/
- hrle1976
#2 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Da zenis svicarskog drzavljana uslovi su sljedeci, ako imas sve papire kod sebe, sa prevodom, pecetima itd. onda racunaj od 4 do 9 mjeseci da dobijes odobrenje. Trebas proci kroz opcinske, kantonale i federalne vlasti.i racinaj da ce ti trayiti dokumente iz Bih za koji mozda nikada nisi cuo. Sretno.
- spreca
#3 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
oboje ste BiH drzavljani i nebi trebalo biti komplikovano.....mozete se vjecati na BiH ambasadi ....a zasto to nebih uradili u BiH
-
CrniSA
#4 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Nije ona svicarska drzavljanka. Ima samo B vizu. Tu zivi i radi.
Ne mozemo u Bosni jer ona ne moze posao zapostavit vracajuci se u BiH.
- ibi
#5 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
ne obracaj paznju na hrle/zviz on jedino moze ozenit monitor ili kravu, ili uci u gay brak (jako male sanse jer ne posostoji takav lik koji bi trpio takvu budalu kakav je onCrniSA wrote:Nije ona svicarska drzavljanka. Ima samo B vizu. Tu zivi i radi.
Najbolje nazovi maticni ured/opcinu u svicarskoj u mjestu gdje ste i pitaj sta je potrebno za strance, dobit ces infro iz prve ruke.
100% vam trebaju vasi rodni listovi iz BIH na internacionalnom obrascu i za tebi i nju uvjerenja o slobodnom bracnom stanju (dokaz da vec niste u braku).
-
paladinka
#6 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Ne ma veze , moze se ti ozeniti u Svicarskoj , par puta sam tako pomagala oko tih zezancija , pa cu ti reci otprilike. Naravno , najvaznije je da ti opet sve tamo sluzbeno pitas.CrniSA wrote:Nije ona svicarska drzavljanka. Ima samo B vizu. Tu zivi i radi.
Napravi termin za vjencanje , nema veze sto ti jos nisu papire odobrili , to je i onako samo provizorno , u slucaju da je neki problem , uvjek mozes prijevremeno oktazati.
Skini onaj papir sa interneta sa stranice Standesamta , za vjencanje sa stranom osobom, ispuni i stavi papire , rodni list (internationalni ) , onaj papir da nisi zenjen , i uvjerenje o prebivalistu ( obavezno ) , nisam sigurna da li treba jos uvjerenje o drzavljanstvu , prijevos sa apostilima .Sve to u kuvertu , i posalji , odgovor ces dobiti sigurno vrlo brzo , ne treba njima puno sedmice -dvije maksimalno .
Kad vec budes vadio papire izvadi i ono uvjerenje o nekaznjavanju , trebat ce ti kasnije kad budes prebivaliste pravio , a moze i neko drugi za tebe izvaditi , nije nikakav problem.
Ovo ti pisem jer sam tako par puta osobama pomogala oko toga , to je moje iskutvo , da nisu nikad pravili probleme oko bosanski papira.
- spreca
#7 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Oboje su drzavljani BiHpaladinka wrote:Ne ma veze , moze se ti ozeniti u Svicarskoj , par puta sam tako pomagala oko tih zezancija , pa cu ti reci otprilike. Naravno , najvaznije je da ti opet sve tamo sluzbeno pitas.CrniSA wrote:Nije ona svicarska drzavljanka. Ima samo B vizu. Tu zivi i radi.
Napravi termin za vjencanje , nema veze sto ti jos nisu papire odobrili , to je i onako samo provizorno , u slucaju da je neki problem , uvjek mozes prijevremeno oktazati.
Skini onaj papir sa interneta sa stranice Standesamta , za vjencanje sa stranom osobom, ispuni i stavi papire , rodni list (internationalni ) , onaj papir da nisi zenjen , i uvjerenje o prebivalistu ( obavezno ) , nisam sigurna da li treba jos uvjerenje o drzavljanstvu , prijevos sa apostilima .Sve to u kuvertu , i posalji , odgovor ces dobiti sigurno vrlo brzo , ne treba njima puno sedmice -dvije maksimalno .
