(ovu temu otvaram treci put,ali stvarno mi je potrebna pomoc)
...
-
saveme
-
Klitemnestraaa
#2 Re: BH studenti u EU
To ti ovisi od drzave do drzave. Drukciji su requirements za Hrvatsku, Spaniju ili Svedsku, a sve su u EU. Guglaj o zemlji u kojoj zelis studirati, tipa "Study in x" i naci ces dovoljno.
Samo ne reci da hoces u Njemacku ili Austriju jer o tim drzavama imas na milion stranica na netu napisanih i svega mogucega.
Samo ne reci da hoces u Njemacku ili Austriju jer o tim drzavama imas na milion stranica na netu napisanih i svega mogucega.
-
Klitemnestraaa
#3 Re: BH studenti u EU
Sad vidim po tvojim postovima da hoces u Sloveniju. Ako budes ocekivao da neko drugi umjesto tebe sav posao odradi i sve ti servira neces daleko postici. Ukucala sam u Google "study in SLovenia requirements" i nasla milion stranica gdje je tacno navedeni sta je potrebno da se studira u Sloveniji generalno. Za manje od minute posla sam nasla odgovor na tvoje pitanje. Takodjer neki faksovi mogu imati odredjene zahtjeve, tipa jezik ili prosjek, ali to ovisi od faksa do faksa.
Imas dovoljno materijala na Googlu, sretno!
Imas dovoljno materijala na Googlu, sretno!
-
saveme
#4 Re: BH studenti u EU
Tebi hvala na odgovoru,ali i sam bez tebe sam mogao ukucati "Study in Slovenia",sto sam vec i uradio i detaljno sve procitao.Meni treba neko po mogucnosti ko je prosao sve to,da vidim kakve su mi sanse za upis,na koji fax bi mogao najlakse upasti i sve do u detalje.Tako da,naravno da ne ocekujem da neko sve umjesto mene odradi.
-
Klitemnestraaa
#5 Re: BH studenti u EU
Nikad ne znas gdje ce te primiti niti ima ikakva garancija, ja znam jednu djevojku koja je bila primljena na Oksford, ali nije na neki znj sasvim nebitan u Njemackoj. A ocekivala je suprotno, iz zezancije je za Oksford aplicirala, a za taj bezvezni ocekivala da ce 100% upasti. Apliciraj pa vidi, inace se na 10ak u prosjeku aplicira, sem ako nemas poseban grad na umu pa bi bas u tome.saveme wrote:Tebi hvala na odgovoru,ali i sam bez tebe sam mogao ukucati "Study in Slovenia",sto sam vec i uradio i detaljno sve procitao.Meni treba neko po mogucnosti ko je prosao sve to,da vidim kakve su mi sanse za upis,na koji fax bi mogao najlakse upasti i sve do u detalje.Tako da,naravno da ne ocekujem da neko sve umjesto mene odradi.
Ne znam sto se tice kvalifikacija, koliko znam buduci da je BiH potpisnica Lisabonskog, trebas ovdje upasti na ekonomiju pa se prebacis, tj. moras prijemni poloziti. U slucaju da ti ne priznaju, umjesto da ides na kurs godinu dana (ako to imaju), 100% nacin da imas dovoljne kvalifikaije za studij u EU je da u RH polozis drzavnu maturu, mozes uzeti sve pod B, ne gledaju ti to oni uopce A ili B razina (sem ako ces na elitne i najprestiznije). Nadam se da znas slovenski, u slucaju da ne znas imas u Sa kurs slovenskog na FF-u u toku, a i intenzivni kurs bi trajao par mjeseci, sto bi bila dobra investicija (tipa odes u 9. mjesecu, ucis par mjeseci 8h svaki dan i onda se za zimski semestar prijavis od januara da studiras, ako imas love ofc).
Sto se tice tezine, naravno tesko je upasti medicina, stomatologija... Za ove drustvene vidi koliko gdje primaju, i obavezno apliciraj 50:50 na neke znj nebitne te na neke jako dobre, jer ti je bolji i neki znj u Slo faks nego da u Sa studiras ili da cekas 5 godina da upadnes na Ljubljanski. Na ovim znj mozes imati dobar prosjek pa onda za Master pucaj na visoko ako ti se puca na visoko.
Sto se tice nasih u Slo, nema ih bas puno, vecina ide AUT ili De. Probaj naci ko je isao na Erasmus u Slo i nadji te osobe na Fb-u ili probaj blog od njih naci i njih pitaj za detalje jer dosta ovisi od faksa do faksa.
