcenat se stavlja na praktičan rad i u većini slučajeva preko fakulteta već pronađeš obaveznu plaćenu praksu, a i mnogo je lakše raditi ako su ti predavanja 2-3 puta sedmično u večernjem terminu, kod nas te "više škole" i nisu na nekom glasu, ali u Njemačkoj itekako jesu jer upravo iz Hochshulen dolaze stručnjaci u praksi, jer se na Univerzitetima (kao što bi i trebalo biti) akcenat prvenstveno stavlja na teoriju.
saveme

#3 Re: Razmjena studenata i studij vani

Post by saveme »

...
Last edited by saveme on 06/04/2018 02:14, edited 1 time in total.
Krokodajl

#4 Re: Razmjena studenata i studij vani

Post by Krokodajl »

saveme wrote:Hvala na izdvojenom vremenu i ovako detaljnim informacijama.Student sam prve godine Pravnog fakulteta u Sarajevu.Imam namjeru da u drugoj akademskoj godini odem na razmjenu u Sloveniju,po mogucnosti 10 mjeseci koliko i jeste maksimalno.Zatim,ustedom novca od stipendije po isteku mobilnosti zatraziti prebacaj na fakultet na kojem sam bio na razmjeni i s tim novcem poceti zivot i djelovati dok se ne snadjem s jezikom,studentskim poslom i ostalim stvarima.
Moja ti je preporuka da provjeriš sa tim Slovenskim univerzitetom plan i program, jer znam da je pogotovo kod pravnog fakulteta to dosta komplikovano jer se planovi i programi razlikuju od države do države (nemam lično iskustvo, ali tako sam bar čuo).

Čisto da ne bi došao u situaciju da u BiH položiš neke ispite koji ti ne bi bili priznati u Sloveniji jer sigurno da će ih biti.

Studiji su kao što sam rekao besplatni za studente iz BiH, imaš gore link agencije što ti sigurno može biti od pomoći pogotovo prilikom nalaska studentskog posla, mada mislim da to barem u Sloveniji ne bi trebao biti problem, iskoristi taj period boravka tamo da već sebi pripremiš teren za dolazak za stalno.

I puno sreće :thumbup:
Post Reply