Kad vec budes vadio papire izvadi i ono uvjerenje o nekaznjavanju , trebat ce ti kasnije kad budes prebivaliste pravio , a moze i neko drugi za tebe izvaditi , nije nikakav problem.
Ovo ti pisem jer sam tako par puta osobama pomogala oko toga , to je moje iskutvo , da nisu nikad pravili probleme oko bosanski papira.
- hrle1976
#8 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Zamarate covjeka gluparijama!
Evo kako ti ide, poznam Svicarsku ko vlastiti dzep.
U opcini gdje si otidji do L'office de l'état civil ili ako zivis u (znj) dijelu Svice tj. njemacko govornom onda u Zivilstandamt. Tu cete predati zahtjev za autorizaciju vaseg vjencanja. Odgovor na ovaj zahtjev traje oko 5-6 sedmica u normalnim okolnostima posto ste oboje sa BiH drzavljanstvo to je u Svici abnormalno pa moze duze potrajati. Jer javno objave vase vjencanje jer na taj nacin da moze neko reagovati ako ima neke trke frke iz vasih prosloti. Kada dobijete autorizaciju ceremonija ce biti od 10 dana poslje pa najkasnje tri mjeseca. Ova zezancija ce vas kostati 400, mozda 500CHF jer ako je vjencanje subotom onda zanju najepiti malo ekstra. U ovu cijenu nespada dokumentacija, evt. kakve hodze, popvi, skofovi i kakve vec dodatne ceremonije. Od papira racunaj dokumentacija o civilnom statusu, licna ili sta drugo da znaju ko si, te boravisni status, rodni list i racunaj da ce ti trebati apostili pecati iz BiH, mozda ne na sve papire ali na civilni status racunaj. Papiri kao ako si prija bio u braku pa razvodni, rodni list nemogu biti stariji od 6 mjeseci! Nema tu sta internacionalni rodni list ono ovo. Moze i on ali ne starij od 6 mjeseci. I samo originali nista ovjerena kopija.
Za sve dokumente koji nisu na fracuskom, njemackom ili italijanskom jeziku treba prevod od ovlastenog drzavnog tumaca. Ako na nekom od papira ima jedan od tri jezika nije potreban prevod. Onda ti mogu zatraziti (najvjerovatnije da) nesto sto ze zove Le certificat de familie, na njemackom bi to bilo Famillienausweis , na itaijanskom pojma nenam. Kao sto sam rekao mozda ti zatraze da dokumentujete kosu vasi roditelji. Koji je to dokument u BiH pojma nemam ali na l'office de l'état. Kada vjencanje se zavrsi ti i tvoja hanuma cete dobiti vas licni certificat de familie. Vjencanje u Svici mora imati civilno vjencanje u l'office de l'état ako zelis da ti ga legalno priznaju. Znaci u opcinskim prostorijama koje nisu nesto posebno velike tako za tu predstavu samo najuze pozovi ili trazi kad predas papire da se prebaci na drugo mjesto gdje je nesto vece, oni ti mogu reci sta je sve tu mogice, najvjerovatnije nista ali pokusaj. Nedeljom i na praznike nema vjencanja eto samo da znas. AKo nemate svjedoke ovi iz opcine ce rado priskociti u pomoc. Vjecanje ce biti na lokalnom jeziku ako neko od vas nebrata jezikom morate imati pevodioca doduse nemora biti autorizovan vec neko ko ima kompetentnost. I NAJVAZNIJE OD 2013 ili 2014 ZENA ZADRZAVA SVOJE PREZIME. Ako necete ovo onda morate u BiH se vjencati. Mozete zatraziti da dijelite prezime ali kako oni vode registre njeno prezime ostaje defacto.
Posto se oboje iz 3 zemlje svijeta ali vec imate pravo na boravak nije nuzno da ce te cekati dugo ali mozda do 9 mjeseci da potraje dok dobijete odobrenje. Jer vsa slucaj ce proci kroz sve tri drzavne institucije.