-
saveme
#6 Re: BH studenti u EU
Ja sam mislio aplicirat na fakultet za Engleski jezik u Sloveniji,ali to su moje zelje,medjutim ako ne bi upao tu,iskreno nije mi bitno na koji fax bih bio upisan,bitno mi je samo da upadnem tamo i dobijem vizu na godinu dana,poslije se lahko prebaciti.A sto ce tice Slovenskog jezika,znanje slovenskog jezika pri upisu nije potrebno,takodjer nema ni prijemnog ispita.Slovenski jezik moras polozit pri upisu u drugu godinu(slovenski srednje razine).Dosta toga o tom procesu vec znam,ali ako me razumijes,htio bih informacije iz prve ruke,da vidim kakve su mi sanse,kakav prosjek treba,savjet na sta da apliciram sa mojom srednjom skolom i tako dalje...Hvala ti 
-
Klitemnestraaa
#7 Re: BH studenti u EU
Nisam bas sigurna da sam skontala sta zelis, ali evo. Najbolje sanse da upadnes na fakultet (tipa ekonomski) su ti da naucis Slovenski jezik. Ukoliko imas love mozes otici da ucis slovenski jezik i za to vizu dobiti. Mozes se prijaviti za EVS na godinu dana da ucis jezik (sve ti placeno, ali moras volonirati svaki dan) i onda nakon sto naucis jezik nakon godinu dana prijavis se za 10ak faksova pa na neki ce te valjda primiti.saveme wrote:Ja sam mislio aplicirat na fakultet za Engleski jezik u Sloveniji,ali to su moje zelje,medjutim ako ne bi upao tu,iskreno nije mi bitno na koji fax bih bio upisan,bitno mi je samo da upadnem tamo i dobijem vizu na godinu dana,poslije se lahko prebaciti.A sto ce tice Slovenskog jezika,znanje slovenskog jezika pri upisu nije potrebno,takodjer nema ni prijemnog ispita.Slovenski jezik moras polozit pri upisu u drugu godinu(slovenski srednje razine).Dosta toga o tom procesu vec znam,ali ako me razumijes,htio bih informacije iz prve ruke,da vidim kakve su mi sanse,kakav prosjek treba,savjet na sta da apliciram sa mojom srednjom skolom i tako dalje...Hvala ti
Ideja otici na godinu dana studirati da naucis jezik pa onda da se prebacis na studij koji hoces je po meni zadnja tvoja opcija jer ta jedna godina kosta. Bolje nego ovdje u svakom slucaju, ali opet.
Ako ti je inicijalna zelja da upadnes na engleski, onda gledaj manje faksove u manjim gradovima. Opet, Slo nije Britanija da je tako tesko upasti, nemoj se podcjenjivati.
Za info, kako vec rekoh, javi se Erasmus alumnijima koji su studirali u Slo. Mozes naci na netu njihove podatke.
-
saveme
#8 Re: BH studenti u EU
Ovako.Prva zelja mi je da upadnem na fax za Engleski jezik u Mariboru.Ako ne bih tu upao,onda mi nije bitno na koji fax bi me primili,bitno mi je samo da odem iz BiH.A to sto govoris za troskove,ne bi me puno kostalo,jer imam brata u Mariboru,tako da bi bio lisen troskova hrane i smjestaja sto je ogromno olaksanje.Takodjer,skolovanje za studente iz BiH je besplatno,ili ako ih uopce ima,onda su jednaki troskovima domacih studenata.
Znaci cilj mi je samo da budem primljen na neki fax i da dobijem dozvolu za privremeni boravak u Sloveniji.
A to sto govoris za Erasmus,nije mi pogodno da se raspitam sa tim osobama,jer oni su odabrani od strane fakulteta gdje su vec studirali i njima je cijeli postupak sredjen i placen,dakle to je klasicna razmjena studenata o kojoj oni uopste ne trebaju da brinu.Meni treba neko ko ide iz srednje skole i ko je prosao kroz sve to.
Znaci cilj mi je samo da budem primljen na neki fax i da dobijem dozvolu za privremeni boravak u Sloveniji.
A to sto govoris za Erasmus,nije mi pogodno da se raspitam sa tim osobama,jer oni su odabrani od strane fakulteta gdje su vec studirali i njima je cijeli postupak sredjen i placen,dakle to je klasicna razmjena studenata o kojoj oni uopste ne trebaju da brinu.Meni treba neko ko ide iz srednje skole i ko je prosao kroz sve to.
-
Klitemnestraaa
#9 Re: BH studenti u EU
Opet mislim da su ti najbolje sanse generalno sa slovenskim jer nema puno programa na engleskom. Najbolje bi bilo da upises kurs na godinu dana i onda nakon tih godinu prijavis se za nekoliko faksova u Mr i gdje te prime. Za ucenje jezika mozes dobiti vizu. Naravno, probaj definitivno ove godine i na engleski upasti, ali eto, sta bude bude.saveme wrote:Ovako.Prva zelja mi je da upadnem na fax za Engleski jezik u Mariboru.Ako ne bih tu upao,onda mi nije bitno na koji fax bi me primili,bitno mi je samo da odem iz BiH.A to sto govoris za troskove,ne bi me puno kostalo,jer imam brata u Mariboru,tako da bi bio lisen troskova hrane i smjestaja sto je ogromno olaksanje.Takodjer,skolovanje za studente iz BiH je besplatno,ili ako ih uopce ima,onda su jednaki troskovima domacih studenata.
Nemam pojma za proceduru, generalno kad se selis moras sve iz srednje prevesti i odnijeti na priznavanje i onda apliciras ugl. online formulare imas i posaljes ovjerene kopije itd.