Evo kako ti ide, poznam Svicarsku ko vlastiti dzep.
U opcini gdje si otidji do L'office de l'état civil ili ako zivis u (znj) dijelu Svice tj. njemacko govornom onda u Zivilstandamt. Tu cete predati zahtjev za autorizaciju vaseg vjencanja. Odgovor na ovaj zahtjev traje oko 5-6 sedmica u normalnim okolnostima posto ste oboje sa BiH drzavljanstvo to je u Svici abnormalno pa moze duze potrajati. Jer javno objave vase vjencanje jer na taj nacin da moze neko reagovati ako ima neke trke frke iz vasih prosloti. Kada dobijete autorizaciju ceremonija ce biti od 10 dana poslje pa najkasnje tri mjeseca. Ova zezancija ce vas kostati 400, mozda 500CHF jer ako je vjencanje subotom onda zanju najepiti malo ekstra. U ovu cijenu nespada dokumentacija, evt. kakve hodze, popvi, skofovi i kakve vec dodatne ceremonije. Od papira racunaj dokumentacija o civilnom statusu, licna ili sta drugo da znaju ko si, te boravisni status, rodni list i racunaj da ce ti trebati apostili pecati iz BiH, mozda ne na sve papire ali na civilni status racunaj. Papiri kao ako si prija bio u braku pa razvodni, rodni list nemogu biti stariji od 6 mjeseci! Nema tu sta internacionalni rodni list ono ovo. Moze i on ali ne starij od 6 mjeseci. I samo originali nista ovjerena kopija.
Za sve dokumente koji nisu na fracuskom, njemackom ili italijanskom jeziku treba prevod od ovlastenog drzavnog tumaca. Ako na nekom od papira ima jedan od tri jezika nije potreban prevod. Onda ti mogu zatraziti (najvjerovatnije da) nesto sto ze zove Le certificat de familie, na njemackom bi to bilo Famillienausweis , na itaijanskom pojma nenam. Kao sto sam rekao mozda ti zatraze da dokumentujete kosu vasi roditelji. Koji je to dokument u BiH pojma nemam ali na l'office de l'état. Kada vjencanje se zavrsi ti i tvoja hanuma cete dobiti vas licni certificat de familie. Vjencanje u Svici mora imati civilno vjencanje u l'office de l'état ako zelis da ti ga legalno priznaju. Znaci u opcinskim prostorijama koje nisu nesto posebno velike tako za tu predstavu samo najuze pozovi ili trazi kad predas papire da se prebaci na drugo mjesto gdje je nesto vece, oni ti mogu reci sta je sve tu mogice, najvjerovatnije nista ali pokusaj. Nedeljom i na praznike nema vjencanja eto samo da znas. AKo nemate svjedoke ovi iz opcine ce rado priskociti u pomoc. Vjecanje ce biti na lokalnom jeziku ako neko od vas nebrata jezikom morate imati pevodioca doduse nemora biti autorizovan vec neko ko ima kompetentnost. I NAJVAZNIJE OD 2013 ili 2014 ZENA ZADRZAVA SVOJE PREZIME. Ako necete ovo onda morate u BiH se vjencati. Mozete zatraziti da dijelite prezime ali kako oni vode registre njeno prezime ostaje defacto.
Posto se oboje iz 3 zemlje svijeta ali vec imate pravo na boravak nije nuzno da ce te cekati dugo ali mozda do 9 mjeseci da potraje dok dobijete odobrenje. Jer vsa slucaj ce proci kroz sve tri drzavne institucije.
-
paladinka
#9 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Sorry napravila sam gresku , potreban ti je formular za pripremu vjencanja , a ne za strancem , evo ovdje pise sta ti je sve potrebno za vjencanje https://www.bj.admin.ch/dam/data/bj/ges ... weiz-d.pdf Einen Identitätsnachweis, eine aktuelle Wohnsitzbe- scheinigung sowie Dokumente betreffend Geburt, Geschlecht, Namen, Abstammung, Zi- vilstand (Ledigkeitsbescheinigung oder Dokument betreffend Auflösung der letzten Ehe oder eingetragenen Partnerschaft) und Nationalität.paladinka wrote:Ne ma veze , moze se ti ozeniti u Svicarskoj , par puta sam tako pomagala oko tih zezancija , pa cu ti reci otprilike. Naravno , najvaznije je da ti opet sve tamo sluzbeno pitas.CrniSA wrote:Nije ona svicarska drzavljanka. Ima samo B vizu. Tu zivi i radi.
Im Weiteren ist ein Dokument zum Nachweis des rechtmässigen Aufenthaltes in der Schweiz bis zum voraussichtlichen Zeitpunkt der Trauung beizubringen. Znaci , dokaz o identitetu (licna karta ili pasos ) , dokaz o mjestu prebivalista , dokaz o redjenju , spolu , familiji ( rodni list ) , dokaz da nisi zenjen , i dokaz o nacionalitetu .
-
CrniSA
#10 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Hvala na odgovorima. Dobio sam sluzbene dokumente na kojima pise sta moramo i sta kome treba. Ona se je vec jednom udavala u svicarskoj tako da oni vec imaju o njoj da je OK i da je razvedena.
Ako kome trebadne pomoc tj da pokazem (uslikam) sta pise na dokumentu nek mi se javi na pp.
Ako kome trebadne pomoc tj da pokazem (uslikam) sta pise na dokumentu nek mi se javi na pp.
- ibi
#11 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
To ti je najlakse, da slusas npr ovog ludjaka gay hrle/zviz nikad nista ne bi postigao.CrniSA wrote:Hvala na odgovorima. Dobio sam sluzbene dokumente na kojima pise sta moramo i sta kome treba. Ona se je vec jednom udavala u svicarskoj tako da oni vec imaju o njoj da je OK i da je razvedena.
- @mba
#12 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
CrniSA wrote:Ona ima B vizu i zivi 20 god u Svicarskoj. I dalje je bosanska drzavljanka.
Ja sam drzavljanim Bosne takodjer i tu sam vec 1.5 mj kod nje te se planiramo vjencati ovde.
Moze li neko dati info je li tezak proces i koliko dugi traje... trebamo postom dobiti sluzbene upute ali bih volio cuti i misljenja drugih ljudi tj olaksice neke i to...
Jos jedno pitanje moram li se u Bosnu vratit da prevodim svoje dokumente na njemacki ili nekako mogu odavde dati punomoc nekome da mi to zavrsi i posalje postom?
Kanton Graubunden.
mora da se dobro snasla da u svojih 20 godina zivota u CH jos uvjek ima B vizu!
pitanje je u opste dali te moze i dovesti u CH ako im samo B vizu!
-
CrniSA
#13 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Dovela je i prvog đuvegiju sa istom vizom.@mba wrote:CrniSA wrote:Ona ima B vizu i zivi 20 god u Svicarskoj. I dalje je bosanska drzavljanka.
Ja sam drzavljanim Bosne takodjer i tu sam vec 1.5 mj kod nje te se planiramo vjencati ovde.
Moze li neko dati info je li tezak proces i koliko dugi traje... trebamo postom dobiti sluzbene upute ali bih volio cuti i misljenja drugih ljudi tj olaksice neke i to...
Jos jedno pitanje moram li se u Bosnu vratit da prevodim svoje dokumente na njemacki ili nekako mogu odavde dati punomoc nekome da mi to zavrsi i posalje postom?
Kanton Graubunden.
mora da se dobro snasla da u svojih 20 godina zivota u CH jos uvjek ima B vizu!![]()
- @mba
#14 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
CrniSA wrote:Dovela je i prvog đuvegiju sa istom vizom.@mba wrote:CrniSA wrote:Ona ima B vizu i zivi 20 god u Svicarskoj. I dalje je bosanska drzavljanka.
Kanton Graubunden.
mora da se dobro snasla da u svojih 20 godina zivota u CH jos uvjek ima B vizu!![]()
nek vam je sa srecom i hairli
- hrle1976
#15 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Ako je ta prije dovodila a kaze da 20 godina a b vizi zivi. Bez uvrede ali trazi ti sebi sta bolje. 20 godina na vizi ziviti u svici nije ni gradjani. Drugog vec 22 reda.
-
CrniSA
#16 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Samo pitanje je li apostilla na prevode ide ili na originalne ili oboje?
- ibi
#17 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
obojeCrniSA wrote:Samo pitanje je li apostilla na prevode ide ili na originalne ili oboje?
-
CrniSA
#18 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Danas mi je stavljen apostille na original.ibi wrote:obojeCrniSA wrote:Samo pitanje je li apostilla na prevode ide ili na originalne ili oboje?
Jel ima veze ako je prevod apostillan dan prije?
- hrle1976
#19 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Obicno sve uradis sto treba od peceta i sta sve jos prije nego sto das dokument na strani jezil odnosno prevod. Sad kako skroz na skroz gledaju to je drugo pitanje ali eto da znas.
To sto si dao prevod na apostile dan prije pa onda original, nebi trebalo nista znaciti, jer samo da potpisi su vazeci koji grantuju da je dokument validan. Ured u ministarstvu koji daje apostille samo provjeri da osoba je u funkciji i da ima pravo da potpise takav dokument. Zato stariji dokumenti su nepozeljni, brojni nemogu biti stariji od 6 mjeseci itd.
Inace apostile na prevod nije potrebam, jer ko prevodi je ovlasten drzavni tumac a prevodi original gdje vec postoji apostille. To je normalno.
To sto si dao prevod na apostile dan prije pa onda original, nebi trebalo nista znaciti, jer samo da potpisi su vazeci koji grantuju da je dokument validan. Ured u ministarstvu koji daje apostille samo provjeri da osoba je u funkciji i da ima pravo da potpise takav dokument. Zato stariji dokumenti su nepozeljni, brojni nemogu biti stariji od 6 mjeseci itd.
Inace apostile na prevod nije potrebam, jer ko prevodi je ovlasten drzavni tumac a prevodi original gdje vec postoji apostille. To je normalno.
- ibi
#20 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Prijatelju sve sto ti napise hrle/zviz baci u vodu, covjek pojma o zivotu nema, ni jednu temu ne zna o kojoj pise.CrniSA wrote:Danas mi je stavljen apostille na original.ibi wrote:obojeCrniSA wrote:Samo pitanje je li apostilla na prevode ide ili na originalne ili oboje?
Jel ima veze ako je prevod apostillan dan prije?
moras imati preveden i sadrzaj APOSTILLE pecata koji ti je na orginalu, dakle i on se prevodi (sadrzaj cijeli).
kada zavrsis prevod kompletan orginala i apostille pecata, onda ide opet apostille na prevod, jer ti radi prevodilac iz druge drzave a ne iz svicarske.
- hrle1976
#21 Re: Vjencanje u Svicarskoj??
Ti si fakat glup ili se u silu pravis glupim covjekom. Jesam rekao da prvo se obavljaju svi zadatci na originalu uklj. pecat prije nego sto se daje na prevo i jesam rekao da apostile nije potreban na prevodnu kopiju, jer ima original a prevod je samo proratno da se razumije originala! Idi umi se. Citas li ti sta pise.
I nije istina da se uvijek apostille pecat prevodi, zato sam rekao nebi trebalo znaciti ali igra na srecu sta ce reci, kad je vec tako napravo neka pokusa. Ako zeli da bude 100% siguran vec sam opisao, i samo uzimas tudje rijec i pravis se pametan. Haj ti malo u skolu, mozda bude koristi jednog dana.
I nije istina da se uvijek apostille pecat prevodi, zato sam rekao nebi trebalo znaciti ali igra na srecu sta ce reci, kad je vec tako napravo neka pokusa. Ako zeli da bude 100% siguran vec sam opisao, i samo uzimas tudje rijec i pravis se pametan. Haj ti malo u skolu, mozda bude koristi jednog dana.